Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

“Cserey-Goga” Iskolacsoport, Kraszna Osztály: X.B. Csoporttagok: Kocsis Anna-Mária Lucza Eszter-Orsolya Mocan Cristian-Mihai Pap Árpád-Zsolt Pap Imola.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "“Cserey-Goga” Iskolacsoport, Kraszna Osztály: X.B. Csoporttagok: Kocsis Anna-Mária Lucza Eszter-Orsolya Mocan Cristian-Mihai Pap Árpád-Zsolt Pap Imola."— Előadás másolata:

1

2 “Cserey-Goga” Iskolacsoport, Kraszna Osztály: X.B. Csoporttagok: Kocsis Anna-Mária Lucza Eszter-Orsolya Mocan Cristian-Mihai Pap Árpád-Zsolt Pap Imola Kisegitő tanár: Gáspár Edit

3 1. Dátum függvény (date)  A dátum függvény a megadott dátumnak megfelelő sor-számot adja eredményül. például : dátum(2010;10;7)  A dátum függvény olyan helyzetekben lehet hasznos, ahol az év, hónap és nap adatok képletekből vagy cellahivatkozásokból származnak.  Egy olyan munkalap esetében például, amely az Excel által nem ismert formátummal (például ÉÉÉÉHHNN) megadott dátumokat tartalmaz, a dátum függvény más függvényekkel együtt történő használatával átalakíthatja a dátumokat az Excel által is felismert sorszámokká.

4 2. Dátumérték függvény  A dátumérték függvény egy szöveges formában tárolt dátumot alakít át az Excel által dátumként felismert sorszámmá. például a dátumérték (2010.10.07.)  A dátumérték függvény olyan esetekben hasznos, amikor egy munkalapon szövegszerűen tárolt dátumadatokat kell dátumként szűrni, rendezni, formázni vagy dátumszámításban felhasználni.

5 3. NAP (dátumérték)  Az a dátum, amelynek nap értékét keresi.  Dátumok bevitele a DÁTUM függvénnyel, illetve más képletek vagy függvények eredményeként lehetséges. például a 2010. október 7. dátum beírására használja, a dátum(2010;10;7) függvényt.

6 4. Nap360  A Nap360 függvény két dátum közötti napok számát adja eredményül, 360 napos évet (tizenkét 30 napos hónap) véve alapul, ami bizonyos könyvelési számításoknál használatos. Ez a függvény kifizetések kiszámítására használható, ha 30 napos hónapokon alapuló könyvelést használ.

7 5. EDATE/EOMONTH(kezdő-dátum, hónapok)  A függvény a megadott számú hónappal a kezdő-dátum előtti illetve utáni dátumértéket adja eredményül. Az EDATE a megfelelő hónapban a kibocsátás napjával azonos napra eső lejárati vagy esedékességi időpont kiszámítására használható.  a) Kezdő-dátum: a kezdő dátumnak megfelelő érték. Dátumok bevitele a dátum függvénnyel, illetve más képletek vagy függvények eredményeként lehetséges. A 2010. október 7. dátum beírására használja például a dátum(2010;10;7) függvényt.

8  Hónapok: a kezdő-dátum előtti vagy utáni hónapok száma. Pozitív érték megadása jövőbeni, míg a negatív érték korábbi idő pontot jelöl.

9 6. ÓRA/PERC (időérték)  A függvény az időérték argumentumnak megfelelő óra értéket adja eredményül 0 és 23 közötti egész szám formájában.  A keresett órát tartalmazó időpont. Az időadatok megadhatók szövegként idézőjelek között vagy számként, illetve más képletek vagy függvények eredményeként.

10 7. HÓNAP(dátumérték)  A dátumérték argumentumnak megfelelő hónap értéket adja eredményül.  A hónap értékét az 1...12 tartományba eső egész értékként kapja (1=január,..., 12=december).  Az a dátum, amelynek hónap értékét keresi.  Dátumok bevitele a dátum függvénnyel, illetve más képletek vagy függvé- nyek eredményeként lehetséges.

11 8. NETWORKDAYS (kezdő-dátum, vég-dátum, ünnepek)  Az összes munkanap számát adja meg a kezdő-dátum és a vég-dátum között. Nem tartoznak a munkanapok közé a hétvégi és a munkaszüneti napok. A networkdays függvény például felhasználható két dátum közötti munkanapoktól függő alkalmazotti járulék számítására.  a) Kezdő-dátum: a kezdő dátumnak megfelelő érték.  b) Vég-dátum: a befejező dátumnak megfelelő érték.  c) Ünnepek: egy vagy több dátumérték, amelyet a két dátum közötti időszakból ki kell zárni (állami ünnepnapok, bankszün(et)nap stb.).

12

13 9. MOST függvény  Ez a témakör a Microsoft Office Excel MOST függvényé- nek képletszintaxisát és használatát mutatja be.  Az aktuális dátum- és időértéket adja eredményül sorszám formájában.  Ha a cella formátuma Általános volt a függvény beírása előtt, az Excel módosítja ugyanarra a dátum- és időformá- tumra, amely az eredeti területi dátum- és időbeállítások- ban van megadva a vezérlőpulton.  A cella dátum- és időformátumát a menüszalag Kezdőlap lapjának Szám szakaszában lévő parancsokkal módosít- hatjuk.

14  A MOST függvény akkor hasznos, ha az aktuális dátumot és időt kell megjeleníteni egy munkalapon, vagy ha ezek alapján kell kiszámítani egy értéket, és az értéket mindig frissíteni kell a munkalap megnyitása- kor. Ha a MOST függvény nem frissíti a cellaértékeket a várt időben, módosítani kell a munkafüzet vagy munkalap újraszámítási beállításait.  A MOST függvényszintaxisnak nincs argumentuma- (érték, amely egy művelethez, eseményhez, metódus- hoz, tulajdonsághoz, függvényhez vagy eljáráshoz biztosít információt).

15 10. MPERC (időérték)  Az időérték argumentumnak megfelelő másodperc értéket adja eredményül 0 és 59 közötti egész szám formájában.

16 11. IDŐ(óra, perc, mperc)  Az adott időponthoz tartozó tizedestörtet adja eredményül.  Ha a cellaformátum a függvény bevitele előtt Általá- nos volt, az eredmény dátumként lesz formázva.  a) Óra: a 23-nál nagyobb értékeket a program elosztja 24-gyel, a maradék lesz az óra értéke.  b) Perc: Az 59-nél nagyobb értékeket a program órákká és percekké alakítja.

17 c) Mperc : Az 59-nél nagyobb értékeket a program órákká, percekké és másodpercekké alakítja.

18 12. IDŐÉRTÉK(idő-szöveg)  Az idő-szövegben megadott időt időértékként adja vissza.  A visszaadott érték a 0:00:00 és a 23:59:59 időpontoknak felelnek meg.

19 13. MA függvény  A MA függvény akkor hasznos, ha az aktuális dátumot kell megjeleníteni egy munkalapon.  A függvény időtartamok számításához is használható. Például: ha valaki 1963-ban született, a következő képlettel kiszámíthatja a személy életkorát az idei születésnapján: ÉV(MA())-1963  Ez a képlet a MA függvényt az ÉV függvény argumentumaként használva adja vissza az aktuális évet, majd kivonja azt az 1963-ból, visszaadva a személy életkorát.

20  A MA függvényszintaxisnak nincs argumentuma.

21 14. HÉTNAPJA (dátumérték, ered- mény-típusa)  A dátumértéknek megfelelő napot adja eredményül. A visszaadott érték 1 és 7 közötti egész szám, amely alapértelmezés szerint a vasárnap (1), illetve a szombat (7) megfelelője.  Dátumok bevitele a DÁTUM függvénnyel, más képle- tek vagy függvények eredményeként lehetséges.

22 15. WEEKNUM (dátumérték, visz- sza-típus)  Visszatérési értéke egy szám, amely azt mutatja meg, hogy a megadott dátum az év hányadik hetére esik.  a) Dátumérték: a vizsgált dátum.  b) Vissza_típus: szám, amely a hét kezdőnapját adja meg. Alapértéke 1.

23 16. WORKDAY (kezdő-dátum, na- pok, ünnepek)  A kezdő_dátumot megadott számú munkanappal megelőző vagy követő dátum értékét adja vissza. A munkanapokba nem számítanak bele a hétvégék és az ünnepként megadott dátumok.  a) Kezdő_dátum: a kezdő dátumnak megfelelő érték.  b) Napok: a kezdő-dátum előtti vagy utáni munkanapok száma. Pozitív érték megadása jövőbeni, míg a negatív érték korábbi időpontot jelöl.

24  c)Ünnepek: egy vagy több dátumérték, amelyet a két dátum közötti időszakból ki kell zárni (állami ünnepnapok, bankszünnap stb.).  A lista lehet a dátumokat tartalmazó cellatartomány vagy dátumértékek tömbállandója (olyan állandók csoportja, amely a képletekben argumentumként használható).

25 17. ÉV (dátumérték)  A dátumértéknek megfelelő évet adja eredményül.  Dátumérték: az a dátum, amelynek év értékét keresi.

26 18. YEARFRAC (kezdő-dátum, vég- dátum, alap)  A kezdő-dátum és a vég-dátum közötti teljes napok számát adja meg törtévként.  a) Kezdő_dátum: a kezdő dátumnak megfelelő érték.  b) Vég-dátum: a befejező dátumnak megfelelő érték.  c) Alap: a napok kiszámítására használt módszer kódszáma.

27 Datum es ido fuggvenyekkel vegzett feladatok  1.)Az A3 cellaba ird ki az aktualis datumot es idot!

28  2.)Szamold ki hany nap es hany munkanap van 2010 szeptember 13 es 2011 junius 17 kozott!  3.)Keszits tablazatot,amelyben kiszamolod,hogy hany nap telt el szuletesetek napjatol az aktualis datumig!  4.)Keszitsd el a kovetkezo tablazatot!

29 KÖNYVÉSZET  http://office.microsoft.com  http://google.hu


Letölteni ppt "“Cserey-Goga” Iskolacsoport, Kraszna Osztály: X.B. Csoporttagok: Kocsis Anna-Mária Lucza Eszter-Orsolya Mocan Cristian-Mihai Pap Árpád-Zsolt Pap Imola."

Hasonló előadás


Google Hirdetések