Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A hagyományos élelmiszerek piacra jutási módszerei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A hagyományos élelmiszerek piacra jutási módszerei"— Előadás másolata:

1 A hagyományos élelmiszerek piacra jutási módszerei
Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. © Campden BRI

2 TRUEFOOD FP6 Integrált projekt
© Campden BRI

3 Ellátási lánc A lánc összetettségének fokozatai
Független logisztika szállító Külső laborató-rium Beszállí-tó Beszállí-tó Beszállító Fókuszponti vállalat Kereskedel-mi csatornák, disztribució Fogyasz-tó Beszál-lító Fogyasz-tó Fogyasztó Független pénzügyi szolgáltató Piac kutatás © Campden BRI 3 3

4 Tömegcikkek és hozzáadott értékű termékek
A termékek életciklusa általában hosszabb, mint a hozzáadott értékű termékeké Alacsonyabb nyereségtartalmuk van, mint a hozzáadott értékű termékeknek – nagyobb verseny Az igények kevésbé ingadoznak, jobban előre jelezhetők, mint a hozzáadott értékű termékeknél Ritkábban fordul elő készlethiány, lejárt minőség-megőrzési idejű termék, mint a hozzáadott értékű terméknél A tömegcikkeknél a kapcsolódó szolgáltatásokkal, a hozzáadott értékű termékeknél a termék tulajdonságokkal lehet differenciálni. © Campden BRI

5 Hozzáadott értékű termék
Kényelmet szolgáló / vonzó Újdonság Egyedülálló Az árát nehéz összehasonlítani Magasabb nyereségtartalom Nagy a vonzereje a fogyasztó számára A megkülönböztethetőség csökkentheti az élelmiszer-feldolgozó kiszolgáltatottságát © Campden BRI

6 Hagyományos élelmiszerek
Vonzó Nem újdonság – hozzáadott értékük az eredetiségen (autentikusságon) és hagyományon alapul Egyedülálló Árát nehéz összehasonlítani – a nem hagyományos változatok nem egyenértékűek A nagyobb nyereségtartalom lehetősége Nagyobb a vonzereje a fogyasztók számára de Gyakran nehezen hozzáférhető Esetenként nem, vagy csak korlátozottan ismert egy körzeten túl © Campden BRI

7 Hagyományos élelmiszerrel kapcsolatos követelmények /egyesített
Gyakran fogyasztják vagy különleges ünnepekhez és/vagy évszakokhoz kapcsolódik – fogyasztók Idő tényező: általában 50 év – kereskedelemben : élelmiszer üzletekben, éttermekben kapható - lánc szereplők,-gyermekkor óta fogyasztott-fogyasztó Különleges gyártási mód – a gasztronómiai örökségnek megfelelően – eredetiség (recept, alapanyagok eredete , termelési folyamat ) © Campden BRI IAMA, Budapest © Campden & Chorleywood Mo. Kht 7

8 Hagyományos élelmiszerrel kapcsolatos követelmények /egyesített (2)
Egy bizonyos vidékhez kapcsolódik (helyi, tájegységi, országos) Érzékszervi tulajdonságai miatt jól felismerhető és megkülönböztethető - fogyasztók Gasztronómiai örökség: leírt története van – láncszereplők Példák Magyarországról láncszereplők és fogyasztók által szélesebb körben értelmezett hagyományos élelmiszerre (tepertős pogácsa, lángos, lecsó, töltött paprika, túrós derelye stb. © Campden BRI

9 Az élelmiszerek forgalmának megoszlása Európában az élelmiszer jellege szerint
Megszokott hagyományos és helyi élelmiszerek 560 62% Magasabb hozzáadott értékű megszokott élelmiszerek 150 17% Jellegzetes, különleges minőségű élelmiszerek 70 8% (Ebből 9 millió € export) Új termékek 90 10% Öko termékek 30 3% Összesen (millió €) 900 100% (Ebből 52 millió € export) Source: Centro Studi Federalimentare © Campden BRI Brussels, 2 July 2008

10 Ellátási lánc A lánc összetettségének fokozatai
Független logisztika szállító Külső laborató-rium Beszállí-tó Beszállí-tó Beszállító Fókuszponti vállalat Kereskedel-mi csatornák, disztribució Fogyasz-tó Beszál-lító Fogyasz-tó Fogyasztó Független pénzügyi szolgáltató Piac kutatás © Campden BRI 10 10

11 Termék piacra jutási feltételei
Brainstorming SWOT analízis Eredmények Eredmények megvitatása mélyinterjúkon Vizsgált országok: Olaszország, Belgium, Magyarország © Campden BRI TRUEFOOD – Workpackage 5 – Project meeting Xavier Gellynck, Bianka Kühne, Adrienn Molnár 11

12 Magyarország: szárazkolbász, zöldpaprika, sütőipari termékek
Belgium, Olaszország 6 termék csoport: Magyarország: szárazkolbász, zöldpaprika, sütőipari termékek Belgium: sajt, sör Olaszország: sajt, szárított sonka © Campden BRI 12 12

13 Termék piacra jutási feltételei
Speciális boltok Minden egy csomagban Mozgó árusítás E-kereskedelem Agro-turizmus A fogyasztók bevonása Csatolt disztribúció Gyors éttermi lánc © Campden BRI

14 1) Speciális boltok Lehetőségek: 100% területi hiány piac lehetséges
Hozzájárulhat a régió imagehoz Fenyegetések: Fogyasztói lojalitás Kisebb hajlandóság a magasabb ár kifizetésére Erősségek: Képes javítani a hagyományos élelmiszerek elérhetőségét Erős kapcsolat tud kialakítani a régió kulturális örökségével Megfelelő információ a hagyományos termékekről Gyengeségek: Nyersanyagok hiánya az év bizonyos időszakában Kooperáció hiánya a partnerek között © Campden BRI

15 1) Speciális boltok 9 4 26 3 2 1 8 7 5 6 Lehetőségek Fenyegetések
100% területi hiány piac lehetséges Hozzájárulhat a régió imagehoz Fogyasztói lojalitás Kisebb hajlandóság a magasabb ár kifizetésére Összességek Erősségek Képes javítani a hagyományos élelmiszerek elérhetőségét 3 2 1 8 Erős kapcsolat tud kialakítani a régió kulturális örökségével. 7 Gyengesé-gek Nyersanyagok hiánya az év bizonyos időszakában. 5 Kooperáció hiánya a partnerek között. 6 9 4 26 © Campden BRI

16 1,50 (Hinta palinta taktika)
1) Speciális boltok Átlagok Lehetőségek Fenyegetések Erősségek 2,33 TÁMADÓ 1,00 (VÉDEKEZŐ) Gyengeségek 1,50 (Hinta palinta taktika) 0,75 (Krízis) Ez a stratégia jól alkalmazható a vizsgált országokban. © Campden BRI TRUEFOOD – Workpackage 5 – Project meeting Xavier Gellynck, Bianka Kühne, Adrienn Molnár 16

17 2) Minden egy csomagban Lehetőségek: Új csomagolási módok bevezetésére
Hagyományos termékek szortimentjének kibővítésére Fenyegetések: Kisebb hajlandóság a fogyasztók részéről a magasabb ár kifizetésére Új csomagolási technológiák kifejlesztésére szűkös állami források Erősségek: Viszonylag nagyszámú, a fogyasztói variációkhoz igazodó termék variáció hozható létre Kényelmi és hozzáadott érték növelhető a hagyományos termékek esetén Gyengeségek: Magas marketing költség a termék bevezetésekhez Gyártók új csomagolások bevezetéséhez korlátozott ismeretanyaggal és pénzügyi erőforrással rendelkezik © Campden BRI

18 8 (Hinta palinta taktika)
2) Minden egy csomagban Átlagok Lehetőségek Fenyegetések Erősségek 11 TÁMADÓ 6 (VÉDEKEZŐ) Gyengeségek 8 (Hinta palinta taktika) 4 (Krízis) Ez a stratégia jól alkalmazható a vizsgált országokban. © Campden BRI 18

19 3) Mozgó árusítás Belgiumban elutasított, Magyarországon és Olaszországban jól alkalmazható. Magyarázatok Belgiumból: nagyon ódivatú, nem állandó piac alkalmas alap élelmiszerek eladásánál, de nem hagyományos termékeknél Imázs probléma  hozzáadott értékű szemben ódivatú – nem állandó disztribúciós csatorna Nem alakít ki egy erős, megbízható és szerteágazó disztribúciós hálózatot Alternatív stratégia: Aktív eladási stratégia - áruházi kóstoltatók © Campden BRI 19

20 4) E-kereskedelem Lehetőségek:
Növekszik a hagyományos termékek „internetes” eladóinak száma Nemzetközi forgalmazat lebonyolítók számára könnyebb Fenyegetések: Korábbi vásárlások rossz tapasztalata Erősségek: 24 órás nyitvatartás „Táv” vásárlási lehetőség a világ minden részéről Gyengeségek: Bankkártya használata (idegenkedés ettől) Virtuális kereskedelem (nincs közvetlen kapcsolat a termékkel) Magas csomagolási és szállítási költség © Campden BRI

21 1,11 (Hinta palinta taktika)
4) E-kereskedelem Átlagok Lehetőségek Fenyegetések Erősségek 2,67 TÁMADÓ 1 (VÉDEKEZŐ) Gyengeségek 1,11 (Hinta palinta taktika) 2,5 (Krízis) Ez a stratégia jól alkalmazható a vizsgált országokban a gyakorlati problémák orvoslása után. © Campden BRI 21

22 5) Agro-turizmus Lehetőségek: Növekvő fogyasztói tudatosság
Jó szinergiát alkothat a terület nevezetességeivel, turisztikai látványosságaival Megfelelő idő ennek bevezetésére a fogyasztói hajlandóság nagy, hogy felfedezzék az újat, tapasztalatot szerezzenek az új területek felfedezésében Fenyegetések: Szervezett utak fix programokkal mennek Szezonalítás Erősségek: Közvetlen kapcsolat a fogyasztókkal A termelés/gyártás helyén a direkt eladás szerepe felerősödik Gyengeségek: Kevés kapcsolat a gyártók és 3.felek pl. utazási irodák között Marketing ismeretek hiánya Korlátozott logisztikai lehetőségek © Campden BRI

23 1,56 (Hinta palinta taktika)
5) Agro-turizmus Átlagok Lehetőségek Fenyegetések Erősségek 1,78 (TÁMADÓ) 1,33 (VÉDEKEZŐ) Gyengeségek 1,56 (Hinta palinta taktika) 2,33 (Krízis) Ez stratégia akkor alkalmazható jól, ha megfelelő a kapcsolat a gyártók és agroturizmus ellátási lánc többi tagja között, valamint a partnerek megfelelő marketing tudással rendelkeznek. characteristics. © Campden BRI 23

24 Láncok világosan meghatározott célokkal – Hentesek Háza (Belgium)
Kollektív promóciós központ Magán és közpénzből finanszírozott (public-private) kezdeményezés Kóstoltatás Turizmus Rendezvények © Campden BRI

25 Láncok világosan meghatározott célokkal – A Magyar Pálinka Lovagrend
Tagok: az ellátási lánc minden résztvevője (gyümölcstermesztők, pálinkafőzők, palackozók, kiskereskedők, élelmiszer-technológusok, kutatók, marketing szakemberek) Cél: A Magyarországon főzött pálinka népszerűsítése A magyar pálinka előállítás kultúrájának fejlesztése A fogyasztók nevelése az alkoholos italok mértékletes, szabályozott és kulturált fogyasztásának módjára © Campden BRI

26 Láncok világosan meghatározott célokkal – A Magyar Pálinka Lovagrend
A magyar pálinka imázsa és fogyasztási kultúrája jelentősen javult az elmúlt 4 évben A magyar pálinka ismertsége jelentősen javult a fogyasztók körében Jelentős támogatás közpénzből és magán forrásokból is Az olcsó tömegcikktől előrelépés a különleges prémium minőségű ital irányába © Campden BRI

27 6) Fogyasztók bevonása Lehetőségek:
Az érzékelés fejlesztése, a hagyományos termékek elfogadásának növelése Szó beszéd egy jó hirdetési lehetőség a fogyasztók lojalitásának megnyerésére Fenyegetések: Élelmiszerbiztonsági és higiénia okozhat Az érdeklődés hiánya a fogyasztók részéről Erősségek: Növekvő fogyasztói tudatosság Több ismeret a gyártásról a fogyasztók számára Gyengeségek: Bizonyos élelmiszer-előállító üzemek érdekesebbek a fogyasztók számára pl. bor Szervezési képesség szükségessége © Campden BRI TRUEFOOD – Workpackage 5 – Project meeting Xavier Gellynck, Bianka Kühne, Adrienn Molnár

28 2,0 (Hinta palinta taktika)
6) Fogyasztók bevonása Átlagok Lehetőségek Fenyegetések Erősségek 2,67 (TÁMADÓ) 2,0 (VÉDEKEZŐ) Gyengeségek 2,0 (Hinta palinta taktika) 1,75 (Krízis) Ez egy ígéretes stratégia vonzóbb termékekre, valamint azon termékek könnyebb helyzetben vannak, aki már hasonló elveken ennek alkalmazását elkezdték. © Campden BRI

29 7) Közös disztribúció Lehetőségek:
Közös disztribúció eladási stratégia, közös marketing Fenyegetések: Emelkedő bérleti díjak Korlátozott és nehézkesebb tárolási kapacitás Boltokban saját márkás termékeket is beleértve túl sok versenytárs termék Erősségek: Már meglévő (ellátási láncon belüli) eladási, disztribúciós csatornák követése Közös marketing tevékenység, jelölés Gyengeségek: Potenciális együttműködés ismeretének hiánya (partnerek, kooperáció) Alacsony hajlandóság a különböző élelmiszeripari területek együttműködésére © Campden BRI

30 8) Fast food hálózat Lehetőségek: Városi életmód
Egészségtudatos fogyasztók Fogyasztói elfogadás növelése, ár kialakítás Fenyegetések: A hagyományos termékek egyszerűsége Nehéz különbségtétel a helyi és az eredeti receptek között Boltokban saját márkás termékeket is beleértve túl sok versenytárs termék Erősségek: Nagy nyereségtartalmú termékek Speciális atmoszféra A megjelenés teljes kontrollja Gyengeségek: Nagyon magas kezdeti bevezetési költség (beleértendő a szerteágazó elhelyezkedése az egységeknek) © Campden BRI

31 Összefoglalás Lehetőség a stratégiák közül: Közös disztribúció
Fogyasztók bevonása Speciális boltok Minden egy csomagban Fast foodhálózat E- kereskedelem Mozgó árusítás Agro-turizmus very promising and hence feasible for the traditional food sector: however, with all these strategies (even severe) weaknesses need to be overcome before it is possible to start setting the strategy. rejected or not approved as feasible: mainly due to doubting the practicability of the strategy’s implementation. © Campden BRI TRUEFOOD – Workpackage 5 – Project meeting Xavier Gellynck, Bianka Kühne, Adrienn Molnár 31

32 A preferencia térkép a piaci siker „iránytűje”
Piackutatás Fogyasztók Érzékszervi bírálat Képzett érzékszervi bíráló Elemzés Preferencia térkép © Campden BRI

33 Preferencia térkép - málna
Vizsgált minták Fertődi Zamatos Fertődi Vénusz Malling Exploit Tulameen Glen Ample © Campden BRI

34 Preferencia térkép – málna – fogyasztói Klaszterek
(65.5%) Klaszter 2 (16,1%) Klaszter 3 (18,3%) Fertődi zamatos + Fertődi vénusz - Malling E. Tulameen Glen Ample + =Kedveli; -- = Nem kedveli © Campden BRI

35 Preferencia térkép - málna
Malling E. Fertődi Zamatos Tulameen Fertődi Vénusz Glen Ample © Campden BRI

36 Köszönöm a figyelmüket!
© Campden BRI


Letölteni ppt "A hagyományos élelmiszerek piacra jutási módszerei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések