Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ütközések fejlesztő ereje -

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ütközések fejlesztő ereje -"— Előadás másolata:

1 Az ütközések fejlesztő ereje -
SzülőSuli 3. Az ütközések fejlesztő ereje - Az együttműködés tanulható?! Pécel, Tölgyesi Klára EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely

2 EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely
,Tel:

3 EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely
" A béke nem a konfliktusok hiánya, hanem a konfliktus kezelésének képessége.„ Dan Millam EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

4 EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely
Tartalom Mi a konfliktus? Szemléleti megközelítések Kezelési módok, javaslatok EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

5 EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely
KONFLIKTUS Személyen belüli (intraperszonális) Személyek közötti (interperszonális) Igény vagy szükséglet konfliktus Értékkonfliktus EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

6 Mikor beszélünk konfliktusról?
A másiké a probléma passzív hallgatás értő figyelem Nincs probléma önfeltáró bajmegelőző pozitív visszautasító én-üzenetek Az enyém a probléma (mindkettőnké) konfrontáló én-üzenet „Nincs vesztes” módszer !!! EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

7 Hol tartunk a konfliktusokkal?
A megoldásainkat ütköztetjük és nem az igényeinket Győzni szeretnénk és nem a mindkettőnk számára elfogadható konszenzusra törekszünk Ha rákiabáljuk a másikra a problémát, már megoldottnak tekintjük a konfliktust Nem a célszeméllyel beszéljük meg a vitás kérdéseket EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

8 EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely
,Tel:

9 Hol vannak a határok személyek és rendszerek között
? ? ? gyerekek Pedagógusok-kollégák családok-szülők óvoda EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

10 Szemléleti megközelítés
„ Kezeld a konfliktust - harc helyett - problémának, mert annak megoldásai vannak. A harcot pedig csak megnyerni vagy elveszíteni lehet.” /Thomas Gordon/ EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

11 EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely
,Tel:

12 Szemléleti megközelítés
Amikor megküzdünk egy – egy kapcsolatunk konfliktusos helyzetével, s megtaláljuk a mindkettőnk számára elfogadható megoldást, kapcsolatunk edzettebbé, megbízhatóbbá, bölcsebbé, kreatívabbá válik. A konfliktusok ezt a lehetőséget hordozzák számunkra! EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

13 EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely
,Tel:

14 Thomas Gordon kommunikációs eszközei megelőzésre és problémakezelésre
Megelőzési módok Thomas Gordon kommunikációs eszközei megelőzésre és problémakezelésre Nyílt - direkt kommunikáció az „itt és most”- ban Mögöttes üzenetek kihallása (értő figyelem) Én nyelv (megelőző én üzenetek) Négyszemközti konfrontációk – frontális pozitív visszajelzések Megnövelt „tényfülek” Viselkedésekben fogalmazunk és nem címkékben! EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

15 Kommunikációs mintázatok a családban és az iskolában
DIREKT (kinek?) INDIREKT NYÍLT (mit?) ZÁRT EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

16 EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely
FÜLEINK TÉNY MEGBÍZÁSI INFORMÁCIÓ MAGAMRÓL KAPCSOLATI EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

17 ZSÁKUTCÁK ? Önmegvalósítás Teljesítmény Biztonság Szülő Pedagógus
a szükséglet konfliktusokban Önmegvalósítás Teljesítmény Társas kapcsolatok Biztonság Életben maradás Szülő Pedagógus EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

18 EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely
,Tel:

19 EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely
,Tel:

20 Kezelési mód – négyszemközt (és értekezlet formában)
Itt és most helyzetek A „nincs vesztes” módszer lépései 0. lépés: Felismerés, helyzetteremtés a megoldáskereséshez 1. lépés: Igények tisztázása 2. lépés: Ötletgyűjtés 3. lépés: Ötletek mérlegelése 4. lépés: Döntés 5. lépés: A döntés végrehajtási módjának tisztázása 6. lépés: A végrehajtás utólagos értékelése EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

21 EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely
KEZELÉSI MÓDOK A családban - Testvér-harc esetén: A szülő a segítő harmadik Nem a múltban kutakodunk, nem bűnbakot keresünk Az a kérdés: hogyan tovább? Ehhez tudnunk kell, hogy a gyerekeknek mi az igénye! (Az „5 miért?” technika segíthet) Az ötletgyűjtésben az egész család segíthet, de a döntés a testvéreké EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

22 EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely
Kezelési módok A családban: szülő-gyerek és szülők közötti kapcsolatban Értő figyelemmel megpróbálom megérteni mit szeretne a másik (Mi az igénye? Mitől lenne jól? Mit szeretne elkerülni vagy megkapni, elérni?) A gyerek számára érthető módon megfogalmazom a saját igényemet Ötleteket gyűjtünk, hogyan érhetnénk el mindketten, hogy megvalósuljanak vágyaink Döntünk arról, melyik javaslatunk nyert! Megbeszéljük, hogy hogyan lesz ez után: Ki, mit vállal? Hánykor? S, ha nem tudjuk tartani, mi a büntetés? Az első néhány próba után értékeljük a döntésünket és a kivitelezést EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

23 EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely
Kezelési módok Óvodai foglalkozásokon/osztályfőnöki órán: - Feszültségfelismerő, oldó vagy levezető gyakorlatok Szociális kompetenciák fejlesztése problémamegoldó vagy vita gyakorlatokkal Konfliktusos szituációk dramatikus feldolgozása (fórumszínház: egy megtörtént konfliktushelyzet MÁS-MÁS MEGOLDÁS -t kínáló eljátszása) Érzékenyítő gyakorlatok (a konfliktusban álló felek igényeinek, érzéseinek kihangosítása) EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

24 Feszültségoldó vagy levezető gyakorlatok – foglalkozás elején
Kiben hány kiló feszültség van most (0-5kg)? Osztályátlag? Feszültségoldó magánhangzók (Á, Ó, Ú) hangoztatása közösen Földrengés az udvaron (5 perc) Kiabáld ki magadból (5 perc) Firkáld ki (szénkréta, sok papír) Énekeljük ki (hangos, halkuló) EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

25 Az érték-konfliktusok kezelése
Rizikófaktor a kapcsolatra nézve Eszközök az érték ütközések oldására +7 Hatalom alkalmazása (jutalmazás-büntetés) +6 Fenyegetés +5 Nincs vesztes módszer +4 Tanácsadás +3 Konfrontálás (szembesítés: a gyerek viselkedése következménye rám nézve érzéseim) +2 Mintanyújtás +1 Saját értékrendem megváltoztatása EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

26 EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely
,Tel:

27 EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely
Összefoglalás „Ha konfliktusba keveredünk, állapodjunk meg abban, hogy egyikünk sem él hatalmával a maga győzelme érdekében, a másikunk veresége árán. Szem előtt tartom az igényeidet, de figyelembe kell vennem a sajátjaimat is. Ezért, igyekezzünk elkerülhetetlen konfliktusainkra olyan megoldást találni, amely mindkettőnk számára elfogadható. Így senki nem veszít, mindketten nyerünk. /Thomas Gordon: Hitvallásom az emberi kapcsolatokról, részlet/ EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely ,Tel:

28 EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely
,Tel:

29 EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely
Tölgyesi Klára 30/ EGYLÉPCSŐ Tréning és Terápiás Műhely , Tel: Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Az ütközések fejlesztő ereje -"

Hasonló előadás


Google Hirdetések