Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ALAPELVEI Készítette: Gréci Judit Képek forrása: internet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ALAPELVEI Készítette: Gréci Judit Képek forrása: internet."— Előadás másolata:

1 AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ALAPELVEI Készítette: Gréci Judit Képek forrása: internet

2 Helytelen táplálkozás következményei Elhízás-kóros soványság, önbizalom csökkenése Vitalitás csökkenése, fáradékonyság Cardiovascularis betegségek Anyagcsere-betegségek Balesetek Emésztőszervek betegségei Rossz közérzet Hiányállapotok

3 AZ EGÉSZSÉG ÚJ FOGALMA A WHO definíciója kizárja az egészséges emberek köréből a közel normális életet élő krónikus betegeket Új fogalmakat kellett bevezetni

4 POZITÍV EGÉSZSÉG-FOGALOM Jól érzem magam, az élet legkülönbözőbb területein meg tudok felelni önmagam és mások elvárásainak, a negatív érzelmek nincsenek túlsúlyban

5 EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD Itt is változások vannak, nem aszkétizmust, hanem pozitív dolgokat értünk alatta: életöröm, jókedv, változatos étrend Az egészséges táplálkozás sem a tilalmakat hangsúlyozza, hanem azokat az élelmiszereket, tápanyagokat, amelyeket célszerű fogyasztani az egészség megőrzéséhez

6 Egészséges táplálkozás alapelvei Biztosítani kell 70 kg-os, közepesen aktív felnőtt számára napi kalóriát, g fehérjét, g zsiradékot, g szénhidrátot, 2,5 liter vizet,valamennyi vitamint, ásványi anyagot és mikroelemet Bizonyos állapotok, életkorok, betegségek, helyzetek módosítják az igényt

7 Mindezek megvalósítását segíti a táplálkozási piramis Ez a piramis a táplálkozástudomány klasszikus állásfoglalása, legújabb felismeréseket ld. Az utolsó néhány dián! Várhatóan lesznek módosítások (kevesebb gabonaféle, nyers tej, több zöldség, gyümölcs és halétel ajánlása)

8 Táplálkozási Fórum alapelvei 1.Minél változatosabban, minél több féle alapanyagból, változó konyhatechnikával állítsuk össze étrendünket! Ne féljünk a ritkábban használtaktól(pl. cékla, avokádó, grillezés, zacskóban sütés,szendvicskrém), így az étkezés öröme mellett a hiánybetegség is kevéssé fenyeget!

9 ALAPELVEK FOLYT. 2. Fogyasszunk zsírban szegényebb ételeket! Részesítsük előnyben a növényi zsiradékot, rántás helyett a habarást, saját anyaggal való sűrítést! 3. Kevés sóval készítsük ételeinket! Ismerkedjünk meg a ritkábban használt fűszerekkel!

10 ALAPELVEK FOLYT. 4. Csak étkezések befejező fogásaként, hetente 1- 2X fogyasszunk édességet, süteményt! Ételeinket kisebb mértékben cukrozzuk, ahol lehet, használjunk mézet vagy édesítőszert! 5. Fogyasszunk naponta 5-6 dl tejet vagy ennek megfelelő tejterméket! (ld. a 7. dián a megjegyzést!)

11 Problémák a tej körül Lactose-intolerancia: átmeneti vagy tartós, nem indokolt a tejtermék elhagyása. Keménysajt alig tartalmaz laktózt. Enzim- pótlás, „free form”(lactose-mentes) termékek, alapbetegség kezelése. Személyi kedvezményre jogosít. Tejfehérje-allergia: tej-helyettesítők, Ca- pótlás fontos. Savanyított tejtermék sem fogyasztható.

12 Alapelvek folyt. 6. Fogyasszunk naponta többször friss gyümölcsöt, zöldséget! Célszerű nyersen, salátának elkészítve, párolva. 7. Köretként részesítsük előnyben a tésztákkal szemben a burgonyát, zöldköretet, teljes kiőrlésű gabonafélét!

13 Alapelvek folyt. 8. Naponta négyszer-ötször étkezzünk! Egyenletesen osszuk el az étel- mennyiséget! Ne étkezzünk állva, kapkodva, az ételt jól rágjuk meg! 9. A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható! A cukros szörpök, üdítők akár napi üres kalóriát is kitehetnek!

14 10. Alapelv Nincsenek tiltott ételek, a mérték a lényeg! Bőséges fogyasztásra javasolt: gyümölcs, zöldség,hal, barna kenyér, burgonya(ld. A 7. dián a megjegyzést!) Mérsékelt fogyasztásra javasolt: nem zsíros húsok, tejtermékek, tojás, száraz hüvelyesek, olajos magvak Csak alkalomszerűen javasolt: édesség, sós rágcsálnivaló, cukros italok, alkohol, bő zsiradékban sült ételek

15 Kiegészítő tudnivalók Az étel-mérgezés és étel-fertőzés elkerülhető, ha gondosan ügyelünk a higiénés szabályokra (tojáskezelés!) Az egészséges étkezés hatékonyságát segíti a dohányzás mellőzése és a megfelelő fizikai aktivitás, testmozgás.

16 Érdekes újdonságok Omega-3 zsírsavak előnyös hatásai (gyulladásos folyamatok, allergiás készség csökkentése, tanulási képességek javítása) Bélflóra kapcsolata az elhízással Bélflóra kapcsolata a mentális betegségekkel, alternatív diéták hatásai Citokróm-c-oxidáz fontossága (mitokondriális betegségek, neurodegeneratív kórképek) Preferált probiotikus készítmények Cöliákia gyakorisága, prevenció lehetőségei

17 Bélflóra-mentális betegségek kapcsolatának magyarázata Régi megfigyelés, hogy a fekélyes vastagbél-gyulladás,irritábilis bél- szindróma, coronária-történések, II.típusú cukorbetegség és a depresszió gyakran társuló állapotok Lehetséges, hogy nem ok-okozatról, hanem közös gyökerekről van szó Két teória: 1, IgG típusú (késleltetett) étel- allergiák 2, bélflóra-citokinek kapcsolata

18 Bélflóra-citokin teória A „nyugati”-cukorral, fehér liszttel készült ételekben bővelkedő, gyümölcsben, zöldségben, halételben szegény-étrend hatására a bélflórában csökken a Bifidobaktériumok, Lactobacillusok és Bacteroides speciesek csíraszáma, elszaporodik az E.coli Nő a bélfal áteresztő-képessége, módosul a tranzitidő

19 Teória folytatása A baktériumok által termelt toxikus anyagcsere- termékek fokozott mennyiségben kerülnek a keringésbe és átjutnak a vér-agygáton Emellett a módosult bélflóra a fehérvérsejtek citokin-termelését az IL-6 és TNF, vagyis a gyulladás-keltő citokinek irányába tolja el---”low grade” inflammatio(krónikus kisfokú gyulladás) Bizonyíték: depressziós epizódban gyakran emelkedett CRP és homocisztein-szint (Helsinki, 2010.)- gyulladást jelző vérvételi leletek

20 Hazai megfigyelések Dr. Fehér János és mtsai (Orvosi Hetilap szept. 8., oldal)- colitis ulcerosaban probiotikum, omega-3 zsírsav, D-vitamin és B-vitamin komplex adása nem csak a bélpanaszokat, hanem a társult depressziót is javította!

21 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ALAPELVEI Készítette: Gréci Judit Képek forrása: internet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések