Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TERÜLETI TERVEZÉS, TERÜLETI FOLYAMATOK Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet Műhelymunka-sorozat a térbeli tervezési rendszer összehangolásának.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TERÜLETI TERVEZÉS, TERÜLETI FOLYAMATOK Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet Műhelymunka-sorozat a térbeli tervezési rendszer összehangolásának."— Előadás másolata:

1 TERÜLETI TERVEZÉS, TERÜLETI FOLYAMATOK Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet Műhelymunka-sorozat a térbeli tervezési rendszer összehangolásának megalapozására (1) A térbeli tervezés átfogó áttekintése: az egyes részterületek feladatai, összefüggései, csatlakozása az ágazati tervezéshez Magyar Urbanisztikai Társaság Budapest, 2010 március 9.

2 Területi tervezés, területi folyamatok 4 Saját hátteremről: 1978-87… (együttműködés iskolája) 4 „A tervezés átfogó áttekintése: az egyes részterületek feladatai, összefüggései, csatlakozás más ágazatok tervezéséhez” (‘tervműfajaihoz’) 4 Futó P – Fleischer T – Pessl G (2001) A területfejlesztési politika és a hazai területi folyamatok alakulása a rendszerváltás óta” VÁTI megrendelésre http://www.vki.hu/~tfleisch/PDF/pdf01/TERFEJ_FT_011031.pdf http://www.vki.hu/~tfleisch/PDF/pdf01/TERFEJ_FT_011031.pdf 4 Szemléleti háttér, hosszú távú folyamatok 4 Rendezés és fejlesztés, térség és ágazat, célok és lehetőségek 4 Néhány ágazati specialitás.

3 Hosszú távú folyamatok 4 Nem a térbeliség szerepének csökkenése, életkörülmények homogenizálódása, viszont új térbeli feltételek kialakulása 4 Preindusztriális időszak: Helyi anyagok és helyi erőforrások dominálnak (Néha: betelepítések) 4 Gyáripar kialakulása: az erőforrások szerepe nő, a termelés koncentrálódik (kikötők, lelőhelyek / lakossági centrumok) „Területi politika” nincs, de épülnek a nagy hálózatok 4 A kitermelő- és nehézipar válsága, depressziós térségek kialakulása. Területi politika: a leépülés fékezése, következmények tompítása, (passzív) új lehetőség kialakítása, struktúraváltás, munkaalkalom, szakképzés stb. (aktív)

4 Hosszú távú folyamatok 4 A területpolitika egyik paradoxona: a térségi folyamatok nem szükségképpen akkor változnak kedvező, kiegyenlítés felé ható irányban, amikor a területpolitika erős és markáns, hanem, ellenkezőleg, éppen akkor erősödik a területpolitika iránti igény, amikor a gazdasági folyamatok kedvezőtlen térbeli folyamatokkal járnak. (Szűkebb értelmezése) 4 Szorosan vett területpolitika, mint sajátos ágazat, befolyásolni a kialakuló folyamatokat (nettó területpolitika) 4 A különböző szakágazati politikák saját célrendszerében érvényre juttatni a területi kiegyenlítés legfőbb célkitűzéseit, mintegy megelőzendő, hogy erős konfrontatív területi politikára legyen szükség a folyamatok korrigálásához. (bruttó területpolitika) 4 Ma a területi elvek integrációja helyett az ágazati projektek hatolnak be a területi tervekbe. Magas szintű integráció helyett alacsony szintű koordináció

5 Ágazati hatások 4 Mezőgazdaság Multifunkcionális mező-, erdő-, környezet- és tájgazdálkodás; vidékfejlesztés 4 Idegenforgalom Ahogy a területfejlesztésben, a turizmusban is fontos szempont a túlzott területi koncentráltság enyhítése, (másrészt a turizmus választékának bővítése). Fontos, hogy a térbeli széthúzás és kínálati skála széthúzása együtt ne egy duális, térben szegregált mintához vezessen.. 4 Környezetvédelem Minta: 1998-tól kísérlet az ágazati akcióprogramokra (környezeti elvek integrálása a szektorpolitikákba). Gyakorlatilag kudarc. – SKV lassú szemléleti tanulás, minimális érdemi eredmény + Térszennyezés, gazdálkodás a térrel, mint szűkös erőforrással 4 Közlekedés terület-igénybevétel, építési terület, térségi hatás. Belső feltáró hatás vs. külső megközelítés. Belső kapcsolatok léte + a kapcsolatok mintázata

6 Ágazati hatások 4 Vízgazdálkodás Részvízgyűjtők, vízgyűjtők, helyi mérlegek. A hazai csapadék szerepe, átgondolt gazdálkodás a térségi vizekkel. 4 Energiaellátás Ellátási viszonyok, diverzifikáció lehetősége. Termelőhely, munkaalkalom, válságiparág. Kiterjedt szénmezők, bányavidékek, de nem érintik a Közép-Magyarországi és a Nyugat- Magyarországi régiót. (A múlt visszaüt)

7 Fejlesztés és rendezés 4 Rendezés: egy időkeresztmetszetre vonatkozóan biztosítani a térség egyszeres lefedését, megfelelő használatát. 4 Fejlesztés: Adott létesítmények és tevékenységek időbeli pályája, perspektívikus lefutása. 4 Ugyanannak a térbeli-időbeli folyamatnak kétféle metszetéről van szó.

8 TERÜLETI TERVEZÉS, TERÜLETI FOLYAMATOK Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet Műhelymunka-sorozat a térbeli tervezési rendszer összehangolásának megalapozására (1) A térbeli tervezés átfogó áttekintése: az egyes részterületek feladatai, összefüggései, csatlakozása az ágazati tervezéshez Magyar Urbanisztikai Társaság Budapest, 2010 március 9. KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !


Letölteni ppt "TERÜLETI TERVEZÉS, TERÜLETI FOLYAMATOK Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet Műhelymunka-sorozat a térbeli tervezési rendszer összehangolásának."

Hasonló előadás


Google Hirdetések