Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Olvass sokat ! Prezentációpályázat 2009

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Olvass sokat ! Prezentációpályázat 2009"— Előadás másolata:

1 Olvass sokat ! Prezentációpályázat 2009
Reklámozd iskolád könyvtárát Zrínyi Miklós Általános Iskola 1205 Budapest, Mártírok útja 47. tel/fax: OM azonosító: Zrínyi Miklós Általános Iskola pályázata Olvass sokat ! Járj rendszeresen könyvtárunkba! Pályázók neve: Ahmed Számi Dániel 6.b o. Ahmed Márton Fádi 6.b o. Segítő tanár: Madarász Ágnes könyvtáros Budapest, 2009.okt.1.

2 Zrínyi Miklós Általános Iskola

3 Zenéjét szerezte és szövegét írta: Juhász Enikő, énektanár(1995)
Zrínyi-himnusz

4 A ZRÍNYI MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA PÁLYÁZATA
LÉPJ BE A KÖNYVEK BIRODALMÁBA! MIÉRT JÓ ISKOLÁNK KÖNYVTÁRÁBA JÁRNI? OLVASÓI VÉLEMÉNYEK: NE UNATKOZZ! LÁTOGASS EL HOZZÁNK! HA SOKAT OLVASOL, AKKOR VERSENYEZHETSZ, ÉS SZÓRAKOZVA NYERHETSZ! AKIKRE BÜSZKÉK VAGYUNK: OKLEVELEK A KÖNYVTÁRI VETÉLKEDŐKRŐL HÍRES RENDEZVÉNYEINK KÖNYVTÁROSOK VILÁGNAPJA Iskolánk 5.b osztálya a 2007/2008-as tanévben megnyerte a FSZEK pályázatát, és A Pál utcai fiúk nyomát kereshette a fővárosban. A 2008/2009-es tanévben a ZENE VILÁGNAPJÁT is a könyvtárunkban ünnepeltük. Mi verset is írhattunk a könyvtárban iskolánk HEFOP pályázatán nyert két új számítógépéhez. Mi, a szerkesztők is kíváncsian várjuk, hogy az idén milyen rendezvények lesznek könyvtárunkban az ISKOLAI KÖNYVTÁRI VILÁGNAPON. A Zrínyi Miklós Általános Iskola Könyvtára minden olvasót szeretettel vár. Könyvtárunkban olvashatsz, internetezhetsz, tanulmányi versenyekre készülhetsz, házi feladatot készíthetsz, kézműves foglalkozásokon vehetsz részt, filmeket nézhetsz, pihenhetsz, „heverészhetsz.” GYERE! OLVASS! TÁJÉKOZÓDJ! KERESS! KUTASS! MŰVELŐDJ!

5 Lépj be a könyvek birodalmába!
Könyvtár bejárat Lépj be a könyvek birodalmába!

6 Olvasunk

7 Ne unatkozz! Látogass el hozzánk!
BEMUTATJUK a ZRÍNYI MIKLÓS ÁLTALÁNOS ISKOLA KÖNYVTÁRÁT A Zrínyi Miklós Általános Iskola könyvtára –küldetésnyilatkozatunk szerint– a taneszközök szakkönyvtára, a szellemi munka eszköztára, a tanulók és a tanárok munkahelye, információs központ. Munkakönyvtár: az iskolában folyó munka segítője és színtere. A tanórákhoz és a szabadidős tevékenységekhez kapcsolódva segíti a tanulókat az önálló ismeretszerzésben, megalapozza az információkezelő tevékenységet. A két helyiségből álló, 80 m alapterületű könyvtár 30 olvasónak tud nyugodt munkakörülményeket biztosítani. A több mint 8 ezer kötetes állományunk elsősorban a nevelő-oktató munkát segíti. Tanítványaink a tantervben meghatározott könyvtárhasználati órákon sajátíthatják el, hogyan kell tájékozódni a könyvtárban, a Szirén és a kerületi WINISIS integrált könyvtári rendszerek adatbázisában és az Interneten. Kutatómunkájukat már három olvasói gép is segíti. Az iskolavezetés feladatának tekinti a tárgyi feltételek folyamatos javítását. A könyvtár állományának összetétele: szépirodalmi, szakirodalmi, pedagógiai könyvek, tartós tankönyvek,. audiovizuális dokumentumok és időszaki kiadványok. Kézikönyvtárunk az alapdokumentumokat tartalmazza. Fejlesztés a Zrínyi Alapítvány és a Zrínyi Diákköztársaság segítségével, valamint ajándékozás útján történik. Tervszerű, folyamatos fejlesztésre évek óta nincs lehetőség. Szolgáltatásaink: helyben olvasás az olvasóteremben kölcsönzés zenehallgatás előjegyzés irodalomkutatás rendezvények lebonyolítása a szakkörök munkájának segítése napközis foglalkozások tartása filmvetítés könyvtárhasználati órák tartása a könyvtárban tartott szakórák módszertani segítése bibliográfia készítése, nyomtatása fénymásolás Internet-hozzáférés A könyvtárunkat 2008 szeptembere óta főállású könyvtáros vezeti. Nyitva tartási időnk: heti 20 óra Címünk:1205 Budapest, Mártírok útja 47. Ne unatkozz! Látogass el hozzánk! KÖNYVTÁRI NYITVA TARTÁS 2009/2010. tanév 1.félév HÉTFŐ : óráig KEDD:11-16 óráig SZERDA :8-11 óráig 13-14 óráig CSÜTÖRTÖK : óráig PÉNTEK :9-14 óráig Könyvtári órák:szerdán és pénteken Zenehallgatás kedden Internetezés a könyvtári házirend szerint Szolgáltatásaink: helyben olvasás kölcsönzés tájékoztatás előjegyzés adatbázisok használata számítógép-használat zenehallgatás(fülhallgatóval) Minden kedves olvasót szeretettel várunk!

8 Miért jó iskolánk könyvtárába járni ?
„Sok érdekes könyv van itt, amelyekből élvezet tanulni, és még a könyvtárosok is szívesen segítenek.” V. Brigitta 8.o. „Azért jó ide járni, mert ingyenes a számítógép-használat és könyvkölcsönzés.” Számi 6.o. „Mert itt minden könyv a helyén van, és könnyű megtalálni.” Fádi 6.o. „Jó itt, mert a könyvtárosok kedvesek.” D. Szilvia 3.o. „Ha az órán rossz vagyok, mindig ide küldenek le megnyugodni,” G. Zoli 7.o. „Azért járok ide, mert mindenben segítenek nekem.” G. Zsanett 8.o. „Mindig jó a hangulat, és az ismerőseimmel olvashatunk, számítógépezhetünk és pihenhetünk.” O. Adri 8.o. „Itt nyugalom és csend van. Lehet pihenni.” G. Kati 7.o. „Azért jó a könyvtár, mert itt megkapom a nekem szükséges könyveket.” G. Bianka 5.o. „Azért szeretek könyvtárba járni, mert ha van házi, akkor itt meg tudom nézni, meg szeretek nagyon olvasni.” Ádám 8.o.

9 Akikre büszkék vagyunk:
Oklevelek

10 Oklevelek

11 Oklevelek

12 Oklevelek

13 Oklevelek

14

15 Helyezések

16 Helyezések

17 Helyezések

18 Verseny eredmények

19 Helyezés

20

21 Iskolánk 5.b osztálya a 2007/2008-as tanévben megnyerte a
FSZEK pályázatát, és A Pál utcai fiúk nyomát kereshette a fővárosban.

22 Mi verset is írhattunk a könyvtárban iskolánk HEFOP pályázatán nyert két új számítógépéhez.
4.Óh számítógép Óh számítógép! Rajtad annyi dolgot lehet csinálni: Levelezni, játszani, dolgozni… MYVIP, FRE , CITROMAIL, STARTLAP… 2.Ó számítógép Ó számítógép! Én annyira szeretlek, Hogy minden nap eléd ülök, S farkasszemmel nézlek. És kár,hogy nem tudsz Beszélni, Mert akkor még jobb Lenne. Halászi Márk 7.a 1.A számítógép Számítógép, ó számítógép! Sok játék vár! Sok új kaland, mese És minden más. Minden, ami jó, És minden, ami szép, Minden, ami „rossz”, Te vagy ó számítógép! /Baranyi Dzsenifer 5.b/ 3.Gép nélkül az élet Nekem a gép a mindenem. Minden nap rajta játszom, Dolgozom, s nélküled, Nem tudom,milyen lenne a világom. Daróczi Gyula 7.a Ha lehetne egész nap csak ezekkel foglalkoznék. /Németh Sándor 7.a 7.Ha én számítógép volnék Ha én számítógép volnék, Sohasem aludnék. Zene szólna rajtam, Képek villognának. Kisgazdám pedig „szájber” gyerekké válna. /Vajda Klaudia 5.b/ 6.Ha én számítógép volnék Ha én számítógép volnék, Mindig csak dolgoznék. Sok játék, kép, zene van rajtam… S minden gyerek, felnőtt engem nyomogatna. /Mohácsi Evelin 5.b/ 8.Ha én számítógép volnék…. Ha én számítógép volnék, csak tanulnék. Ha én számítógép volnék, csak játszanék. Ha én számítógép volnék, sose aludnék. Számítógép nem vagyok, én csak barátkozok. /Egri Réka 5.b 5.Sok számítógép Számítógép, számítógép! Miért vagy számítógép? Számítógép vagyok, Adatokat tárolok. Sok számítógép, Sok számítógép! Annyi számítógép, Amennyi a játék! /Fülöp Brigitta 5.b/ 11. Miért jó a számítógép ? Hát miért jó számítógép? Mert lehet játszani rajta. Számológép is van rajta, Amin kiszámolom a házim. Hát… még miért jó a számítógép? Mert lehet rajta csetelni, zenét hallgatni És filmet nézni. De amúgy azért jó a számítógép, mert Minden, de még az internet is ingyen van. Hát…. Ezért jó a számítógép. 12.A számítógép A számítógép egy csodás nagy doboz. Benne van sok érdekes dolog. Segít nekem, ha tanulni akarok, S vele tárolhatok sok-sok adatot. Ha úgy tartja kedvem zenét hallgatok, Vagy a lányokkal hosszasan csacsogok. Juhász Alexandra 6.a 10.Én és a számítógép Oh, számítógép! Nagyon szeretek veled lenni, de … nem lehetek veled! De jó lenne, ha veled lehetnék! Mert rajtad lehet játszani, számolni. Írni is lehet rajtad! És jó lenne, ha ez meg is történne! Téger Gabriella 4.b 9.Vers a számítógépről… Oh, számítógép! Olyan jó, hogy létezel! Úgy szeretek rajtad játszani! Olyan okos vagy! De jó, hogy létezel. Olyan jó, hogy mindent tudsz. Rajtad keresztül tudok másokkal Csevegni. Lakatos Cintia 4. b Bálint Petra 4.b

23 Könyvjelző Draft programs
1.                    The emblem of the day will be designed by the guidance of the teacher of arts, Csegeziné Barabás Irén. 2.                    All of our students will be given a bookmark representing that emblem. 3.                    We will announce a bookmark maker competition. The incoming works will be exhibited and the best of them will be sent to ISLD’s address. 4.                    All students who are lenders or users of the reading-room or Internet will be got to read out a stanza of the Peril of Sziget, Zrínyi’s main work. 5.                    We will hold a library-using quiz of the life of Zrínyi Miklós for students at seventh grade. 6.                    We will make a report called ‘How has the school library changed?’ with our school’s former students, Nagy Jánosné and our former director, Kozel Tiborné. 7.                    We are waiting for attendance of schools also named after Zrínyi Miklós or other famous people in history. We would correspond with them in Hungarian, English or German.  OKTÓBER 25. NEMZETKÖZI ISKOLAI KÖNYVTÁRI VILÁGNAP VEGYÉL TE IS RÉSZT A RENDEZVÉNYEKEN! 1.KÉSZÍTS KÖNYVJEZŐT! 2.NÉZD MEG A KIÁLLÍTÁST! 3.OLDD MEG A VERSENYFELADATOKAT! 4.KERESD MEG ISKOLÁNK HONLAPJÁT AZ INTERNETEN! VERSENYEZZ! OLVASS! SZÓRAKOZZ! INTERNETEZZ!  Könyvjelző 1.        Csegeziné Barabás Irén művésztanár irányításával megtervezzük a nap emblémáját. 2.        Az emblémát ábrázoló könyvjelzőt minden tanulónk ajándékba kapja. 3.        Könyvjelzőkészítő-versenyt hirdetünk, a beérkezett alkotásokból kiállítást rendezünk, és a legjobb könyvjelzőt elküldjük az ISLD (International School Library Day) címére, és bemutatjuk a honlapunkon is. 4.        Nyitvatartási időben minden kölcsönző, vagy az olvasótermet, Internetet használó könyvtárlátogatónkkal felolvastatunk egy versszakot Zrínyi főművéből, a Szigeti veszedelemből. 5.        A 7. osztályosoknak könyvtárhasználati vetélkedőt rendezünk Zrínyi Miklós életéről. 6.        Hogyan változott az iskolai könyvtár címmel riportot készítünk iskolánk volt diákjával, Nagy Jánosnéval és volt igazgatónkkal, Kozel Tibornéval 7.        Várjuk azoknak az iskoláknak a jelentkezését, melyek szintén Zrínyi Miklós nevét viselik, illetve olyan iskolákkal is szeretnénk felvenni a kapcsolatot, ahol az iskola névadója híres történelmi személy. Magyarul, angolul vagy németül leveleznénk.

24 Iskolai könyvtár a 70-es években
Este, mikor már nem is tudom, hányadszor néztem meg az iskola 75. évfordulójára készült évkönyvet anyukámmal, aki szintén a Zrínyi Miklós Általános Iskola tanulója volt, a könyvtár képeit látva, eszébe jutott milyen volt a könyvtár az ő idejében. Hamarosan egy fénykép is előkerült. Ettől már érdekesebbre fordult a beszélgetés. Hol a könyvtár ezen a képen? Nem látom. Pedig látható! A sarokban az -az üvegszekrény. Ennyi volt a könyvtár. És melyik teremben volt ez a szekrényi könyv?   A második emeleten, abban a teremben, ahol a bátyád kezdtet az első osztályt. Lukács Éva néni osztálya most. Ezen a képen látod, ugyanott ülök, ahol ő ült! Ki volt a könyvtáros? Az egész osztály által nagyon szeretett Zsolnai Edéné, Zsóka néni. Az ő osztályterme, az ő könyvtára. Ne haragudj, de nevetséges a mai könyvtárunk mellett. Lehetett könyvet kölcsönözni? Persze! Minden héten egy nap volt a nyitva tartás.  Látod milyen kis szekrény! Látod, még a szekrények között sem nagy, nemhogy könyvtárnak! De azért volt választék. A kisiskolásoknak mese, állatos könyvek, mostani szóval élve 3 dimenziós mesekönyv, kötelező olvasmányokból 1-1 db. Nagyobb gyerekeknek verseskönyvek, kalandregények a fiúknak, pöttyös és csíkos könyvek a lányoknak. Na persze pedagógusoknak szóló könyvek is voltak. Akkor jártunk igazán könyvtárba, mikor még alsósok voltunk, mert Zsóka néni mindig ajánlott nekünk személyre szólóan valami érdekességet. Ezek a remek könyvek kézről kézre jártak az osztályban, míg mindenki, akit érdekelt ki nem olvasta, nem jutott hozzá más osztálybeli gyerek. Felsős korunkban már ritkábban jártunk. Akkor, már mint most téged, a zene, film, TV kötött le inkább. Azért nem mondom, hogy nem olvastunk, csak sokkal kevesebbet. Te is kölcsönöztél? Honnan tudnám, ha nem lett volna a kezembe ilyen könyv? Mivel a mi tanító nénink volt, természetes volt, hogy mindenkivel megszeretette az olvasást, és a könyvtárat. Milyen volt akkor a nyilvántartás? Nagyon gondosan vezette, hogy milyen könyvek találhatók a szekrényben. A nyilvántartó vonalas füzet volt. Azt, hogy milyen rendszerben vezette, nem tudom, de biztosan kívülről is tudta, mert bármit kérdeztünk, rögtön tudta, hogy megtalálható a könyvtárban vagy nem, kivitte valaki vagy nem. Egyébként Zsóka néni memóriája legendás, hisz már a két bátyád 4-5 éves volt és találkoztunk vele a buszmegállóban, felsorolta az osztály névsorát. A kivett könyveket pedig szintén vonalas füzetben tartotta nyilván. Minden osztálynak volt egy füzete, amiben benne volt, s a nevek alatt, hogy mikor, milyen könyvet vitt el. Ja igen, és persze az, hogy mikorra kellene visszahozni, és az aláírás. Minden könyv be volt számozva, és le volt pecsételve a belső címlapon. Akkor még csak Mártírok útja 47. számú Általános Iskola volt a bélyegzőn. Sokan jártak a könyvtárba? Látod a méreteit! Mindenki hamar kiolvasta azt, ami neki tetszett! A kötelező olvasmányok pedig a családban kézről kézre jártak, azokat legfeljebb kikönyörögte egy-két gyerek magyaróra előtt, hogy ne kapjon egyest.   Szerintem ez most is úgy van. Most én kérdeznék! El tudod képzelni, hogy az a helyiség, ahova te most könyvtárba, internetezni jársz, az nekem a tornatermem volt? Itt zajlottak az iskolai farsangok, amik már akkor is nagyon jók voltak, és Maksa Zoltán első vicceit is itt adta elő. Honnak van ez a sok könyv? Gondolom a „szekrényből”, pályázatokból, mert Ági néni mindenhol figyeli, mire lehet pályázni, és be is adja, „Hátha sikerül valami”. Persze sok könyvet kaptunk is. Szülőktől, környéken lakó idősektől. Anya! Várj egy kicsit, most nem én kérdezek? De igen, azért én is kíváncsi vagyok a régi iskolámra! Egyébként nagyon örülök, hogy te is látogatod a könyvtárat, és szívesen veszel részt a különböző könyvtári feladatokban is. Nem, ez nekem már teljesen elképzelhetetlen szerencsére. A jót könnyű megszokni! Hogyan tudnánk abban a könyvtárban részt venni a Keresem-kutatom versenyekben, a különböző történelmi – irodalmi versenyekre felkészülni? Madarász Ági néni is sokat segít a könyvválasztásban, a keresésben. Minden gyereket megpróbál becsalogatni valamivel a könyvtárba.

25 Riport alany: Terdik Zsuzsanna, az anyukám
Honnak van ez a sok könyv? Gondolom a „szekrényből”, pályázatokból, mert Ági néni mindenhol figyeli, mire lehet pályázni, és be is adja, „Hátha sikerül valami”. Persze sok könyvet kaptunk is. Szülőktől, környéken lakó idősektől. Anya! Várj egy kicsit, most nem én kérdezek? De igen, azért én is kíváncsi vagyok a régi iskolámra! Egyébként nagyon örülök, hogy te is látogatod a könyvtárat, és szívesen veszel részt a különböző könyvtári feladatokban is. Neked tetszik a könyvtár? Nagyon! Évről-évre láthatóan fejlődik. Mikor még a bátyáid kezdték itt az iskolát, vagyis ben, még csak a könyvtár fele működött, a másik fele tanterem volt. Állandó nyitva tartása sem volt. Most azonban már tágas, világos, sok könyv, videó, TV, számítógép. Állandó könyvtáros és egész napos nyitva tartás. Hatalmas fejlődés! Már csak az olvasást kell megszerettetni a gyerekekkel. Ez ma nagyon nehéz feladat. Jó volt veled beszélgetni a régi emlékekről, mindig szívesen hallgatom, és nézem a képeidet. Egy-egy ilyen beszélgetés után a suliban eszembe jutnak ezek a történetek, és összehasonlítok. Sokkal jobb körülmények között vagyunk mi most, mint ti voltatok akkor. Vajon az én gyerekeim, ha ide járnak majd, azok is szívesen hallgatnak engem, és téged? Milyen lesz akkor az iskola? Fejlődik ilyen sokat? Riport alany: Terdik Zsuzsanna, az anyukám  Riporter: Nagy Zsuzsanna 8. a Mi, szerkesztők is kíváncsian várjuk,hogy az idén milyen rendezvények lesznek könyvtárunkban az ISKOLAI KÖNYVTÁRI VILÁGNAPON. Számi és Fádi


Letölteni ppt "Olvass sokat ! Prezentációpályázat 2009"

Hasonló előadás


Google Hirdetések