Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Női öltözködés Tartalom: Visszatekintés a történelemben Női öltözködés a jelenben.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Női öltözködés Tartalom: Visszatekintés a történelemben Női öltözködés a jelenben."— Előadás másolata:

1 Női öltözködés Tartalom: Visszatekintés a történelemben Női öltözködés a jelenben

2 A női öltözködés Történelmi áttekintés

3 Középkor  Román stílus (700-1250) Tunikaszerű, földig érő ing Hossz és bő ujjakkal – akár a földig is lelógott övet viseltek, az ing felett cotte – a XII. századra nőiesedik, a testhez simul

4 Nemesi viselet: Surco: cotte feletti öv nélküli, ujjatlan felsőköntös

5  Gótika (1250-1500) Földig érő vászoning, ujjak hosszúak, szűkek. Szövetharisnya, harisnyakötővel rögzítették térd fölött. Cotte szűk, testhezálló, hátán fűzéssel.

6 Surcot – felsőruha zárt formában könyökbe vágott, szűk, vagy igen bő ujjú. Nyitott: egy mellényből állt. Ez hónaljtól csípőig kivágott volt, a szoknyához hozzávarrták. (az ördög ablaka) A mellény elejét kapcsok díszítették, néha hermelinnel díszítették.

7 Poulain: hosszú orrú „csőrös” cipő. A XIV. századtól: fülvédős fejkötők, a haj fonatai lelógtak, vagy a fülre tekeredtek.

8 A nők viseltek kesztyűt és legyezőt, ékszerként pedig fémlemezkéket vagy csörgőket. Hennin: burgundi főkötő, melyről hosszu, bő redőjü fátyol lógott le. Minél magasabb, annál magasabb rangú a viselője. Polgároké max. 60 cm lehetett.

9 Reneszánsz  Gamurra: rövid, fűzött mellény bő, kerek szoknyával viselték A nemesség a parasztok viseletéről „másolta”

10 Különválik a ruhaderék és szoknya, bár még egybevarrták. Számos tiltó rendelet próbálta szabályozni a ruhák egyre mélyebb kivágását. A ruhaujjak zsinórfűzésekkel és csíkokkal többszörösen tagolttá és buggyossá váltak.

11  A kivágott felsőrészhez kör alakú vállgallért viseltek, többnyire állógallérost.

12 Barokk A szoknya alatt több alsószoknyát viseltek, lágy redőkben omlott le, és uszályt húzott maga után. Főként sárga, barna és bordó színeket viseltek. A nagy, széles kivágást lapos csipkegallér övezte. A rövid ujjak csipkekézelőkben végződtek, szalagokkal díszítették őket.

13 A szoknya két részből állt. A felső, a derékkal egybeszabott, elől nyitott, a fűzést nem takarja el.A szoknya elől nyitott, alsó sarkait felhajtották és oldalra húzták. Később hátul megemelték, és a farbetét fölött turnűrszerűen feldagasztották, és több méteres uszályban végződött. Ennek hosszát is rendeletekkel szabályozták.(a királynőé 11, egy hercegnőé 3 rőf)

14  Jupe: alsószoknya, más színű vagy más díszítésű  Fontage: fejkötő, merev, redős csipke fodrokkal

15 Rokokó  Régence, korai rokokó (1700-as évek eleje) A nők hajukat fejbúbjukon apró kontyba fésülik, melyen kis kalapot, lapos, fodros csipkefőkötőt viselnek. A nyakon ékszer helyett fodrok, vagy csokorba kötött szalag.

16  Panier: a szoknya halcsontból készített váza

17  Késői rokokó (1700-as évek vége) Grandetoilette: hivatalos, ünnepi viselet magas, nagyon gazdag díszítésű fej földig érő uszályos szoknya Manteau: uszályos, derékkal egybeszabott felsőszoknyát

18 Klasszicizmus  Empire Mell alatt elvágott és ráncolt, mély kivágású ruhák Egyszerűbb stílus.

19  Redingot

20  Biedermeier A fűző viselete újra divatba jön. Fehér csipkés főkötőt viselnek a nők, hajukat csigákba fésülik, néha műloknikkal egészítik ki. Ebben a korban az arc festése tilos volt, erkölcstelennek számított.

21 Öltözködés az 1800-as években  „Második rokokó” Krinolin: általában harang alakú abroncs Zuávka: kabát, amelyet a krinolinszoknya méretéhez szabályoztak.

22  1870-től Turnűr: Felpuffasztott hátsó szoknyarész a ruhán, az ülep felett: acél- vagy halcsont szerkezetre rögzített támaszték lószőrrel kitömve.

23  A századforduló – Belle Époque Az előbbieknél kényelmesebb viseletek Testhezálló ruhák Divatba jön a „homokóra sziluett”

24 1920-as évek  „jazzkorszak”  Avantgarde

25 1930-as évek Divatba jön a szőrme Nejlonharisnya megjelenik Az Art Deco hatása

26 1940-es évek  Keskeny csípő  Válltömés  Díszes kalapok  Christian Dior: New Look A keskeny csípőhöz bő szoknya, tűsarkú cipők

27 1950-es évek  A háború utáni évek Amerikájában újra előtérbe kerül a pompa, a nőiesség.

28 Női öltözködés Öltözködés a jelenben

29 Dress code  Business formal  Formal  Semi-formal  Informal  Casual  Slacks  Black tie  White tie

30 Business formal Hölgyek esetében kikötés, hogy elegánsak legyenek, de ruhájuk ne legyen kivágott.

31 Formal A "formal" megjelölés igen eltérő tartalommal rendelkezik a világ egyes tájain: általános azonban, hogy elegáns öltözetet jelent. Hölgyek esetében 6 óra előtt elegáns ruha, lehetőleg nem fényes anyagból. 6 óra után estélyi, koktélruha.

32 Semi-formal A "semi-formal" a "formal" megjelöléshez hasonlóan a rendezvény kezdési időpontjához képest mást és mást jelent: 18:00 előtt elegánsabb, míg utána ünnepélyesebb megjelenést. Hölgyeknek 6 óra előtt elegáns ruha, utána koktélruha.

33 Informal Hétköznapi viselet, bármi felvehető. Amennyiben az "informal" megjelölés különleges alkalmat jelöl, vagy 18:00 utáni eseményt, úgy hölgyeknek a teljesen hétköznapi öltözéknél valamivel elegánsabb ruha ajánlatos.

34 Casual .. Hölgyek terén szinte bármi viselhető, kerülve a sportos darabokat és a farmert.

35 Slacks Sportos öltözet, ahol a farmer és a sportcipő is megengedett.

36 Black tie Hölgyek számára a „Black Tie” öltözék az estélyi, kesztyű nélkül, ujjatlan hosszú ruha, melyet viselhetnek stólával, de lehet rövid koktélruha is, attól függően, hogy mennyire formális a rendezvény. Kisestélyi: általában egybeszabott egyszínű vagy mintázott ruha. Lehet spagetti pántos és rövid ujjú is, szűk vagy bővülő aljú. Kesztyű nélkü l

37 White tie A legelegánsabb öltözködés. Hölgyek számára nagyestélyi, vagy báli ruha kötelező. Nagyestélyi: hosszúszoknyás, szűk vagy abroncsos aljú, speciális alkalmi anyagokból készült. Szabadon hagyott dekoltázsú, melyre stólát teszünk érkezéskor és távozáskor. Kösztyűt viselünk hozz á.

38 Általános szabályok  A harisnya viselése még nyáron is kötelező  A harisnya bőrszínü, vagy a ruhával megeggyező legyen.  A cipőnek zárt orrúnak kell lennie.  Nappal maximum 7db, este 13 ékszert viselhetnek a hölgyek.

39 A házi feladatot készítették: Nóra Blaskovits Hamkó Lilla


Letölteni ppt "Női öltözködés Tartalom: Visszatekintés a történelemben Női öltözködés a jelenben."

Hasonló előadás


Google Hirdetések