Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület Az EGÉSZség = ÉRTÉK a hazai organikus élelmiszerek helye és szerepe a társadalmi étkeztetésben Lőrinczné Táborfi Julianna.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület Az EGÉSZség = ÉRTÉK a hazai organikus élelmiszerek helye és szerepe a társadalmi étkeztetésben Lőrinczné Táborfi Julianna."— Előadás másolata:

1 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület Az EGÉSZség = ÉRTÉK a hazai organikus élelmiszerek helye és szerepe a társadalmi étkeztetésben Lőrinczné Táborfi Julianna dietetikus - egészségügyi menedzser Az EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület titkára KÖZSZÖV alelnök Szijártó Szandra Dietetikus- MsC hallgató VÉDEGYLET – Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben Budapest, 2013.IV.25.

2 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület Tartalom A táplálkozás és az életmód jelentősége a civilizációs betegségek kialakulásában a hazai és nemzetközi adatok tükrében Végrehajtott intézkedések Megoldás a TELJESÉRTÉKŰ TÁPLÁLKOZÁS Hazai organikus élelmiszerek helye a közétkeztetésben - Modell bemutatása, eredményei Az ÉGÉSZség= ÉRTÉK program bemutatása, jogosultsága Kórházi Büfé Program

3 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület SZÜLETÉSKOR VÁRHATÓ ÁTLAGOS ÉLETTARTAM 7,15 4,94 Hazai adat, forrás: KSH – 2002

4 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület SZÜLETÉSKOR VÁRHATÓ ÉLETTARTAM/ EGÉSZSÉGBEN VÁRHATÓ ÉLETTARTAM 12,9 év12,0 év Hazai adat, forrás: KSH – 2002

5 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület *Becsült incidencia / főForrás: WHO, International Agency for Research on Cancer, GLOBOCAN 2008 FérfiakNők DAGANATOS BETEGSÉGEK ELŐFORDULÁSÁNAK RANGSORA A VILÁG 184 ORSZÁGA KÖZÖTT, 2008

6 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület *Standardizált halálozás/ főForrás: WHO, International Agency for Research on Cancer, GLOBOCAN 2008 FérfiakNők LEGGYAKORIBB DAGANATOS HALÁLOKOK MAGYARORSZÁGON, 2008

7 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület Forrás: The Global Economic Cost of Cancer, LIVESTRONG, American Cancer Society, HALÁLOZÁSOK GLOBÁLIS GAZDASÁGI VESZTESÉGEI, 2008

8 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület A daganatos betegségek miatti korai halálozás és korlátozottság (DALY) 895 milliárd US$ gazdasági veszteséget (GDP 1,5%) okozott a világon 2008-ban, amely nem tartalmazza a kezelések direkt költségeit A világon az összes halálozás közül a legnagyobb gazdasági veszteséget a daganatos betegségek okozzák, mintegy 20%-kal nagyobbat, mint a 2. helyen lévő szív- és érrendszeri betegségek Magyarországon ez a gazdasági veszteség 800 milliárd Ft volt ban, ami a GDP 3%-ával a legnagyobb arány volt a világon! A három legnagyobb gazdasági veszteséget okozó betegség: a tüdőrák (21%), a vastag- és végbélrák (11%) és az emlőrák (10%) Forrás: The Global Economic Cost of Cancer, LIVESTRONG, American Cancer Society, DAGANATOS HALÁLOZÁS, GLOBÁLIS GAZDASÁGI VESZTESÉG, 2008

9 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület NEM FERTŐZŐ BETEGSÉGEK „TERJEDÉSE” GLOBÁLIS PROBLÉMA Hazánkban a szív-és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek felelősek az összhalálozás csaknem 75 % áért. A nem fertőző betegségek terjedése globális probléma, melyért három fő tényező okolható, az elhízás, a dohányzás növekedése, valamint a mozgáshiány.

10 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület A TÁPLÁLKOZÁS JELENTŐSÉGE EGYES BETEGSÉGEK ETOLÓGIÁJÁBAN The World Health Report, 2000 Egyéb 21% Kis mértékben táplálkozásfüggő betegségek 38% Nagy mértékben táplálkozásfüggő betegségek 41%

11 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület A TÁPLÁLÉK EGYES ÖSSZETEVŐI ÉS A RÁK KÖZÖTTI ÖSSZEFÜGGÉS A daganat helyeZsírFokozott energia-bevitel Élelmi rostGyümölcs, zöldség AlkoholFüstölt, pácolt élelmiszer Dohányzás Emlő++-+ Vastagbél++--+ Prosztata++- Végbél+++ Méhtest++ Szájüreg-++ Gyomor-+ Vese+ Méhnyak+- Pajzsmirigy+ Nyelőcső+++ Sondik, E.J., Young, J.L., Hoen.J.W.:Annual cancer statistics rewiew NIH Publication No , Bethesda, 1987 Magyarázat: + elősegítő, - gátló tényező

12 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület A HAZAI BETEGSÉGEK KIALAKULÁSÁNAK ELSŐDLEGES OKAI a lakosság táplálkozási ismereteinek elégtelensége, az anyagi eszközök hiánya, az egészséges élelmiszerek választékának szűkössége, a hatásos és a különböző minisztériumok feladatait egységes szempontok alapján koordináló (Egészségügyi, Vidékfejlesztési, Gazdasági) nemzeti élelmezés- és táplálkozáspolitika hiánya, az egyes személyek egészségtudatos magatartásának hiánya.

13 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület A HATÉKONY MEGELŐZÉS SZÍNTEREI Kormány Orvos Iskola The European Childhood Obesity Group Int. J. Ob Család Ipar Média

14 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület VÉGREHAJTOTT INTÉZKEDÉSEK I. Országos Egészség Lakosság Felmérés (OLEF3) Táplálkozási ajánlás új kiadása 2002-ben és 2004-ben (MTA) Magyarország nemzeti táplálkozáspolitikája, 2004 (OÉTI) Helyzetértékelés – Célkitűzések – Stratégiák Táplálkozási ajánlások a magyarországi felnőtt lakosság számára, 2001 (OÉTI) Közös kincsünk a gyermek - Nemzeti Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Program, 2005 (EüM)

15 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület VÉGREHAJTOTT INTÉZKEDÉSEK II. Ajánlás az iskolai büfék korszerű táplálkozásba illeszkedő választékának kialakításához, 2005 (OÉTI) Nemzeti Rákellenes Program, 2006 (EüM) Közétkeztetési Ajánlás – 2011 (OTH) Útmutató a vendéglátás és közétkeztetés jó higiéniai gyakorlatához (NÉBIH) 62/2011. (VI. 30.) VM rendelete a vendéglátó-ipari termékek elõállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeirõl (VM)

16 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület ÉTRENDI PIRAMIS ELV (USDA, 1992)* Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (U.S. Department of Agriculture) és az Egyesült Államok Egészségügyi és Humán Szolgáltatási Minisztériuma (U.S. Department of Health and Human Services) engedélyével,

17 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület

18

19 Az egészséges táplálkozás háza

20 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület TELJESÉRTÉKŰ TÁPLÁLKOZÁS Változatos, ízletes elkészítési módok. Az ételek 50%-át frissen, nyersen fogyasztják el. A hús, a hal és a tojás fogyasztása nem domináló mennyiségű az étrendben. Főleg növényi eredetű élelmiszerekből-, ellenőrzött művelésből származó- teljesértékű gabonafélékből, zöldségekből és gyümölcsből ill. tejből és tejtermékekből áll. Kerüli az élelmiszerek túlzott megmunkálását és feldolgozását, nem használ adalékanyagokat. Hellmut Lützner – Aktív dietetika

21 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület NEM konzerv zöldségek inkább mélyhűtött és házilag eltett friss/nyers étel főétkezésként friss zöldségek a kertből, párolt köretnek, salátának, zöldségitalnak elkészítve FONTOS!

22 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület REGGELI: teljes kiőrlésű kenyér, sovány felvágott, vaj, paprika, búzacsíra + frissen facsart gyümölcslé (szőlő, áfonya, ribizli, málna), zöldséglé (sárgarépa, sütőtök, zeller) TÍZÓRAI: natúr joghurt + szeder + korpás keksz EBÉD: paradicsomleves, fokhagymás sült csirkemell, csőben sült brokkoli UZSONNA:EGY marék olajosmag- keverék VACSORA: cékla- alma-répa saláta

23 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület A DIETETIKA HELYE AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN Medicina Dietetika Sebészet Gyógyszerészet A dietetika Interdiszciplináris szemléletű Nem gyógyszeres terápia Elkötelezettje a hatékony terápiának, valamint a prevenciónak és rehabilitációnak Hellmut Lützner: Aktív detétika

24 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület HAZAI ORGANIKUS ÉLELMISZEREK A KÖZÉTKEZTETÉSBEN I. ELŐKÉSZÍTÉS – 2003 Megbeszélés a Biokultúra Szövetség képviselőjének, az Egészségügyi Minisztérium munkatársának, az FVM Bio védjegy Iroda vezetőjének, az OOI osztályvezetőjének részvételével az OOI-ben Új piac a hazai biotermékeknek, melynek mérete nem ismert Az igények felmérése - miből, mennyit - meghatározó A termelés koordinálása szükséges feltétele a működésnek A rendszer csak előre megtervezett éves étlap esetén működtethető – termelési feltételek Rugalmasságot igényel – megrendelő és felhasználó részéről

25 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület HAZAI ORGANIKUS ÉLELMISZEREK A KÖZÉTKEZTETÉSBEN II. TÁRGYALÁS A TERMELŐKKEL – 2003 A termelőkkel, az élelmiszer előállítókkal, kereskedőkkel Élelmiszer csoportonként mennyiségi és minőségi követelmények Bizalmatlanság – az áru szállítása, minősége, átvétele, mennyisége Hosszas előkészítést igényel – bizonytalan az eredmény Szakmai elkötelezettséget, napi kapcsolatot és kitartó munkát feltételez a program.

26 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület HAZAI ORGANIKUS ÉLELMISZEREK A KÖZÉTKEZTETÉSBEN II. INDULÁS, BEVEZETÉS – 2004 Az FVM és a Biokultúra Szövetség segítségével megkezdődött a program a termelés összefogása, koordinálása - szűk élelmiszer választék Két betegségcsoportban használtuk a bio-élelmiszereket: -speciális folyadék étrend esetén - fej- és nyaksebészeti tumoros betegek, -legyengült immunrendszer esetén - sugár-és kemoterápia

27 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület HAZAI ORGANIKUS ÉLELMISZEREK A KÖZÉTKEZTETÉSBEN III. TAPASZTALATOK ÁR kifejezi a hozzáadott értéket, brand név OOI, áralku - marketing költségek MINŐSÉG nem egyenletes eltérő méretű paradicsom, alma, paprika, stb. MENNYISÉG nem elegendő hiánypótlásra nincs lehetőség SZÁLLÍTÁS hetente, havonta, negyedévenként egy alkalommal, rendelés kiemelten fokozott figyelmet igényel IDÉNYSZERŰSÉG ellátás nem folyamatos, nincs feldolgozói háttér GAZDASÁGOSSÁG kiszerelés, csomagolás, gasztro csomagolás hiánya környezetszennyezés, költségnövekedés DOKUMENTÁCIÓ rendelés és számlázás - nem egységes HACCP rendszer FIZETÉSI HATÁRIDŐ a számla átvétele után maximum 30 nap RUGALMASSÁG, ELKÖTELEZETTSÉG, BIZALOM, TUDATOSSÁG

28 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület ÚTJÁRA INDUL AZ EGÉSZség = ÉRTÉK! RENDEZVÉNYSOROZAT MEGVALÓSULÁS a hazai organikus élelmiszerek bevezetése és alkalmazása az egészségügyi intézményekben és a közétkeztetésben, a KÓRHÁZSZÖVETSÉGGEL való együttműködés keretében és a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával történik. TEVÉKENYSÉGÜNKKEL csatlakozunk az állami prevenciós projektek célkitűzéseihez, a lakosság életminőségének javítása érdekében összeállított figyelem felhívó új szakmai programokkal és a szakemberek képzésével.

29 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület EGYÜTTMŰKÖDÜNK A Vidékfejlesztési Minisztériummal és a Magyar Piac Szövetkezettel a hazai organikus élelmiszerek bevezetésével és alkalmazásával az egészségügyi intézményekben és a közétkeztetésben (helyi termékek, helyi termelők) A kis- és közepes méretű helyi biogazdálkodókkal, feldolgozók bevonásával és csatlakoztatásával az egészségügyi intézményeket ellátó közvetlen élelmiszerbeszállítói rendszerrel Az egészség és környezettudatos érdeklődőkkel, az egészségügy, a közétkeztetés, a vendéglátás területén dolgozó szakemberekkel, az egészségügyi oktatási intézmények hallgatóival (középiskolai, főiskolai, egyetemi)

30 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület CÉLUNK Az együttműködés nyomán ősztől kezdődő program több hazai nagy városban kerül megrendezésre, amely a helyes táplálkozást kívánja szorgalmazni mind a betegséggel küzdők körében, mind a betegséget megelőzendő szemléletformálásban. Az egészségügyi intézményekben a büfék választékának bővítése a korszerű táplálkozásba illeszkedő organikus élelmiszerekkel Az EGÉSZSÉG ÉRTÉK program fenntarthatósága, mozgalom és verseny indítása a logó elnyeréséért.

31 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület EGÉSZség = ÉRTÉK! program 2013-ban hat helyszínen, onkológiai centrumok környezetében és egészségügyi intézményekben kerül megrendezésre. Karcag Veszprém - szeptember 11. Budapest, Életminőség Konferencia - szeptember 25. Miskolc - október 9. Pécs - október 30. Kecskemét - november ben pedig hat nagyvárosban kerül megrendezésre

32 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület A PROGRAM KÍSÉRŐ ESEMÉNYEI Akkreditált képzés egészségügyi dolgozók részére Kiállítás – biogazdálkodók, helyi termelők, stratégiai partnerek Élelmiszer bemutató és kóstoló Kiadvány, amely tartalmazza az egészséges táplálkozás ismérveit és a programban résztvevő biogazdálkodók és szervezetek adatait

33 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület Onkológiai osztályok száma: 30 Onkológiai ágyszám: 1435 Onkológia esetszám: Onkológiai élelmezési napok száma hozzávetőlegesen: esetszám x 10 = fő A PROGRAM INDOKOLTSÁGA Az adatok az Országos Tisztiorvosi Hivatal 2013-as kapacitás nyilvántartásából származnak

34 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület BÜFÉ PROGRAM Kiindulási helyzet, hazai adatok tükrében Program célja Jelenlegi helyzet – Kérdőíves felmérés Büfé Ajánlás Általános szempontjai Konkrétumok A program fenntarthatósága

35 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület HAZAI ADATOK Aktív fekvőbeteg intézmények száma: 119 Aktív fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézmények ágyszáma: Látogatók száma hozzávetőlegesen: ágyszám x 2 x 365 = fő Az adatok tükrében a téma felvetés jogos! Az adatok az Országos Tisztiorvosi Hivatal 2013-as kapacitás nyilvántartásából származnak

36 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület PROGRAM CÉLJA Ajánlás készítése – tudás átadása Élelmiszer választék bővítése a kórházi büfé kínálatban Rövid: érdeklődés felkeltése, információ átadása Közép: programhoz való csatlakozás Hosszútáv: a programhoz csatlakozók táborának szélesítése, személetmód változtatása és gyakorlása!

37 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület JELENLEGI HELYZET Kérdőíves felmérés Budapest 16 Kórházában Állapotfelmérés a büfék - Élelmiszerválasztékáról - Élelmiszercsoportok megoszlásáról - Körülményeiről - Büfé üzemeltetők nyitottságáról

38 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület MILYEN A HÚS ÉS TEJTERMÉKEK VÁLASZTÉKA?

39 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület MILYEN A KENYÉRFÉLÉK, PÉKSÜTEMÉNYEK VÁLASZTÉKA?

40 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület MILYEN A ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCS VÁLASZTÉK?

41 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület MILYEN A BOLTI KISZERELÉSŰ ÉLELMISZEREK VÁLASZTÉKA?

42 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület MILYEN AZ ÜDÍTŐITALOK ÉS EGYÉB ITALOK VÁLASZTÉKA?

43 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület BIO ÉLELMISZERIPARI TERMÉK

44 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület MELYEK A BETEGEK VAGY HOZZÁTARTOZÓK ÁLTAL A LEGGYAKRABBAN KERESETT ÉLELMISZEREK?

45 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület KÚTVÖLGYI KÓRHÁZ – PREMIUM NATURA „Barátságos és nyugodt környezet, finom és egészséges ételek, néhány perc önmagunkért”

46 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület AJÁNLÁS- BÜFÉ VÁLASZTÉK ÁLTALÁNOS SZEMPONTJAI I. hazai termékek választékának többsége évszaknak megfelelő- idényjellegű ellenőrzött termelésből származó vagy organikus változatos alapanyag felhasználása korszerű egészséges táplálkozás alapelveinek figyelembevétele változatosság: ízben, színben, állagban, készítésmódban tartósítószer-, és vegyszermentes, nem feldolgozott élelmiszer a büfé választékának 1/3 –a feleljen meg az ajánlásoknak, kritériumoknak

47 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület PÉLDÁK ÉlelmiszercsoportJelenlegi helyzetBüfé program –Ajánlás pl. Húsok, húskészítményekRántott hús, meleg szendvics, kolbászos szendvics, pizzás tallér Roston csirkemell, sovány felvágottas szendvicsek TejtermékekGyümölcsjoghurt, kefír, trappista sajt, kakaó, csokoládéital, joghurt Idény gyümölccsel házi készítésű joghurt, gyümölcsturmixok, zöldséges túrókrémek Gabonaipari termékek, gabonapelyhek Cukrozott reggeliző pelyhek, csokoládés müzliszelet, sós ropi, chips, Natúr gabonapehely, korpovit keksz, puffasztott búza szelet, köles golyó Kenyérfélék, péksüteményekFehérlisztből készült Zsemle, kétszersült, linzer, leveles vajas alapú sütemények, töltelékkel készült rétesek, piték, piskóták Teljes kiőrlésű lisztből készült. Korpás, magvas zsemle, kifli, kenyér,

48 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület ILLUSZTRÁCIÓK

49 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület PÉLDÁK ÉlelmiszercsoportJelenlegi helyzetBüfé program – Ajánlás pl. Zöldségek, GyümölcsökMajonézes saláták, konzerv befőttek, ebből készült gyümölcssaláták Friss idényjellegű zöldség, gyümölcs, ebből készült saláták Olajos magvakSós mandula, sós mogyoró, sós pisztácia Dió, mandula, mogyoró, tökmag, napraforgómag Űdítők, rostos üdítők25% -os „rostos” üdítők, szénsavas „üdítők”, ásványvíz Tisztított víz, %-os rostos dobozos üdítők, frissen facsart zöldség-gyümölcslevek

50 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület ILLUSZTRÁCIÓK

51 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület GYAKORLATI MEGVALÓSÍTÁS EGÉSZség = ÉRTÉK program munkacsoport tagjai: élelmezési üzemvezetője ápolási osztály vezetője vezető dietetikus gazdasági igazgató helyi népegészségügyi intézet vezetője

52 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület AZ EGÉSZség ÉRTÉK PROGRAM FENNTARTHATÓSÁGA Csatlakozni lehet az Alapítványon keresztül Gyakorlati feltételek megteremtése Igény szerint képzést indítunk Fórumot biztosítunk – tapasztalatcsere Minősítés: „Hétszínvirág” logó átadása jelentéstartalommal bír

53 EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET!


Letölteni ppt "EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület Az EGÉSZség = ÉRTÉK a hazai organikus élelmiszerek helye és szerepe a társadalmi étkeztetésben Lőrinczné Táborfi Julianna."

Hasonló előadás


Google Hirdetések