Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

4. modul Táblázatkezelés OKTATÁSI SEGÉDANYAG

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "4. modul Táblázatkezelés OKTATÁSI SEGÉDANYAG"— Előadás másolata:

1 4. modul Táblázatkezelés OKTATÁSI SEGÉDANYAG

2 Microsoft Excel indítása
Excel ikon Office irányítópultján Parancsikon készítése az asztalon Start menü / Programok közül. Automatikusan megjelenít egy üres munkafüzetet annak több munkalapjával, egyetlen állományként kerül eltárolásra, ennek a neve: Mappa1. Feladat: Indítsa el a felsorolt lehetőségek valamelyikével a táblázatkezelő programot!

3 Képernyő felépítése címsor menüsor eszköztárak ablakke-zelő gombok
alkalmazásvezérlő ikon szerkesztő-léc névmező MUNKAFÜZET ABLAK Helyi menük állapotsor üzenetsáv

4 Munkafüzet ablak felépítése
mindent kijelölő gomb oszlopazonosítók aktív cella kijelölő négyzet sorazonosítók munkafüzet léptető gombjai munkalap fülek

5 Oszlopazonosító: a táblázat oszlopainak elnevezésére alapértelmezésben az angol abc betűit használja a program: A..Z, AA..AZ, BA..IV, az összesen 256 oszlop. Sorazonosítók: a táblázat sorai számozva vannak. Értéke: Cellák: a sorok és oszlopok keresztpontjában elhelyezkedő rubrikák, a cellákra az oszlopok betű- és a sorok számjelével lehet hivatkozni. Pl: a munkalap bal felső cellája az A1-es, jobb alsó az IV65536-os című.

6 Aktív cella: az a cella, amelyen a fénykeret áll, amelynek címe a névmezőben található.
Kijelölő négyzet: az egérrel végzett cellaműveleteknél játszik fontos szerepet. Tartomány: a cellák összefüggő téglalap alakú csoportját nevezik így. A tartomány azonosítója a tartomány bal felső és jobb alsó cellája. Munkalap fülek: a munkafüzetet alkotó munkalapok neveit mutatják.

7 Kilépés az Excelből Alt+F4 billentyűk egyidejű lenyomása
Duplán kattintva az alkalmazásvezérlő ikonra Ablakkezelő gombok közül az X-re kattintva Feladat: Lépjen ki a programból, valamelyik előzőleg felsorolt módon!

8 Mozgás a cellák között billentyűzettel
Billentyű leütése Mozgás  vagy  vagy  vagy  Egy cellával az adott irányba Enter Egy cellával lefelé Shift+Enter Egy cellával felfelé Tab Egy cellával jobbra Ctrl+  Ugrás az utolsó oszlopra Ctrl+  Ugrás az első oszlopra Ctrl+  Ugrás az első sorra Ctlr+  Ugrás az utolsó sorra

9 Mozgás a cellák között egérrel és a névmezővel
A táblázat egy cellája aktívvá tehető, az egér bal gombját lenyomva A névmezőbe beírva a cella címét, majd leütve az Enter billentyűt, a névmezőbe beírt cella lesz az aktív.

10 Kijelölés a táblázatban billentyűzettel
Billentyű leütése Mozgás Shift +  vagy  vagy  vagy  Aktív cellától a nyilík irányába kijelöli a cellákat annyit, ahányszor a kurzormozgató billentyűk leütésre kerülnek. Shift + Ctrl + Szóköz Az összes objektum, vagy a teljes dokumentum Shift+ Szóköz Aktuális sor Ctrl + Szóköz Aktuális oszlop

11 Kijelölés a táblázatban egérrel
Tartomány kijelölése: egy sarok celláját kijelöljük, majd az egér bal gombját lenyomva tartva az egérkurzort az átellenes csúcsok között végighúzzuk. Több tartomány kijelölése: ha az első kijelölése után lenyomjuk a CTRL gombot Teljes sor kijelölése: sorazonosítón való kattintás Teljes oszlop kijelölése: oszlopazonosítón való kattintás Több sor vagy több oszlop: a sor- és oszlopazonosítókon lenyomott egérgombbal végighúzzuk az egeret. Nem szomszédosaknál a Ctrl-t is nyomva tartjuk.

12 Adatok bevitele Ha a munkalapra begépel az ember valamilyen adatot az az aktív cellába kerül. Az adatbevitel megkezdésével 3 ikon jelenik meg a szerkesztőléc mellett, az aktív cella hivatkozási nevét tartalmazó mező után. Az első ikon a bevitel megszakítását, a második a befejezést, a harmadik a függvényvarázsló meghívását teszi lehetővé.

13 A szöveg úgy jelenik meg, ahogy a begépelés történt
A szöveg úgy jelenik meg, ahogy a begépelés történt. Ha a szöveg számjeggyel vagy műveleti jellel kezdődik, akkor a program megpróbálja számként értelmezni. Ilyenkor aposztróffal (‘) kell kezdeni a szöveget, ami a cellában nem jelenik meg, csak a képletsorban. Ha szövegként értelmezi a program az adatot, azt a cella bal oldalár igazítja. Feladat: Írja be a B1-es cellába a saját nevét! Készítsen órarendet a táblázatkezelő segítségével!

14 Adatok javítása Az adatok hibás beírásakor javítani kell a már beírt cellatartalmakat. Az adatrögzítés előtt Backspace-vel az utolsó karaktert lehet törölni. Az Enter, Tab, stb, az adatbevitelt lezáró, rögzítő billentyű leütése után vagy javítható vagy nem. Nem javítható, ha fölösleges adat került a cellába, vagy ha teljesen mást írtunk bele, mint kellene. Az első esetben a teljes cella tartalmát kell törölni, a másodikban a hibás adat helyett a jót kell beírni. Javítható a hiba, ha az adatnak csak néhány karaktere rossz, ez háromféle lehet: 1. Hiányos 2. Fölösleges, vagy 3. Hibás karakter(eke)t tartalmaz

15 Teljes tartalom törlése
A cella kijelölése után a Del billentyű leütéseével, ha a Backspace van leütve, akkor is törlődik a cella tartalma, de a szerkesztési kurzor megjelenik, várva az új adat beírását. Ha erre nincs szükség akkor egy enter leütésével elfogadható a törlés. A törlendő cellán kell kattintani az egér bal gombjával, az ekkor megjelenő helyi menüből a Tartalom törlése parancsot kell kiválasztani. Kijelölve a törlendő cellát. Választani kell a Szerkesztés / Tartalom törlése / Mindet parancsot.

16 Javítás a szerkesztőlécen
Cellatartalom felülírása Kijelölve a helyes cellát, s beírni a helyes adatot. Javítás a szerkesztőlécen A szerkesztőlécre kattintva megjelenik a cella tartalma. Kurzormozgató billentyűkkel lehetséges az adatok közti mozgás

17 Adatok módosítása a cellában
A javítás magában a hibás adatot tartalmazó cellában is elvégezhető, ha a cellára duplán kattintva megjelenik benne a szerkesztési kurzor. Módosítás visszavonása A tévesnek bizonyuló cella tartalmát érintő mindenféle módosítás a javítás rögzítése után már csak a Szerkesztés / Visszavonás paranccsal érvényteleníthető. Feladat: Gépelje be az E5-ös cellába a táblázatklő szót, és javítsa ki legalább kétféle módon!

18 Vágólap műveletek Vágólap: ideiglenes adattárolási felület.
Kivágás Ctrl+X Másolás Ctrl+C Beillesztés Ctrl+V

19 Cellák, sorok, oszlopok beszúrása
Ha egy táblázat készítésekor valahol véletlenül kimaradtak adatok, üres cellákat kell a részükre készíteni. Cellabeszúrás Jelöljük ki (legyen aktív az a cella), amely fölött, vagy amelytől balra üres cellát szeretnénk beszúrni. Válasszuk a Beszúrás menü Cellák parancsát. A megjelenő párbeszéd ablakban a beszúrás módját adhatjuk meg. Egész sor beszúrása Ez nemcsak a Beszúrás menü Cellák paranccsal tehető meg, hanem a Beszúrás / Sorok –ban is, így az aktív cella által kijelölt sor fölött jön létre egy üres sor. Egész oszlop beszúrása A már megismert Beszúrás / Cellák paranccsal vagy ezen kívül a Beszúrás / Oszlopok.

20

21 Oszlopszélesség változtatása
Egérrel: ·        Az egérkurzort az oszlopazonosítók sorában az állítandó oszlop jobb szélén a vonalra kell állítani, amely a szomszédos oszlopazonosítótól elválasztja. Az egér bal gombját nyomva tartva mozgatni kell a megváltozott alakú kurzort, így állítva az oszlop szélességét. ·        Lehetőség van arra is, hogy az oszlopban lévő legszélesebb adathoz igazítja az oszlop szélességét a program, ha az oszlopazonosító mező jobb oldali határán duplán kattintunk. Ehhez nem szükséges az oszlopban állni.

22 Menüből: ·        Az aktív cella által kijelölt oszlop kívánt szélességét a Formátum / Oszlop / Szélesség párbeszédablakában állíthatjuk be. Ha a kijelölt tartomány több oszlopot foglal magába, az általa érintett minden oszlopra vonatkozik az beállítás. ·        A munkalap valamennyi egyedileg még nem állított oszlopainak szélességét a Formátum / Oszlop / Normál szélesség paranccsal adhatjuk meg. ·        A kijelölt tartományban lévő legszélesebb adathoz állítja az Excel program az oszlop szélességét a Formátum / Oszlop / Legszélesebb kijelölt parancsra kattintva. Ez a parancs az oszlopszélesség módosításához csak a kijelölt tartomány és nem az egész oszlop legszélesebb elemét vizsgálja.

23 . Sormagasság beállítása
Egérrel: ·  A sor magasságának változtatásához be kell állítani az egérkurzor a sor azonosító mezőjének alsó szélére, a sorokat elválasztó vonalra. A kurzor alakja megváltozik. Le kell nyomni az egér bal gombját, és ezt lenyomva tartani. Húzzuk az egeret lefelé, ha növelni akarjuk a magasságot. A munkalapon szürke vonal jelzi a módosítást, a sormagasság pontos értéke leolvasható a szerkesztőlécen. Majd ha elérte a kellő magasságot, akkor fel kell engedni a gombot.

24 Menüből: · Az aktív cella, vagy a kijelölt tartomány által meghatározott sor(ok) magasságát a Formátum / Sor / Magasság menüparanccsal állíthatjuk a kívánt értékűre. · Bármely kijelölt sor magassága visszaállítható az eredeti, normál magasságra a Formátum / Sor / Normál magasság menüparanccsal. A normál szélességtől eltérően a normál magasság nem állítható be tetszőlegesen, ez a beírt adat méretétől függ.

25 Táblázatok mentése Ehhez választani kell a Fájl szón kattintva legördülő menüből a Mentés parancsot, a Mentés szón kattintva, vagy az ikonra kattintva kezdhető el a mentés. A táblázat nevét a Fájlnév sorába írjuk be, meg kell adni egy a táblázat tartalmához illeszkedő egyedi nevet. A név legfeljebb 218 karakter lehet. Az xls kiterjesztést nem kell megadni, mert ezt a program automatikusan hozzáteszi. Ezután kattintani kell a Mentés gombra.

26 A lemezre mentett állomány betöltése
Ez a művelet a Fájl menü Megnyitás parancsával történhet. Kiválasztva az Excel állományt, majd a Megnyitás gombra kattintva megnyitja az állományt. Az utolsónak használt Excel állományok itt a Fájl menü alján megjelenő Fájlnevekre egyszer kattintva megnyitja az állományt.

27 Új munkafüzet megnyitása
Az Excel indulásakor kérés nélkül kapunk egy üres munkafüzetet Ha azonban egy munkafüzettel már befejeztük a munkát, mentettük, lezártuk, és új, üres munkafüzetben szeretnénk tovább dolgozni, kattintsunk az új munkafüzet ikonon, vagy válasszuk a Fájl menü Új parancsát.

28 Képletek, függvények Képlet: a cellák tartalmával elvégzendő egyszerűbb vagy bonyolultabb műveletet, feladatot leíró szabály. A művelet végeredménye az eredmény- (aktív-) cellába kerül.

29 Képletek szintaxisa A képletszintaxis a képletben lévő elemek szerkezete vagy sorrendje. Az Excelben a képletek egy adott szintaxist követnek, amely magában foglal egy egyenlőségjelet (=), a számítandó elemeket (az operandusokat) és a számítási operátorokat vagy műveleti jeleket. Műveletek végrehajtási sorrendje képletekben

30 A képletet tartalmazó cella a függő cella, mert ennek az értéke egy másik cella értékétől függ. Amikor a cella tartalma, - amelyre a hivatkozás történt - megváltozik, akkor a képletet tartalmazó cella szintén módosul.

31 Feladat: a.) Készíts egy táblázatot, amelynek első oszlopába sorold fel az étkezéseket, tőle jobbra lévő oszlopba ezeknek az árát! b.) Számold ki a B5-es cellába képlet segítségével, hogy naponta hány forintot költ el étkezésre!

32 Függvények A függvényeket beépített képleteknek is szokták nevezni. Jellemzőjük a nevük, ez jelzi a funkciójukat, valamint az ún. paraméterlista, amivel meg kell adni a számításhoz szükséges elemeket. Az egyik leggyakrabban használt matematikai függvény: SZUM: Összegez Néhány statisztikai függvény: ÁTLAG: Átlagol MIN: A legkisebb eleme a tartománynak MAX: A tartomány legnagyobb eleme DARAB: A tartomány elemeinek száma

33 Logikai függvények: A logikai vizsgálat egy reláció, amely kétféle logikai értéket adhat eredményül: igaz (True), hamis (False). A reláció a műveleti jel két oldalán álló kifejezés közötti viszony. A függvény szintaktikája: HA(logikai_vizsgálat;érték_ha_igaz;érték_ha_hamis). Például, ha a B2-es cellában lévő árat szeretném megvizsgálni aszerint, hogy drága-e vagy olcsó (legyen az 500 forintnál drágább termékek a drágák, különben olcsó). HA(B2>500;”drága”;”olcsó”) vagy HA(B2<500;”olcsó”;”drága”) A képletek beírása a cellába szintén egyenlőségjellel kezdődik, majd a függvény neve után zárójelben meg kell adni a tartományt, mégpedig annak bal felső és jobb alsó cellájának címét, és a két címet kettősponttal elválasztani.

34 Feladat: Adja össze az árakat függvény segítségével!

35 Feladat: Nyissa meg egy új munkafüzetet!
Készítsen olyan táblázatot, amelynek egyik oszlopába 4 iskolai tantárgy szerepel a tantárgyak melletti cellákba az adott tantárgyból szerzett érdemjegyek szerepeljenek! A legutolsó jegy alatti cellába számítsa ki képlet és az alatta lévő sorba függvény segítségével a jegyek átlagát! Mentse el a táblázatot jegyek.xls néven a c:\Dokumentumok könyvtárba!

36 Cellák címzése A címzési módszereket akkor kell igazán ismerni, ha a képleteink függvényeink másolását végezzük.

37 Relatív címzés Az A1-es cella tartalma 30, az A2-es cella tartalma 10. A B5-ös cellába írjunk egy képletet, amely vonjon ki az A1-es cella tartalmából 5-öt. Másoljuk le egér és a kitöltő négyzet segítségével a képletet!

38 Abszolút címzés Feladat:
Egy barátnői társaság mindegyikétől le kell vonni 150 forintot, amit a lányok minden hónapban fagylaltra költenek. Feladat: Az abszolút címzés legnagyobb előnye, ha módosítani szeretne a táblázat készítője a feladaton annyival, hogy nem 150, hanem 200 forintot költenek a lányok fagylaltra, ebben az esetben elég azt a cellát módosítani, amelyben a 150 szerepel, és a képletek az új számmal fognak számolni.

39 Vegyes címzés Vegyes címzéskor olyan cellacímek hozhatók létre, amelyek relatív és abszolút címrészt egyaránt tartalmaznak. Az abszolút címrészt dollárjel előzi meg, és ez nem változik másoláskor. Általában olyan feladatok megoldására használhatók, amelyek „szorzótábla” fellegűek.

40 Feladat: 3 gyerek totózik. Egyik héten mindannyian nyernek a játékon. Péternek 10-ese volt, amely 350 forintot fizet, Daninak 12-ese volt, ami forintot fizet, Gábornak 11-ese volt, amely 7615 forintot fizet. Péternek korábban 15000, Daninak 7800, Gábornak forintja volt. Mennyi pénzük lett miután felvették a nyert pénzt?

41 Feladat: Vegye fel a táblázatba 4 bolti terméket! Mellettük az új árát számítsa ki képlet segítségével, ha 12 százalékos áremelkedés történt! Ha 20 százalékos áremelés történt? A táblázatban csak át kell javítani az 1,12-t 1,2-re, erre a képletek tulajdonságai miatt van lehetőség.

42 Feladat: Imre költségvetést szeretne készíteni arra kíváncsi mennyit költ csokira attól függően, hogy mennyibe kerül és mennyit eszik meg a csokiból? Készítse el a táblázatot, ha 1, 2, 3, 4 csokit eszik meg egy nap és ha a csoki 25, 30, 35, 50 forintba kerül!

43 Feladat: január február március április május június Összesen
Villanyszámla 7500 6300 7000 6100 5000 Gázszámla 9000 8500 8000 3000 1100 Szemétszállítás 390 Fűtés 5100 5200 3200 Telefonszámla 6000 3900 4500 Apja keresete 12000 129000 110000 100000 115000 100500 Anyja keresete 50000 55000 60000 58000 Pénzmaradvány

44 Feladat: Minden feladatra a maximális pontszám 5 pont. Tanuló neve
Összesen Százalék Átlag Kis Máté 4 3 2 Bús Réka 1 Nagy Tas 5 Fejes Éva Bay Nóra Minden feladatra a maximális pontszám 5 pont.

45 Feladat: magyar matematika német történelem angol átlag ösztöndíj
B. A. 4 3 5 2 H. T. K. Z. Ösztöndíj: átlag*900

46 Táblázatok formázása Formázási műveletek segítségével a táblázatok áttekinthetőbbekké válnak. Fontos, hogy csak azt a cellát vagy azokat a cellatartományokat lehet formázni, amelyik aktív vagy ki van jelölve, csak ezekre a cellákra érvényes a beállított formázás. Formátum menüben nézhetők meg a pontos adatok

47 Automatikus formázás Beépített formázási lehetőségek
Formázás során kitalálja, hogy a kész táblázat mely celláiban lehet a fejrész, hol van az alapadat, hol van a számított érték. Formátum / Autoformázás… Minták közül kiválasztható Oszlopok szélessége, változtatása, sormagasság, változtatása

48 Cellatartalom vízszintes és függőleges igazítása, sortörés
Formázás eszköztáron vízszintes igazítás Formátum / Cellák parancs Igazítás fülre kattintva Sortörés: Alt+Enter vagy igazítás fül sortöréssel több sorba

49 A betűtípus megváltoztatása
Cellák egyesítése A betűtípus megváltoztatása Táblázat cím lehetősége A cellák kijelölése után Formátum / Cellák parancsa Igazítás fül cellák egyesítése A karakter megjelenését leíró fogalom, pontokban mért magasság (1 pont= 0,35 mm) Formátum / Cellák parancs Betűtípus fül

50 Cellák keretezése, mintázása
Formátum / Cellák parancs szegély fül Szegély beállításai: Szín Elhelyezkedés Vastagság Milyenség Formátum / Cellák parancs mintázat fül Kiválasztható a cellák színe vagy mintázata

51 Feladat:

52 Számok formázása a cellában
A számok begépelésekor megjelenési formátumot is kaphatnak, de előfordulhat, hogy a számot tartalmazó cella különböző formátumban jelenik meg. Néhány példa: Beírás: 12,19 12,19% 12,19 Ft 12. 19 12: 19 12. Típus: szám százalék Pénznem dátum időpont sorszám Megjelenítés: 19.dec 12:19

53 Dátumok meghatározása
A táblázatban látható, hogy olyan esetben, ha az lehetséges a ponttal elválasztott két számot a program dátumként kezeli. Azért ahol csak lehetséges, mert például a beírás közönséges szöveg lesz, hiszen nincs 13. hónap, sőt 32. Nap sincsen, de szövegként kezeli a at is. Az Excel számként kezeli a beírt dátumokat, így ezekkel aritmetikai műveletek is végezhetőek. A kezdődátum az Január 0., ez a nap nem más, mint az december óra 0 perc. A dátumkijelzés formája egyénileg is szabályozható, alapértelmezés szerint az angolszász írásmódot kínálja fel az Excel. Ezen változtatni a Formátum menü Cellák paranccsal a szám fülre és ezen belül a dátum kategóriát választva tehető meg.

54 A megjelenőktől eltérő formát az egyéni kategóriában lehet megadni, itt a program különböző kódokat használ: Kód Jelentés éé Évszám két számjeggyel, például: 77 éééé Teljes évszám kiírva, például: 1977 h Hónap sorszáma vezető nulla nélkül, például: 1 hh Hónap sorszáma vezető nullával, például: 01 hhh hhhh Hónap neve betűvel kiírva, például: január n Nap vezető nulla nélkül, például: 9 nn Nap vezető nullával, például: 09 nnn Nap nevének rövidítése, például: h nnnn Nap neve kiírva betűvel, például: hétfő

55 Feladat: Számítsd ki, hogy hány napos vagy ma, hány nappal ezelőtt történt az 1848 március 15-i forradalom?

56 Számformátum megváltoztatása
A dátumhoz hasonlóan a számformátum megváltoztatása is a Formátum / Cellák Szám fül választása után lehetséges. Itt négy kategóriában történhet a formázás: megváltoztatható a tizedesjegyek száma, pénznem jelzés szúrható be és meghatározható, hogy százalékban vagy törtformában íródjanak-e ki a számok. Az alapvető számmegjelenési formák megadásához használható az eszköztár ikonjait is: pénznem, százalék és ezres csoportosítás mellett az utolsó két ikonnal a megjelenített tizedesjegyek száma növelhető illetve csökkenthető.

57 A számformátumok megadásánál is használhatók speciális számformátum-kódok:
Jelentés # Számjegy hely jele. Tizedesjegyek számánál ahány # szerepel a formátumban annyi jegyre kerekítve jeleníti meg a számot, ha többjegyű. Számjegy hely jele. Ahány 0 szerepel a formátumban, annyi jegyet jelenít meg. Ha kevesebb jegyű a szám, akkor nullákkal tölti fel az üres helyeket. , Az elé és mögé írt 0 és # jelek száma határozza meg, hogy hány jegy jelenik meg a bal és jobb oldalán. % A számot százzal megszorozza és hozzáteszi a százalék karaktert. Szóköz Ezreselválasztó. Szóközzel választja el az ezres csoportokat egymástól. "szöveg" Az idézőjelek közé írt szöveg a megadott formában jelenik meg. Mértékegységek megadásánál használatos, a szóközt is tartalmaznia kell a szövegnek.

58 Sorozatok a táblázatban
Jelentősen meggyorsítja a táblázatok címsorainak és címoszlopainak készítését az AutoKitölrés művelet. Ezzel a technikával egyetlen érték alapján sorozatok készítésére van lehetőség, a program észrevesz bizonyos sorozatokat az első vagy az első két elem lapján is. Pl.: hónapok nevei, napok nevei, ezek nevei rövidítve, stb.

59 Ha a hónapok neveit szeretnénk egymás melletti cellákba felsorolni, akkor elég egy hónapot, például január beírni, majd ezen cella jobb alsó sarkánál lévő kitöltő négyzet segítségével másolva a szomszédos 11 cellába átmásoljuk, így egy év hónapjait kapjuk meg. Lehetőség van saját sorozat előállítására is, ezt az Eszközök / Beállítások Egyéni listák fülön kattintva hozzáadhatunk még általunk többször használt listát

60 Feladat Képlet segítségével készítse el a következő táblázatot!
2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 Képlet segítségével készítse el a következő táblázatot! AutoKitöltés műveletét használva készítse el a táblázatot! Készítsen egy olyan egyéni listát, hogy Álmos, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba, Töhötöm, vagyis a hét vezér neve legyen!

61 Listarendezés Az adatok tárolásának egyik formája a lista. Ez egy olyan táblázat, amelyben az első sor tartalmazza a tételek címeit, a következős sorok pedig az adatok tárolására szolgálnak. Gyakran szükség van a listák növekvő vagy csökkenő sorrendbe rendezésére. Ehhez a program egyszerű és összetett lehetőségeket is biztosít. A legegyszerűbb rendezéshez az eszköztár két ikont tartalmaz. Az első a növekvő a második a csökkenő rendezést végzi el. A rendezési kulcs az aktív cella oszlopa lesz. Az egy szempont szerinti rendezést egykulcsos rendezésnek hívjuk. Többkulcsos rendezés az Adatok /Sorba rendezés… menüt választva lehetséges.

62 Táblázatok nyomtatása
Nyomtatni tulajdonképpen egyetlen ikonra való kattintással lehet, ez pedig: Szükséges lehet azonban a nyomtatáshoz különböző beállításokat megtenni. Ezekre van lehetőség a Fájl / Nyomtatás parancs segítségével.

63 Nyomtatási kép A nyomtatási kép: amennyiben az egérrel kattintunk a nyomtatási kép ikonra vagy a Fájl / Nyomtatási kép parancsra, a megjelenő nyomtatási kép ablakba megtekinthetjük, hogyan néz majd ki anyagunk, ha azt kinyomtatjuk. Következő: megnézhetjük a következő oldalt Előző: gombra kattintva megnézhetjük az előző lapot Nagyítás: kattintva rá egyszer a lap közeli, máskor a távoli képét mutatja. Nyomtat: ekkor megjelenik a nyomtatás nevű párbeszédablak Beállít: az oldalbeállítás összetett párbeszédablak jelenik meg. Margók: margót teszi fel, ha fent van, leteszi. Zár: kilépés a nyomtatási kép üzemmódból.

64 A Fájl / Oldalbeállítás parancs segítségével történhet a lapméret, a margók, az élőfej/élőláb, és a lap nyomtatás beállítása A Fájl / Nyomtatás párbeszédablakban lehet a nyomtató típusát, a példányok számát, a nyomtatandó oldalakat beállítani. Itt adható meg az is, hogy mi kerül nyomtatásra: itt megadható, hogy csak a kijelölt terület, a kijelölt munkafüzetlapok, vagy az egész munkafüzet hasznos része kerüljön nyomtatásra

65 Munkalapok, munkafüzet
A munkafüzet egyetlen állományba tárolja az összetartozó munkalapokat. Egy új munkafüzet megnyitásakor 3 munkalap áll rendelkezésre. A munkalapfülek léptető gombjaival kereshető meg a szükséges munkalap. A munkalapot aktívvá tehető, ha a munkalap fülre kattintással. Ha ez nem látszik, a léptető gombokkal hozhatók a képernyőre, ez azonban nem változtatja meg az aktív munkalap kijelölését, a dokumentum ablakban látható képet.

66 Munkalap beszúrása Munkalap törlése Munkalap kijelölések
Legyen az aktív munkalap, ami elé az új munkalapot kell beszúrni, ezután választandó a Beszúrás / Munkalap parancsa. A menüből való beszúrás helyettesíthető a helyi menü (munkalap fülön a jobb egér gombbal való kattintás) Beszúrás… és utána az Általános választásával is. Munkalap törlése A kijelölt munkalapokat a Szerkesztés / Lap törlése parancsával lehet törölni Munkalap kijelölések Munkalapot kijelölni a munkalap fülére való kattintással lehetséges. Több munkalapot egyszerre kijelölni az első munkafülre történő balgombos kattintással, majd az utolsó munkalapfülre történő, SHIFT gomb lenyomásával kísért kattintással lehet. Több munkalapot egyszerre kijelölni, ha azok nem szomszédosak, a munkalapfülekre történő, CTRL gomb lenyomásával kísért kattintásokkal lehet.

67 Munkalapok áthelyezése
A munkalapfülek egérrel áthelyezhetők, egymással a munkalapok felcserélhetők, sorrendjük szabályozható. Munkalapok átnevezése A munkalapok a munkafülre duplagombos kattintás után elnevezhetőek. A munkafüzetlapok program indításakor Munka1, Munka2, … elnevezéseket kap. Feladat: Készíts egy új munkalapot, amelynek legyen a neve alma, a többi munkafüzetnek a nevei: körte, szilva, barack!

68 Diagramok és formázásuk
A táblázatok még ha nagyon szépen és esztétikusan vannak is elkészítve gyakran nem nyújtanak annyi információt, mint egy jól megszerkesztett diagram. A diagramkészítés a táblázatkezelés fontos részét képezi, s erre nagyon hatékony és rugalmas eszközök állnak rendelkezésre. A diagram lehet egy munkalap része, vagy előállítható külön munkalapon is. A diagram mindkét esetben dinamikus kapcsolatban van a táblázat adataival, ami azt jelenti, hogy ha a táblázat adatai változnak a diagram ennek megfelelően átalakul, a kapcsolat igaz fordítva is.

69 Diagramkészítés A diagramot a táblázat adataiból a Diagram Varázslóval lehet készíteni. Ez kényelmes, hiszen lépésről lépésre vezeti, segíti a felhasználót. A diagramot beágyazott diagramnak nevezzük, ha táblázattal azonos munkalapon történik az elkészítés. A diagram helye és mérete változtatható. A diagram készítéséhez elsőként a táblázatot kell elkészíteni, kijelölve benne az ábrázolni kívánt elemeket. Fontos megjegyezni, hogy abban az esetben, ha a kijelölt tartomány több blokkból áll egymás mellé mozgatva őket teljes téglalapot kell kapni. Készíteni kell egy táblázatot, például ebben a táblázatban két gyerek havi zsebpénzének alakulása követő nyomon:

70 Zsebpénz alakulása két gyereknél
jul aug szept okt nov dec Dani 500 Ft 1 000 Ft 800 Ft 700 Ft 600 Ft Géza 300 Ft Lépések: Kijelölni a táblázatot azokkal a sorokkal és oszlopokkal együtt, amiket a számadatok jeleznek, hiszen a varázsló így tudja ábrázolni azt, hogy milyen adat mihez tartozik. A Beszúrás menü Diagram parancsát választva, vagy a Diagram Varázsló ikonra

71 Itt kiválasztható a diagram típusa és annak altípusa
Itt kiválasztható a diagram típusa és annak altípusa. A diagram típusok közül azonban nem mindegy, hogy melyiket választjuk, hiszen csak a feladatnak megfelelő diagram típusról olvasható le érdemi információ. A diagram típusok és altípusok melletti ábrázolás próbál segíteni a megfelelő diagram kiválasztásában. Tovább gombra kattintással folytatni kell a diagramkészítést.

72 Ezután a táblázat és a kiválasztott diagramtípus és altípus alapján megrajzol egy mintát, ahol lehetőség van arra, hogy sorok, vagy oszlopok szerint ábrázolja az adatokat a diagram. Tovább gombra kattintással folytatható.

73 A következő párbeszédablakba a diagram címét, annak Kategória és értéktengelyét állíthatjuk be, vagyis azt, hogy mit ábrázolunk az egyes tengelyeken. Ilyen esetben az egyik tengelyen a neveket, míg másik oldalon a havi zsebpénzeket ábrázoljuk. Ebben a párbeszédablakban az ablak füleire kattintva egyéb dolgok is beállíthatóak: A tengelyen látszódjanak a kategóriák és az értékek Milyen sűrűn legyen berácsozva a diagram Látszódjon-e és ha igen hol a jelmagyarázat, amely a diagram színeinek magyarázata, melyik színhez a gép mit rendelt Adatfeliratok látszódjanak-e, és ha igen akkor az érték vagy a felirat látszódjon-e Az utolsó fülön azt lehet beállítani, hogy látszódjon-e az adattábla, ami azt jelenti, hogy a diagram alatt elkészíti a gép azt a táblázatot, amit legelőször kijelöltünk, és amiről a diagram készült.

74 Az utolsó párbeszédablakon azt kérdi a Varázsló, hogy ezen a munkalapon jelenjen-e meg a diagram (beágyazott diagram) vagy egy másik munkalapon, például a munka2 vagy Munka3 munkalapon. A Kész gombra kattintva a program elkészíti a diagramot.

75 Ha a Diagram Varázsló közben meggondoltuk magunkat egy előző párbeszédablakkal kapcsolatban, akkor a Vissza gombra való kattintással akár a legelső párbeszédablakra is visszamehetünk és változtathatunk a beállításokon. Az elkészült diagrammal egy időben megjelenik egy eszközsor, amit grafikon eszközsorának neveznek és itt további módosításokra, elmulasztott beállításokra van lehetőség a grafikonnal kapcsolatban.

76 Diagram formázása A diagram elemeit a varázsló működése után szabadon lehet formázni. Ehhez nem kell mást tenni, mint a diagramot kiválasztva az alakítandó elemre duplán kattintani, vagy az elem kiválasztását követően a jobb egérgombbal is előhívni a hozzá tartozó helyi menüt.

77 Feladat Párt neve Rövidítés Parlamenti hely Lófülűek Pártja LP 79 Embervédelmi Szövetség ESZ 95 Naplopók Demokratikus Pártja NDP 32 Független Párt FP 50 Vegetáriánus Néppárt VNP 17 Készíts tortadiagramot a következő táblázatról, a diagram tartalmazza a táblázat adatainak százalékát!

78 Feladat Készíts táblázatot, amelyhez a következő diagram készíthető !

79 Feladat A táblázat a világ gyeptermelését mutatja.
1992 1993 1994 Kelet 10000 12000 14000 Dél 15000 13000 Nyugat 9000 18000 7000 Észak 6000 A táblázat a világ gyeptermelését mutatja. Rajzolj a táblázathoz diagramot a Diagram Varázsló segítségével !


Letölteni ppt "4. modul Táblázatkezelés OKTATÁSI SEGÉDANYAG"

Hasonló előadás


Google Hirdetések