Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

“Dátum és idő“ függvények

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "“Dátum és idő“ függvények"— Előadás másolata:

1 “Dátum és idő“ függvények

2 “Cserey-Goga” Iskolacsoport, Kraszna
Osztály: X.B. Csoporttagok: Kocsis Anna-Mária Lucza Eszter-Orsolya Mocan Cristian-Mihai Pap Árpád-Zsolt Pap Imola Kisegitő tanár: Gáspár Edit

3 1. Dátum függvény (date) A dátum függvény a megadott dátumnak megfelelő sor-számot adja eredményül. például : dátum(2010;10;7) A dátum függvény olyan helyzetekben lehet hasznos, ahol az év, hónap és nap adatok képletekből vagy cellahivatkozásokból származnak. Egy olyan munkalap esetében például, amely az Excel által nem ismert formátummal (például ÉÉÉÉHHNN) megadott dátumokat tartalmaz, a dátum függvény más függvényekkel együtt történő használatával átalakíthatja a dátumokat az Excel által is felismert sorszámokká.

4 2. Dátumérték függvény A dátumérték függvény egy szöveges formában tárolt dátumot alakít át az Excel által dátumként felismert sorszámmá. például a dátumérték ( ) A dátumérték függvény olyan esetekben hasznos, amikor egy munkalapon szövegszerűen tárolt dátumadatokat kell dátumként szűrni, rendezni, formázni vagy dátumszámításban felhasználni.

5 3. NAP (dátumérték) Az a dátum, amelynek nap értékét keresi.
Dátumok bevitele a DÁTUM függvénnyel, illetve más képletek vagy függvények eredményeként lehetséges. például a október 7. dátum beírására használja, a dátum(2010;10;7) függvényt.

6 4. Nap360 A Nap360 függvény két dátum közötti napok számát adja eredményül, 360 napos évet (tizenkét 30 napos hónap) véve alapul, ami bizonyos könyvelési számításoknál használatos. Ez a függvény kifizetések kiszámítására használható, ha 30 napos hónapokon alapuló könyvelést használ.

7 5. EDATE/EOMONTH(kezdő-dátum, hónapok)
A függvény a megadott számú hónappal a kezdő-dátum előtti illetve utáni dátumértéket adja eredményül. Az EDATE a megfelelő hónapban a kibocsátás napjával azonos napra eső lejárati vagy esedékességi időpont kiszámítására használható. a) Kezdő-dátum: a kezdő dátumnak megfelelő érték. Dátumok bevitele a dátum függvénnyel, illetve más képletek vagy függvények eredményeként lehetséges. A október 7. dátum beírására használja például a dátum(2010;10;7) függvényt.

8 Hónapok: a kezdő-dátum előtti vagy utáni hónapok száma
Hónapok: a kezdő-dátum előtti vagy utáni hónapok száma. Pozitív érték megadása jövőbeni, míg a negatív érték korábbi idő pontot jelöl.

9 6. ÓRA/PERC (időérték) A függvény az időérték argumentumnak megfelelő óra értéket adja eredményül 0 és 23 közötti egész szám formájában. A keresett órát tartalmazó időpont. Az időadatok megadhatók szövegként idézőjelek között vagy számként, illetve más képletek vagy függvények eredményeként.

10 7. HÓNAP(dátumérték) A dátumérték argumentumnak megfelelő hónap értéket adja eredményül. A hónap értékét az tartományba eső egész értékként kapja (1=január, ..., 12=december). Az a dátum, amelynek hónap értékét keresi. Dátumok bevitele a dátum függvénnyel, illetve más képletek vagy függvé- nyek eredményeként lehetséges.

11 8. NETWORKDAYS (kezdő-dátum, vég-dátum, ünnepek)
Az összes munkanap számát adja meg a kezdő-dátum és a vég-dátum között. Nem tartoznak a munkanapok közé a hétvégi és a munkaszüneti napok. A networkdays függvény például felhasználható két dátum közötti munkanapoktól függő alkalmazotti járulék számítására. a) Kezdő-dátum: a kezdő dátumnak megfelelő érték. b) Vég-dátum: a befejező dátumnak megfelelő érték. c) Ünnepek: egy vagy több dátumérték, amelyet a két dátum közötti időszakból ki kell zárni (állami ünnepnapok, bankszün(et)nap stb.).

12

13 9. MOST függvény Ez a témakör a Microsoft Office Excel MOST függvényé-nek képletszintaxisát és használatát mutatja be. Az aktuális dátum- és időértéket adja eredményül sorszám formájában. Ha a cella formátuma Általános volt a függvény beírása előtt, az Excel módosítja ugyanarra a dátum- és időformá-tumra, amely az eredeti területi dátum- és időbeállítások-ban van megadva a vezérlőpulton. A cella dátum- és időformátumát a menüszalag Kezdőlap lapjának Szám szakaszában lévő parancsokkal módosít-hatjuk.

14 A MOST függvény akkor hasznos, ha az aktuális dátumot és időt kell megjeleníteni egy munkalapon, vagy ha ezek alapján kell kiszámítani egy értéket, és az értéket mindig frissíteni kell a munkalap megnyitása-kor. Ha a MOST függvény nem frissíti a cellaértékeket a várt időben, módosítani kell a munkafüzet vagy munkalap újraszámítási beállításait. A MOST függvényszintaxisnak nincs argumentuma- (érték, amely egy művelethez, eseményhez, metódus-hoz, tulajdonsághoz, függvényhez vagy eljáráshoz biztosít információt).

15 10. MPERC (időérték) Az időérték argumentumnak megfelelő másodperc értéket adja eredményül 0 és 59 közötti egész szám formájában.

16 11. IDŐ(óra, perc, mperc) Az adott időponthoz tartozó tizedestörtet adja eredményül. Ha a cellaformátum a függvény bevitele előtt Általá-nos volt, az eredmény dátumként lesz formázva. a) Óra: a 23-nál nagyobb értékeket a program elosztja 24-gyel, a maradék lesz az óra értéke. b) Perc: Az 59-nél nagyobb értékeket a program órákká és percekké alakítja.

17 c) Mperc: Az 59-nél nagyobb értékeket a program órákká, percekké és másodpercekké alakítja.

18 12. IDŐÉRTÉK(idő-szöveg)
Az idő-szövegben megadott időt időértékként adja vissza. A visszaadott érték a 0:00:00 és a 23:59:59 időpontoknak felelnek meg.

19 13. MA függvény A MA függvény akkor hasznos, ha az aktuális dátumot kell megjeleníteni egy munkalapon. A függvény időtartamok számításához is használható. Például: ha valaki 1963-ban született, a következő képlettel kiszámíthatja a személy életkorát az idei születésnapján: ÉV(MA())-1963 Ez a képlet a MA függvényt az ÉV függvény argumentumaként használva adja vissza az aktuális évet, majd kivonja azt az 1963-ból, visszaadva a személy életkorát.

20 A MA függvényszintaxisnak nincs argumentuma.

21 14. HÉTNAPJA (dátumérték, ered-mény-típusa)
A dátumértéknek megfelelő napot adja eredményül. A visszaadott érték 1 és 7 közötti egész szám, amely alapértelmezés szerint a vasárnap (1), illetve a szombat (7) megfelelője. Dátumok bevitele a DÁTUM függvénnyel, más képle-tek vagy függvények eredményeként lehetséges.

22 15. WEEKNUM (dátumérték, visz-sza-típus)
Visszatérési értéke egy szám, amely azt mutatja meg, hogy a megadott dátum az év hányadik hetére esik. a) Dátumérték: a vizsgált dátum.  b) Vissza_típus: szám, amely a hét kezdőnapját adja meg. Alapértéke 1.

23 16. WORKDAY (kezdő-dátum, na-pok, ünnepek)
A kezdő_dátumot megadott számú munkanappal megelőző vagy követő dátum értékét adja vissza. A munkanapokba nem számítanak bele a hétvégék és az ünnepként megadott dátumok. a) Kezdő_dátum: a kezdő dátumnak megfelelő érték. b) Napok: a kezdő-dátum előtti vagy utáni munkanapok száma. Pozitív érték megadása jövőbeni, míg a negatív érték korábbi időpontot jelöl.

24 c)Ünnepek: egy vagy több dátumérték, amelyet a két dátum közötti időszakból ki kell zárni (állami ünnepnapok, bankszünnap stb.). A lista lehet a dátumokat tartalmazó cellatartomány vagy dátumértékek tömbállandója (olyan állandók csoportja, amely a képletekben argumentumként használható).

25 17. ÉV (dátumérték) A dátumértéknek megfelelő évet adja eredményül.
Dátumérték: az a dátum, amelynek év értékét keresi.

26 18. YEARFRAC (kezdő-dátum, vég-dátum, alap)
A kezdő-dátum és a vég-dátum közötti teljes napok számát adja meg törtévként. a) Kezdő_dátum: a kezdő dátumnak megfelelő érték. b) Vég-dátum: a befejező dátumnak megfelelő érték. c) Alap: a napok kiszámítására használt módszer kódszáma.

27 Datum es ido fuggvenyekkel vegzett feladatok
1.)Az A3 cellaba ird ki az aktualis datumot es idot!

28 2.)Szamold ki hany nap es hany munkanap van 2010 szeptember 13 es 2011 junius 17 kozott!
3.)Keszits tablazatot,amelyben kiszamolod,hogy hany nap telt el szuletesetek napjatol az aktualis datumig! 4.)Keszitsd el a kovetkezo tablazatot!

29 KÖNYVÉSZET


Letölteni ppt "“Dátum és idő“ függvények"

Hasonló előadás


Google Hirdetések