Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egri séták. EGER 1 2 3 4 6 7 8 5 9 10 11 12 13 14 15 16.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egri séták. EGER 1 2 3 4 6 7 8 5 9 10 11 12 13 14 15 16."— Előadás másolata:

1 Egri séták

2 EGER 1 2 3 4 6 7 8 5 9 10 11 12 13 14 15 16

3 Súgó  Az egyes elemek a számozott csillagokra való kattintással érhetők el.  Visszalépés a főmenüre a dia címére való kattintással érhető el.

4 Bazilika  Pyrker János püspök építtette Hild József tervei alapján, klasszicista stílusban  1831-1836 között épült  Hazánk 2. legnagyobb katolikus temploma 93 m hosszú, szélessége 53 m, a toronypár magassága 54 m.

5 Líceum  A Líceum ma az Eszterházy Károly Főiskola központi épülete, mely több rendezvénynek is otthont ad, többek közt itt tartják nyáron az Agria játékok előadásait.  Két múzeum is működik az épületben: A 140 ezer kötettel rendelkező Főegyházmegyei könyvtár, és a Csillagászati múzeum, ahol 18. századi csillagászati eszközök találhatók. A Líceum tornyának tetején találhatjuk a Camera Obscurát. A torony teraszáról 53 méter magasból körbenézhetünk a város felett.

6 Érseki palota  A barokk épületegyüttes, a 18. század folyamán készült több szakaszban.  Az épületben ma az Érseki Gyűjteményi Központ található. Állandó kiállítása az érsekség két és fél évszázados történetét mutatja be, többek között Mária Terézia koronázási palástjával.

7 Széchenyi utca A Széchenyi utca Eger sétálóutcája. A nyolcvanas évek közepén lezárták az autósforgalom elől, a századeleji és a XVIII. századi polgári épületek állagának védelmében. Eger egyik legpezsgőbb utcája sok kis üzlettel és hangulatos vendéglátóhellyel.

8 Csiszterciek temploma Eredetileg a jezsuita rend rendházának épült 1730 és 1743 között. 1773-ban II. József feloszlatta a rendet az épületet pedig a ciszterciek kaptak meg. Ma a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumnak és Kollégiumnak ad otthont.

9 Dobó tér  A belváros szíve, a hajdani piactér már a középkorban is a vásárok központja volt. A tér keleti oldalán áll Dobó István bronz szobra amely Stóbl Alajos alkotása 1906- ból.  A téren található még az egykori Városháza, amely ma Polgármesteri Hivatalnak ad otthont

10 Minorita templom  A barokk városkép egyik leghangsúlyosabb eleme. Az ország legszebb homlokzatú barokk templomát Kilian Dientzenhofer, nemzetközi hírű prágai építész tervei alapján emelték 1758-1773 között. Kéttornyos homlokzatának kidomborodó középrészét hatalmas oszloppárok hangsúlyozzák, hullámos oromzatán Páduai Szent Antal szobra áll. A templomtól balra álló egykori rendházat 1773- 1775 között építették.

11 Minaret  Mináré (elterjedtebb nevén: Minaret) a török megszállás alatt, 1596 körül épült.  Ez Európa legészakabban fekvő török kori emléke. Mintegy 40 méteres magasságával a város egyik legmagasabb épülete. A faragott homokkőből épült torony tetejéhez közel található körerkélyhez (ahonnan nagyszerű a kilátás) 96 keskeny lépcsőfok vezet fel.

12 Vár Magyarország egyik leglátogatottabb múzeuma. Az egri vár területén több állandó és ideiglenes kiállítás található. A Gótikus Püspöki Palotában megismerkedhetünk a vár történetével, a Panoptikumban találkozhatunk az Egri csillagok főszereplőinek életnagyságú viaszfiguráival, a Hősök termében látható az 1552-es várvédők névsora, és Dobó István eredeti sírköve. Gárdonyi Gézát itt, a várban helyezték örök nyugalomra, sírja a vár délkeleti részén található.

13 Bitskey uszoda  Eger egyik legszebb rendszerváltás utáni építménye melyet Makovecz Imre tervezett.  1988-és 2000 között épült.

14 Török fürdő  A Török fürdő a híres török fürdőkultúra emléke.  A XVII. Században épült, Arnaut pasa meleg vizű fürdője „Ilidzsája” volt.  Ma gyógyászat és a gyógyturizmus szolgálatában áll.

15 Termál fürdő  1932- ben épült, azóta folyamatosan gazdagodott új medencékkel és kiszolgáló épületekkel.  Jelenleg gyógyvizes gyermek- és élménymedence dögönyöző és vízforgatós mélyvizű úszómedence áll a vendégek rendelkezésére.

16 Érsekkert  Ma Eger tüdejének nevezik ezt a kb. 12 hektáros zöld területet.  A park mint püspöki díszkert egy korábbi vadasparkból lett kialakítva francia mintára Eszterházy Károly püspöksége idején.

17 Fazola-kapu  A kapu a Megyeháza épületében található. A kaput Fazola Henrik, a würzburgi származású lakatosművész a hazai vasgyártás megalapozója készítette 1760 táján. Ezek a magyarországi vasművesség legszebb barokk emlékei. A bal oldali kétszárnyú kapu szőlőindákkal, virágokkal díszített, a jobb oldalit az ország, a megye és Barkóczy püspök címerével ékesítette a művész.

18 Kispréposti palota  Késő barokk stílusban épült 1758-ban, feltehetően Franz Anton Pilgram tervei alapján. Földszinti fülkéiben gazdagon faragott vázák állnak. Az ablakok és az erkélyek szép vasrácsai Fazola Henrik művészi alkotásai.

19 Szépasszony-völgy  Az egri borokhoz kötődő vigasságok és a borturizmus közkedvelt színtere a riolittufába vájt pincék és csárdák sokaságával a Szépasszonyvölgy. A völgy északi ágában megtekinthető a borvidék legrégebbi, műemlék pincéje, az „Istenes Pince”, amely a törökkorban titkos templomként működött.  Külön említést érdemel a kétszáz éves István Pince és Nemzeti Bormúzeum, amelynek gyűjteménye átfogó képet nyújt Magyarország borairól.


Letölteni ppt "Egri séták. EGER 1 2 3 4 6 7 8 5 9 10 11 12 13 14 15 16."

Hasonló előadás


Google Hirdetések