Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szakmai szupervízió 2008.május

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szakmai szupervízió 2008.május"— Előadás másolata:

1 Szakmai szupervízió 2008.május.13-15.
Készítette: Hegedűs Ágnes III. évf. 1.csop.

2 Gyakorlat végzésének feltételei
SZTE Szülészet – Nőgyógyászat Klinika, Szülőszoba A gyakorlat első napját délutáni műszakban kezdtem, így az általános körbevezetésről és információkról lemaradtam. A team munkába való bekapcsolódás teljesen egyén függő volt, „aki mert az tett”. Így az első naptól kezdve önállóan dolgoztunk.

3 Erősségek/gyengeségek
Erősségnek éreztem, hogy szülőszoba környezete nyugalmat sugárzó, de az ott adott lehetőségeket nem használják ki. (pl. vertikális testhelyzet eszközei) Gyengeségnek éreztem, hogy a vajúdó mellett nincs állandó jelleggel egy segítő foglalkozást végző dolgozó.

4 A beteg bemutatása K.-né Rita 30 éves nő én 06 óra 45 perckor került felvételre a szülészeti klinika szülőszoba osztályára. Gondozásba véve: terhességének 07. hetétől. Utolsó menstruáció időpontja: Szülés várható időpontja: Első magzatmozgás: Menarche: 13 éves korban Cyclusai hossza: 25 nap Vérzés tartama: nap 2005-ben 40. betöltött hétre 3520g-os leánygyermeknek adott életet, mely elhúzódó tágulási szak miatt császármetszéssel jött világra.

5 Rendszeres fájások és idő előtti burokrepedés miatt került felvételre a 39. hetet betöltött, megelőző terhessége alatt császármetszésen átesett gravida. Elmondása alapján tegnap este 21:00 órakor észlelt a hüvely felöl vízszerű szivárgást. Fájásai éjjel 04:00 órakor kezdődtek. Vérzés nincs. Testsúlya 68kg, testmagassága 160cm. Alkata normális. Vérnyomása 100/60, pulzusa 78/min, lézése 17/min, testhőmérséklete 36,6°C. Tudata tiszta, kommunikációja jól együttműködő. Erőnléte megfelelő, bár aggódik, hogy ez nem lesz elég ahhoz, hogy kihordja ezt a babát. Szorong, mert nem biztos a szülés lefolyásának módjában, mivel előző gyermekét császármetszéssel szülte. Veszteség élményként éli meg, hogy nem lehet 3 éves kislányával. Még soha nem töltöttek külön éjszakát. Az apa megnyugtatja, hogy ő fog most vele aludni. Minimális oedema látható a kezeken és lábakon, amit ő nehezen visel, mert a bőre feszül. Varixok nincsenek. Emlők mirigyesek, emlőbimbók kiemelkedők, külső nemi szervek épek, bőr és nyálkahártyája vértelt. Cianosis, icterus nincs. Hasfalán gyógyult Pfannenstiel metszés látható. Haskörfogata: 98cm. Fundus: px/3. Medencéje relatív téraránytalanságot mutat. Fájások 5-6 percenként ½- 1 percig tartanak. Burok nem áll, tiszta, nem bűzös magzatvíz szivárog. A magzat elhelyezkedése: hosszfekvés, az elöl fekvő rész: koponya. Magzati szívműködés: 140/min. A rectalis, vaginalis vizsgálat során a cx. 04., a buroksapka nem tapintható. Külső és belső tágult haemorrhoidalis csomók, mely leginkább székletürítéskor zavarja. Hegvonal érzékenység nincs.

6 09:40 perckor 3 percenként 35”-ös contraciók észlelhetőek
09:40 perckor 3 percenként 35”-ös contraciók észlelhetőek. A méhszáj eltűnt, a koponya a nagykerülettel a bemenetben rögzült, azon nem haladt át. Hegvonal nem érzékeny. Próbanyomás hatására a koponya helyzete nem változott, ezért összetett indikáció miatt - előző császármetszés, elhúzódó tágulási szakasz, relatív téraránytalanság – a szülést császármetszéssel fejezik be. Erre számított, mivel előző gyermekénél is így zajlott, ezért előző nap 6 óra előtt evett utoljára. Műtét neme: sectio caesarea trensperit. cerv. transverza Spinális érzéstelenítésben az előzetes heg kimetszésével, Pfannenstiel metszéssel nyitják meg a hasat. 10:04 perckor kiemelték az élő, érett leány magzatot, akit köldök ellátást követően a gyermekágy vesz át. A lepény leválasztása után kitörlik az uterust. A műtéti területet peritoneummal fedték. A hasfalat tovafutó öltésekkel zárják. Vérzés nincs. A katéteren tiszta vizelet ürül. Drain nincs. 10: 45 perckor mért vérnyomása 95/60Hgmm, pulzusa 88/perc. Az újszülött testsúlya 3500g, hossza 49cm, mellkörfogata 35cm, fejkörfogata 33cm. Apgar értéke:

7

8 Igény/szükségletek felmérése
Kismama Feszülés mentes végtagok Aranyér miatti kellemetlenség érzés visszaszorítása Ismeretek a szülés kimeneteléről Fájások elviselhetőbbé tétele Ápoló Karok és lábak oedemaja Székletürítési zavar Szorongás Fájdalom

9 Ápolási diagnózis kialakítása
Kar és lábszár duzzanat a terhesség következtében, amely 3-4 cm-el megnövekedett körfogatban mutatkozik meg. Cél: Karok és lábszár dagadásának csökkentése 1 napon belül.

10 Tervezés/ Értékelés Ápolási terv:
Bevitt és ürített folyadék megfigyelése Testsúlymérés naponta Ujj benyomat megtartásos vizsgálattal figyelem a testrészek vizességét Testrészek lógatásának elkerülése, és nyugalomba helyezés során a szív szint fölé emelése Sós ételek kerülése Hideg vizes borogatás a végtagokon Kar és láb körfogat mérése Betegoktatás Dokumentálás Értékelés: A karok és lábak duzzanata csökkent 1 napon belül.

11 2. Ápolási diagnózis: Székletürítési zavar aranyeres csomók miatt, mely végbélnyílás körüli gyűjtőeres fonatok tágulatában mutatkozik. Cél: A székletürítési zavar, fájdalom és diszkomfort érzés csökkentése.

12 Ápolási terv: Felmérem az aranyeresség súlyosságának fokozatát, hogy felvilágosíthassam a szülőnőt a megfelelő terápiáról, amely ebben az esetben konzervatív. Elmagyarázom a betegség kialakulását, súlyosbodásának lehetőségét, kezelésének menetét és fontosságát. Pezsgőkúp használata. Felvilágosítom a megfelelő étrendről, amely rost dús, növényi elemekben gazdag, fűszerszegény. Ajánlom a búzakorpa rendszeres fogyasztását, valamint napi 2-3 liter folyadék megivását. Az obstipáció elkerülése érdekében hangsúlyozom az étrend betartását valamint hashajtók és székletlágyítók alkalmazását. A vénás pangás csökkentésére térd-könyök helyzet alkalmazását javaslom. Analis higiene betartása: székletürítés után ne papírral törölje a végbélnyílást, hanem kézi zuhannyal mossa le és itassa fel szárazra törülközőjével. Szülés előtt és után is székletlazító kúp alkalmazása. Belső csomó kezelésére kúp, kívül kenőcs bemasszírozása, utána betét használata. Dokumentáció Értékelés: A gravida zavartalan székletürítésről számol be.

13 3. Ápolási diagnózis: Szorongás a szülés folyamatának kivitelezése miatt, melyet a szülőnő verbális és non-verbális jelzéseiből nyilvánul meg. Cél: Szorongás leküzdése 1órán belül.

14 Ápolási terv: A félelem csökkentése érdekében tájékoztatjuk a szülőnőt a beavatkozás helyéről, idejéről, szükségességéről és pontos menetéről. Intim környezetet biztosíttok. Felhívom a gravida figyelmét a helyes légzés és relaxáció fontosságára. Ismertetem a vajúdás lehetséges módjait, felajánlom a választás lehetőségét. Elmagyarázom, mennyire fontos, hogy együttműködjön. Bátorítom, hogy a vizsgálat csupán kisebb kellemetlenséggel jár. Megbeszéljük a felmerülhető folyamatok lépéseit. Értékelés: A szülőnő nyugodtabbnak érzi magát, önállóan el tudja mondani, milyen folyamatok történhetnek vele.

15 4. Ápolási diagnózis: Fájdalom az erős kontrakciók miatt, amely szülőnő figyelmének elvesztésében, nyugtalanságban és fokozott izomtónusban nyilvánul meg. Cél: Fájdalom enyhítése 1 órán belül.

16 Ápolási terv: Felmérem a fájdalom mértékét, a fájások hosszát és időtartamát. (10-es skálán 10-es) Ismételtetem a helyes légzést és a relaxációs gyakorlatokat a fájások idején. Beszélgetéssel próbálom elterelni a szülőnő figyelmét a fájdalomról, gondoskodom kényelméről, komfortérzetéről. Csökkentem szomjúságérzetét néhány csepp citromlé adásával, vagy az ajkak nedvesen tartásával. Parenterális folyadék pótlást csak orvosi utasításra adok. Segít az apa jelenléte, aki nedves törlőkendővel törölgeti az arcát. A szeméremtestet, a gáttájékot leöblítem langyos vízzel. Alternatív fájdalomcsillapítóként masszázst alkalmazok. Gondoskodok a vajúdó hólyagjának rendszeres kiürítéséről. Megmérem a vérnyomását, hőmérsékletét 2 óránként, megszámolom a pulzusát. Ellenőrzöm a magzati szívműködést 15 percenként doptonnal vagy állandó cardiotocograph segítségével. Ismertetem a fájdalomcsillapítás lehetőségeit, melyeket orvosi utasításra, az orvossal együttműködve alkalmazok. (no-spa, nitralgin) Dokumentálom a magzati szívfrekvenciát, méhtevékenységet, cardiális tüneteket, a kapott gyógyszer nevét, beadásának idejét, magzatvíz színét, mennyiségét, méhszáj tágasságát, folyadékbevitelt, vizeletürítést. Ezen adatok segítségével megnyugtatom a szülőnőt, hogy a gyermeke jól van. Értékelés: A szülőnő a fájdalom enyhüléséről számolt be, amely 10-es skálán 7-es erősségűre csökkent.

17 Protokollok A tágulási szak észlelésének protokollja
A vajúdó előkészítése normál hüvelyi szülés esetén Aranyeres csomó (nodus haemorrhoidalis) kezelésének ápolási protokollja A gravida császármetszésre való előkészítésének protokollja A protokollok és a gyakorlatban elvárt teljesítmény megegyezik.

18 Tapasztalataim… A legjobban az tetszett, hogy visszajelzéseket kaptam a szülőnőktől, hogy a segítségem hasznos volt. A legnagyobb gondot az jelentette, hogy a nővéreknek nem volt idejük, se affinitásuk arra, hogy bennünket tanítsanak /kérdéseinkre választ adjanak. Amit meg kívánok őrizni: a látottak alapján nyert tapasztalatot, és az élményt, hogy új életek kezdetén vehettem részt.

19 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Szakmai szupervízió 2008.május"

Hasonló előadás


Google Hirdetések