Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Projektelőkészítés, -kiválasztás folyamata

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Projektelőkészítés, -kiválasztás folyamata"— Előadás másolata:

1 Projektelőkészítés, -kiválasztás folyamata
Váczi Dávid, vezető projektmenedzser OTP Hungaro-Projekt Kft. Projektmenedzsment a közlekedésben

2 a fókusz illeszkedés indokoltság projekttartalom változatok értékelése
célokhoz illeszkedő projektméret költségvetés elszámolható költségek pénzügyi feltételek szereplők menedzsment kockázatok indikátorok előkészítettség, ütemezés fenntarthatóság tágabb hatások részletes alátámasztás

3 illeszkedés Alapvető feltétel, mégis gyakori probléma
figyelmetlenség: nem megfelelően azonosítják a lehetőségeket (ROP – KÖZOP), pl. az OP és a konstrukció neve sem egyezik. nincs támogatási lehetőség az adott projektre, de próbálkozni lehet... Amiből levezethető OP-AT-Pályázat hármasban: célok, kedvezményezettek, támogatott tevékenységek, indikátorok, értékelőtábla (minimum pont…), elszámolható költségek

4 ADATOKKAL ALÁTÁMASZTVA
indokoltság mi a projektet kiváltó gazdasági társadalmi műszaki jogszabályi kötelezettségből fakadó (Megfelelő) célcsoportok problémaelemzése, szükségletei IGÉNY? ADATOKKAL ALÁTÁMASZTVA

5 projekttartalom Ha illeszkedik a támogatási célokhoz és jogosult a pályázó: Mik az elérendő célok, mik a célcsoport szükségletei? Mi a projekttartalom? (sokszor ez sem egyértelmű) Miért ez a projekttartalom? Külső-belső adottságok A változat Igények Jellemzők Projekttartalom B változat

6 változatok értékelése
Az eredmény elérhető többféle úton különböző fizikai megoldásokkal (pl. elérhetőség javítása: út, vasút) különböző jellemzőkkel bíró megoldással (az út műszaki jellemzői) különböző konkrét megoldással (út nyomvonala, választott műszaki megoldások) különböző beruházási költségszinten, különböző üzemeltetési költségekkel, különböző időtávra, stb… A támogató – és a projektgazda - célja az optimális megoldás megvalósítása.

7 megfelelő projektméret
visszatérő probléma a túlzott projektméret (felesleges kapacitások kiépítése: adatok hiánya, tervezői érdekeltség) megfelelő feltételek hiányában (önerő, támogatási összeg, külső korlátok (pl. idő)) a szükségesnél alacsonyabb szintű megvalósítás: az elérendő célok nem teljesülnek

8 költségvetés megfelelően részletezett értékelhető
reális árakon összeállított a projekt céljaihoz illeszkedő tartalommal bíró minden szükséges tevékenységre kiterjedő megfelelő belső arányokkal rendelkező az elszámolhatósági szabályoknak megfelelő KÖLTSÉGVETÉS

9 pénzügyi feltételek előkészítés finanszírozása önerő biztosítása
támogatás előfinanszírozása biztosítékok garantálása Pénzügyi fenntarthatóság (költségek fedezete, értékcsökkenés, cash-flow) Keretek vizsgálata (peremfeltételek: kereslet, kínálat, infláció, árfolyamok, alapanyag/beszállítói költség, teherviselési képesség, érzékenységvizsgálat)

10 Megfelelőek az együttműködés
szereplők célcsoport érintettek projektgazda konzorciumi tagok partnerek tulajdonosok finanszírozók üzemeltetők Megfelelőek az együttműködés jogi, pénzügyi, szervezeti feltételei?

11 projektmenedzsment Ha rendelkezésre állnak a pénzügyi eszközök milyen humán erőforrással valósítja meg a kedvezményezett a projektet? Milyen feladatokat látnak el? Kik a résztvevők? Milyen szervezeti formában működnek együtt? Mekkora a rendelkezésre álló kapacitás? Milyen kompetenciákkal, tapasztalatokkal bírnak a személyek egyenként? Milyen tapasztalatokkal bír a szervezet? Milyen feladatai vannak a projekten kívül a résztvevőknek?

12 kockázatok MEGVALÓSÍTÁSI ÉS ÜZEMELTETÉSI KOCKÁZATOK
Bizonytalanságok, hatások és kezelésük A támogatás megítélése az értékelő és a döntéshozó számára nem kockázat, hisz hatással van rá... Politikai, jogi, műszaki, társadalmi, gazdasági bizonytalanságok körének felmérése bekövetkezésük valószínűségének értékelése projektre gyakorolt hatásuk becslése és a kockázat elhárítására és/vagy a bekövetkezés esetén a hatás minimalizálására irányuló INTÉZKEDÉSEK MEGHATÁROZÁSA a cél. A támogató – és a projektgazda - lássa tisztán az akadályokat és azok elhárításának módját.

13 indikátorok Ha a támogatás céljához illeszkedik a projekt, az indikátorai összhangban vannak a pályázat, az AT, az OP indikátoraival. Nem szükséges új indikátorokat kitalálni. Illeszkedjenek a beavatkozás logikájához (output, eredmény, hatás – út, forgalom, elérhetőség), a projekt megvalósítás folyamatához Feleljenek meg az alap követelményeknek (specifikus, mérhető, elérhető, releváns, aktuális) Mutassa be a pályázó, hogy mikor, milyen forrásból, milyen módszertannal határozza meg a kiinduló adatokat a célértékeket, méri fel a tényszámokat.

14 előkészítettség, ütemezés
Legyen egyértelmű, hogy az összes szükséges előkészítési tevékenységet elvégezték vagy a pályázó látja az előkészítéshez szükséges további feladatokat, azok idő- és erőforrásigényét és azt képes elvégezni. A projekttevékenységek ütemezése reális időtartammal, megfelelő logikai rendben épüljön fel, kellően részletes formában. A projektindítás és befejezés időpontja feleljen meg a keretszabályoknak.

15 fenntarthatóság a projektek egyik legérzékenyebb pontja, ugyanakkor a megvalósításra összpontosító pályázatok sokszor leghiányosabb fejezete a támogatott projekt hosszú távon teljesíti a célcsoport igényeit, kezeli azt a problémát, amiért létrejött. az üzemeltetés műszaki, pénzügyi, társadalmi, intézményi keretei hosszú távon biztosítottak. A célcsoport igényeinek a műszaki megoldás megfelelő, az üzemelést és a pótlólagos beruházást biztosító díjazás valamilyen forrásból előteremthető, a szervezeti, fizikai fenntartás garantált.

16 hatások, szinergia a projekt nem önálló sziget
a szükségletekhez kapcsolódó hatásokat figyelembe kell venni. Más beruházások, projektek vagy azok elmaradása a szükségletet erősíthetik, gyengíthetik vagy akár meg is szüntethetik. cél az egységnyi támogatással elérhető legjobb hatás. Így minden esetben preferált a széles körű probléma megoldás (horizontális szempontok), a szinergia kiaknázása (más programokhoz történő illeszkedés).

17 részletes alátámasztás
Tanulmány formájában: a felmerülő igények, a célok, az adottságok, a lehetséges megoldások, az eredmények, a változatok értékelésének (műszaki-pénzügyi) a választott projekttartalom a költségvetés a megvalósítás (műszaki-pénzügyi-szervezeti-időbeli) a fenntarthatóság (társadalmi-műszaki-pénzügyi-szervezeti) a projekt hatások részletes bemutatása.

18 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
OTP Hungaro-Projekt Kft. 1132 Budapest, Alig u. 14. tel: (1) / 121 m. web:


Letölteni ppt "Projektelőkészítés, -kiválasztás folyamata"

Hasonló előadás


Google Hirdetések