Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Görög öltözködés. Öltözködés az ókorban Archaikus viselet  Archaikus kor – keleti hatások  Ezek a klasszikus kor kezdetén (i.e. 48o k.) teljesen eltűntek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Görög öltözködés. Öltözködés az ókorban Archaikus viselet  Archaikus kor – keleti hatások  Ezek a klasszikus kor kezdetén (i.e. 48o k.) teljesen eltűntek."— Előadás másolata:

1 Görög öltözködés

2 Öltözködés az ókorban

3 Archaikus viselet  Archaikus kor – keleti hatások  Ezek a klasszikus kor kezdetén (i.e. 48o k.) teljesen eltűntek.  A dúsan redőzött fehér ruha a görögség megkülönböztető jele lett  A korábbi keleties ruházatot barbárnak tartották.

4 Az ókori görögök öltözete  Egészséges emberi test, harmonikus mozgás, kiegyensúlyozott, derűs életszemlélet alapvetően meghatározta a görög öltözködést.  Szabás és varrás nélküli leplek  Bő, levegős, a test köré művészien redőzött textília  Fő díszítő elem az egyedi redőzés és az övrész  Anyaga len, gyapjú, pamut – otthon készültek  Kedvelték az erős színeket (olaj- és almazöld, ibolyáskék, jácintkék, vörös)  Szalagokat használtak díszítésre  Klasszikus kortól díszítés csak a szegélyeken.

5  Női és férfi ruhák nem különböztek nagyon – két fő elemből álltak:  Az alapvető ruhadarab a khitón (χιτ ώ ν) volt (lat. tunica). A nők hosszú khitónt viseltek, amely a bokájukig ért.  A khitón fölött egy másik ruhadarabot viseltek: himation ( ἱ μ ά τιον) (lat. palla a nőknek, pallium a férfiaknak).  A tóga a palliumhoz hasonló darab volt, melyet gondosabban ráncoltak, és csak római polgárok viselhették

6

7 A nők ruhája  Jobban takarta a testüket, mint a férfiaké, hosszabb volt  A nők ruhája színesebb volt

8 Dór Anyaga gyapjú Dór Anyaga gyapjú Ión Anyaga len Ión Anyaga len Peplosz és khitón

9 Peplosz  A peplosz a dórok viselete volt.  Anyaga gyapjú  Varrás nélküli ruhadarab, egyik oldala teljesen nyitott, a vállra felhozva tűvel, csattal (fibulával), gombokkal összefogták.  Változata a diploidon, ahol a felső anyagszegélyt visszahajtották derékig vagy csípőig, ezt tűztűk össze  Gyakran öv nélkül viselték, de néha a deréknál a visszahajtás fölött vagy alatt övet hordtak.

10 Peplosz készítése

11 Peplosz felvétele

12 Khitón  A Kisázsiában élő iónok viselték eredetileg  Kellemes időjárás – vékony lenszövet  Két derékmagasságig összevarrt téglalap, aminek a felső széleit összegombolták a vállakon, vagy összetűzték egy fibulával.  A khitónra esetenként övet kötöttek, és a felesleges bőséget felhúzták a derék fölé. Ezáltal egy laza visszahajtás, a kolposz keletkezett.

13 Dór és ión khitón

14

15 Dór khitón készítése

16

17 Ión khitón készítése

18

19  A férfiak gyakran csak khitónt viseltek  A munkások khitónja rövid volt, nem fedte el a térdüket, így könnyebben mozoghattak  A khitón hosszúságát az öv segítségével tudták igazítani.  Khitoniszkosz – a khitón rövid változata

20 Himation  Téglalap alakú ruhadarab, melyet a nők és idősebb férfiak másik ruha fölött viseltek, illetve a fiatalabb férfiak csak magában.  A bal váll fölött redőzik, a derekat is körbeöleli, a bal karral tartják az adott helyzetben.  Főleg filozófusok, aszkéták és költők öltöztek így.

21 Khlamüsz  A görög férfiak kevés ruhát hordtak, bizonyos körülmények között a meztelenség is elfogadott volt.  A meleg éghajlat következtében olykor csak egy khlamüsz nevű ruhadarabot viseltek a jobb váll fölött rögzítve, és a teljes jobb oldalukat szabadon hagyva – így könnyebb volt a mozgás harc esetén.  Lovasok és katonák kedvelt köpenyszerű gyapjúból készült viselete volt.

22 Exomisz  Az egyik vállat szabadon hagyó, rövid ruhadarab  A khitón rövid formája, (bal vállon rögzítve)  Nagyobb mozgásszabadságot biztosított – lovagláshoz, kemény munkához viselték.  Halász

23 Petaszosz – széles karimájú kalap

24 Hajviselet  Asszonyok: arany, ezüst hajtűk, tiarák  Fiatal lányok: friss virágok, szalagok  Csak a nőknek és a fiúknak volt hosszú haja  A férfiak ifjúvá serdülve levágták a hajukat.

25  Divatos volt a hajat kendővel felkötni, szalag, virágfüzér  Stephanie – fémből készült hajformázó.

26 Lábbeli  Többnyire mezítláb jártak  Gazdagabbak szandálban, papucsban, puha anyagból készült cipőben, csizmában  Otthon mezítláb  Kurtizánok aranyozott szandált viseltek.


Letölteni ppt "Görög öltözködés. Öltözködés az ókorban Archaikus viselet  Archaikus kor – keleti hatások  Ezek a klasszikus kor kezdetén (i.e. 48o k.) teljesen eltűntek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések