Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Web: Projektelőkészítés, -kiválasztás folyamata Váczi Dávid, vezető projektmenedzser OTP Hungaro-Projekt Kft. Projektmenedzsment.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Web: Projektelőkészítés, -kiválasztás folyamata Váczi Dávid, vezető projektmenedzser OTP Hungaro-Projekt Kft. Projektmenedzsment."— Előadás másolata:

1 web: www.otphp.hu e-mail: otphp@otphp.hu Projektelőkészítés, -kiválasztás folyamata Váczi Dávid, vezető projektmenedzser OTP Hungaro-Projekt Kft. Projektmenedzsment a közlekedésben

2 web: www.otphp.hu e-mail: otphp@otphp.hu a fókusz  illeszkedés  indokoltság  projekttartalom  változatok értékelése  célokhoz illeszkedő projektméret  költségvetés  elszámolható költségek  pénzügyi feltételek  szereplők  menedzsment  kockázatok  indikátorok  előkészítettség, ütemezés  fenntarthatóság  tágabb hatások  részletes alátámasztás

3 web: www.otphp.hu e-mail: otphp@otphp.hu illeszkedés  Alapvető feltétel, mégis gyakori probléma  figyelmetlenség: nem megfelelően azonosítják a lehetőségeket (ROP – KÖZOP), pl. az OP és a konstrukció neve sem egyezik.  nincs támogatási lehetőség az adott projektre, de próbálkozni lehet... Amiből levezethető OP-AT-Pályázat hármasban: célok, kedvezményezettek, támogatott tevékenységek, indikátorok, értékelőtábla (minimum pont…), elszámolható költségek

4 web: www.otphp.hu e-mail: otphp@otphp.hu indokoltság  mi a projektet kiváltó  gazdasági  társadalmi  műszaki  jogszabályi kötelezettségből fakadó IGÉNY? (Megfelelő) célcsoportok problémaelemzése, szükségletei ADATOKKAL ALÁTÁMASZTVA

5 web: www.otphp.hu e-mail: otphp@otphp.hu projekttartalom  Ha illeszkedik a támogatási célokhoz és jogosult a pályázó:  Mik az elérendő célok, mik a célcsoport szükségletei?  Mi a projekttartalom? (sokszor ez sem egyértelmű)  Miért ez a projekttartalom? IgényekJellemzők Külső-belső adottságok Projekttartalom A változat B változat

6 web: www.otphp.hu e-mail: otphp@otphp.hu változatok értékelése  Az eredmény elérhető többféle úton  különböző fizikai megoldásokkal (pl. elérhetőség javítása: út, vasút)  különböző jellemzőkkel bíró megoldással (az út műszaki jellemzői)  különböző konkrét megoldással (út nyomvonala, választott műszaki megoldások)  különböző beruházási költségszinten, különböző üzemeltetési költségekkel, különböző időtávra, stb… A támogató – és a projektgazda - célja az optimális megoldás megvalósítása.

7 web: www.otphp.hu e-mail: otphp@otphp.hu megfelelő projektméret  visszatérő probléma a túlzott projektméret (felesleges kapacitások kiépítése: adatok hiánya, tervezői érdekeltség)  megfelelő feltételek hiányában (önerő, támogatási összeg, külső korlátok (pl. idő)) a szükségesnél alacsonyabb szintű megvalósítás: az elérendő célok nem teljesülnek

8 web: www.otphp.hu e-mail: otphp@otphp.hu költségvetés  megfelelően részletezett  értékelhető  reális árakon összeállított  a projekt céljaihoz illeszkedő tartalommal bíró  minden szükséges tevékenységre kiterjedő  megfelelő belső arányokkal rendelkező  az elszámolhatósági szabályoknak megfelelő KÖLTSÉGVETÉS

9 web: www.otphp.hu e-mail: otphp@otphp.hu pénzügyi feltételek  előkészítés finanszírozása  önerő biztosítása  támogatás előfinanszírozása  biztosítékok garantálása  Pénzügyi fenntarthatóság (költségek fedezete, értékcsökkenés, cash-flow)  Keretek vizsgálata (peremfeltételek: kereslet, kínálat, infláció, árfolyamok, alapanyag/beszállítói költség, teherviselési képesség, érzékenységvizsgálat)

10 web: www.otphp.hu e-mail: otphp@otphp.hu szereplők  célcsoport  érintettek  projektgazda  konzorciumi tagok  partnerek  tulajdonosok  finanszírozók  üzemeltetők Megfelelőek az együttműködés jogi, pénzügyi, szervezeti feltételei?

11 web: www.otphp.hu e-mail: otphp@otphp.hu projektmenedzsment Ha rendelkezésre állnak a pénzügyi eszközök milyen humán erőforrással valósítja meg a kedvezményezett a projektet?  Milyen feladatokat látnak el?  Kik a résztvevők?  Milyen szervezeti formában működnek együtt?  Mekkora a rendelkezésre álló kapacitás?  Milyen kompetenciákkal, tapasztalatokkal bírnak a személyek egyenként?  Milyen tapasztalatokkal bír a szervezet?  Milyen feladatai vannak a projekten kívül a résztvevőknek?

12 web: www.otphp.hu e-mail: otphp@otphp.hu kockázatok  MEGVALÓSÍTÁSI ÉS ÜZEMELTETÉSI KOCKÁZATOK  Bizonytalanságok, hatások és kezelésük  A támogatás megítélése az értékelő és a döntéshozó számára nem kockázat, hisz hatással van rá...  Politikai, jogi, műszaki, társadalmi, gazdasági bizonytalanságok  körének felmérése  bekövetkezésük valószínűségének értékelése  projektre gyakorolt hatásuk becslése és a kockázat elhárítására és/vagy a bekövetkezés esetén a hatás minimalizálására irányuló INTÉZKEDÉSEK MEGHATÁROZÁSA a cél. A támogató – és a projektgazda - lássa tisztán az akadályokat és azok elhárításának módját.

13 web: www.otphp.hu e-mail: otphp@otphp.hu indikátorok  Ha a támogatás céljához illeszkedik a projekt, az indikátorai összhangban vannak a pályázat, az AT, az OP indikátoraival. Nem szükséges új indikátorokat kitalálni.  Illeszkedjenek a beavatkozás logikájához (output, eredmény, hatás – út, forgalom, elérhetőség), a projekt megvalósítás folyamatához  Feleljenek meg az alap követelményeknek (specifikus, mérhető, elérhető, releváns, aktuális)  Mutassa be a pályázó, hogy mikor, milyen forrásból, milyen módszertannal határozza meg a kiinduló adatokat a célértékeket, méri fel a tényszámokat.

14 web: www.otphp.hu e-mail: otphp@otphp.hu előkészítettség, ütemezés  Legyen egyértelmű, hogy  az összes szükséges előkészítési tevékenységet elvégezték vagy  a pályázó látja az előkészítéshez szükséges további feladatokat, azok idő- és erőforrásigényét és azt képes elvégezni.  A projekttevékenységek ütemezése reális időtartammal, megfelelő logikai rendben épüljön fel, kellően részletes formában.  A projektindítás és befejezés időpontja feleljen meg a keretszabályoknak.

15 web: www.otphp.hu e-mail: otphp@otphp.hu fenntarthatóság  a projektek egyik legérzékenyebb pontja, ugyanakkor a megvalósításra összpontosító pályázatok sokszor leghiányosabb fejezete  a támogatott projekt hosszú távon teljesíti a célcsoport igényeit, kezeli azt a problémát, amiért létrejött.  az üzemeltetés műszaki, pénzügyi, társadalmi, intézményi keretei hosszú távon biztosítottak. A célcsoport igényeinek a műszaki megoldás megfelelő, az üzemelést és a pótlólagos beruházást biztosító díjazás valamilyen forrásból előteremthető, a szervezeti, fizikai fenntartás garantált.

16 web: www.otphp.hu e-mail: otphp@otphp.hu hatások, szinergia  a projekt nem önálló sziget  a szükségletekhez kapcsolódó hatásokat figyelembe kell venni. Más beruházások, projektek vagy azok elmaradása a szükségletet erősíthetik, gyengíthetik vagy akár meg is szüntethetik.  cél az egységnyi támogatással elérhető legjobb hatás. Így minden esetben preferált a széles körű probléma megoldás (horizontális szempontok), a szinergia kiaknázása (más programokhoz történő illeszkedés).

17 web: www.otphp.hu e-mail: otphp@otphp.hu részletes alátámasztás Tanulmány formájában:  a felmerülő igények,  a célok,  az adottságok,  a lehetséges megoldások,  az eredmények,  a változatok értékelésének (műszaki-pénzügyi)  a választott projekttartalom  a költségvetés  a megvalósítás (műszaki-pénzügyi-szervezeti-időbeli)  a fenntarthatóság (társadalmi-műszaki-pénzügyi-szervezeti)  a projekt hatások részletes bemutatása.

18 web: www.otphp.hu e-mail: otphp@otphp.hu Köszönöm megtisztelő figyelmüket! OTP Hungaro-Projekt Kft. 1132 Budapest, Alig u. 14. tel: (1) 350-1050 / 121 m. e-mail: otphp@otphp.huotphp@otphp.hu web: www.otphp.hu


Letölteni ppt "Web: Projektelőkészítés, -kiválasztás folyamata Váczi Dávid, vezető projektmenedzser OTP Hungaro-Projekt Kft. Projektmenedzsment."

Hasonló előadás


Google Hirdetések