Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szakmai szupervízió 2008.május.13-15. Készítette: Hegedűs Ágnes III. évf. 1.csop.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szakmai szupervízió 2008.május.13-15. Készítette: Hegedűs Ágnes III. évf. 1.csop."— Előadás másolata:

1 Szakmai szupervízió 2008.május.13-15. Készítette: Hegedűs Ágnes III. évf. 1.csop.

2 Gyakorlat végzésének feltételei ► SZTE Szülészet – Nőgyógyászat Klinika, Szülőszoba ► A gyakorlat első napját délutáni műszakban kezdtem, így az általános körbevezetésről és információkról lemaradtam. ► A team munkába való bekapcsolódás teljesen egyén függő volt, „aki mert az tett”. Így az első naptól kezdve önállóan dolgoztunk.

3 Erősségek/gyengeségek ► Erősségnek éreztem, hogy szülőszoba környezete nyugalmat sugárzó, de az ott adott lehetőségeket nem használják ki. (pl. vertikális testhelyzet eszközei) ► Gyengeségnek éreztem, hogy a vajúdó mellett nincs állandó jelleggel egy segítő foglalkozást végző dolgozó.

4 A beteg bemutatása ► K.-né Rita 30 éves nő 2008. 05. 07.-én 06 óra 45 perckor került felvételre a szülészeti klinika szülőszoba osztályára. ► Gondozásba véve: terhességének 07. hetétől. ► Utolsó menstruáció időpontja: 2007. 08. 06. ► Szülés várható időpontja: 2008. 05. 13. ► Első magzatmozgás: 2007. 02. 03. ► Menarche: 13 éves korban ► Cyclusai hossza: 25 nap ► Vérzés tartama: 04-05 nap ► 2005-ben 40. betöltött hétre 3520g-os leánygyermeknek adott életet, mely elhúzódó tágulási szak miatt császármetszéssel jött világra.

5 ► Rendszeres fájások és idő előtti burokrepedés miatt került felvételre a 39. hetet betöltött, megelőző terhessége alatt császármetszésen átesett gravida. Elmondása alapján tegnap este 21:00 órakor észlelt a hüvely felöl vízszerű szivárgást. Fájásai éjjel 04:00 órakor kezdődtek. Vérzés nincs. ► Testsúlya 68kg, testmagassága 160cm. Alkata normális. Vérnyomása 100/60, pulzusa 78/min, lézése 17/min, testhőmérséklete 36,6°C. ► Tudata tiszta, kommunikációja jól együttműködő. Erőnléte megfelelő, bár aggódik, hogy ez nem lesz elég ahhoz, hogy kihordja ezt a babát. Szorong, mert nem biztos a szülés lefolyásának módjában, mivel előző gyermekét császármetszéssel szülte. Veszteség élményként éli meg, hogy nem lehet 3 éves kislányával. Még soha nem töltöttek külön éjszakát. Az apa megnyugtatja, hogy ő fog most vele aludni. ► Minimális oedema látható a kezeken és lábakon, amit ő nehezen visel, mert a bőre feszül. Varixok nincsenek. Emlők mirigyesek, emlőbimbók kiemelkedők, külső nemi szervek épek, bőr és nyálkahártyája vértelt. Cianosis, icterus nincs. Hasfalán gyógyult Pfannenstiel metszés látható. Haskörfogata: 98cm. Fundus: px/3. Medencéje relatív téraránytalanságot mutat. Fájások 5-6 percenként ½- 1 percig tartanak. Burok nem áll, tiszta, nem bűzös magzatvíz szivárog. A magzat elhelyezkedése: hosszfekvés, az elöl fekvő rész: koponya. Magzati szívműködés: 140/min. A rectalis, vaginalis vizsgálat során a cx. 04., a buroksapka nem tapintható. Külső és belső tágult haemorrhoidalis csomók, mely leginkább székletürítéskor zavarja. Hegvonal érzékenység nincs.

6 ► 09:40 perckor 3 percenként 35”-ös contraciók észlelhetőek. A méhszáj eltűnt, a koponya a nagykerülettel a bemenetben rögzült, azon nem haladt át. Hegvonal nem érzékeny. Próbanyomás hatására a koponya helyzete nem változott, ezért összetett indikáció miatt - előző császármetszés, elhúzódó tágulási szakasz, relatív téraránytalanság – a szülést császármetszéssel fejezik be. Erre számított, mivel előző gyermekénél is így zajlott, ezért előző nap 6 óra előtt evett utoljára. ► Műtét neme: sectio caesarea trensperit. cerv. transverza ► Spinális érzéstelenítésben az előzetes heg kimetszésével, Pfannenstiel metszéssel nyitják meg a hasat. 10:04 perckor kiemelték az élő, érett leány magzatot, akit köldök ellátást követően a gyermekágy vesz át. A lepény leválasztása után kitörlik az uterust. A műtéti területet peritoneummal fedték. A hasfalat tovafutó öltésekkel zárják. Vérzés nincs. A katéteren tiszta vizelet ürül. Drain nincs. ► 10: 45 perckor mért vérnyomása 95/60Hgmm, pulzusa 88/perc. ► Az újszülött testsúlya 3500g, hossza 49cm, mellkörfogata 35cm, fejkörfogata 33cm. Apgar értéke: 4-7-9.

7

8 Igény/szükségletek felmérése Kismama ► Feszülés mentes végtagok ► Aranyér miatti kellemetlenség érzés visszaszorítása ► Ismeretek a szülés kimeneteléről ► Fájások elviselhetőbbé tétele Ápoló ► Karok és lábak oedemaja ► Székletürítési zavar ► Szorongás ► Fájdalom

9 Ápolási diagnózis kialakítása ► 1. Ápolási diagnózis: Kar és lábszár duzzanat a terhesség következtében, amely 3-4 cm-el megnövekedett körfogatban mutatkozik meg. Kar és lábszár duzzanat a terhesség következtében, amely 3-4 cm-el megnövekedett körfogatban mutatkozik meg. ► Cél: Karok és lábszár dagadásának csökkentése 1 napon belül.

10 Tervezés/ Értékelés Ápolási terv: ► Bevitt és ürített folyadék megfigyelése ► Testsúlymérés naponta ► Ujj benyomat megtartásos vizsgálattal figyelem a testrészek vizességét ► Testrészek lógatásának elkerülése, és nyugalomba helyezés során a szív szint fölé emelése ► Sós ételek kerülése ► Hideg vizes borogatás a végtagokon ► Kar és láb körfogat mérése ► Betegoktatás ► Dokumentálás Értékelés: A karok és lábak duzzanata csökkent 1 napon belül.

11 ► 2. Ápolási diagnózis: Székletürítési zavar aranyeres csomók miatt, mely végbélnyílás körüli gyűjtőeres fonatok tágulatában mutatkozik. ► Cél: A székletürítési zavar, fájdalom és diszkomfort érzés csökkentése.

12 Ápolási terv: ► Felmérem az aranyeresség súlyosságának fokozatát, hogy felvilágosíthassam a szülőnőt a megfelelő terápiáról, amely ebben az esetben konzervatív. ► Elmagyarázom a betegség kialakulását, súlyosbodásának lehetőségét, kezelésének menetét és fontosságát. ► Pezsgőkúp használata. ► Felvilágosítom a megfelelő étrendről, amely rost dús, növényi elemekben gazdag, fűszerszegény. Ajánlom a búzakorpa rendszeres fogyasztását, valamint napi 2-3 liter folyadék megivását. ► Az obstipáció elkerülése érdekében hangsúlyozom az étrend betartását valamint hashajtók és székletlágyítók alkalmazását. ► A vénás pangás csökkentésére térd-könyök helyzet alkalmazását javaslom. ► Analis higiene betartása: székletürítés után ne papírral törölje a végbélnyílást, hanem kézi zuhannyal mossa le és itassa fel szárazra törülközőjével. ► Szülés előtt és után is székletlazító kúp alkalmazása. ► Belső csomó kezelésére kúp, kívül kenőcs bemasszírozása, utána betét használata. ► Dokumentáció Értékelés: A gravida zavartalan székletürítésről számol be.

13 ► 3. Ápolási diagnózis: Szorongás a szülés folyamatának kivitelezése miatt, melyet a szülőnő verbális és non-verbális jelzéseiből nyilvánul meg. Szorongás a szülés folyamatának kivitelezése miatt, melyet a szülőnő verbális és non-verbális jelzéseiből nyilvánul meg. ► Cél: Szorongás leküzdése 1órán belül.

14 Ápolási terv: ► A félelem csökkentése érdekében tájékoztatjuk a szülőnőt a beavatkozás helyéről, idejéről, szükségességéről és pontos menetéről. ► Intim környezetet biztosíttok. ► Felhívom a gravida figyelmét a helyes légzés és relaxáció fontosságára. ► Ismertetem a vajúdás lehetséges módjait, felajánlom a választás lehetőségét. ► Elmagyarázom, mennyire fontos, hogy együttműködjön. ► Bátorítom, hogy a vizsgálat csupán kisebb kellemetlenséggel jár. ► Megbeszéljük a felmerülhető folyamatok lépéseit. Értékelés: A szülőnő nyugodtabbnak érzi magát, önállóan el tudja mondani, milyen folyamatok történhetnek vele.

15 ► 4. Ápolási diagnózis: Fájdalom az erős kontrakciók miatt, amely szülőnő figyelmének elvesztésében, nyugtalanságban és fokozott izomtónusban nyilvánul meg. Fájdalom az erős kontrakciók miatt, amely szülőnő figyelmének elvesztésében, nyugtalanságban és fokozott izomtónusban nyilvánul meg. ► Cél: Fájdalom enyhítése 1 órán belül.

16 Ápolási terv: ► Felmérem a fájdalom mértékét, a fájások hosszát és időtartamát. (10-es skálán 10-es) ► Ismételtetem a helyes légzést és a relaxációs gyakorlatokat a fájások idején. ► Beszélgetéssel próbálom elterelni a szülőnő figyelmét a fájdalomról, gondoskodom kényelméről, komfortérzetéről. ► Csökkentem szomjúságérzetét néhány csepp citromlé adásával, vagy az ajkak nedvesen tartásával. Parenterális folyadék pótlást csak orvosi utasításra adok. ► Segít az apa jelenléte, aki nedves törlőkendővel törölgeti az arcát. ► A szeméremtestet, a gáttájékot leöblítem langyos vízzel. ► Alternatív fájdalomcsillapítóként masszázst alkalmazok. ► Gondoskodok a vajúdó hólyagjának rendszeres kiürítéséről. ► Megmérem a vérnyomását, hőmérsékletét 2 óránként, megszámolom a pulzusát. ► Ellenőrzöm a magzati szívműködést 15 percenként doptonnal vagy állandó cardiotocograph segítségével. ► Ismertetem a fájdalomcsillapítás lehetőségeit, melyeket orvosi utasításra, az orvossal együttműködve alkalmazok. (no-spa, nitralgin) ► Dokumentálom a magzati szívfrekvenciát, méhtevékenységet, cardiális tüneteket, a kapott gyógyszer nevét, beadásának idejét, magzatvíz színét, mennyiségét, méhszáj tágasságát, folyadékbevitelt, vizeletürítést. ► Ezen adatok segítségével megnyugtatom a szülőnőt, hogy a gyermeke jól van. Értékelés: A szülőnő a fájdalom enyhüléséről számolt be, amely 10-es skálán 7-es erősségűre csökkent.

17 Protokollok ► A tágulási szak észlelésének protokollja ► A vajúdó előkészítése normál hüvelyi szülés esetén ► Aranyeres csomó (nodus haemorrhoidalis) kezelésének ápolási protokollja ► A gravida császármetszésre való előkészítésének protokollja ► A protokollok és a gyakorlatban elvárt teljesítmény megegyezik.

18 Tapasztalataim… ► A legjobban az tetszett, hogy visszajelzéseket kaptam a szülőnőktől, hogy a segítségem hasznos volt. ► A legnagyobb gondot az jelentette, hogy a nővéreknek nem volt idejük, se affinitásuk arra, hogy bennünket tanítsanak /kérdéseinkre választ adjanak. ► Amit meg kívánok őrizni: a látottak alapján nyert tapasztalatot, és az élményt, hogy új életek kezdetén vehettem részt.

19 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Szakmai szupervízió 2008.május.13-15. Készítette: Hegedűs Ágnes III. évf. 1.csop."

Hasonló előadás


Google Hirdetések