Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor"— Előadás másolata:

1 Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Hálótervezés Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor 8.

2 Az MPM-háló Az MPM (Metra Potenciális Módszer, az angolszász országokban Precedence Diagramming Method) technika a francia Roy nevéhez kötődik. A kézi ábrázolású technika a tevékenységeket a gráf csomópontjaiként ábrázolja, a gráf élei pedig a tevékenységek közötti logikai kapcsolatokat szimbolizálják.

3 Az MPM-háló Az MPM háló a logikai kapcsolatoknál kezeli a minimális, maximális kapcsolatokat, kezeli a vég-kezdet, kezdet vég kapcsolatok minden kombinációját. Az MPM technikával megszakítható tevékenységek is tervezhetők.

4 Az MPM-háló Egy tevékenység-csomópont

5 Minimális/maximális kapcsolatok konvertálása
Irányelvek: A hálótervezés során a kiértékelésnél egy minimális illetve egy maximális kapcsolatot használunk. A különböző kapcsolatok egymásba csak bizonyos megszorításokkal konvertálhatók, így ezeket a konverziókat célszerű jelezni.

6 Minimális/maximális kapcsolatok konvertálása
Kezd-kezd kapcsolattá konvertálás: Befejezés – kezdés kapcsolat konverziója: b=dA+a Befejezés – Befejezés kapcsolat konverziója: b=dA+a-dB a A A b B B a A A b B B

7 Minimális/maximális kapcsolatok konvertálása
Kezd-kezd kapcsolattá konvertálás: Kezdés – befejezés kapcsolat konverziója: b=a-dB a A A b B B

8 MPM háló - kiértékelés

9 MPM háló - kiértékelés

10 MPM háló – maximális kapcsolat modellezése
A progresszív elemzésnél csak a minimális kapcsolatokat, a retrográd elemzésnél pedig ha van, akkor a maximális kapcsolatokat is figyelembe vesszük.

11 MPM háló - kiértékelés

12 MPM háló - kiértékelés

13 MPM háló - kiértékelés

14 MPM háló - kiértékelés

15 CPM=>MPM Minden tevékenységből (kivéve a látszattevékenységet), melyet a tevékenység-nyíl hálókban a nyilakon szerepeltettünk, most csomópontokként reprezentáljuk. A tevékenységeket a logikai kapcsolataik szerint kapcsoljuk össze. A tevékenységek legkorábbi, illetve legkésőbbi kezdési illetve befejezési idejei, a projekt átfutási ideje, a tevékenységek tartalákidejei meg kell, hogy egyezzenek a két hálóban. MPM-ben az eseményidőket nem használjuk!

16 CPM=>MPM

17 CPM=>MPM

18 MPM=>CPM Vég kezdet kapcsolatokká való konvertálás (esetleges látszattevékenységek meghatározásával). A tevékenységek helyére nyilakat rajzolunk a tevékenységek kezdetéhez, illetve végéhez eseményeket rendelünk. Az azonos tartalmú eseményeket összevonjuk (figyelve, hogy logikai hibát ne vétsünk). Az eseményeket összerendeljük (esetleges látszattevékenységek segítségével).

19 MPM=>CPM

20 MPM=>CPM

21 MPM=>CPM

22 MPM=>CPM

23 8.


Letölteni ppt "Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor"

Hasonló előadás


Google Hirdetések