Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egri séták.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egri séták."— Előadás másolata:

1 Egri séták

2 8 9 5 7 6 4 14 3 2 1 10 15 12 11 13 16 EGER

3 Súgó Az egyes elemek a számozott csillagokra való kattintással érhetők el. Visszalépés a főmenüre a dia címére való kattintással érhető el.

4 Bazilika Pyrker János püspök építtette Hild József tervei alapján, klasszicista stílusban között épült Hazánk 2. legnagyobb katolikus temploma 93 m hosszú, szélessége 53 m, a toronypár magassága 54 m.

5 Líceum A Líceum ma az Eszterházy Károly Főiskola központi épülete, mely több rendezvénynek is otthont ad, többek közt itt tartják nyáron az Agria játékok előadásait. Két múzeum is működik az épületben: A 140 ezer kötettel rendelkező Főegyházmegyei könyvtár, és a Csillagászati múzeum, ahol 18. századi csillagászati eszközök találhatók. A Líceum tornyának tetején találhatjuk a Camera Obscurát. A torony teraszáról 53 méter magasból körbenézhetünk a város felett.

6 Érseki palota A barokk épületegyüttes, a 18. század folyamán készült több szakaszban. Az épületben ma az Érseki Gyűjteményi Központ található. Állandó kiállítása az érsekség két és fél évszázados történetét mutatja be, többek között Mária Terézia koronázási palástjával.

7 Széchenyi utca A Széchenyi utca Eger sétálóutcája. A nyolcvanas évek közepén lezárták az autósforgalom elől, a századeleji és a XVIII. századi polgári épületek állagának védelmében. Eger egyik legpezsgőbb utcája sok kis üzlettel és hangulatos vendéglátóhellyel.

8 Csiszterciek temploma
Eredetileg a jezsuita rend rendházának épült 1730 és 1743 között. 1773-ban II. József feloszlatta a rendet az épületet pedig a ciszterciek kaptak meg. Ma a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumnak és Kollégiumnak ad otthont.

9 Dobó tér A belváros szíve, a hajdani piactér már a középkorban is a vásárok központja volt. A tér keleti oldalán áll Dobó István bronz szobra amely Stóbl Alajos alkotása 1906-ból. A téren található még az egykori Városháza, amely ma Polgármesteri Hivatalnak ad otthont

10 Minorita templom A barokk városkép egyik leghangsúlyosabb eleme. Az ország legszebb homlokzatú barokk templomát Kilian Dientzenhofer, nemzetközi hírű prágai építész tervei alapján emelték között. Kéttornyos homlokzatának kidomborodó középrészét hatalmas oszloppárok hangsúlyozzák, hullámos oromzatán Páduai Szent Antal szobra áll. A templomtól balra álló egykori rendházat között építették.

11 Minaret Mináré (elterjedtebb nevén: Minaret) a török megszállás alatt, 1596 körül épült. Ez Európa legészakabban fekvő török kori emléke. Mintegy 40 méteres magasságával a város egyik legmagasabb épülete. A faragott homokkőből épült torony tetejéhez közel található körerkélyhez (ahonnan nagyszerű a kilátás) 96 keskeny lépcsőfok vezet fel.

12 Vár Magyarország egyik leglátogatottabb múzeuma. Az egri vár területén több állandó és ideiglenes kiállítás található. A Gótikus Püspöki Palotában megismerkedhetünk a vár történetével, a Panoptikumban találkozhatunk az Egri csillagok főszereplőinek életnagyságú viaszfiguráival, a Hősök termében látható az 1552-es várvédők névsora, és Dobó István eredeti sírköve. Gárdonyi Gézát itt, a várban helyezték örök nyugalomra, sírja a vár délkeleti részén található.

13 Bitskey uszoda Eger egyik legszebb rendszerváltás utáni építménye melyet Makovecz Imre tervezett. 1988-és 2000 között épült.

14 Török fürdő A Török fürdő a híres török fürdőkultúra emléke.
A XVII. Században épült, Arnaut pasa meleg vizű fürdője „Ilidzsája” volt. Ma gyógyászat és a gyógyturizmus szolgálatában áll.

15 Termál fürdő 1932- ben épült, azóta folyamatosan gazdagodott új medencékkel és kiszolgáló épületekkel. Jelenleg gyógyvizes gyermek- és élménymedence dögönyöző és vízforgatós mélyvizű úszómedence áll a vendégek rendelkezésére.

16 Érsekkert Ma Eger tüdejének nevezik ezt a kb. 12 hektáros zöld területet. A park mint püspöki díszkert egy korábbi vadasparkból lett kialakítva francia mintára Eszterházy Károly püspöksége idején.

17 Fazola-kapu A kapu a Megyeháza épületében található. A kaput Fazola Henrik, a würzburgi származású lakatosművész a hazai vasgyártás megalapozója készítette 1760 táján. Ezek a magyarországi vasművesség legszebb barokk emlékei. A bal oldali kétszárnyú kapu szőlőindákkal, virágokkal díszített, a jobb oldalit az ország, a megye és Barkóczy püspök címerével ékesítette a művész.

18 Kispréposti palota Késő barokk stílusban épült 1758-ban, feltehetően Franz Anton Pilgram tervei alapján. Földszinti fülkéiben gazdagon faragott vázák állnak. Az ablakok és az erkélyek szép vasrácsai Fazola Henrik művészi alkotásai.

19 Szépasszony-völgy Az egri borokhoz kötődő vigasságok és a borturizmus közkedvelt színtere a riolittufába vájt pincék és csárdák sokaságával a Szépasszonyvölgy. A völgy északi ágában megtekinthető a borvidék legrégebbi, műemlék pincéje, az „Istenes Pince”, amely a törökkorban titkos templomként működött. Külön említést érdemel a kétszáz éves István Pince és Nemzeti Bormúzeum, amelynek gyűjteménye átfogó képet nyújt Magyarország borairól.


Letölteni ppt "Egri séták."

Hasonló előadás


Google Hirdetések