Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

EGER-BELVÁROS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁINAK MEGISMERÉSE.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "EGER-BELVÁROS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁINAK MEGISMERÉSE."— Előadás másolata:

1 EGER-BELVÁROS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁINAK MEGISMERÉSE

2 Tartalom  Eger belvárosa  Az Eger-patak környezeti problémái akkor és most  Környezeti problémák ismertetése  Eger közlekedése  Közlekedési problémák megoldási lehetősége  Zajszennyezés  Levegőszennyezés  Talajszennyezés  Vízszennyezés

3 Eger-belváros  Amikor ezt a szót halljuk, mindenkinek a barokk belváros és a patak menti épületek jutnak az eszébe.  Eger városa szorosan kötődik az Eger-patakhoz.  Az Eger-patak évszázadokon keresztül meghatározója volt és meghatározója lesz a város arculatának.

4 A patak környezeti problémái akkor és most  Meanderező meder  Az Eger-patakot ért szennyezés természetes úton lebomlott.  A hirtelen árvizek nagy pusztítást okoztak.  A patak fix mederbe szorítása.  Rengeteg biológiai és kémiai szennyezés.  A természetes állatvilág és növényvilág károsodása. AkkorMost

5 Környezeti problémák ismertetése  Eger közlekedése  Zajszennyezés  Levegőszennyezés  Talajszennyezés  Vízszennyezés  Ipari parkok hatásai

6 Eger közlekedése  Eger belvárosa nincs megfelelően mentesítve a közúti közlekedés alól.  A közlekedés nagyon megterheli a környezetet.  A közlekedés két fő szennyezés forrása: zajszennyezés, légszennyezés.  A közlekedés negatív hatásai érezhetők mind a természetes, városba költözött állatvilág, mind a növényzetet tekintetében is.  Az épített környezet is károsodik, folyamatosan pusztul, pl.: épületek állagának romlása, műemlékek szennyeződése, károsodása.

7 Közlekedési problémák megoldása  A belvárost, ha a közlekedés alól mentesítjük, akkor a zajszennyezés megszűnik és a levegő minősége is javul.  Csomópontosított peremes közlekedés. Lámpák összehangolása a főbb közlekedési útvonalak mentén.  A tömegközlekedési járműveket modernizálni, diesel helyett elektromos, vagy alternatív hajtásmód alkalmazása.

8 Zajszennyezés  Zajszennyezésről akkor beszélünk, ha a zajterhelés értéke el éri a 65 decibelt.  Az embereknél a különböző szintek különböző betegségeket okozhatnak.  Az állatvilágra való hatása: pl.: madarak esetében a párválasztás és az utódok éneklésre tanítása tűnik el, tolódik ki más időszakra.  Néhány faj emiatt eltűnhet és kipusztulhat.

9 Levegőszennyezés  Egerre alapvetően nem jellemző a szmog-helyzet kialakulása. Miskolccal összevetve sokkal jobb a levegő minősége, csak ritkán fordul elő a határértéket megközelítő szállópor koncentráció.  A szmog károsítja az emberek egészségét és a természetes állatvilágot.  A levegőszennyezés mértékét csökkentetni lehet a közlekedés alóli mentesítéssel vagy korlátozással.

10 Levegőszennyezés  A levegő öntisztulását a szél oldja meg.  Ha a közlekedés a külterületre helyeződik át, akkor a légszennyezés mértéke csökken.  Komoly gondot okoznak az allergén gyomnövények, melyek elsősorban a művelés alól felhagyott telkeken terjeszkednek és sajnos az Eger-patak mentén is, ahol a természetes, patakkísérő vegetáció szinte teljesen kiszorult.

11 Talajszennyezés  A talajszennyezésre Eger területén leginkább az ipari park területén lehet példát találni.  A talajszennyezést csak talajcserével lehet hatástalanítani.  A talajszennyezés leginkább a benzinkutak környékén jellemző.  Ezek a hulladékok döntően veszélyes hulladékok.  Jellemző lehet a nagymértékű inert hulladék elhelyezése miatt a talaj tömörödése, és kiváló bölcsője lehet az inert hulladék felülete az invazív és allergizáló gyomnövények terjedésének.

12 Vízszennyezés  Eger városában ez az egyik legfeltűnőbb és leglátványosabb.  Az Eger-pataknál kémiai és biológiai szennyezést is meg lehet figyelni.  Biológiai szennyezés a tisztított szennyvíz beleeresztése a patakba. Itt azonban emissziós határérték túllépések a szennyvíztisztító telep részéről nem jellemzőek.

13

14 Vízszennyezés  Kémiai szennyezés: a termál víz beleengedése a patakba, ezzel megváltozik a patak pH értéke és a természetes hőmérséklete is.  Ennek következménye olykor a kifejezetten melegkedvelő, nem őshonos növény- és állatfajok akár tartós megjelenése.  A természetes halfajok kiszorulása a természetes élőhelyükről.  Az építési hulladék patakba történő szórása.

15

16 Eger belváros rehabilitációja  A belváros átalakítása során számos pozitív hatás várható, különösen a felhagyott és rendezetlen telekterületek felszámolása és új, rendezett zöldfelületek kialakítása révén.  A belvárosban kialakított, patakmederben húzódó kerékpárút kiépítése azonban vita tárgya volt, így érdemes vele a továbbiakban is foglalkozni.

17 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "EGER-BELVÁROS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁINAK MEGISMERÉSE."

Hasonló előadás


Google Hirdetések