Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
Készítette: Hárs Bianka
2
a tartósítás, konzerválás fontos volt
Anonymus arról tudósít, hogy őseink minden győzelmüket napokig tartó evéssel-ivással ünnepelték meg sokáig "áldomásnak" nevezték a lakomát
3
Étkezés helye külön asztalnál ült a fejedelem, külön a fejedelemasszony kereveteken, zsámolyokon ülhettek, de nem zárható ki, hogy székeken ültek közös bográcsból és kézzel ettek
4
Növénytermesztés búza, árpa, köles
a kalászokat megpörkölték, megszárították gyümölcstermesztés: általában szőlő újhazában megismerték a zabot, rozst
5
Általános ételek
6
Kenyér, tésztafélék durván őrölt gabonából sütötték
lepényféléket, kásákat is készítettek legrégibb tésztánk a galuska
7
Húsétel „a nyergük alatt puhították”
sózással, szárítással, pácolással tartósították juh volt a legkedveltebb ünnepi alkalmakkor ló- és marhahús vad: szarvas, őz, vaddisznó, nyúl, fácán, fogoly, vadkacsa, vadliba
8
Halétel csuka harcsa ponty tok kárász viza ikra rák
9
Tejtermékek túró sajt vaj író tejföl tejszín
10
Gyümölcsök alma, birsalma körte eper szeder szőlő barack dió
gesztenye, mogyoró
11
Zöldségek, fűszerek hagymafélék gombák sóska, spenót,csalán borsó
bors, torma méz, ecet, szerecsendió, fahéj, vanília kakukkfű, tárkony, rozmaring, kapor
12
Italok víz forrásokból, patakokból kumisz erjesztett lótej méhsör
bor kölesből egy „boza” nevű italt erjesztettek
13
Érdekességek hatással volt a bolgár-török népekkel való érintkezés az étkezésre Tarhó: Oltott tehéntej, felforralt tejet pirított köménymaggal oltanak be és lehűtve fogyasztják Varik: lefölözött és megfőzött aludt tej Szárma: szőlő- vagy káposztalevélbe burkolt és rizzsel kevert hús, amelyet zsírban, olajban sütöttek vagy lében főztek meg
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.