Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hálótervezés Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor 8.8.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hálótervezés Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor 8.8."— Előadás másolata:

1 Hálótervezés Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor kzst@almos.vein.hu kzst@vision.vein.hu http://vision.vein.hu/~kzst/oktatas/halo/index.htm 8.8.

2 Az MPM-háló Az MPM (Metra Potenciális Módszer, az angolszász országokban Precedence Diagramming Method) technika a francia Roy nevéhez kötődik. A kézi ábrázolású technika a tevékenységeket a gráf csomópontjaiként ábrázolja, a gráf élei pedig a tevékenységek közötti logikai kapcsolatokat szimbolizálják.

3 Az MPM-háló Az MPM háló a logikai kapcsolatoknál kezeli a minimális, maximális kapcsolatokat, kezeli a vég-kezdet, kezdet vég kapcsolatok minden kombinációját. Az MPM technikával megszakítható tevékenységek is tervezhetők.

4 Az MPM-háló Egy tevékenység-csomópont

5 Minimális/maximális kapcsolatok konvertálása Irányelvek: –A hálótervezés során a kiértékelésnél egy minimális illetve egy maximális kapcsolatot használunk. –A különböző kapcsolatok egymásba csak bizonyos megszorításokkal konvertálhatók, így ezeket a konverziókat célszerű jelezni.

6 Minimális/maximális kapcsolatok konvertálása Kezd-kezd kapcsolattá konvertálás: –Befejezés – kezdés kapcsolat konverziója:  =d A +  –Befejezés – Befejezés kapcsolat konverziója:  =d A +  d B A B A B   A B A B  

7 Minimális/maximális kapcsolatok konvertálása Kezd-kezd kapcsolattá konvertálás: –Kezdés – befejezés kapcsolat konverziója:  =  d B A B A B  

8 MPM háló - kiértékelés

9

10 MPM háló – maximális kapcsolat modellezése A progresszív elemzésnél csak a minimális kapcsolatokat, a retrográd elemzésnél pedig ha van, akkor a maximális kapcsolatokat is figyelembe vesszük.

11 MPM háló - kiértékelés

12

13

14

15 CPM=>MPM 1.Minden tevékenységből (kivéve a látszattevékenységet), melyet a tevékenység- nyíl hálókban a nyilakon szerepeltettünk, most csomópontokként reprezentáljuk. 2.A tevékenységeket a logikai kapcsolataik szerint kapcsoljuk össze. 3.A tevékenységek legkorábbi, illetve legkésőbbi kezdési illetve befejezési idejei, a projekt átfutási ideje, a tevékenységek tartalákidejei meg kell, hogy egyezzenek a két hálóban. 4.MPM-ben az eseményidőket nem használjuk!

16 CPM=>MPM

17

18 MPM=>CPM 1.Vég kezdet kapcsolatokká való konvertálás (esetleges látszattevékenységek meghatározásával). 2.A tevékenységek helyére nyilakat rajzolunk a tevékenységek kezdetéhez, illetve végéhez eseményeket rendelünk. 3.Az azonos tartalmú eseményeket összevonjuk (figyelve, hogy logikai hibát ne vétsünk). 4.Az eseményeket összerendeljük (esetleges látszattevékenységek segítségével).

19 MPM=>CPM

20

21

22

23 8.8.


Letölteni ppt "Hálótervezés Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor 8.8."

Hasonló előadás


Google Hirdetések