Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

4. modul Táblázatkezelés OKTATÁSI SEGÉDANYAG. 2 Microsoft Excel indítása Excel ikon Office irányítópultján Excel ikon Office irányítópultján Parancsikon.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "4. modul Táblázatkezelés OKTATÁSI SEGÉDANYAG. 2 Microsoft Excel indítása Excel ikon Office irányítópultján Excel ikon Office irányítópultján Parancsikon."— Előadás másolata:

1 4. modul Táblázatkezelés OKTATÁSI SEGÉDANYAG

2 2 Microsoft Excel indítása Excel ikon Office irányítópultján Excel ikon Office irányítópultján Parancsikon készítése az asztalon Parancsikon készítése az asztalon Start menü / Programok közül. Start menü / Programok közül. Automatikusan megjelenít egy üres munkafüzetet annak több munkalapjával, egyetlen állományként kerül eltárolásra, ennek a neve: Mappa1. Indítsa el a felsorolt lehetőségek valamelyikével a táblázatkezelő programot! Feladat Feladat:

3 3 Képernyő felépítése címsor alkalmazás vezérlő ikon ablakke- zelő gombok menüsor névmező szerkesztő- léc eszköztárak üzenetsáv állapotsor MUNKAFÜZET ABLAK Helyi menük

4 4 Munkafüzet ablak felépítése mindent kijelölő gomb aktív cella kijelölő négyzet sorazonosítók munkafüzet léptető gombjai munkalap fülek oszlopazonosítók

5 5 Oszlopazonosító: a táblázat oszlopainak elnevezésére alapértelmezésben az angol abc betűit használja a program: A..Z, AA..AZ, BA..IV, az összesen 256 oszlop. Oszlopazonosító: a táblázat oszlopainak elnevezésére alapértelmezésben az angol abc betűit használja a program: A..Z, AA..AZ, BA..IV, az összesen 256 oszlop. Sorazonosítók: a táblázat sorai számozva vannak. Értéke: 1..65536. Sorazonosítók: a táblázat sorai számozva vannak. Értéke: 1..65536. Cellák: a sorok és oszlopok keresztpontjában elhelyezkedő rubrikák, a cellákra az oszlopok betű- és a sorok számjelével lehet hivatkozni. Pl: a munkalap bal felső cellája az A1-es, jobb alsó az IV65536-os című. Cellák: a sorok és oszlopok keresztpontjában elhelyezkedő rubrikák, a cellákra az oszlopok betű- és a sorok számjelével lehet hivatkozni. Pl: a munkalap bal felső cellája az A1-es, jobb alsó az IV65536-os című.

6 6 Aktív cella: az a cella, amelyen a fénykeret áll, amelynek címe a névmezőben található. Aktív cella: az a cella, amelyen a fénykeret áll, amelynek címe a névmezőben található. Kijelölő négyzet: az egérrel végzett cellaműveleteknél játszik fontos szerepet. Kijelölő négyzet: az egérrel végzett cellaműveleteknél játszik fontos szerepet. Tartomány: a cellák összefüggő téglalap alakú csoportját nevezik így. A tartomány azonosítója a tartomány bal felső és jobb alsó cellája. Tartomány: a cellák összefüggő téglalap alakú csoportját nevezik így. A tartomány azonosítója a tartomány bal felső és jobb alsó cellája. Munkalap fülek: a munkafüzetet alkotó munkalapok neveit mutatják. Munkalap fülek: a munkafüzetet alkotó munkalapok neveit mutatják.

7 7 Kilépés az Excelből Alt+F4 billentyűk egyidejű lenyomása Alt+F4 billentyűk egyidejű lenyomása Duplán kattintva az alkalmazásvezérlő ikonra Duplán kattintva az alkalmazásvezérlő ikonra Ablakkezelő gombok közül az X-re kattintva Ablakkezelő gombok közül az X-re kattintva Feladat Feladat: Lépjen ki a programból, valamelyik előzőleg felsorolt módon!

8 8 Mozgás a cellák között billentyűzettel Billentyű leütése Mozgás  vagy  vagy  vagy  Egy cellával az adott irányba Enter Egy cellával lefelé Shift+Enter Egy cellával felfelé Tab Egy cellával jobbra Ctrl+  Ugrás az utolsó oszlopra Ctrl+  Ugrás az első oszlopra Ctrl+  Ugrás az első sorra Ctlr+  Ugrás az utolsó sorra

9 9 Mozgás a cellák között egérrel és a névmezővel A táblázat egy cellája aktívvá tehető, az egér bal gombját lenyomva A névmezőbe beírva a cella címét, majd leütve az Enter billentyűt, a névmezőbe beírt cella lesz az aktív.

10 10 Kijelölés a táblázatban billentyűzettel Billentyű leütése Mozgás Shift +  vagy  vagy  vagy  Aktív cellától a nyilík irányába kijelöli a cellákat annyit, ahányszor a kurzormozgató billentyűk leütésre kerülnek. Shift + Ctrl + Szóköz Az összes objektum, vagy a teljes dokumentum Shift+ Szóköz Aktuális sor Ctrl + Szóköz Aktuális oszlop

11 11 Kijelölés a táblázatban egérrel Tartomány kijelölése: egy sarok celláját kijelöljük, majd az egér bal gombját lenyomva tartva az egérkurzort az átellenes csúcsok között végighúzzuk. Tartomány kijelölése: egy sarok celláját kijelöljük, majd az egér bal gombját lenyomva tartva az egérkurzort az átellenes csúcsok között végighúzzuk. Több tartomány kijelölése: ha az első kijelölése után lenyomjuk a CTRL gombot Több tartomány kijelölése: ha az első kijelölése után lenyomjuk a CTRL gombot Teljes sor kijelölése: sorazonosítón való kattintás Teljes sor kijelölése: sorazonosítón való kattintás Teljes oszlop kijelölése: oszlopazonosítón való kattintás Teljes oszlop kijelölése: oszlopazonosítón való kattintás Több sor vagy több oszlop: a sor- és oszlopazonosítókon lenyomott egérgombbal végighúzzuk az egeret. Nem szomszédosaknál a Ctrl-t is nyomva tartjuk. Több sor vagy több oszlop: a sor- és oszlopazonosítókon lenyomott egérgombbal végighúzzuk az egeret. Nem szomszédosaknál a Ctrl-t is nyomva tartjuk.

12 12 Adatok bevitele Ha a munkalapra begépel az ember valamilyen adatot az az aktív cellába kerül. Az adatbevitel megkezdésével 3 ikon jelenik meg a szerkesztőléc mellett, az aktív cella hivatkozási nevét tartalmazó mező után. Az első ikon a bevitel megszakítását, a második a befejezést, a harmadik a függvényvarázsló meghívását teszi lehetővé.

13 13 A szöveg úgy jelenik meg, ahogy a begépelés történt. Ha a szöveg számjeggyel vagy műveleti jellel kezdődik, akkor a program megpróbálja számként értelmezni. Ilyenkor aposztróffal (‘) kell kezdeni a szöveget, ami a cellában nem jelenik meg, csak a képletsorban. Ha szövegként értelmezi a program az adatot, azt a cella bal oldalár igazítja. Feladat Feladat: Írja be a B1-es cellába a saját nevét! Készítsen órarendet a táblázatkezelő segítségével!

14 14 Adatok javítása Az adatok hibás beírásakor javítani kell a már beírt cellatartalmakat. Az adatrögzítés előtt Backspace-vel az utolsó karaktert lehet törölni. Az Enter, Tab, stb, az adatbevitelt lezáró, rögzítő billentyű leütése után vagy javítható vagy nem. Nem javítható, ha fölösleges adat került a cellába, vagy ha teljesen mást írtunk bele, mint kellene. Az első esetben a teljes cella tartalmát kell törölni, a másodikban a hibás adat helyett a jót kell beírni. Javítható a hiba, ha az adatnak csak néhány karaktere rossz, ez háromféle lehet: 1. Hiányos 2. Fölösleges, vagy 3. Hibás karakter(eke)t tartalmaz

15 15 Teljes tartalom törlése A cella kijelölése után a Del billentyű leütéseével, ha a Backspace van leütve, akkor is törlődik a cella tartalma, de a szerkesztési kurzor megjelenik, várva az új adat beírását. Ha erre nincs szükség akkor egy enter leütésével elfogadható a törlés. A cella kijelölése után a Del billentyű leütéseével, ha a Backspace van leütve, akkor is törlődik a cella tartalma, de a szerkesztési kurzor megjelenik, várva az új adat beírását. Ha erre nincs szükség akkor egy enter leütésével elfogadható a törlés. A törlendő cellán kell kattintani az egér bal gombjával, az ekkor megjelenő helyi menüből a Tartalom törlése parancsot kell kiválasztani. A törlendő cellán kell kattintani az egér bal gombjával, az ekkor megjelenő helyi menüből a Tartalom törlése parancsot kell kiválasztani. Kijelölve a törlendő cellát. Választani kell a Szerkesztés / Tartalom törlése / Mindet parancsot. Kijelölve a törlendő cellát. Választani kell a Szerkesztés / Tartalom törlése / Mindet parancsot.

16 16 Javítás a szerkesztőlécen Kijelölve a helyes cellát, s beírni a helyes adatot. Kijelölve a helyes cellát, s beírni a helyes adatot. Cellatartalom felülírása A szerkesztőlécre kattintva megjelenik a cella tartalma. Kurzormozgató billentyűkkel lehetséges az adatok közti mozgás

17 17 Adatok módosítása a cellában A javítás magában a hibás adatot tartalmazó cellában is elvégezhető, ha a cellára duplán kattintva megjelenik benne a szerkesztési kurzor. A javítás magában a hibás adatot tartalmazó cellában is elvégezhető, ha a cellára duplán kattintva megjelenik benne a szerkesztési kurzor. Módosítás visszavonása A tévesnek bizonyuló cella tartalmát érintő mindenféle módosítás a javítás rögzítése után már csak a Szerkesztés / Visszavonás paranccsal érvényteleníthető. Feladat Feladat: Gépelje be az E5-ös cellába a táblázatklő szót, és javítsa ki legalább kétféle módon!

18 18 Vágólap műveletek Vágólap: ideiglenes adattárolási felület. Kivágás Ctrl+X Kivágás Ctrl+X Másolás Ctrl+C Másolás Ctrl+C Beillesztés Ctrl+V Beillesztés Ctrl+V

19 19 Cellák, sorok, oszlopok beszúrása Ha egy t á bl á zat k é sz í t é sekor valahol v é letlen ü l kimaradtak adatok, ü res cell á kat kell a r é sz ü kre k é sz í teni. Ha egy t á bl á zat k é sz í t é sekor valahol v é letlen ü l kimaradtak adatok, ü res cell á kat kell a r é sz ü kre k é sz í teni. Cellabesz ú r á s Cellabesz ú r á s Jel ö lj ü k ki (legyen akt í v az a cella), amely f ö l ö tt, vagy amelytől balra ü res cell á t szeretn é nk besz ú rni. V á lasszuk a Besz ú r á s men ü Cell á k parancs á t. A megjelenő p á rbesz é d ablakban a besz ú r á s m ó dj á t adhatjuk meg. Jel ö lj ü k ki (legyen akt í v az a cella), amely f ö l ö tt, vagy amelytől balra ü res cell á t szeretn é nk besz ú rni. V á lasszuk a Besz ú r á s men ü Cell á k parancs á t. A megjelenő p á rbesz é d ablakban a besz ú r á s m ó dj á t adhatjuk meg. Eg é sz sor besz ú r á sa Eg é sz sor besz ú r á sa Ez nemcsak a Besz ú r á s men ü Cell á k paranccsal tehető meg, hanem a Besz ú r á s / Sorok – ban is, í gy az akt í v cella á ltal kijel ö lt sor f ö l ö tt j ö n l é tre egy ü res sor. Ez nemcsak a Besz ú r á s men ü Cell á k paranccsal tehető meg, hanem a Besz ú r á s / Sorok – ban is, í gy az akt í v cella á ltal kijel ö lt sor f ö l ö tt j ö n l é tre egy ü res sor. Eg é sz oszlop besz ú r á sa Eg é sz oszlop besz ú r á sa A m á r megismert Besz ú r á s / Cell á k paranccsal vagy ezen k í v ü l a Besz ú r á s / Oszlopok. A m á r megismert Besz ú r á s / Cell á k paranccsal vagy ezen k í v ü l a Besz ú r á s / Oszlopok.

20 20

21 21 Oszlopsz é less é g v á ltoztat á sa Eg é rrel: Eg é rrel: · Az eg é rkurzort az oszlopazonos í t ó k sor á ban az á ll í tand ó oszlop jobb sz é l é n a vonalra kell á ll í tani, amely a szomsz é dos oszlopazonos í t ó t ó l · Az eg é rkurzort az oszlopazonos í t ó k sor á ban az á ll í tand ó oszlop jobb sz é l é n a vonalra kell á ll í tani, amely a szomsz é dos oszlopazonos í t ó t ó l elv á lasztja. Az eg é r bal gombj á t nyomva tartva mozgatni kell a megv á ltozott alak ú kurzort, í gy á ll í tva az oszlop sz é less é g é t. elv á lasztja. Az eg é r bal gombj á t nyomva tartva mozgatni kell a megv á ltozott alak ú kurzort, í gy á ll í tva az oszlop sz é less é g é t. · Lehetős é g van arra is, hogy az oszlopban l é vő legsz é lesebb adathoz igaz í tja az oszlop sz é less é g é t a program, ha az oszlopazonos í t ó mező jobb oldali hat á r á n dupl á n kattintunk. Ehhez nem sz ü ks é ges az oszlopban á llni. · Lehetős é g van arra is, hogy az oszlopban l é vő legsz é lesebb adathoz igaz í tja az oszlop sz é less é g é t a program, ha az oszlopazonos í t ó mező jobb oldali hat á r á n dupl á n kattintunk. Ehhez nem sz ü ks é ges az oszlopban á llni.

22 22 Men ü ből: Men ü ből: · Az akt í v cella á ltal kijel ö lt oszlop k í v á nt sz é less é g é t a Form á tum / Oszlop / Sz é less é g p á rbesz é dablak á ban á ll í thatjuk be. Ha a kijel ö lt tartom á ny t ö bb oszlopot foglal mag á ba, az á ltala é rintett minden oszlopra vonatkozik az be á ll í t á s. · Az akt í v cella á ltal kijel ö lt oszlop k í v á nt sz é less é g é t a Form á tum / Oszlop / Sz é less é g p á rbesz é dablak á ban á ll í thatjuk be. Ha a kijel ö lt tartom á ny t ö bb oszlopot foglal mag á ba, az á ltala é rintett minden oszlopra vonatkozik az be á ll í t á s. · A munkalap valamennyi egyedileg m é g nem á ll í tott oszlopainak sz é less é g é t a Form á tum / Oszlop / Norm á l sz é less é g paranccsal adhatjuk meg. · A munkalap valamennyi egyedileg m é g nem á ll í tott oszlopainak sz é less é g é t a Form á tum / Oszlop / Norm á l sz é less é g paranccsal adhatjuk meg. · A kijel ö lt tartom á nyban l é vő legsz é lesebb adathoz á ll í tja az Excel program az oszlop sz é less é g é t a Form á tum / Oszlop / Legsz é lesebb kijel ö lt parancsra kattintva. Ez a parancs az oszlopsz é less é g m ó dos í t á s á hoz csak a kijel ö lt tartom á ny é s nem az eg é sz oszlop legsz é lesebb elem é t vizsg á lja. · A kijel ö lt tartom á nyban l é vő legsz é lesebb adathoz á ll í tja az Excel program az oszlop sz é less é g é t a Form á tum / Oszlop / Legsz é lesebb kijel ö lt parancsra kattintva. Ez a parancs az oszlopsz é less é g m ó dos í t á s á hoz csak a kijel ö lt tartom á ny é s nem az eg é sz oszlop legsz é lesebb elem é t vizsg á lja.

23 23. Sormagasság beállítása Egérrel:  A sor magasságának változtatásához be kell állítani az egérkurzor a sor azonosító mezőjének alsó szélére, a sorokat elválasztó vonalra. A kurzor alakja megváltozik. Le kell nyomni az egér bal gombját, és ezt lenyomva tartani. Húzzuk az egeret lefelé, ha növelni akarjuk a magasságot. A munkalapon szürke vonal jelzi a módosítást, a sormagasság pontos értéke leolvasható a szerkesztőlécen. Majd ha elérte a kellő magasságot, akkor fel kell engedni a gombot.  A sor magasságának változtatásához be kell állítani az egérkurzor a sor azonosító mezőjének alsó szélére, a sorokat elválasztó vonalra. A kurzor alakja megváltozik. Le kell nyomni az egér bal gombját, és ezt lenyomva tartani. Húzzuk az egeret lefelé, ha növelni akarjuk a magasságot. A munkalapon szürke vonal jelzi a módosítást, a sormagasság pontos értéke leolvasható a szerkesztőlécen. Majd ha elérte a kellő magasságot, akkor fel kell engedni a gombot.

24 24 Menüből:  Az aktív cella, vagy a kijelölt tartomány által meghatározott sor(ok) magasságát a Formátum / Sor / Magasság menüparanccsal állíthatjuk a kívánt értékűre.  Az aktív cella, vagy a kijelölt tartomány által meghatározott sor(ok) magasságát a Formátum / Sor / Magasság menüparanccsal állíthatjuk a kívánt értékűre.  Bármely kijelölt sor magassága visszaállítható az eredeti, normál magasságra a Formátum / Sor / Normál magasság menüparanccsal. A normál szélességtől eltérően a normál magasság nem állítható be tetszőlegesen, ez a beírt adat méretétől függ.  Bármely kijelölt sor magassága visszaállítható az eredeti, normál magasságra a Formátum / Sor / Normál magasság menüparanccsal. A normál szélességtől eltérően a normál magasság nem állítható be tetszőlegesen, ez a beírt adat méretétől függ.

25 25 Táblázatok mentése Ehhez v á lasztani kell a F á jl sz ó n kattintva leg ö rd ü lő men ü ből a Ment é s parancsot, a Ment é s sz ó n kattintva, vagy az ikonra kattintva kezdhető el a ment é s. Ehhez v á lasztani kell a F á jl sz ó n kattintva leg ö rd ü lő men ü ből a Ment é s parancsot, a Ment é s sz ó n kattintva, vagy az ikonra kattintva kezdhető el a ment é s. A t á bl á zat nev é t a F á jln é v sor á ba í rjuk be, meg kell adni egy a t á bl á zat tartalm á hoz illeszkedő egyedi nevet. A n é v legfeljebb 218 karakter lehet. Az xls kiterjeszt é st nem kell megadni, mert ezt a program automatikusan hozz á teszi. Ezut á n kattintani kell a Ment é s gombra. A t á bl á zat nev é t a F á jln é v sor á ba í rjuk be, meg kell adni egy a t á bl á zat tartalm á hoz illeszkedő egyedi nevet. A n é v legfeljebb 218 karakter lehet. Az xls kiterjeszt é st nem kell megadni, mert ezt a program automatikusan hozz á teszi. Ezut á n kattintani kell a Ment é s gombra.

26 26 A lemezre mentett állomány betöltése Ez a művelet a F á jl men ü Megnyit á s parancs á val t ö rt é nhet. Ez a művelet a F á jl men ü Megnyit á s parancs á val t ö rt é nhet. Kiv á lasztva az Excel á llom á nyt, majd a Megnyit á s gombra kattintva megnyitja az á llom á nyt. Kiv á lasztva az Excel á llom á nyt, majd a Megnyit á s gombra kattintva megnyitja az á llom á nyt. Az utols ó nak haszn á lt Excel á llom á nyok itt a F á jl men ü alj á n megjelenő F á jlnevekre egyszer kattintva megnyitja az á llom á nyt. Az utols ó nak haszn á lt Excel á llom á nyok itt a F á jl men ü alj á n megjelenő F á jlnevekre egyszer kattintva megnyitja az á llom á nyt.

27 27 Új munkafüzet megnyitása Az Excel indul á sakor k é r é s n é lk ü l kapunk egy ü res munkaf ü zetet Ha azonban egy munkaf ü zettel m á r befejezt ü k a munk á t, mentett ü k, lez á rtuk, é s ú j, ü res munkaf ü zetben szeretn é nk tov á bb dolgozni, kattintsunk az ú j munkaf ü zet ikonon, vagy v á lasszuk a F á jl men ü Ú j parancs á t. Az Excel indul á sakor k é r é s n é lk ü l kapunk egy ü res munkaf ü zetet Ha azonban egy munkaf ü zettel m á r befejezt ü k a munk á t, mentett ü k, lez á rtuk, é s ú j, ü res munkaf ü zetben szeretn é nk tov á bb dolgozni, kattintsunk az ú j munkaf ü zet ikonon, vagy v á lasszuk a F á jl men ü Ú j parancs á t.

28 28 Képletek, függvények Képlet: a cellák tartalmával elvégzendő egyszerűbb vagy bonyolultabb műveletet, feladatot leíró szabály. A művelet végeredménye az eredmény- (aktív-) cellába kerül. Képlet: a cellák tartalmával elvégzendő egyszerűbb vagy bonyolultabb műveletet, feladatot leíró szabály. A művelet végeredménye az eredmény- (aktív-) cellába kerül.

29 29 Képletek szintaxisa A képletszintaxis a képletben lévő elemek szerkezete vagy sorrendje. Az Excelben a képletek egy adott szintaxist követnek, amely magában foglal egy egyenlőségjelet (=), a számítandó elemeket (az operandusokat) és a számítási operátorokat vagy műveleti jeleket. A képletszintaxis a képletben lévő elemek szerkezete vagy sorrendje. Az Excelben a képletek egy adott szintaxist követnek, amely magában foglal egy egyenlőségjelet (=), a számítandó elemeket (az operandusokat) és a számítási operátorokat vagy műveleti jeleket. Műveletek v é grehajt á si sorrendje k é pletekben Műveletek v é grehajt á si sorrendje k é pletekben

30 30 A képletet tartalmazó cella a függő cella, mert ennek az értéke egy másik cella értékétől függ. Amikor a cella tartalma, - amelyre a hivatkozás történt - megváltozik, akkor a képletet tartalmazó cella szintén módosul. A képletet tartalmazó cella a függő cella, mert ennek az értéke egy másik cella értékétől függ. Amikor a cella tartalma, - amelyre a hivatkozás történt - megváltozik, akkor a képletet tartalmazó cella szintén módosul.

31 31 a.) Készíts egy táblázatot, amelynek első oszlopába sorold fel az étkezéseket, tőle jobbra lévő oszlopba ezeknek az árát! a.) Készíts egy táblázatot, amelynek első oszlopába sorold fel az étkezéseket, tőle jobbra lévő oszlopba ezeknek az árát! b.) Számold ki a B5-es cellába képlet segítségével, hogy naponta hány forintot költ el étkezésre! b.) Számold ki a B5-es cellába képlet segítségével, hogy naponta hány forintot költ el étkezésre! Feladat Feladat:

32 32Függvények A függvényeket beépített képleteknek is szokták nevezni. Jellemzőjük a nevük, ez jelzi a funkciójukat, valamint az ún. paraméterlista, amivel meg kell adni a számításhoz szükséges elemeket. A függvényeket beépített képleteknek is szokták nevezni. Jellemzőjük a nevük, ez jelzi a funkciójukat, valamint az ún. paraméterlista, amivel meg kell adni a számításhoz szükséges elemeket. Az egyik leggyakrabban használt matematikai függvény: SZUM: Összegez SZUM: Összegez Néhány statisztikai függvény: ÁTLAG: Átlagol ÁTLAG: Átlagol MIN: A legkisebb eleme a tartománynak MIN: A legkisebb eleme a tartománynak MAX: A tartomány legnagyobb eleme MAX: A tartomány legnagyobb eleme DARAB: A tartomány elemeinek száma DARAB: A tartomány elemeinek száma

33 33 Logikai függvények: Logikai függvények: A logikai vizsgálat egy reláció, amely kétféle logikai értéket adhat eredményül: igaz (True), hamis (False). A reláció a műveleti jel két oldalán álló kifejezés közötti viszony. A logikai vizsgálat egy reláció, amely kétféle logikai értéket adhat eredményül: igaz (True), hamis (False). A reláció a műveleti jel két oldalán álló kifejezés közötti viszony. A függvény szintaktikája: HA(logikai_vizsgálat;érték_ha_igaz;érték_ha_hamis). A függvény szintaktikája: HA(logikai_vizsgálat;érték_ha_igaz;érték_ha_hamis). Például, ha a B2-es cellában lévő árat szeretném megvizsgálni aszerint, hogy drága-e vagy olcsó (legyen az 500 forintnál drágább termékek a drágák, különben olcsó). HA(B2>500;”drága”;”olcsó”) vagy HA(B2 500;”drága”;”olcsó”) vagy HA(B2<500;”olcsó”;”drága”) A képletek beírása a cellába szintén egyenlőségjellel kezdődik, majd a függvény neve után zárójelben meg kell adni a tartományt, mégpedig annak bal felső és jobb alsó cellájának címét, és a két címet kettősponttal elválasztani.  A képletek beírása a cellába szintén egyenlőségjellel kezdődik, majd a függvény neve után zárójelben meg kell adni a tartományt, mégpedig annak bal felső és jobb alsó cellájának címét, és a két címet kettősponttal elválasztani. 

34 34 Feladat Feladat: Adja össze az árakat függvény segítségével!

35 35 Feladat Feladat: Nyissa meg egy új munkafüzetet! Készítsen olyan táblázatot, amelynek egyik oszlopába 4 iskolai tantárgy szerepel a tantárgyak melletti cellákba az adott tantárgyból szerzett érdemjegyek szerepeljenek! A legutolsó jegy alatti cellába számítsa ki képlet és az alatta lévő sorba függvény segítségével a jegyek átlagát! Mentse el a táblázatot jegyek.xls néven a c:\Dokumentumok könyvtárba!

36 36 Cellák címzése A címzési módszereket akkor kell igazán ismerni, ha a képleteink függvényeink másolását végezzük.

37 37 Relatív címzés Az A1-es cella tartalma 30, az A2-es cella tartalma 10. A B5- ös cellába írjunk egy képletet, amely vonjon ki az A1-es cella tartalmából 5-öt. Másoljuk le egér és a kitöltő négyzet segítségével a képletet! Az A1-es cella tartalma 30, az A2-es cella tartalma 10. A B5- ös cellába írjunk egy képletet, amely vonjon ki az A1-es cella tartalmából 5-öt. Másoljuk le egér és a kitöltő négyzet segítségével a képletet!

38 38 Abszolút címzés Egy barátnői társaság mindegyikétől le kell vonni 150 forintot, amit a lányok minden hónapban fagylaltra költenek. Feladat Feladat: Az abszolút címzés legnagyobb előnye, ha módosítani szeretne a táblázat készítője a feladaton annyival, hogy nem 150, hanem 200 forintot költenek a lányok fagylaltra, ebben az esetben elég azt a cellát módosítani, amelyben a 150 szerepel, és a képletek az új számmal fognak számolni.

39 39 Vegyes címzés Vegyes címzéskor olyan cellacímek hozhatók létre, amelyek relatív és abszolút címrészt egyaránt tartalmaznak. Az abszolút címrészt dollárjel előzi meg, és ez nem változik másoláskor. Általában olyan feladatok megoldására használhatók, amelyek „szorzótábla” fellegűek. Vegyes címzéskor olyan cellacímek hozhatók létre, amelyek relatív és abszolút címrészt egyaránt tartalmaznak. Az abszolút címrészt dollárjel előzi meg, és ez nem változik másoláskor. Általában olyan feladatok megoldására használhatók, amelyek „szorzótábla” fellegűek.

40 40 3 gyerek totózik. Egyik héten mindannyian nyernek a játékon. Péternek 10-ese volt, amely 350 forintot fizet, Daninak 12-ese volt, ami 54100 forintot fizet, Gábornak 11- ese volt, amely 7615 forintot fizet. Péternek korábban 15000, Daninak 7800, Gábornak 11200 forintja volt. Mennyi pénzük lett miután felvették a nyert pénzt? 3 gyerek totózik. Egyik héten mindannyian nyernek a játékon. Péternek 10-ese volt, amely 350 forintot fizet, Daninak 12-ese volt, ami 54100 forintot fizet, Gábornak 11- ese volt, amely 7615 forintot fizet. Péternek korábban 15000, Daninak 7800, Gábornak 11200 forintja volt. Mennyi pénzük lett miután felvették a nyert pénzt? Feladat Feladat:

41 41 Vegye fel a táblázatba 4 bolti terméket! Mellettük az új árát számítsa ki képlet segítségével, ha 12 százalékos áremelkedés történt! Vegye fel a táblázatba 4 bolti terméket! Mellettük az új árát számítsa ki képlet segítségével, ha 12 százalékos áremelkedés történt! Ha 20 százalékos áremelés történt? Ha 20 százalékos áremelés történt? Feladat Feladat: A táblázatban csak át kell javítani az 1,12-t 1,2-re, erre a képletek tulajdonságai miatt van lehetőség.A táblázatban csak át kell javítani az 1,12-t 1,2-re, erre a képletek tulajdonságai miatt van lehetőség.

42 42 Imre költségvetést szeretne készíteni arra kíváncsi mennyit költ csokira attól függően, hogy mennyibe kerül és mennyit eszik meg a csokiból? Készítse el a táblázatot, ha 1, 2, 3, 4 csokit eszik meg egy nap és ha a csoki 25, 30, 35, 50 forintba kerül! Imre költségvetést szeretne készíteni arra kíváncsi mennyit költ csokira attól függően, hogy mennyibe kerül és mennyit eszik meg a csokiból? Készítse el a táblázatot, ha 1, 2, 3, 4 csokit eszik meg egy nap és ha a csoki 25, 30, 35, 50 forintba kerül! Feladat Feladat:

43 43 Feladat Feladat:januárfebruármárciusáprilismájusjúniusÖsszesenVillanyszámla750063007000610061005000 Gázszámla900085008000500030001100 Szemétszállítás390390390390390390 Fűtés500051005200320000 Telefonszámla320032006000390045003900 Apja keresete 12000129000110000100000115000100500 Anyja keresete 500005500050000600005800060000 Pénzmaradvány

44 44 Feladat Feladat: Tanuló neve 1. feladat 2. feladat 3. feladat 4. feladat Összese n SzázalékÁtlag Kis Máté 4324 Bús Réka 2314 Nagy Tas 3522 Fejes Éva 5433 Bay Nóra 5455 Összesen Minden feladatra a maximális pontszám 5 pont.

45 45 Feladat Feladat:magyarmatematika néme t történelem ango l átlagösztöndíj B. A. 43542 H. T. 42555 K. Z. 5554 Ösztöndíj: átlag*900

46 46 Táblázatok formázása Formázási műveletek segítségével a táblázatok áttekinthetőbbekké válnak. Formázási műveletek segítségével a táblázatok áttekinthetőbbekké válnak. Fontos, hogy csak azt a cellát vagy azokat a cellatartományokat lehet formázni, amelyik aktív vagy ki van jelölve, csak ezekre a cellákra érvényes a beállított formázás. Fontos, hogy csak azt a cellát vagy azokat a cellatartományokat lehet formázni, amelyik aktív vagy ki van jelölve, csak ezekre a cellákra érvényes a beállított formázás. Formátum menüben nézhetők meg a pontos adatok Formátum menüben nézhetők meg a pontos adatok

47 47 Automatikus formázás Beépített formázási lehetőségek Beépített formázási lehetőségek Formázás során kitalálja, hogy a kész táblázat mely celláiban lehet a fejrész, hol van az alapadat, hol van a számított érték. Formázás során kitalálja, hogy a kész táblázat mely celláiban lehet a fejrész, hol van az alapadat, hol van a számított érték. Formátum / Autoformázás… Formátum / Autoformázás… Minták közül kiválasztható Minták közül kiválasztható Oszlopok szélessége, változtatása, sormagasság, változtatása

48 48 Cellatartalom vízszintes és függőleges igazítása, sortörés Formázás eszköztáron vízszintes igazítás Formázás eszköztáron vízszintes igazítás Formátum / Cellák parancs Igazítás fülre kattintva Formátum / Cellák parancs Igazítás fülre kattintva Sortörés: Alt+Enter Sortörés: Alt+Enter vagy igazítás fül sortöréssel több sorba

49 49 Cellák egyesítése Táblázat cím lehetősége Táblázat cím lehetősége A cellák kijelölése után Formátum / Cellák parancsa Igazítás fül cellák egyesítése A cellák kijelölése után Formátum / Cellák parancsa Igazítás fül cellák egyesítése A karakter megjelenését leíró fogalom, pontokban mért magasság (1 pont= 0,35 mm) A karakter megjelenését leíró fogalom, pontokban mért magasság (1 pont= 0,35 mm) Formátum / Cellák parancs Betűtípus fül Formátum / Cellák parancs Betűtípus fül A betűtípus megváltoztatása

50 50 Cellák keretezése, mintázása Formátum / Cellák parancs szegély fül Formátum / Cellák parancs szegély fül Szegély beállításai: Szegély beállításai: Szín Szín Elhelyezkedés Elhelyezkedés Vastagság Vastagság Milyenség Milyenség Formátum / Cellák parancs mintázat fül Formátum / Cellák parancs mintázat fül Kiválasztható a cellák színe vagy mintázata Kiválasztható a cellák színe vagy mintázata

51 51 Feladat Feladat:

52 52 Számok formázása a cellában A sz á mok beg é pel é sekor megjelen é si form á tumot is kaphatnak, de előfordulhat, hogy a sz á mot tartalmaz ó cella k ü l ö nb ö ző form á tumban jelenik meg. N é h á ny p é lda: A sz á mok beg é pel é sekor megjelen é si form á tumot is kaphatnak, de előfordulhat, hogy a sz á mot tartalmaz ó cella k ü l ö nb ö ző form á tumban jelenik meg. N é h á ny p é lda: Beírás:12,1912,19%12,19 Ft12. 1912: 1912. Típus:számszázalékPénznemdátumidőpontsorszám Megjelenítés:12,1912,19%12,19 Ft19.dec12:1912.

53 53 Dátumok meghatározása A táblázatban l á tható, hogy olyan esetben, ha az lehets é ges a ponttal elv á lasztott k é t sz á mot a program d á tumk é nt kezeli. Az é rt ahol csak lehets é ges, mert p é ld á ul a 13.32 be í r á s k ö z ö ns é ges sz ö veg lesz, hiszen nincs 13. h ó nap, sőt 32. Nap sincsen, de sz ö vegk é nt kezeli a 13.20-at is. Az Excel sz á mk é nt kezeli a beírt dátumokat, í gy ezekkel aritmetikai műveletek is v é gezhetőek. A kezdőd á tum az 1900. Janu á r 0., ez a nap nem m á s, mint az 1899. december 31. 0 ó ra 0 perc. A táblázatban l á tható, hogy olyan esetben, ha az lehets é ges a ponttal elv á lasztott k é t sz á mot a program d á tumk é nt kezeli. Az é rt ahol csak lehets é ges, mert p é ld á ul a 13.32 be í r á s k ö z ö ns é ges sz ö veg lesz, hiszen nincs 13. h ó nap, sőt 32. Nap sincsen, de sz ö vegk é nt kezeli a 13.20-at is. Az Excel sz á mk é nt kezeli a beírt dátumokat, í gy ezekkel aritmetikai műveletek is v é gezhetőek. A kezdőd á tum az 1900. Janu á r 0., ez a nap nem m á s, mint az 1899. december 31. 0 ó ra 0 perc. A dátumkijelzés formája egyénileg is szabályozható, alapértelmezés szerint az angolszász írásmódot kínálja fel az Excel. Ezen változtatni a Formátum menü Cellák paranccsal a szám fülre és ezen belül a dátum kategóriát választva tehető meg. A dátumkijelzés formája egyénileg is szabályozható, alapértelmezés szerint az angolszász írásmódot kínálja fel az Excel. Ezen változtatni a Formátum menü Cellák paranccsal a szám fülre és ezen belül a dátum kategóriát választva tehető meg.

54 54 A megjelenőktől eltérő formát az egyéni kategóriában lehet megadni, itt a program különböző kódokat használ: A megjelenőktől eltérő formát az egyéni kategóriában lehet megadni, itt a program különböző kódokat használ: KódJelentés éé Évszám két számjeggyel, például: 77 éééé Teljes évszám kiírva, például: 1977 h Hónap sorszáma vezető nulla nélkül, például: 1 hh Hónap sorszáma vezető nullával, például: 01 hhh Hónap sorszáma vezető nullával, például: 01 hhhh Hónap neve betűvel kiírva, például: január n Nap vezető nulla nélkül, például: 9 nn Nap vezető nullával, például: 09 nnn Nap nevének rövidítése, például: h nnnn Nap neve kiírva betűvel, például: hétfő

55 55 Feladat Feladat: Számítsd ki, hogy hány napos vagy ma, hány nappal ezelőtt történt az 1848 március 15-i forradalom?

56 56 Számformátum megváltoztatása A d á tumhoz hasonl ó an a sz á mform á tum megv á ltoztat á sa is a Form á tum / Cell á k Sz á m f ü l v á laszt á sa ut á n lehets é ges. Itt n é gy kateg ó ri á ban t ö rt é nhet a form á z á s: megv á ltoztathat ó a tizedesjegyek sz á ma, p é nznem jelz é s sz ú rhat ó be é s meghat á rozhat ó, hogy sz á zal é kban vagy t ö rtform á ban í r ó djanak-e ki a sz á mok. Az alapvető sz á mmegjelen é si form á k megad á s á hoz haszn á lhat ó az eszk ö zt á r ikonjait is: p é nznem, sz á zal é k é s ezres csoportos í t á s mellett az utols ó k é t ikonnal a megjelen í tett tizedesjegyek sz á ma n ö velhető illetve cs ö kkenthető. A d á tumhoz hasonl ó an a sz á mform á tum megv á ltoztat á sa is a Form á tum / Cell á k Sz á m f ü l v á laszt á sa ut á n lehets é ges. Itt n é gy kateg ó ri á ban t ö rt é nhet a form á z á s: megv á ltoztathat ó a tizedesjegyek sz á ma, p é nznem jelz é s sz ú rhat ó be é s meghat á rozhat ó, hogy sz á zal é kban vagy t ö rtform á ban í r ó djanak-e ki a sz á mok. Az alapvető sz á mmegjelen é si form á k megad á s á hoz haszn á lhat ó az eszk ö zt á r ikonjait is: p é nznem, sz á zal é k é s ezres csoportos í t á s mellett az utols ó k é t ikonnal a megjelen í tett tizedesjegyek sz á ma n ö velhető illetve cs ö kkenthető.

57 57 A számformátumok megadásánál is használhatók speciális számformátum-kódok: Kód Jelentés # Számjegy hely jele. Tizedesjegyek számánál ahány # szerepel a formátumban annyi jegyre kerekítve jeleníti meg a számot, ha többjegyű. 0 Számjegy hely jele. Ahány 0 szerepel a formátumban, annyi jegyet jelenít meg. Ha kevesebb jegyű a szám, akkor nullákkal tölti fel az üres helyeket., Az elé és mögé írt 0 és # jelek száma határozza meg, hogy hány jegy jelenik meg a bal és jobb oldalán. % A számot százzal megszorozza és hozzáteszi a százalék karaktert. Szóköz Ezreselválasztó. Szóközzel választja el az ezres csoportokat egymástól. "szöve g" Az idézőjelek közé írt szöveg a megadott formában jelenik meg. Mértékegységek megadásánál használatos, a szóközt is tartalmaznia kell a szövegnek.

58 58 Sorozatok a táblázatban Jelentősen meggyorsítja a táblázatok címsorainak és címoszlopainak készítését az AutoKitölrés művelet. Ezzel a technikával egyetlen érték alapján sorozatok készítésére van lehetőség, a program észrevesz bizonyos sorozatokat az első vagy az első két elem lapján is. Jelentősen meggyorsítja a táblázatok címsorainak és címoszlopainak készítését az AutoKitölrés művelet. Ezzel a technikával egyetlen érték alapján sorozatok készítésére van lehetőség, a program észrevesz bizonyos sorozatokat az első vagy az első két elem lapján is. Pl.: hónapok nevei, napok nevei, ezek nevei rövidítve, stb. Pl.: hónapok nevei, napok nevei, ezek nevei rövidítve, stb.

59 59 Ha a hónapok neveit szeretnénk egymás melletti cellákba felsorolni, akkor elég egy hónapot, például január beírni, majd ezen cella jobb alsó sarkánál lévő kitöltő négyzet segítségével másolva a szomszédos 11 cellába átmásoljuk, így egy év hónapjait kapjuk meg. Ha a hónapok neveit szeretnénk egymás melletti cellákba felsorolni, akkor elég egy hónapot, például január beírni, majd ezen cella jobb alsó sarkánál lévő kitöltő négyzet segítségével másolva a szomszédos 11 cellába átmásoljuk, így egy év hónapjait kapjuk meg. Lehetőség van saját sorozat előállítására is, ezt az Eszközök / Beállítások Egyéni listák fülön kattintva hozzáadhatunk még általunk többször használt listát Lehetőség van saját sorozat előállítására is, ezt az Eszközök / Beállítások Egyéni listák fülön kattintva hozzáadhatunk még általunk többször használt listát

60 60 Feladat Képlet segítségével készítse el a következő táblázatot! AutoKitöltés műveletét használva készítse el a táblázatot!24681012468101214 6810121416 81012141618 101214161820 121416182022 Készítsen egy olyan egyéni listát, hogy Álmos, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba, Töhötöm, vagyis a hét vezér neve legyen!

61 61 Listarendezés Az adatok tárolásának egyik formája a lista. Ez egy olyan táblázat, amelyben az első sor tartalmazza a tételek címeit, a következős sorok pedig az adatok tárolására szolgálnak. Gyakran szükség van a listák növekvő vagy csökkenő sorrendbe rendezésére. Ehhez a program egyszerű és összetett lehetőségeket is biztosít. A legegyszerűbb rendezéshez az eszköztár két ikont tartalmaz. Az első a növekvő a második a csökkenő rendezést végzi el. A rendezési kulcs az aktív cella oszlopa lesz. Az egy szempont szerinti rendezést egykulcsos rendezésnek hívjuk. Többkulcsos rendezés az Adatok /Sorba rendezés… menüt választva lehetséges. Az adatok tárolásának egyik formája a lista. Ez egy olyan táblázat, amelyben az első sor tartalmazza a tételek címeit, a következős sorok pedig az adatok tárolására szolgálnak. Gyakran szükség van a listák növekvő vagy csökkenő sorrendbe rendezésére. Ehhez a program egyszerű és összetett lehetőségeket is biztosít. A legegyszerűbb rendezéshez az eszköztár két ikont tartalmaz. Az első a növekvő a második a csökkenő rendezést végzi el. A rendezési kulcs az aktív cella oszlopa lesz. Az egy szempont szerinti rendezést egykulcsos rendezésnek hívjuk. Többkulcsos rendezés az Adatok /Sorba rendezés… menüt választva lehetséges.

62 62 Táblázatok nyomtatása Nyomtatni tulajdonképpen egyetlen ikonra való kattintással lehet, ez pedig: Nyomtatni tulajdonképpen egyetlen ikonra való kattintással lehet, ez pedig: Szükséges lehet azonban a nyomtatáshoz különböző beállításokat megtenni. Ezekre van lehetőség a Fájl / Nyomtatás parancs segítségével. Szükséges lehet azonban a nyomtatáshoz különböző beállításokat megtenni. Ezekre van lehetőség a Fájl / Nyomtatás parancs segítségével.

63 63 Nyomtatási kép A nyomtatási kép: amennyiben az egérrel kattintunk a nyomtatási kép ikonra vagy a Fájl / Nyomtatási kép parancsra, a megjelenő nyomtatási kép ablakba megtekinthetjük, hogyan néz majd ki anyagunk, ha azt kinyomtatjuk. A nyomtatási kép: amennyiben az egérrel kattintunk a nyomtatási kép ikonra vagy a Fájl / Nyomtatási kép parancsra, a megjelenő nyomtatási kép ablakba megtekinthetjük, hogyan néz majd ki anyagunk, ha azt kinyomtatjuk. Következő: megnézhetjük a következő oldalt Következő: megnézhetjük a következő oldalt Előző: gombra kattintva megnézhetjük az előző lapot Előző: gombra kattintva megnézhetjük az előző lapot Nagyítás: kattintva rá egyszer a lap közeli, máskor a távoli képét mutatja. Nagyítás: kattintva rá egyszer a lap közeli, máskor a távoli képét mutatja. Nyomtat: ekkor megjelenik a nyomtatás nevű párbeszédablak Nyomtat: ekkor megjelenik a nyomtatás nevű párbeszédablak Beállít: az oldalbeállítás összetett párbeszédablak jelenik meg. Beállít: az oldalbeállítás összetett párbeszédablak jelenik meg. Margók: margót teszi fel, ha fent van, leteszi. Margók: margót teszi fel, ha fent van, leteszi. Zár: kilépés a nyomtatási kép üzemmódból. Zár: kilépés a nyomtatási kép üzemmódból.

64 64 A Fájl / Oldalbeállítás parancs segítségével történhet a lapméret, a margók, az élőfej/élőláb, és a lap nyomtatás beállítása A Fájl / Oldalbeállítás parancs segítségével történhet a lapméret, a margók, az élőfej/élőláb, és a lap nyomtatás beállítása A Fájl / Nyomtatás párbeszédablakban lehet a nyomtató típusát, a példányok számát, a nyomtatandó oldalakat beállítani. Itt adható meg az is, hogy mi kerül nyomtatásra: itt megadható, hogy csak a kijelölt terület, a kijelölt munkafüzetlapok, vagy az egész munkafüzet hasznos része kerüljön nyomtatásra A Fájl / Nyomtatás párbeszédablakban lehet a nyomtató típusát, a példányok számát, a nyomtatandó oldalakat beállítani. Itt adható meg az is, hogy mi kerül nyomtatásra: itt megadható, hogy csak a kijelölt terület, a kijelölt munkafüzetlapok, vagy az egész munkafüzet hasznos része kerüljön nyomtatásra

65 65 Munkalapok, munkafüzet A munkafüzet egyetlen állományba tárolja az összetartozó munkalapokat. Egy új munkafüzet megnyitásakor 3 munkalap áll rendelkezésre. A munkafüzet egyetlen állományba tárolja az összetartozó munkalapokat. Egy új munkafüzet megnyitásakor 3 munkalap áll rendelkezésre. A munkalapfülek léptető gombjaival kereshető meg a szükséges munkalap. A munkalapfülek léptető gombjaival kereshető meg a szükséges munkalap. A munkalapot aktívvá tehető, ha a munkalap fülre kattintással. Ha ez nem látszik, a léptető gombokkal hozhatók a képernyőre, ez azonban nem változtatja meg az aktív munkalap kijelölését, a dokumentum ablakban látható képet. A munkalapot aktívvá tehető, ha a munkalap fülre kattintással. Ha ez nem látszik, a léptető gombokkal hozhatók a képernyőre, ez azonban nem változtatja meg az aktív munkalap kijelölését, a dokumentum ablakban látható képet.

66 66 Munkalap beszúrása Legyen az aktív munkalap, ami elé az új munkalapot kell beszúrni, ezután választandó a Beszúrás / Munkalap parancsa. A menüből való beszúrás helyettesíthető a helyi menü (munkalap fülön a jobb egér gombbal való kattintás) Beszúrás… és utána az Általános választásával is. Legyen az aktív munkalap, ami elé az új munkalapot kell beszúrni, ezután választandó a Beszúrás / Munkalap parancsa. A menüből való beszúrás helyettesíthető a helyi menü (munkalap fülön a jobb egér gombbal való kattintás) Beszúrás… és utána az Általános választásával is. Munkalap törlése A kijelölt munkalapokat a Szerkesztés / Lap törlése parancsával lehet törölni A kijelölt munkalapokat a Szerkesztés / Lap törlése parancsával lehet törölni Munkalap kijelölések Munkalapot kijelölni a munkalap fülére való kattintással lehetséges. Több munkalapot egyszerre kijelölni az első munkafülre történő balgombos kattintással, majd az utolsó munkalapfülre történő, SHIFT gomb lenyomásával kísért kattintással lehet. Munkalapot kijelölni a munkalap fülére való kattintással lehetséges. Több munkalapot egyszerre kijelölni az első munkafülre történő balgombos kattintással, majd az utolsó munkalapfülre történő, SHIFT gomb lenyomásával kísért kattintással lehet. Több munkalapot egyszerre kijelölni, ha azok nem szomszédosak, a munkalapfülekre történő, CTRL gomb lenyomásával kísért kattintásokkal lehet. Több munkalapot egyszerre kijelölni, ha azok nem szomszédosak, a munkalapfülekre történő, CTRL gomb lenyomásával kísért kattintásokkal lehet.

67 67 Munkalapok áthelyezése A munkalapfülek egérrel áthelyezhetők, egymással a munkalapok felcserélhetők, sorrendjük szabályozható. A munkalapfülek egérrel áthelyezhetők, egymással a munkalapok felcserélhetők, sorrendjük szabályozható. Munkalapok átnevezése A munkalapok a munkafülre duplagombos kattintás után elnevezhetőek. A munkafüzetlapok program indításakor Munka1, Munka2, … elnevezéseket kap. A munkalapok a munkafülre duplagombos kattintás után elnevezhetőek. A munkafüzetlapok program indításakor Munka1, Munka2, … elnevezéseket kap.Feladat: Készíts egy új munkalapot, amelynek legyen a neve alma, a többi munkafüzetnek a nevei: körte, szilva, barack! Készíts egy új munkalapot, amelynek legyen a neve alma, a többi munkafüzetnek a nevei: körte, szilva, barack!

68 68 Diagramok és formázásuk A táblázatok még ha nagyon szépen és esztétikusan vannak is elkészítve gyakran nem nyújtanak annyi információt, mint egy jól megszerkesztett diagram. A diagramkészítés a táblázatkezelés fontos részét képezi, s erre nagyon hatékony és rugalmas eszközök állnak rendelkezésre. A diagram lehet egy munkalap része, vagy előállítható külön munkalapon is. A diagram mindkét esetben dinamikus kapcsolatban van a táblázat adataival, ami azt jelenti, hogy ha a táblázat adatai változnak a diagram ennek megfelelően átalakul, a kapcsolat igaz fordítva is. A táblázatok még ha nagyon szépen és esztétikusan vannak is elkészítve gyakran nem nyújtanak annyi információt, mint egy jól megszerkesztett diagram. A diagramkészítés a táblázatkezelés fontos részét képezi, s erre nagyon hatékony és rugalmas eszközök állnak rendelkezésre. A diagram lehet egy munkalap része, vagy előállítható külön munkalapon is. A diagram mindkét esetben dinamikus kapcsolatban van a táblázat adataival, ami azt jelenti, hogy ha a táblázat adatai változnak a diagram ennek megfelelően átalakul, a kapcsolat igaz fordítva is.

69 69 Diagramkészítés A diagramot a táblázat adataiból a Diagram Varázslóval lehet készíteni. Ez kényelmes, hiszen lépésről lépésre vezeti, segíti a felhasználót. A diagramot a táblázat adataiból a Diagram Varázslóval lehet készíteni. Ez kényelmes, hiszen lépésről lépésre vezeti, segíti a felhasználót. A diagramot beágyazott diagramnak nevezzük, ha táblázattal azonos munkalapon történik az elkészítés. A diagram helye és mérete változtatható. A diagramot beágyazott diagramnak nevezzük, ha táblázattal azonos munkalapon történik az elkészítés. A diagram helye és mérete változtatható. A diagram készítéséhez elsőként a táblázatot kell elkészíteni, kijelölve benne az ábrázolni kívánt elemeket. Fontos megjegyezni, hogy abban az esetben, ha a kijelölt tartomány több blokkból áll egymás mellé mozgatva őket teljes téglalapot kell kapni. A diagram készítéséhez elsőként a táblázatot kell elkészíteni, kijelölve benne az ábrázolni kívánt elemeket. Fontos megjegyezni, hogy abban az esetben, ha a kijelölt tartomány több blokkból áll egymás mellé mozgatva őket teljes téglalapot kell kapni. Készíteni kell egy táblázatot, például ebben a táblázatban két gyerek havi zsebpénzének alakulása követő nyomon: Készíteni kell egy táblázatot, például ebben a táblázatban két gyerek havi zsebpénzének alakulása követő nyomon:

70 70 Zsebpénz alakulása két gyereknél julaugszeptoktnovdec Dani 500 Ft 1 000 Ft 800 Ft 700 Ft 500 Ft 600 Ft Géza 300 Ft 800 Ft 700 Ft 800 Ft 700 Ft Lépések: Kijelölni a táblázatot azokkal a sorokkal és oszlopokkal együtt, amiket a számadatok jeleznek, hiszen a varázsló így tudja ábrázolni azt, hogy milyen adat mihez tartozik. A Beszúrás menü Diagram parancsát választva, vagy a Diagram Varázsló ikonra

71 71 Itt kiválasztható a diagram típusa és annak altípusa. A diagram típusok közül azonban nem mindegy, hogy melyiket választjuk, hiszen csak a feladatnak megfelelő diagram típusról olvasható le érdemi információ. A diagram típusok és altípusok melletti ábrázolás próbál segíteni a megfelelő diagram kiválasztásában. Tovább gombra kattintással folytatni kell a diagramkészítést. Itt kiválasztható a diagram típusa és annak altípusa. A diagram típusok közül azonban nem mindegy, hogy melyiket választjuk, hiszen csak a feladatnak megfelelő diagram típusról olvasható le érdemi információ. A diagram típusok és altípusok melletti ábrázolás próbál segíteni a megfelelő diagram kiválasztásában. Tovább gombra kattintással folytatni kell a diagramkészítést.

72 72 Ezután a táblázat és a kiválasztott diagramtípus és altípus alapján megrajzol egy mintát, ahol lehetőség van arra, hogy sorok, vagy oszlopok szerint ábrázolja az adatokat a diagram. Tovább gombra kattintással folytatható. Ezután a táblázat és a kiválasztott diagramtípus és altípus alapján megrajzol egy mintát, ahol lehetőség van arra, hogy sorok, vagy oszlopok szerint ábrázolja az adatokat a diagram. Tovább gombra kattintással folytatható.

73 73 A következő párbeszédablakba a diagram címét, annak Kategória és értéktengelyét állíthatjuk be, vagyis azt, hogy mit ábrázolunk az egyes tengelyeken. Ilyen esetben az egyik tengelyen a neveket, míg másik oldalon a havi zsebpénzeket ábrázoljuk. A következő párbeszédablakba a diagram címét, annak Kategória és értéktengelyét állíthatjuk be, vagyis azt, hogy mit ábrázolunk az egyes tengelyeken. Ilyen esetben az egyik tengelyen a neveket, míg másik oldalon a havi zsebpénzeket ábrázoljuk. Ebben a párbeszédablakban az ablak füleire kattintva egyéb dolgok is beállíthatóak: Ebben a párbeszédablakban az ablak füleire kattintva egyéb dolgok is beállíthatóak: A tengelyen látszódjanak a kategóriák és az értékek A tengelyen látszódjanak a kategóriák és az értékek Milyen sűrűn legyen berácsozva a diagram Milyen sűrűn legyen berácsozva a diagram Látszódjon-e és ha igen hol a jelmagyarázat, amely a diagram színeinek Látszódjon-e és ha igen hol a jelmagyarázat, amely a diagram színeinek magyarázata, melyik színhez a gép mit rendelt magyarázata, melyik színhez a gép mit rendelt Adatfeliratok látszódjanak-e, és ha igen akkor az érték vagy a felirat látszódjon-e Adatfeliratok látszódjanak-e, és ha igen akkor az érték vagy a felirat látszódjon-e Az utolsó fülön azt lehet beállítani, hogy látszódjon-e az adattábla, ami azt jelenti, hogy a diagram alatt elkészíti a gép azt a táblázatot, amit legelőször kijelöltünk, és amiről a diagram készült. Az utolsó fülön azt lehet beállítani, hogy látszódjon-e az adattábla, ami azt jelenti, hogy a diagram alatt elkészíti a gép azt a táblázatot, amit legelőször kijelöltünk, és amiről a diagram készült.

74 74 Az utolsó párbeszédablakon azt kérdi a Varázsló, hogy ezen a munkalapon jelenjen-e meg a diagram (beágyazott diagram) vagy egy másik munkalapon, Az utolsó párbeszédablakon azt kérdi a Varázsló, hogy ezen a munkalapon jelenjen-e meg a diagram (beágyazott diagram) vagy egy másik munkalapon, például a munka2 vagy Munka3 munkalapon. A Kész gombra kattintva a program elkészíti a diagramot. például a munka2 vagy Munka3 munkalapon. A Kész gombra kattintva a program elkészíti a diagramot.

75 75 Ha a Diagram Varázsló közben meggondoltuk magunkat egy előző párbeszédablakkal kapcsolatban, akkor a Vissza gombra való kattintással akár a legelső párbeszédablakra is visszamehetünk és változtathatunk a beállításokon. Ha a Diagram Varázsló közben meggondoltuk magunkat egy előző párbeszédablakkal kapcsolatban, akkor a Vissza gombra való kattintással akár a legelső párbeszédablakra is visszamehetünk és változtathatunk a beállításokon. Az elkészült diagrammal egy időben megjelenik egy eszközsor, amit grafikon eszközsorának neveznek és itt további módosításokra, elmulasztott beállításokra van lehetőség a grafikonnal kapcsolatban. Az elkészült diagrammal egy időben megjelenik egy eszközsor, amit grafikon eszközsorának neveznek és itt további módosításokra, elmulasztott beállításokra van lehetőség a grafikonnal kapcsolatban.

76 76 Diagram formázása A diagram elemeit a varázsló működése után szabadon lehet formázni. Ehhez nem kell mást tenni, mint a diagramot kiválasztva az alakítandó elemre duplán kattintani, vagy az elem kiválasztását követően a jobb egérgombbal is előhívni a hozzá tartozó helyi menüt. A diagram elemeit a varázsló működése után szabadon lehet formázni. Ehhez nem kell mást tenni, mint a diagramot kiválasztva az alakítandó elemre duplán kattintani, vagy az elem kiválasztását követően a jobb egérgombbal is előhívni a hozzá tartozó helyi menüt.

77 77 Feladat Készíts tortadiagramot a következő táblázatról, a diagram tartalmazza a táblázat adatainak százalékát! Készíts tortadiagramot a következő táblázatról, a diagram tartalmazza a táblázat adatainak százalékát! Párt neve Rövidítés Parlamen ti hely Lófülűek Pártja LP79 Embervédelmi Szövetség ESZ95 Naplopók Demokratikus Pártja NDP32 Független Párt FP50 Vegetáriánus Néppárt VNP17

78 78 Feladat Készíts táblázatot, amelyhez a következő diagram készíthető ! Készíts táblázatot, amelyhez a következő diagram készíthető !

79 79 Feladat A táblázat a világ gyeptermelését mutatja. A táblázat a világ gyeptermelését mutatja. Rajzolj a táblázathoz diagramot a Diagram Varázsló segítségével ! Rajzolj a táblázathoz diagramot a Diagram Varázsló segítségével ! 199219931994 Kelet100001200014000 Dél120001500013000 Nyugat9000180007000 Észak6000900012000


Letölteni ppt "4. modul Táblázatkezelés OKTATÁSI SEGÉDANYAG. 2 Microsoft Excel indítása Excel ikon Office irányítópultján Excel ikon Office irányítópultján Parancsikon."

Hasonló előadás


Google Hirdetések