Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Számos lumineszkáló (világító) élölény létezik: baktériumok, gombák, egysejtüek, hidrák, férgek, szivacsok, korallok, medúzák, rákok, kagylók, csigák,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Számos lumineszkáló (világító) élölény létezik: baktériumok, gombák, egysejtüek, hidrák, férgek, szivacsok, korallok, medúzák, rákok, kagylók, csigák,"— Előadás másolata:

1

2 Számos lumineszkáló (világító) élölény létezik: baktériumok, gombák, egysejtüek, hidrák, férgek, szivacsok, korallok, medúzák, rákok, kagylók, csigák, tintahalak, soklábúak és rovarok.

3 A biolumineszcencia az élö szervezet által történö fénykibocsátás, amelynek során a biokémiai energia közvetlenül, hö fejlödése nélkül, fényenergiává alakul át. (A hagyományos izzók a villamos energiának csupán 2 százalékát alakítják fénnyé, a többi höenergiává alakul.) Vannak olyan alacsonyrendü szervezetek (pl. baktériumok, gombák), amelyeknél nehéz megmagyarázni, mi elönye lehet annak, ha fényt bocsátanak ki. Vannak olyan alacsonyrendü szervezetek (pl. baktériumok, gombák), amelyeknél nehéz megmagyarázni, mi elönye lehet annak, ha fényt bocsátanak ki...

4 Egy Új Guineában tevékenykedö amerikai haditudósító feleségének írt levelét ezzel kezdte: „Drágám ma éjjel öt gomba fényénél írok neked”. Egy Új Guineában tevékenykedö amerikai haditudósító feleségének írt levelét ezzel kezdte: „Drágám ma éjjel öt gomba fényénél írok neked”. A legújabb ismereteink szerint kb. 60 gombafajról mutatták ki, hogy lumineszkál. Egyes vélemények szerint a gombák esetében a kibocsátott fény nem más, mint az luciferáz enzim által katalizált oxidációs reakció véletlen mellékterméke.

5 A legismertebb biolumineszcens élölény a szentjánosbogár amelynek mintegy 2000 faja ismert, ezek mindegyike képes fény kibocsátására. A fény termelödése a legtöbb fajnál a potroh elülsö részén történik.

6 A szentjánosbogár esetében a párkeresés a világítás legföbb célja. Lámpásukat idegi irányítással képesek ki- és bekapcsolni. A nöstény repülésképtelen, növényeken kapaszkodva jelez a párjának

7 Egy Dél-Amerikában öshonos bogár lárvája kétszínü fényt bocsát ki. Testének két oldalán tizenegy pár zöld, a fején két vörös pont található. Ha biztonságban érzi magát, csak a vörös pontok világítanak, de ha megzavarják, felvillantja zöld fényeit is. Ilyenkor úgy fest, mint egy vasúti szerelvény, ezért egyes helyeken csak vonatkukacnak nevezik.

8 Világító polip és medúza

9 Fluoreszkáló medúzák A fluoreszkáló fehérjét (GFP) elsőként az Aequorea victoria csendes-óceáni medúzából izolálták; világító képessége a környezeti hatásokra sem csökken.

10 neonhal Mélytengeri világító halak

11 Ennek a lámpáshalnak az oldalán pontszerüen helyezkednek el világító szervei

12 Fluoreszkáló macskacápa

13 Különleges tengeri fényforrás egy kb. 8 cm méretü halacska, amely úgy vetíti elöre a fényt, mint ahogy egy autó reflektora. Mire használja vajon a hal a lámpáját, melynek fényénél akár olvasni is tudnánk? Elsösorban táplálékszerzés céljából pásztázza végig a terepet, apró kagylókat keresve.

14 A fényt világító baktériumok állítják elö, a halacska pedig mellékeli az optikai készüléket hozzá, amivel felerösíti és irányítja a fényt egy különleges fényvisszaverö szövettel. A tokban olyan kristályok is vannak, amelyek lencseként összegyüjtik, fókuszálják a baktériumok fényét. A fény ellen a halnak is védenie kell a saját szemét, ezért a szem és a baktériumokat tartalmazó folt között vastag fekete pigment-réteg található, ami elnyeli a szemet veszélyeztetö fényt.

15 A szem alatti fényfoltban, az un. fotoforában a baktériumok milliárdjai élnek. A szimbiotikus kapcsolatban a hal adja a táplálékot az egysejtüeknek, a baktériumok pedig a fényt szolgáltatják a halnak olyan módon, hogy kivonják a hal véréböl a tápanyagot és oxigént, amit fényenergiává alakítanak.

16 Hogyan tudja ki-be kapcsolni a lámpását, ha a baktériumok állandóan világítanak? Egy börredövel tudja "letakarni” a szeme alatt található „reflektort”. Veszély esetén percenként 75-ször is "pisloghat", ami megzavarja az ellenfelet.

17 Milyen fényt használ ez a kis hal, és a többi világító élölény? Hideg fényt, hiszen ha felmelegednének, az a pusztulásukat jelentené. Az élö szervezetek hideg fény kibocsátását biolumineszcenciának nevezik. A jelenséghez különbözö anyagok szükségesek: egy luciferin nevü anyag, a katalizátorként működö luciferáz, oxigén, magnézium-ionok, és az aktiválási energiához adenozin-trifoszfát (ATP). A fényenergia termelése közben hö egyáltalán nem keletkezik.

18 „Hihetetlennek látszik, hogy ezeknek a baktériumoknak fénye annyira értékes lehetne a Photoblepharonra nézve, hogy ezért érdemes volna ilyen bonyolult világítószervet, ilyen idegen mechanizmust saját testében kifejleszteni s állandóan vérrel táplálni. Egyáltalában hogyan keletkezik ez a szerv? Ez a törzsfejlödéstan müvelöinek problémája. Lehet, hogy majd ráakadnak valami közbeesö fejlődési formára is.” (Brehm)

19 A törzsfejlödéstan néhány kutatójában jogosan vetödik fel az a kérdés, hogy miért éri meg ilyen bonyolult világítószervet kifejleszteni ennek a halacskának, és egyáltalán hogyan keletkezik ez a szerv? Még nem tudják rá a választ. Egy másik kutatócsoport, minél mélyebben vizsgálja az élölények komplexitását, bonyolultságát, annál inkább arra a következtetésre jut, hogy mindezek mögött értelmes tervezés áll.

20


Letölteni ppt "Számos lumineszkáló (világító) élölény létezik: baktériumok, gombák, egysejtüek, hidrák, férgek, szivacsok, korallok, medúzák, rákok, kagylók, csigák,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések