Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tartalom: Visszatekintés a történelemben Női öltözködés a jelenben

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tartalom: Visszatekintés a történelemben Női öltözködés a jelenben"— Előadás másolata:

1 Tartalom: Visszatekintés a történelemben Női öltözködés a jelenben

2 Történelmi áttekintés
A női öltözködés Történelmi áttekintés

3 Középkor Román stílus (700-1250) Tunikaszerű, földig érő ing
Hossz és bő ujjakkal – akár a földig is lelógott övet viseltek, az ing felett cotte – a XII. századra nőiesedik, a testhez simul

4 Nemesi viselet: Surco: cotte feletti öv nélküli, ujjatlan felsőköntös

5 Gótika ( ) Földig érő vászoning, ujjak hosszúak, szűkek. Szövetharisnya, harisnyakötővel rögzítették térd fölött. Cotte szűk, testhezálló, hátán fűzéssel.

6 Surcot – felsőruha zárt formában könyökbe vágott, szűk, vagy igen bő ujjú. Nyitott: egy mellényből állt. Ez hónaljtól csípőig kivágott volt, a szoknyához hozzávarrták. (az ördög ablaka) A mellény elejét kapcsok díszítették, néha hermelinnel díszítették.

7 Poulain: hosszú orrú „csőrös” cipő.
A XIV. századtól: fülvédős fejkötők, a haj fonatai lelógtak, vagy a fülre tekeredtek.

8 A nők viseltek kesztyűt és legyezőt, ékszerként pedig fémlemezkéket vagy csörgőket.
Hennin: burgundi főkötő, melyről hosszu, bő redőjü fátyol lógott le. Minél magasabb, annál magasabb rangú a viselője. Polgároké max. 60 cm lehetett.

9 Reneszánsz Gamurra: rövid, fűzött mellény
bő, kerek szoknyával viselték A nemesség a parasztok viseletéről „másolta”

10 Különválik a ruhaderék és szoknya, bár még egybevarrták
Különválik a ruhaderék és szoknya, bár még egybevarrták. Számos tiltó rendelet próbálta szabályozni a ruhák egyre mélyebb kivágását. A ruhaujjak zsinórfűzésekkel és csíkokkal többszörösen tagolttá és buggyossá váltak.

11 A kivágott felsőrészhez kör alakú vállgallért viseltek, többnyire állógallérost.

12 Barokk A szoknya alatt több alsószoknyát viseltek, lágy redőkben omlott le, és uszályt húzott maga után. Főként sárga, barna és bordó színeket viseltek. A nagy, széles kivágást lapos csipkegallér övezte. A rövid ujjak csipkekézelőkben végződtek, szalagokkal díszítették őket.

13 A szoknya két részből állt
A szoknya két részből állt. A felső, a derékkal egybeszabott, elől nyitott, a fűzést nem takarja el.A szoknya elől nyitott, alsó sarkait felhajtották és oldalra húzták. Később hátul megemelték, és a farbetét fölött turnűrszerűen feldagasztották, és több méteres uszályban végződött. Ennek hosszát is rendeletekkel szabályozták.(a királynőé 11, egy hercegnőé 3 rőf)

14 Jupe: alsószoknya, más színű vagy más díszítésű
Fontage: fejkötő, merev, redős csipke fodrokkal

15 Rokokó Régence, korai rokokó (1700-as évek eleje)
A nők hajukat fejbúbjukon apró kontyba fésülik, melyen kis kalapot, lapos, fodros csipkefőkötőt viselnek. A nyakon ékszer helyett fodrok, vagy csokorba kötött szalag.

16 Panier: a szoknya halcsontból készített váza

17 Késői rokokó (1700-as évek vége)
Grandetoilette: hivatalos, ünnepi viselet magas, nagyon gazdag díszítésű fej földig érő uszályos szoknya Manteau: uszályos, derékkal egybeszabott felsőszoknyát

18 Empire Mell alatt elvágott és ráncolt, mély kivágású ruhák Egyszerűbb stílus. Klasszicizmus

19 Redingot

20 Biedermeier A fűző viselete újra divatba jön. Fehér csipkés főkötőt viselnek a nők, hajukat csigákba fésülik, néha műloknikkal egészítik ki. Ebben a korban az arc festése tilos volt, erkölcstelennek számított.

21 Öltözködés az 1800-as években
„Második rokokó” Krinolin: általában harang alakú abroncs Zuávka: kabát, amelyet a krinolinszoknya méretéhez szabályoztak.

22 1870-től Turnűr: Felpuffasztott hátsó szoknyarész a ruhán, az ülep felett: acél- vagy halcsont szerkezetre rögzített támaszték lószőrrel kitömve.

23 A századforduló – Belle Époque
Az előbbieknél kényelmesebb viseletek Testhezálló ruhák Divatba jön a „homokóra sziluett”

24 1920-as évek „jazzkorszak” Avantgarde

25 1930-as évek Divatba jön a szőrme Nejlonharisnya megjelenik
Az Art Deco hatása 1930-as évek

26 1940-es évek Keskeny csípő Válltömés Díszes kalapok
Christian Dior: New Look A keskeny csípőhöz bő szoknya, tűsarkú cipők 1940-es évek

27 1950-es évek A háború utáni évek Amerikájában újra előtérbe kerül a pompa, a nőiesség.

28 Női öltözködés Öltözködés a jelenben

29 Dress code Business formal Formal Semi-formal Informal Casual Slacks
Black tie White tie

30 Business formal Hölgyek esetében kikötés, hogy elegánsak legyenek, de ruhájuk ne legyen kivágott.

31 Formal A "formal" megjelölés igen eltérő tartalommal rendelkezik a világ egyes tájain: általános azonban, hogy elegáns öltözetet jelent. Hölgyek esetében 6 óra előtt elegáns ruha, lehetőleg nem fényes anyagból. 6 óra után estélyi, koktélruha.

32 Semi-formal A "semi-formal" a "formal" megjelöléshez hasonlóan a rendezvény kezdési időpontjához képest mást és mást jelent: 18:00 előtt elegánsabb, míg utána ünnepélyesebb megjelenést. Hölgyeknek 6 óra előtt elegáns ruha, utána koktélruha.

33 Informal Hétköznapi viselet, bármi felvehető. Amennyiben az "informal" megjelölés különleges alkalmat jelöl, vagy 18:00 utáni eseményt, úgy hölgyeknek a teljesen hétköznapi öltözéknél valamivel elegánsabb ruha ajánlatos.

34 Casual . Hölgyek terén szinte bármi viselhető, kerülve a sportos darabokat és a farmert.

35 Sportos öltözet, ahol a farmer és a sportcipő is megengedett.
Slacks Sportos öltözet, ahol a farmer és a sportcipő is megengedett.

36 Black tie Hölgyek számára a „Black Tie” öltözék az estélyi, kesztyű nélkül, ujjatlan hosszú ruha, melyet viselhetnek stólával, de lehet rövid koktélruha is, attól függően, hogy mennyire formális a rendezvény. Kisestélyi: általában egybeszabott egyszínű vagy mintázott ruha. Lehet spagetti pántos és rövid ujjú is, szűk vagy bővülő aljú. Kesztyű nélkül

37 White tie A legelegánsabb öltözködés. Hölgyek számára nagyestélyi, vagy báli ruha kötelező. Nagyestélyi: hosszúszoknyás, szűk vagy abroncsos aljú, speciális alkalmi anyagokból készült. Szabadon hagyott dekoltázsú, melyre stólát teszünk érkezéskor és távozáskor. Kösztyűt viselünk hozzá.

38 Általános szabályok A harisnya viselése még nyáron is kötelező
A harisnya bőrszínü, vagy a ruhával megeggyező legyen. A cipőnek zárt orrúnak kell lennie. Nappal maximum 7db, este 13 ékszert viselhetnek a hölgyek.

39 A házi feladatot készítették: Nóra Blaskovits Hamkó Lilla


Letölteni ppt "Tartalom: Visszatekintés a történelemben Női öltözködés a jelenben"

Hasonló előadás


Google Hirdetések