Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Építőipari Logisztika

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Építőipari Logisztika"— Előadás másolata:

1 Építőipari Logisztika
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék Építőipari Logisztika Gépek karbantartása és üzemeltetése Összeállította: Gyimesi András Budapest

2 Az elromlott gépet a rajta dolgozó munkás javította.
Építőipari Logisztika – Karbantartás Fejlődés: Az 50-es évek elejéig a hibáig üzemelés volt az elfogadott karbantartási stratégia. Okai: Az elromlott gépet a rajta dolgozó munkás javította. Viszonylag egyszerű (mechanikus) berendezéseken mérsékelt tempójú termelés folyt. Olcsó munkaerő. A fentiekben felsoroltak miatt a gépkiesés elkerülése nem volt olyan fontos szempont mint manapság Gyimesi András 2014.

3 Nőtt a berendezések bonyolultsága. Nőtt a javítások költsége.
Építőipari Logisztika – Karbantartás Fejlődés: A 60-as évekre a céllá vált a gépmeghibásodások tervszerű megelőzése, ennek eredményeként alakult ki a Tervszerű Megelőző Karbantartás (TMK), melynek célja a megbízhatóság és a tervezhetőség volt. Okai: Nőtt a munkaerő ára. Nőtt a berendezések bonyolultsága. Nőtt a javítások költsége. Nőtt a termelékenység. Így már nem volt fenntartható a hibáig üzemelés rendszere. Gyimesi András 2014.

4 Vállalati költség csökkentések. Raktárkészlet csökkenés.
Építőipari Logisztika – Karbantartás Fejlődés: A 70-es évekre a változó gazdasági feltételek szükségszerűvé tették a diagnosztikán alapuló karbantartási rendszer kialakulását. Okai: A merevcikluson alapuló karbantartási rendszer sok esetben nem adnak elfogadható alkatrész kihasználást, és biztosságot sem nyújt. Vállalati költség csökkentések. Raktárkészlet csökkenés. Automatizálás folyamatos fejlődése. Fokozódó környezetvédelmi elvárások. Javítások növekvő költsége. Gyimesi András 2014.

5 Alapstratégiák: Építőipari Logisztika – Karbantartás
Gyimesi András 2014.

6 Hagyományos karbantartási rendszerek hiányosságai:
Építőipari Logisztika – Karbantartás Hagyományos karbantartási rendszerek hiányosságai: Az emberi tényezők figyelmen kívül hagyása. Nem foglalkoznak karbantartási információk áramlásával. Nem foglalkoznak a felhasználóval és annak az igényeivel. Csak műszaki szempontok alapján elemez. Nem kapcsolódnak a vállalati stratégiához. Egyik rendszer sem ad stratégiát, csak részmegoldásokat. Gyimesi András 2014.

7 Korszerű karbantartási rendszerek:
Építőipari Logisztika – Karbantartás Korszerű karbantartási rendszerek: RCM Reliability-centered Maintenance TPM Total Productive Maintenance CMMS Computerised Maintenance Management System Megbízhatóság alapú karbantartás Teljes termelékenység alapú karbantartás Számítógépes Karbantartási Irányítási Rendszer Gyimesi András 2014.

8 Építőipari Logisztika – Karbantartás
RCM Megbízhatóság: A gép azon tulajdonsága, hogy előírt funkcióit teljesíti, miközben adott határok között megtartja azon meghatározott mutatóknak az értékeit, melyek a felhasználás előre definiált, üzemmódokra vo-natkozó előírásainak felelnek meg. Mennyiségi mutatók Gyimesi András 2014.

9 Hibamentesség mennyiségi mutatói
Építőipari Logisztika – Karbantartás RCM Hibamentesség mennyiségi mutatói Meghibásodási ráta Átlagos működési idő Meghibásodási valószínűség Hibamentes működés valószínűsége Meghibásodások közötti átlagos működési idő Javíthatóság mennyiségi mutatói Átlagos javítási idő Átlagos állásidő Helyreállítási valószínűség, intenzitás Javítás előtti átlagos várakozási idő Gyimesi András 2014.

10 Tartósság mennyiségi mutatói
Építőipari Logisztika – Karbantartás RCM Tartósság mennyiségi mutatói Átlagos üzemi működés Átlagos élettartam Gamma százalékos üzemi működés Tárolhatóság/szállíthatóság mennyiségi mutatói Átlagos tárolhatósági időtartam Gamma-százalékos tárolási idő Egyéb összetett mutatók Készenléti tényező Műszaki kihasználási tényező Gyimesi András 2014.

11 Meghibásodási rátáról bővebben
Építőipari Logisztika – Karbantartás RCM Meghibásodási rátáról bővebben λ(t) – minden t pontban azt mutatja meg, hogy mi a valószínűsége hogy a t pillanatig hibamentesen működő berendezés a következő időegység alatt meghibásodik. Gyimesi András 2014.

12 Meghibásodási rátáról bővebben
Építőipari Logisztika – Karbantartás RCM Meghibásodási rátáról bővebben Kádgörbe Gyimesi András 2014.

13 Meghibásodási rátáról bővebben
Építőipari Logisztika – Karbantartás RCM Meghibásodási rátáról bővebben – korai meghibásodások - nem megfelelő minőségszabályozás - gyenge minőségű anyagok - gyártási eljárás hiányosságai - összeszerelési problémák - (rossz kezelés, csomagolás) – véletlen meghibásodások - emberi hibák - felismerhetetlen hibák - mikroszkópikus hibák (hajszálrepedés, stb) – Elhasználódás - surlódási kopás - öregedési fáradás - korrózió - nem megfelelő karbantartás Gyimesi András 2014.

14 Építőipari Logisztika – Karbantartás
RCM Az RCM egy olyan folyamat, amit arra használunk, hogy meghatározzuk bármely működési területével összefüggésben lévő fizikai eszköz karbantartási kívánalmait. Az RCM- elemzés egy formális logikai rendszerértékeléssel igyekszik meghatározni a termelést, biztonságot, környezetet veszélyeztető forrásokat és a veszély („megbízhatatlanság”) elhárítási módját. Az RCM célja egy olyan tervezett karbantartási program kialakítása, amely egyszerre biztosítja az elérhető maximális biztonságot és megbízhatóságot, valamint a minimális költségszintet. Gyimesi András 2014.

15 RCM – fontosabb jellemzők:
Építőipari Logisztika – Karbantartás RCM – fontosabb jellemzők: Az eszközt azért tartjuk karban, mert valamilyen funkciót el akarunk vele végeztetni. Nem az számít tehát, hogy mire tervezték eredetileg az egyes berendezéseket hanem, hogy mi az a funkció amit elvárunk tőle, tehát nem az állapot megőrzés a lényeg, hanem a funkció megőrzés Az RCM rendszere lefedi a feladatok és a teljesítménybeli elvárásokat, a termékminőséget, az üzemeltetés gazdaságosságát és hatékonyságát, az ellenőrzést, a komfortot, a védelmet, a környezeti szabályoknak való megfelelést, szerkezeti integritást. Gyimesi András 2014.

16 RCM – fontosabb jellemzők:
Építőipari Logisztika – Karbantartás RCM – fontosabb jellemzők: Míg a hagyományos rendszereknél a hibák megelőzése volt a cél, ma a hibák következményeit próbáljuk eliminálni. A hiba következményekkel jár, amelyet mérlegelni kell, és ezáltal meghatározhatók a megelőző intézkedések. A hiba következménye sokkal fontosabb mint a technikai jellemző. Az állapot vizsgálatot arra alkalmazzuk, hogy elkerüljük, csökkentsük, esetleg teljesen kiküszöböljük a hibák következményeit. A karbantartás az üzleti hatékonyság és kockázat valamennyi területére kihat. Döntően befolyásolja a személyi és környezeti biztonságot, az energia hatékonyságot, a produktum minőséget. Gyimesi András 2014.

17 RCM – fontosabb jellemzők:
Építőipari Logisztika – Karbantartás RCM – fontosabb jellemzők: A műszaki életben ma már jól látszik ,hogy a berendezés elöregedésével nem növekszik a kiesések gyakorisága. Eddig figyelembe nem vett tény, hogy a nagyjavítások erősen megzavarják az addig stabil rendszereket. Nagy a valószínűsége annak, hogy a nagyjavítás a kezdeti hanyatlási szakaszba mozdítja el berendezést, és olyan instabilitást okoz, amit ép el szerettek volna kerülni. Okosabb úgy felépíteni, a nagyjavítást, hogy feltételezzük a hibák véletlenszerűségét, mintsem azt hinni, hogy a hibák a javítás után a következő beavatkozásig nem következnek be. Gyimesi András 2014.

18 RCM – fontosabb jellemzők:
Építőipari Logisztika – Karbantartás RCM – fontosabb jellemzők: A stabilan működő gép lehet, hogy jobb állapotúnak sorolódik, mint az új gép. A karbantartó szakembereknek a hibák számlálásától a problémát okozó hibák megelőzésére kell fordítaniuk a figyelmüket. A hatékonyság eléréséhez meg kell barátkozni a bizonytalanság gondolatával, és stratégát kell felállítani kezelésére. Az RCM szemlélet szerint a három karbantartási alaptaktika mellett egyre fontosabb szerepet kap a negyedik elem: a hibakeresés. Azokat a feladatokat, amelyek a működés-képességet ellenőrzik „hibakeresési feladatnak” nevezzük. Gyimesi András 2014.

19 RCM – fontosabb jellemzők:
Építőipari Logisztika – Karbantartás RCM – fontosabb jellemzők: Az előre jelző karbantartási feladatok gyakoriságának semmi köze nincs a meghibásodás gyakoriságához vagy az elem kritikussághoz. Az előre jelző karbantartás azon a tényen alapul, hogy a hibák nem következnek be egy pillanat alatt és leggyakrabban a kialakulóban lévő hibát vagy már a tönkremenetel végső fázisát detektáljuk. Gyimesi András 2014.

20 RCM – fontosabb jellemzők:
Építőipari Logisztika – Karbantartás RCM – fontosabb jellemzők: A P-F szakasz időtartama határozza meg az előrejelzés gyakoriságát (néhány másodperctől több évig eltarthat) Fontos a hibára adott válasz ideje: A hiba következményeinek az elkerülése érdekében tett tevékenység elvégzése, A kitermelés megzavarása nélküli üzemi korrekciós beavatkozás és/vagy karbantartás A hiba kijavításához szükséges források megszervezésére Esetleg mind a háromra Gyimesi András 2014.

21 RCM – fontosabb jellemzők:
Építőipari Logisztika – Karbantartás RCM – fontosabb jellemzők: A korábbi hit szerint a ciklusidőn alapuló karbantartás olcsóbb, mint az állapotfüggő. Ennek az ellenkezője igaz. Az előrejelző karbantartás alkalmazását mérlegelni kell az alábbiak szerint: Majdnem mindig az eszköz zavarása nélkül végezhető el, nem zavarja a termelést. A javító beavatkozáshoz a munka megkezdése előtt egyértelműen azonosítja a hibaforrást. A berendezés potenciális hibapontjának meghatározásával megvalósítható a beépített hasznos élettartam magas szintű kihasználása. A javítási költség és a tartalék alkatrész iránti igény minimalizálható. Gyimesi András 2014.

22 RCM – fontosabb jellemzők:
Építőipari Logisztika – Karbantartás RCM – fontosabb jellemzők: A ciklus idő szerinti javítás mindig jelentős maradék élettartam vesztéssel jár: Gyimesi András 2014.

23 RCM – fontosabb jellemzők:
Építőipari Logisztika – Karbantartás RCM – fontosabb jellemzők: A megbízhatósági problémák kiküszöbölése nem feltétlenül csak a tervezőasztalon történhet lehet, hogy a problémák a karbantartási rendszer módosításával is javíthatók. Az RCM rendszer a differenciált karbantartási rendszert támogatja, melynek okai: Az eltérő funkcionális elvárások eltérő karbantartási előírásokat eredményeznek. Teljesen egyforma berendezéseket akár csak kis mértékben különböző körülmények között üzemeltetünk, vagy egyéb eltérő feladatot valósítunk meg akkor a hibamódok rendkívüli mértékben megváltoznak. Az eltérő hibamódok eltérő karbantartást igényelnek. Különböző részlegek különböző szaktudású karbantartói. Gyimesi András 2014.

24 RCM – fontosabb jellemzők:
Építőipari Logisztika – Karbantartás RCM – fontosabb jellemzők: Eltérő hibakövetkezmények  eltérő karbantartás A hagyományos módszer fentről lefelé építkezik. A korszerű szemlélet azokra támaszkodik, akik legközelebb álnak a gépekhez. Gyimesi András 2014.

25 Építőipari Logisztika – Karbantartás
RCM – elemzés: Az elemzés megkezdése előtt fontos tisztában lenni azzal, hogy milyen eszközökkel rendelkezünk és, hogy ezek közül melyikeket akarjuk az RCM rendszerébe bevonni. Gyimesi András 2014.

26 TPM – fontosabb jellemzők:
Építőipari Logisztika – Karbantartás TPM – fontosabb jellemzők: A TPM olyan karbantartási és termelési rendszer, amelynek célja a berendezés általános hatékonyságának növelése, valamint a kényszerleállás és a meghibásodás nélküli termelés biztosítása, mely szorosan kapcsolódik a TQM-hez és támaszkodik az állapotvizsgálati technikákra. Az egyik legfontosabb alapelve a folyamatos belső fejlődés biztosítása. A TPM egy folyamatos üzemeltetési módszertan, amely a gyártási folyamat gyors és folyamatos fejlesztését teszi lehetővé az alkalmazottak bevonásával, jogkörrel történő felruházásával és az eredmények zártkörű mérésével. Gyimesi András 2014.

27 TPM – fontosabb jellemzők:
Építőipari Logisztika – Karbantartás TPM – fontosabb jellemzők: A TPM gondolkodása termelés központú, a termelést és a karbantartást egyenlő partnerként kezeli. A modern technológia alkalmazása csak a dolgozók aktív bevonásával valósítható meg. A dolgozók bevonása a folyamatba, továbbá az ember és a gépek kapcsolatának optimalizálása jelenti az eszközt a berendezések hatékonyságának maximalizálásához. Gyimesi András 2014.

28 TPM – fontosabb jellemzők:
Építőipari Logisztika – Karbantartás TPM – fontosabb jellemzők: A TPM alkotóelemei: JIT (Just in time) 5S OEE (az eszköz általános hatékonyságának javítása) Gyimesi András 2014.

29 TPM – fontosabb jellemzők:
Építőipari Logisztika – Karbantartás TPM – fontosabb jellemzők: JIT: termelékenységet tökéletesítő rendszer, mely öt elemből áll. A munkaerő energiáinak, kezdeményező képességeinek a fejlesztése a hatékonyabb munkavégzés céljából. A raktárkészlet, a javítás alatt álló gépek mennyiségi csökkentése. A cél csak azt és csak akkor amit és amikor kell. Csökkentsük a termelővonal hosszát. Legyünk büszkék a pazarlások eliminálására. A készletek csökkenése, a mind rugalmasabbá váló termelés és az egyre ésszerűbb termelővonalak alapvető fontosságúak a vállalat fennmaradása szempontjából Gyimesi András 2014.

30 TPM – fontosabb jellemzők:
Építőipari Logisztika – Karbantartás TPM – fontosabb jellemzők: 5S: Sort- Távolítsunk el mindent ami szükségtelen. Stabilize- tartsunk mindent a megfelelő helyen. Shine- tartsunk mindig tisztaságot és rendet. Standardise- vezessük rá a kollégáinkat a rendre és a fegyelemre. Sustain- Magunk fegyelmezett magatartásával és szorgal- mával juthatunk el a sikerhez, és mutatunk példát. A rend és tisztaság láthatóvá teszi a rendellenességeket és a hibákat. A rend és tisztaság fenntartásához az ember aktív és fegyelmezett hozzájárulása nélkülözhetetlen. Gyimesi András 2014.

31 TPM – fontosabb jellemzők:
Építőipari Logisztika – Karbantartás TPM – fontosabb jellemzők: OEE: A karbantartáshoz közvetlenül kapcsolódó költségek könnyen mérhetők és sokszor véletlenszerű hatásoktól függenek. A karbantartás rejtett részeinek hatása sokszor nagyobb, mint a közvetlenül kapcsolható költségek. Az ipari gyártási körülmények között az elvesztegetett lehetőségek költségeit gyakran hat nagy veszteségnek nevezik: Meghibásodások és üzemterven kívüli leállások veszteségei. Hosszadalmas beállítás, átállás miatti veszteségek. Mikro leállások és holt idők. Csökkent sebességen való üzemelés. Indulási veszteségek. Minőségi hibák, hulladék és utómunka. Gyimesi András 2014.

32 TPM – fontosabb jellemzők:
Építőipari Logisztika – Karbantartás TPM – fontosabb jellemzők: OEE: OEE=rendelkezésre állás*teljesítmény ráta*minőségi ráta Ha kidolgoztuk a mérés módját, akkor mérjünk a jellemzőket a kritikus gépeken vonalakon és folyamatoknál. Építsük fel a „legjobbak legjobbja mutatót” és próbáljuk meg kialakítani azt a szemléletet, hogy ha már egyszer sikerült, akkor többször is fog. Meghibásodási, és beállítási veszteségek Holtidők és mikro leállások. Csökkent sebességen való termelés Minőségi hibák és újra megmunkálás. Indulási veszteségek. Gyimesi András 2014.

33 TPM – fontosabb jellemzők:
Építőipari Logisztika – Karbantartás TPM – fontosabb jellemzők: A TPM a berendezések hatékonyságát előmozdítják elemei: Adatgyűjtés, Elemzés, Probléma megoldás, Folyamat szabályzás, A TPM támogatja a berendezések folyamatos fejlesztését, és a cél érdekében belső szabványosítást, munkahelyszervezést, vizuális menedzsmentet és probléma megoldó technikákat alkalmaz. Bevon olyan részlegeket is közös munkába mint a kivitelezés-tervezés, minőségbiztosítás, műszaki ellenőr, pénzügy és beszerzés, mert ezek kapcsolatban álnak a berendezésekkel. Gyimesi András 2014.

34 TPM – fontosabb jellemzők:
Építőipari Logisztika – Karbantartás TPM – fontosabb jellemzők: Kiegyenlített termelésre törekvés: Gyimesi András 2014.

35 TPM – öt építőkő: A TPM öt építőköve:
Építőipari Logisztika – Karbantartás TPM – öt építőkő: A TPM öt építőköve: A tervszerű karbantartási program, Karbantartási megelőzés, Oktatás és tréning, A súlyponti problémák eliminálása, Autonóm karbantartás. Mindenegyes építőkő egyenként 7 pontból meghatározott lépésből áll. Fontos, hogy egy terület optimalizálását nem lehet egy másik terület terhére végrehajtani. Gyimesi András 2014.

36 TPM – öt építőkő: Tervszerű karbantartási program
Építőipari Logisztika – Karbantartás TPM – öt építőkő: Tervszerű karbantartási program Azon karbantartási folyamatok végrehajtása, amelyek stabil termelési folyamatot biztosítanak. Továbbá az építési folyamatok minőségét és termelékenységét növelő és a karbantartási ráfordítást csökkentő folyamatokat is tartalmaz. Karbantartási prioritások felállítása, A gyengepontok eliminálása, Információs rendszer létrehozása, A tervezett karbantartás kezdete, A karbantartási teljesítmény növelése, Javító karbantartás, Tervezett karbantartási program. Gyimesi András 2014.

37 TPM – öt építőkő: Karbantartási megelőzés
Építőipari Logisztika – Karbantartás TPM – öt építőkő: Karbantartási megelőzés A berendezés karbantarthatóságát, hozzáférhetőségét és a kezelhetőségét már a beszerzéskor figyelembe veszik. Fontos cél a hiba korai felismerése és elkerülése. A berendezések karbantartásának megszervezéséhez a termelés és karbantartás munkatársainak tudása nagyon fontos. Termelés fejlesztés, Berendezés koncepció, Berendezési konstrukció, Gyártmányismeret, Próbaindítás, Installáció, Üzemelés. Gyimesi András 2014.

38 TPM – öt építőkő: Oktatás és gyakorlat
Építőipari Logisztika – Karbantartás TPM – öt építőkő: Oktatás és gyakorlat Ahhoz, hogy a TPM megvalósítható legyen minden munkatársnak tudnia kell mi az a TPM,és hogyan működik. A TPM módszerei és eszközei a legjobban gyakorlati példákkal mutatható meg. Tudatosság, A TPM alapjai, A TPM eszközei, Kommunikáció a team-ben, Autonóm karbantartás, Tervezett karbantartás, Termelési/építési ismeretek. Gyimesi András 2014.

39 TPM – öt építőkő: Súlyponti problémák eliminálása
Építőipari Logisztika – Karbantartás TPM – öt építőkő: Súlyponti problémák eliminálása Célja a gépek hatékonyságvesztésének csökkentése a fontos területeken. A vállatoknak többnyire nincs olyan személyi és pénzügyi feltétele, hogy minden problémával foglalkozzanak. Erre nincs is szükség, mert a kiesések okainak 20%-ra célozva az összes leállás 80% elkerülhető. Veszteség források azonosítása, Súlypontok meghatározása, Javítócsoportok kialakítása / szerződtetése, Ok elemzés, Az intézkedések kidolgozása, Az intézkedések végrehajtása, A hatékonysági ellenőrzés végrehajtása. Gyimesi András 2014.

40 TPM – „öt építőkő” feletti építőelemek:
Építőipari Logisztika – Karbantartás TPM – „öt építőkő” feletti építőelemek: A folyamat minőség menedzsmentje, Adminisztrációs rendszer fejlesztése, Környezet és biztonsági menedzsmentje Gyimesi András 2014.

41 CMMS – fontosabb jellemzők:
Építőipari Logisztika – Karbantartás CMMS – fontosabb jellemzők: Elsősorban a karbantartási vezetők munkáját segítik a naprakész adatokon alapuló döntésekben. A szoftver csupán eszköz nem javítja, de segíti a karbantartást. A bevezetése előtt a karbantartást rendbe kell tenni, mert ennek hiányában rossz információt fogunk áramoltatni. Gyimesi András 2014.

42 CMMS – fontosabb jellemzők:
Építőipari Logisztika – Karbantartás CMMS – fontosabb jellemzők: Néhány céljai: Karbantartási rendszer egységesítése, Maximális rendelkezésre állás / minimál ráfordítás A folyamatok automatizálása Források optimalizálása Előkészítés a hatékonyságnövelés érdekében Szerződések kezelése Kézzel írott anyagok gépesítése Fő kiadások kiszűrése és optimalizálása Pontos esemény nyilvántartás Berendezés élettartam és megbízhatóság növelés Költségek folyamatos ellenőrzése Energiafelhasználás csökkentés Gyimesi András 2014.

43 Építőipari Logisztika
Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Építőipari Logisztika"

Hasonló előadás


Google Hirdetések