Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ismerd meg Egert Csapattagok.: Gál Nikolett Beke Jusztina

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ismerd meg Egert Csapattagok.: Gál Nikolett Beke Jusztina"— Előadás másolata:

1 Ismerd meg Egert Csapattagok.: Gál Nikolett Beke Jusztina
Ladányi Rozália Katona Dániel Hamza Norbert Orosz Ádám

2 A Minareta templom A templomot 1771-ben Páduai Szent Antal tiszteletére szentelték fel. A templom építését az 1771-es évszám jelzi a homlokzaton, de a templombelső folyamatosan 1792-ig készült el. A mennyezeti freskó Szent Antal életének egyes jeleneteit ábrázolják, a pozsonyi Reindl Márton munkái 1769-ből. A korábbi városháza 1712-ben szintén ezen a helyen állott, ezt a megnövekedett helyigény miatt – 1900 között építették újjá.

3 Minaret és Servita templom
A törökök a középkori Szent Katalin kápolna felhasználásával építették meg itt egyik imahelyüket, a Ketkhuta dzsámit és mellette a minaretet. Ez a minaret valószínűleg az utolsó volt a töröképítkezések során. Európában a legészakibb minaret, ami ebből az időszakból származik. A csigalépcső belső orsója körül egy 90 centiméter átmérőjű betongyűrűt helyeztek el, ami a feljárást a 97 lépcsőn jelentősen leszűkíti.

4 Ifjúsági ház – Művészetek háza
A homlokzatán lévő latin nyelvű felirat ˝FATI PARTUS˝ (a Végzet szülötte) korábbi tragikus eseményekre utal a ház történetével kapcsolatban. A 17. századi kisebb lakóház 1800-ban leégett, majd Spetz József gyógyszerész építette újjá A vállalkozó szellemű gyógyszerész bevételeit a jezsuitáktól megvásárolt ˝egri víz˝ készítésével és forgalmazásával növelte. 1827-ben a nagy tűzvészben a ház újra leégett, Spetz ismét újjáépítette. 1833-tól polgári Kaszinó működött benne.

5 Nagypréposti Palota Az Egészségház utca sarkán áll a volt Nagypréposti Palota , melyet Fellner Jakab tervezett és között építették. Az épületben ma a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár működik.

6 A Líceum A 18. század közepén alakult.
1705-ben Papneveldét, 1740-ben jogi iskolát, 1754-ben jezsuita gimnáziumot alapítottak A déli oldalon az érdeklődők számára nyitott Főegyházmegyei Könyvtár nagyterme található. Az épület keleti oldalán található toronyban, ahol az ablakokat fekete vaspaletta fedi, 1776-ban nyitott meg a csillagvizsgáló.

7 A Bazilika Az Eszterházy tér másik monumentális épületét, az egri Bazilikát egyenes sétány és széles lépcsősor köti össze a térrel. A templomot Marco Cassagrande alkotásai díszítik, és Hild József tervei alapján készült. Minden év december 27-én sor kerül itt az egri borosgazdák szép hagyományára a János napi borszentelésre.

8 A Megyeháza és a Fazola kapu
A Nagypréposti Palotával átellenben a Kossuth Lajos utcán a Megyeháza kétemeletes sárga épülettömbje emelkedik, melyet Gerl Mátyás tervei alapján között építették. A Megyeháza udvarán áll az egykori megyei börtön, amelyet Gerl József, Gerl Mátyás unokauccse tervezett. A kapubejáró alatt találhatók a város jelképeivé is vált híres kapuk. A bal oldalon lévő szőlőfürtös kapu eredetileg a második emeleten állt az ülésterem és a lépcsőház között.

9 Tinódi Lantos Sebestyén szobor
Pusztai Ágoston szobrász által 2002-ben készített szobor Egerben a Dobó tértől a várhoz vezető út mentén található. Tinódi Lantos Sebestyén a 16. század egyik híres ének szerzője és lantművésze, a magyar epikus költészet jelentős képviselője.

10 Az érseki palota Az épület falainak egyes részi a 16. századból származnak. Ez a mai épületnél kisebb, de jóval pompásabb lehetett kertekkel, medencékkel és madárházzal. Az elegáns rácsos vaskaput és a középső épületrész emeleti erkélyrácsát Fazola Lénárd kovácsolta.


Letölteni ppt "Ismerd meg Egert Csapattagok.: Gál Nikolett Beke Jusztina"

Hasonló előadás


Google Hirdetések