Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Antropológa III. Az élet. Élő és élettelen Élettevékenységek (agere sequitur esse): »Táplálkozás »Növekedés »Szaporodás Mechanikus felfogás, az élő gép.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Antropológa III. Az élet. Élő és élettelen Élettevékenységek (agere sequitur esse): »Táplálkozás »Növekedés »Szaporodás Mechanikus felfogás, az élő gép."— Előadás másolata:

1 Antropológa III. Az élet

2 Élő és élettelen Élettevékenységek (agere sequitur esse): »Táplálkozás »Növekedés »Szaporodás Mechanikus felfogás, az élő gép (Descartes) Az ember különleges élet »Ideje van (történelem) »Szabad (akar, hisz) »Megismer (tud, kommunikál) »Transzcendens igénye (végtelen)

3 Az élet metafizikai leírása Az élet tökéletesedés –Faj szintjén (kultúra, civilizáció) –Egyén szintjén (bölcsesség) Az élet célirányosan és tudatosan jelenik meg az emberben –Szaporodás (közösség, faj) –Túlélés (egyén, önmegvalósítás) –(ideálisan a kettő együtt)

4 Immanencia Az élet önmozgató (Arisztotelész) Belső mozgató (immanens-tranziens) Lélek (állati és emberi lélek) Anyag és forma tan (hülemorfizmus) Az emberi lélek halhatatlan, mert „időtlen” tevékenységet fejt ki

5 Az immanencia szintjei Az élettevékenységek, az immanencia szintjei Immanencia szintjeiTevékenység fajtájaÉlôlény típusa Megvalósítás (forma és cél természetes) VegetatívNövények (baktériumoktól a növényekig) Megvalósítás, Forma (cél természetes) Szenzo-motorikusÁllatok (az egysejtûektôl az emberszabásúakig) Megvalósítás, Forma, Cél IntellektívEmberek

6 Az élettevékenységek összefoglalása

7 Test és lélek egysége A lélek a testen keresztül nyilvánul meg A test csak a lélekkel együtt él Az ember a szellemi és anyagi világ metszéspontjában él Nothingbut theory „Csókoltuk vétkes áhitatban az ostoba Matériát s áldtuk a kékes glóriát mely a rothadás fölött van” (Baudelaire, Éjféli számvetés)

8 Az élet eredete Különbség a –Teremtés (semmiből) és –Evolúció (valamiből) között Afinalisztikus elméletek (véletlen, de nagyon kicsi esély, mert a jót következetesen kell végigvinni) Finalisztikus elméletek (az információ megjelenése) „Kezdetben volt az Ige”


Letölteni ppt "Antropológa III. Az élet. Élő és élettelen Élettevékenységek (agere sequitur esse): »Táplálkozás »Növekedés »Szaporodás Mechanikus felfogás, az élő gép."

Hasonló előadás


Google Hirdetések