Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Környezettani Hatásvizsgálat hazai gyakorlata Dr. Kárász Imre Környezettudományi Tanszék.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Környezettani Hatásvizsgálat hazai gyakorlata Dr. Kárász Imre Környezettudományi Tanszék."— Előadás másolata:

1 A Környezettani Hatásvizsgálat hazai gyakorlata Dr. Kárász Imre Környezettudományi Tanszék

2 A KHV és KHT viszonya KHV (Környezeti Hatásvizsgálat) 1. környezeti hatásvizsgálat: (módszer); 2. a környezetvédelmi államigazgatás legfontosabb, összetett eljárási fajtája; -- tervezési segédeszköz; -- konzultatív eljárás (a társadalmi részvétel jelentős területe); -- környezetvédelmi szakmai szűrő; * A KHV folyamat terméke a KHT (Környezeti Hatástanulmány)

3 A KHV államigazgatási eljárás A környezetvédelmi felügyelőségeken a kérelmező (beruházó) kérelmére indul; A kérelmezőnek csatolnia kell a kérelemhez a környezeti hatástanulmányt; Az eljárás előkészítő és részletes vizsgálatból áll; Környezetvédelmi engedély kiadásával vagy megtagadásával zárul.

4 Környezeti Hatástanulmány (KHT) A KHV államigazgatási eljárásban a kérelmező által becsatolt tanulmány; A KHT-t az eljárás résztvevői megvitatják és annak eredményeként a kv.-i hatóság a környezetvédelmi engedélyt kiadja vagy megtagadja; A KHV szakaszainak megfelelően megkülönböztetünk előzetes környezeti tanulmányt és részletes környezeti hatástanulmányt

5 Előzetes környezeti tanulmány A KHV eljárás során készülő első dokumentum; Ennek alapján környezetvédelmi engedély adható abban az esetben, ha jogszabály nem írja elő kötelezően a részletes környezeti hatástanulmány elkészítését, Egyébként a részletes környezeti hatástanulmány előkészítését és tartalmi meghatározását szolgálja;

6 Az előzetes környezeti tanulmány tartalma Elsősorban alapvető információkat tartalmaz - a tervezett tevékenység céljáról, - telepítési és technológiai lehetőségeiről, - a várható környezetterhelés és környe- zeti igénybevétel kérdéseiről, - a várható környezetre gyakorolt hatások előzetes becsléséről.

7 A részletes környezeti hatástanulmány (KHT) A KHV eljárásban az előzetes környezeti tanulmányt követő második dokumentum; Egyrészt az előzetes környezeti tanulmány további pontosítását szolgálja, másrészt Több olyan elemet is tartalmaz, amelyek a környezeti hatásokat, sőt az egészségügyi, társadalmi és gazdasági hatásokat is körvonalazzák; Elkészítése a jogszabályban előírt tevékenységek esetén kötelező, de a hatóság más esetben is előírhatja.

8 Környezetvédelmi engedély A környezeti hatásvizsgálati eljárást lezáró engedélyező határozat. Tartalma: -engedélyezett tevékenység leírása - szakhatóság által támasztott feltételek - engedély érvényességi ideje - változás bejelentési kötelezettség

9 A KHV jogi háttere Az EU-ban a módosí- tott 85/337/EEC direktíva írja elő az alkalmazását, amely meghatározza - a folyamatát és - a hatálya alá tartozó tevékenységeket a tagállamok számára

10 A KHV jogi háttere Magyarországon 1993-tól rendelet (a környezetre jelentős hatást gyakorló tervezett beruházásokra) 1995-től az LIII.Tv. írja elő a KHT-t.

11 Stratégiai környezeti vizsgálat (strategic environmental assessment) A környezetre jelentős hatást gyakorló jogszabályok és a környezetvédelmi programok megvalósításának eredményeként beinduló gazdasági- társadalmi folyamatok környezeti hatásait értékeli. (> a törvényhozó + környezeti változásokra irányuló szándéka, törekvése megvalósul-e?)


Letölteni ppt "A Környezettani Hatásvizsgálat hazai gyakorlata Dr. Kárász Imre Környezettudományi Tanszék."

Hasonló előadás


Google Hirdetések