Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A teremtés csodái Élő fényforrások.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A teremtés csodái Élő fényforrások."— Előadás másolata:

1 A teremtés csodái Élő fényforrások

2 Számos lumineszkáló (világító) élölény létezik: baktériumok, gombák, egysejtüek, hidrák, férgek, szivacsok, korallok, medúzák, rákok, kagylók, csigák, tintahalak, soklábúak és rovarok.

3 A biolumineszcencia az élö szervezet által történö fénykibocsátás, amelynek során a biokémiai energia közvetlenül, hö fejlödése nélkül, fényenergiává alakul át. (A hagyományos izzók a villamos energiának csupán 2 százalékát alakítják fénnyé, a többi höenergiává alakul.) Vannak olyan alacsonyrendü szervezetek (pl. baktériumok, gombák), amelyeknél nehéz megmagyarázni, mi elönye lehet annak, ha fényt bocsátanak ki...

4 A legújabb ismereteink szerint kb
A legújabb ismereteink szerint kb. 60 gombafajról mutatták ki, hogy lumineszkál. Egyes vélemények szerint a gombák esetében a kibocsátott fény nem más, mint az luciferáz enzim által katalizált oxidációs reakció véletlen mellékterméke. Egy Új Guineában tevékenykedö amerikai haditudósító feleségének írt levelét ezzel kezdte: „Drágám ma éjjel öt gomba fényénél írok neked”.  

5 A legismertebb biolumineszcens élölény a szentjánosbogár amelynek mintegy 2000 faja ismert, ezek mindegyike képes fény kibocsátására. A fény termelödése a legtöbb fajnál a potroh elülsö részén történik.

6 A szentjánosbogár esetében a párkeresés a világítás legföbb célja
A szentjánosbogár esetében a párkeresés a világítás legföbb célja. Lámpásukat idegi irányítással képesek ki- és bekapcsolni. A nöstény repülésképtelen, növényeken kapaszkodva jelez a párjának

7 Egy Dél-Amerikában öshonos bogár lárvája kétszínü fényt bocsát ki
Egy Dél-Amerikában öshonos bogár lárvája kétszínü fényt bocsát ki. Testének két oldalán tizenegy pár zöld, a fején két vörös pont található. Ha biztonságban érzi magát, csak a vörös pontok világítanak, de ha megzavarják, felvillantja zöld fényeit is. Ilyenkor úgy fest, mint egy vasúti szerelvény, ezért egyes helyeken csak vonatkukacnak nevezik.

8 Világító polip és medúza

9 Fluoreszkáló medúzák A fluoreszkáló fehérjét (GFP) elsőként az Aequorea victoria csendes-óceáni medúzából izolálták; világító képessége a környezeti hatásokra sem csökken.

10 Mélytengeri világító halak
neonhal

11 Ennek a lámpáshalnak az oldalán pontszerüen helyezkednek el világító szervei

12 Fluoreszkáló macskacápa

13 Különleges tengeri fényforrás egy kb
Különleges tengeri fényforrás egy kb. 8 cm méretü halacska, amely úgy vetíti elöre a fényt, mint ahogy egy autó reflektora. Mire használja vajon a hal a lámpáját, melynek fényénél akár olvasni is tudnánk? Elsösorban táplálékszerzés céljából pásztázza végig a terepet, apró kagylókat keresve.

14 A fényt világító baktériumok állítják elö, a halacska pedig mellékeli az optikai készüléket hozzá, amivel felerösíti és irányítja a fényt egy különleges fényvisszaverö szövettel. A tokban olyan kristályok is vannak, amelyek lencseként összegyüjtik, fókuszálják a baktériumok fényét. A fény ellen a halnak is védenie kell a saját szemét, ezért a szem és a baktériumokat tartalmazó folt között vastag fekete pigment-réteg található, ami elnyeli a szemet veszélyeztetö fényt.

15 A szem alatti fényfoltban, az un
A szem alatti fényfoltban, az un. fotoforában a baktériumok milliárdjai élnek. A szimbiotikus kapcsolatban a hal adja a táplálékot az egysejtüeknek, a baktériumok pedig a fényt szolgáltatják a halnak olyan módon, hogy kivonják a hal véréböl a tápanyagot és oxigént, amit fényenergiává alakítanak.

16 Hogyan tudja ki-be kapcsolni a lámpását, ha a baktériumok állandóan világítanak?
Egy börredövel tudja "letakarni” a szeme alatt található „reflektort”. Veszély esetén percenként 75-ször is "pisloghat", ami megzavarja az ellenfelet.

17 Milyen fényt használ ez a kis hal, és a többi világító élölény?
Hideg fényt, hiszen ha felmelegednének, az a pusztulásukat jelentené. Az élö szervezetek hideg fény kibocsátását biolumineszcenciának nevezik. A jelenséghez különbözö anyagok szükségesek: egy luciferin nevü anyag, a katalizátorként működö luciferáz, oxigén, magnézium-ionok, és az aktiválási energiához adenozin-trifoszfát (ATP). A fényenergia termelése közben hö egyáltalán nem keletkezik.

18 „Hihetetlennek látszik, hogy ezeknek a baktériumoknak fénye annyira értékes lehetne a Photoblepharonra nézve, hogy ezért érdemes volna ilyen bonyolult világítószervet, ilyen idegen mechanizmust saját testében kifejleszteni s állandóan vérrel táplálni. Egyáltalában hogyan keletkezik ez a szerv? Ez a törzsfejlödéstan müvelöinek problémája. Lehet, hogy majd ráakadnak valami közbeesö fejlődési formára is.” (Brehm)

19 A törzsfejlödéstan néhány kutatójában jogosan vetödik fel az a kérdés, hogy miért éri meg ilyen bonyolult világítószervet kifejleszteni ennek a halacskának, és egyáltalán hogyan keletkezik ez a szerv? Még nem tudják rá a választ. Egy másik kutatócsoport, minél mélyebben vizsgálja az élölények komplexitását, bonyolultságát, annál inkább arra a következtetésre jut, hogy mindezek mögött értelmes tervezés áll.

20 Mily számtalanok a te műveid, Uram! Mindazokat bölcsen alkottad meg,
És betelt a föld a te gazdagságoddal. Zsolt


Letölteni ppt "A teremtés csodái Élő fényforrások."

Hasonló előadás


Google Hirdetések