Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A magyar városok szerkezetének átalakulása a rendszerváltozás után.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A magyar városok szerkezetének átalakulása a rendszerváltozás után."— Előadás másolata:

1 A magyar városok szerkezetének átalakulása a rendszerváltozás után

2 A magyar városokra különböző módon hatottak a rendszerváltozás előtti és utáni évek. Az átalakulások megértéséhez, tisztában kell lennünk a városok helyzetével az 1989-es rendszerváltás előtti években. A szocializmusban elsősorban két alapelv érvényesült Állami tulajdon Központi tervezés A két alapelv mindenre kiterjedt, a városok fejlődésére és irányítására is kiterjedt.

3 1945-től szovjet normák szerint építették a városokat A nehézipar kiépítésére koncentráltak. Ekkor születtek olyan fontos iparvárosok mint Dunaújváros (Sztálinváros)

4 Szintén a szocializmusban értékelődött fel a lakótelepek szerepe Mivel az ipar fellendülőben volt, a mezőgazdasági szektor másodlagossá vált és a népesség jelentős része városokba költözött. A lakótelepek építése nem csak a lakáshiány megoldására szolgált.

5

6 A rendszerváltás előtt és után is jelentős számú település kapott városi rangot. Ez az intézkedés akkoriban nem, de az új rendszerben jelentős egyenlőtlenségeket élezett ki.

7 Megszűnt a központiság és az állami tulajdon, magánszemélyek és vállalatok kezdeményezhettek nagy méretű építkezéseket Megnőtt a munkanélküliség aránya Elértéktelenedett a szén, felértékelődött a víz. Legfontosabb szektor a szolgáltatás lett. A városok erre kezdtek el berendezkedni. Betörtek a Multinacionális vállalatok A városokat elkezdték nyugati mintára formálni.

8 Lakótelepek Újpest városközpont

9 Parkok, sétányok, műemlékek Pályaudvarok, Állomások Laktanyák

10

11

12

13 Átalakult a belváros

14

15 Megújult a vasútállomás

16 Megépült az ipari park Magyarország egyetlen Lego gyártó üzeme

17 Örökösföld A régi házak maradtak, de megindult az újépítésű házak építése

18 A lakótelepek és iparvárosok helyzete jelentősen romlott Csaknem negyed évszázada történt a rendszerváltás, mégis minden városunkban jelentősen érezhető a szovjet hatás.

19 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A magyar városok szerkezetének átalakulása a rendszerváltozás után."

Hasonló előadás


Google Hirdetések