Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ANTAL EMESE MAGYAR DIETETIKUSOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE A TÉT PLATFORM OKTATÁSI PROGRAMJÁNAK ELSŐ TAPASZTALATAI.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ANTAL EMESE MAGYAR DIETETIKUSOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE A TÉT PLATFORM OKTATÁSI PROGRAMJÁNAK ELSŐ TAPASZTALATAI."— Előadás másolata:

1 ANTAL EMESE MAGYAR DIETETIKUSOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE A TÉT PLATFORM OKTATÁSI PROGRAMJÁNAK ELSŐ TAPASZTALATAI

2 •A gyermekek táplálkozásában - a felnőtt lakosság táplálkozására jellemző kockázati tényezők - ↑ a táplálkozással összefüggő betegségek kialakulása •A gyermekek egy részének energia- és tápanyagbevitele elégtelen - mennyiségi és minőségi éhezés veszélye •Problémák - táplálkozási ismeretek hiánya

3 „Magyar valóság” •7-14 évesek: több mint ¼ túlsúlyos vagy elhízott •Felnőttek: % túlsúlyos vagy elhízott OÉTI 2005/2006; OLEF 2003/2004

4 •Egyesült Államok, 1000 személy, reprezentatív minta •47 % nem tudta (nem is találgatott), hogy számára mennyi az ideális energia •Akik választottak egy értéket – 20 % helyes válasz •33 % tudta, hogy honnan származik energia DE! •94 % figyeli a címkét – nem értik, mit látnak a csomagoláson! •Alapinformációkkal kell először tisztában lenni International Food Information Council (IFIC) Foundation: Food & Health Survey, Consumer attitudes toward Food, Nutrition & Health. A Benchmark Survey, Lakosság ismerete

5 •Egyesült Államok, 1000 személy, reprezentatív minta •Kinek vagy minek hatására kezdtek el változtatni az életmódjukon •Sorrend: –Egészségügyi szakemberek –Család, barátok –Televízió Hiteles források, Ne félelmet érezzenek. International Food Information Council (IFIC) Foundation: Food & Health Survey, Consumer attitudes toward Food, Nutrition & Health. A Benchmark Survey, Lakosság ismerete

6 •Egyesült Államok, 1000 személy, reprezentatív minta •Élelmiszervásárlási szokások: –Termék íze –Ára –Egészséget befolyásoló hatása International Food Information Council (IFIC) Foundation: Food & Health Survey, Consumer attitudes toward Food, Nutrition & Health. A Benchmark Survey, Lakosság ismerete

7 •2006. július 11. •Egységes és informatív jelölések a csomagoláson •GDA (Guidelines of Daily Amount) •Nemzetközi ajánlásoknak megfelelően •Energia, makrotápanyagok, telített zsírok, rost, só 6_Companies_United_in_Labelling.pdf Élelmiszeripar lépése

8 szülők •Modellként szolgálnak, serdülőknél még mindig legfontosabb Keery H et al, Relationships between maternal and adolscents weight-related bahviors and concerns: the role of perception. J Psychosom Res. 2006; 61: •Trükkök - együtt vásárlás, közös főzés Larson NI et al, Food preparation and purchasing roles among adolescents: association with sociodemographic characteristics and diet quality, J Am Diet Assoc 2006; 106: •Étkezést tilos jutalmazásként vagy büntetésként felhasználni Iskola •Órák alatt •Tanárok felelőssége – minta Kortárs csoportok •Reklámok és divat hatása Gyermekkor

9 Játék szerepe USA - 12 hét, életmód oktatás – egészségi, fittségi állapotban javulás, testösszetételük kedvező irányban változott Slawta et al, Promoting Healthy Lifestyle in Children: A Pilot Program of Be a fit Kid. Health Promot Pract 2006 Jun 27. Kaledo program – 307, éves gyerekek, heti 1x perces játék, 24 hét – táplálkozási ismeretük ↑, zöldségfogyasztás ↑ Amaro et al, Kaledo, a new educational board-game, gives nutritional rudiments and encourages healthy eating in children: a pilot cluster randomized trial. Eur J Pediatr 2006; 165: Gyermekkor

10 •Büfé-rendelet – Az oktatási miniszter 32/2005. (XII. 22.) OM rendelete a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. (VI.8.) MKM rendelet módosításáról •Ajánlás az iskolai büfék korszerű táplálkozásba illeszkedő választékának kialakításához. OÉTI, •Mi ajánlott és nem ajánlott a büfékben •Élelmiszerválasztás tanítása •MDOSZ – Korszerű és egészséges iskolai büfé, gyakorlati segítség Gyermekkor

11 185 amerikai főiskolás lány BMI alapján: 20 % túlsúlyos, 12 % elhízott De! 83 %-uk fogyókúrázott már Normál BMI: aktuális testt. 94 %-át, túlsúlyos: 85 %-át, elhízott: 74 %-át tartaná ideálisnak 80 % fizikai aktivitást, de csak 19 % olyan aktívan, amely hozzájárul testtömegcsökkentéshez Kevesebbet kell enni - normál: 44 %, túlsúlyos: 57 %, elhízott: 81 % Interaktív beszélgetés, tévhitek eloszlatása Malinauskas BM et al, Dieting practices, weight perceptions, and body composition: a comparison of normal weight, overweight, and obese college females. Nutr J 2006; 5: 11 Fiatal felnőttkor

12 •Svájc -2 nagyvállalat – Check Bus Project •Program elején – kérdőív, n=2361 •87,3 %-uk többet szeretett volna tudni az egészséges életmódról. •Program végén: 39 % változtatott életvitelén, 64,4 % ↑ fizikai aktivitást, 74 % javított táplálkozási szokásain •Prevenciós programok a munkahelyen – költséghatékonyak Schilling J et al, The Check Bus Project and its effectiveness on health promotion at work. J. Occup Health, 2005; 47: Felnőttkor Vállalati egészségnevelő programok

13 •Hollandia, n=5427, éves nő •22 ételcsoport fogyasztás alapján 3 csoport: –↑ növ. zsiradék, tészta, rizs, hal, vörösbor – mediterrán jellegű –↑ hús, zöldség, burgonya, alkohol – hagyományos holland étel –↑ zöldség, gyümölcs, tejtermék, burgonya – holland, de egészségesebb •mortalitás és morbiditás 3. csoportnál  •Nem kell új szokásokat ráerőltetni, a meglévő szokásokat kell modifikálni Waijers PM et al, Dietary patterns and survival in older Dutch woman. Am J Clin Nutr, 2006; 83: Időskor

14 •Evergreen Action Nutrition (EAN) program •3 éven keresztül •Csoportos meggyőzés –Előadások –Ételbemutatók •↑ zöldség-, gyümölcsfogyasztás, ↑ napi étkezési gyakoriság •Egészségesebb étkezési attitűd Keller HH et al, Community organized food and nutrition education: participation, attitudes and nutritional risk in seniors. J Nutr Health Aging, 2006; 10: Időskor

15 Iskolai oktatási program -Alsó tagozatos diákok számára – 45 perc -Felső tagozatos diákok számára – 45 perc -Szülői értekezlet – 25 perc -Minden prezentációhoz oktatási segédlet – pedagógus is meg tudja tartani az órát

16 Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak

17 Az ételek-italok legfontosabb összetevői Víz Energia (Zsírok, szénhidrátok) Építőanyagok (Fehérjék, ásványi anyagok) Szabályozó anyagok (Vitaminok, ásványi anyagok)

18 Hogyan épül fel a táplálkozási piramis?

19 Aktív, egészséges életmód 5–8. osztályos diákoknak

20 Energiaegyensúly alapanyagcsere házi munka, tanulás sport Felvétel Leadás

21

22

23 Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek

24 Mi az egészség? A „minőségi” életforma megvalósítása sok mindenen múlik. Ugyan nem elégséges, de szükséges feltétele egészségünk megőrzése.

25 1, A táplálkozási szokások gyerekkorban alakulnak ki. Helyes táplálék-választás és mértékletesség. Ha jó szokások rögzülnek, felnőttként is ezt követik – egészségmegőrzést szolgálja Lake AA et al: Longitudinal change in food habits between adolescence (11-12 years and adulthood (32-33 years): the ASH30 Study, J Public Health (Oxf) Feb 10.

26 2, Felnőttkorban is befolyásolhatjuk a táplálkozási szokásokat. Azonban hosszabb és nehezebb pozitív irányba változtatni. MEGÉRI!!! Lake AA et al: Longitudinal change in food habits between adolescence (11-12 years and adulthood (32-33 years): the ASH30 Study, J Public Health (Oxf) Feb 10.

27 Türelem!!! A lakosság egészségi állapotának javításához - országos - és állandó – programok kellenek A prevenciós programok „minimum” évre tervezhetőek. A prevenció olcsóbb, mint a terápia. Nem könnyű

28 Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do. Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do. J.W. Goethe A tudás nem elég; azt alkalmaznunk kell. Akarni nem elég; tenni is kell. A tudás nem elég; azt alkalmaznunk kell. Akarni nem elég; tenni is kell.


Letölteni ppt "ANTAL EMESE MAGYAR DIETETIKUSOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE A TÉT PLATFORM OKTATÁSI PROGRAMJÁNAK ELSŐ TAPASZTALATAI."

Hasonló előadás


Google Hirdetések