Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Görög öltözködés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Görög öltözködés."— Előadás másolata:

1 Görög öltözködés

2 Öltözködés az ókorban

3 Archaikus viselet Archaikus kor – keleti hatások
Ezek a klasszikus kor kezdetén (i.e. 48o k.) teljesen eltűntek. A dúsan redőzött fehér ruha a görögség megkülönböztető jele lett A korábbi keleties ruházatot barbárnak tartották. A keleti stílusú öltözködést szinte átmenet nélkül váltotta fel az i.e. 5. században az egyszínű, mintázat nélküli ruházat. A perzsa háborúk elvágták a keleti kereskedelmi útvonalakat, így a dúsan redőzött fehér ruha a görögség megkülönböztető jele lett, a korábbi keleties ruházatot pedig ezentúl barbárnak tartották.

4 Az ókori görögök öltözete
Egészséges emberi test, harmonikus mozgás, kiegyensúlyozott, derűs életszemlélet alapvetően meghatározta a görög öltözködést. Szabás és varrás nélküli leplek Bő, levegős, a test köré művészien redőzött textília Fő díszítő elem az egyedi redőzés és az övrész Anyaga len, gyapjú, pamut – otthon készültek Kedvelték az erős színeket (olaj- és almazöld, ibolyáskék, jácintkék, vörös) Szalagokat használtak díszítésre Klasszikus kortól díszítés csak a szegélyeken. Ezek a ruhadarabok téglalap alakú anyagdarabok voltak, melyeket különböző módon tekertek a testük köré.

5 Női és férfi ruhák nem különböztek nagyon – két fő elemből álltak:
Az alapvető ruhadarab a khitón (χιτών) volt (lat. tunica). A nők hosszú khitónt viseltek, amely a bokájukig ért. A khitón fölött egy másik ruhadarabot viseltek: himation (ἱμάτιον) (lat. palla a nőknek, pallium a férfiaknak). A tóga a palliumhoz hasonló darab volt, melyet gondosabban ráncoltak, és csak római polgárok viselhették

6

7 A nők ruhája Jobban takarta a testüket, mint a férfiaké, hosszabb volt
A nők ruhája színesebb volt

8 Peplosz és khitón Dór Anyaga gyapjú Ión Anyaga len

9 Peplosz A peplosz a dórok viselete volt. Anyaga gyapjú
Varrás nélküli ruhadarab, egyik oldala teljesen nyitott, a vállra felhozva tűvel, csattal (fibulával), gombokkal összefogták. Változata a diploidon, ahol a felső anyagszegélyt visszahajtották derékig vagy csípőig, ezt tűztűk össze Gyakran öv nélkül viselték, de néha a deréknál a visszahajtás fölött vagy alatt övet hordtak.

10 Peplosz készítése

11 Peplosz felvétele

12 Khitón A Kisázsiában élő iónok viselték eredetileg
Kellemes időjárás – vékony lenszövet Két derékmagasságig összevarrt téglalap, aminek a felső széleit összegombolták a vállakon, vagy összetűzték egy fibulával. A khitónra esetenként övet kötöttek, és a felesleges bőséget felhúzták a derék fölé. Ezáltal egy laza visszahajtás, a kolposz keletkezett.

13 Dór és ión khitón

14

15 Dór khitón készítése

16

17 Ión khitón készítése

18

19 A férfiak gyakran csak khitónt viseltek
A munkások khitónja rövid volt, nem fedte el a térdüket, így könnyebben mozoghattak A khitón hosszúságát az öv segítségével tudták igazítani. Khitoniszkosz – a khitón rövid változata

20 Himation Téglalap alakú ruhadarab, melyet a nők és idősebb férfiak másik ruha fölött viseltek, illetve a fiatalabb férfiak csak magában. A bal váll fölött redőzik, a derekat is körbeöleli, a bal karral tartják az adott helyzetben. Főleg filozófusok, aszkéták és költők öltöztek így.

21 Khlamüsz A görög férfiak kevés ruhát hordtak, bizonyos körülmények között a meztelenség is elfogadott volt. A meleg éghajlat következtében olykor csak egy khlamüsz nevű ruhadarabot viseltek a jobb váll fölött rögzítve, és a teljes jobb oldalukat szabadon hagyva – így könnyebb volt a mozgás harc esetén. Lovasok és katonák kedvelt köpenyszerű gyapjúból készült viselete volt.

22 Exomisz Az egyik vállat szabadon hagyó, rövid ruhadarab
A khitón rövid formája, (bal vállon rögzítve) Nagyobb mozgásszabadságot biztosított – lovagláshoz, kemény munkához viselték. Halász

23 Petaszosz – széles karimájú kalap

24 Hajviselet Asszonyok: arany, ezüst hajtűk, tiarák
Fiatal lányok: friss virágok, szalagok Csak a nőknek és a fiúknak volt hosszú haja A férfiak ifjúvá serdülve levágták a hajukat.

25 Divatos volt a hajat kendővel felkötni, szalag, virágfüzér
Stephanie – fémből készült hajformázó.

26 Lábbeli Többnyire mezítláb jártak
Gazdagabbak szandálban, papucsban, puha anyagból készült cipőben, csizmában Otthon mezítláb Kurtizánok aranyozott szandált viseltek.


Letölteni ppt "Görög öltözködés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések