Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 A KÖZPONTI AJTÓZÁRÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Budapest, 2013. május 7. Rózsa János balesetvizsgáló.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 A KÖZPONTI AJTÓZÁRÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Budapest, 2013. május 7. Rózsa János balesetvizsgáló."— Előadás másolata:

1 1 A KÖZPONTI AJTÓZÁRÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Budapest, 2013. május 7. Rózsa János balesetvizsgáló

2 2

3 3 AJTÓVAL ÖSSZEFÜGGŐ BALESETEK SZÁMA 2012.

4 4 AJTÓVAL ÖSSZEFÜGGŐ BALESETEK 2012. forrás: MÁV Zrt.

5 5 TSI KÖVETELMÉNY – ÚJ JÁRMŰVEKNÉL 2011/291/EU Bizottsági Határozat (2011.04.26.) 70/2012. (XII.20.) NFM rendelet •Ajtókat lehessen központilag (járművezető/vonatkísérő által) bezárni •Menet közben az ajtókat ne lehessen kinyitni (csak vésznyitó esetén) •Folyamatos állapot visszajelzés a mozdonyvezető felé

6 6 JÁRMŰVEK - SZABÁLYOK Helyi- és elővárosi vasutaknál ezek a követelmények teljesülnek, a szabályozás is ennek megfelelő.

7 7.HÉV MX/A LÉGSÉMA

8 8 METRÓ V1. 114. A vonat állomáson való tartózkodása idején a mkv. köteles: •a) … •c) ellenőrizni, hogy az ajtójelzés jelzőlámpája az ajtók tényleges helyzetének megfelelően jelez; •h) a vonat ajtóinak bezárása után meggyőződni arról, hogy az ajtójelzés jelzőlámpája az ajtók bezárt állapotát jelzi, s ennek tényét „Ajtók zárva” szöveggel közölni a mksv.-vel

9 9 VILLAMOS UT. 11.9. A villamos járművezető akkor indíthatja el a szerelvényt, ha: … • az indulásjelzés megadása után a távműködtetésű ajtók zárási parancsát megadta és az ajtók becsukódtak, •a távműködtetésű ajtók zárt állapotáról a szerelvény típusától függő visszajelzést kapott,

10 10 HÉV E1. 80. Az ajtók zárását a következők szerint kell végrehajtani: … •az ajtókat a tükör folyamatos figyelése mellett szabad bezárni, •az ajtójelző lámpát meg kell figyelni, Ha a folyamat bármilyen ok miatt megszakadt, mindig elölről kell megismételni az ajtók visszanyitása után. Az ajtók nyitása minden esetben csak akkor történhet, ha a járművezető egyértelműen megállapította, hogy a vonat, illetve szerelvény megállt, menet közben ajtót nyitni tilos!

11 11 ORSZÁGOS PÁLYAHÁLÓZAT

12 12 ORSZÁGOS PÁLYAHÁLÓZAT Az ajtók témakörét az F.2. két külön fejezete tárgyalja: 15. Vonatközlekedés lebonyolítása 16. Szolgálat a vonatoknál Azonos témájú, logikailag összetartozó szabályok!

13 13 ORSZÁGOS PÁLYAHÁLÓZAT Ajtók kezelését végezheti: mozdonyvezetővezető jegyvizsgáló

14 14 ORSZÁGOS PÁLYAHÁLÓZAT F.2. 15.17.4.1. Központi ajtóműködtetésű (mozdonyvezető által kezelt) vonat mozdonyvezetője az indításra történt felhatalmazás után köteles a hangosító berendezésen, — ha ilyen van — a vonat indításáról az utasokat tájékoztatni,majd 5 - 6 másodperc eltelte után az ajtókat bezárni. Az ajtók bezáródása után a visszapillantó tükörből vagy a külső kamerák által közvetített képet rögzítő monitorról — ha az lehetséges — köteles meggyőződni arról, hogy a vonatkísérő személyzet felszállt-e a vonatra. Ha valamelyik ajtó nem záródik a 16.2.1.1. pontban foglaltak szerint kell eljárni. A vonatkísérő személyzet által kezelt távműködtetésű ajtókkal rendelkező személyszállító kocsikból összeállított szerelvényekre vonatkozó részletes előírásokat az E.12.sz. Utasítás tartalmazza.

15 15 ORSZÁGOS PÁLYAHÁLÓZAT E.12. 4.5 Alapeset: a mozdonyvezető csukja az ajtókat Ha ő nem tudja: a vonatkísérők teszik ezt meg. Hibás kocsi a honállomásról nem indulhat el! Közbenső- és forduló állomásokon felmerülő hibák esetén, ha oldalanként egy ajtó használható: a rossz ajtó lezárása, megjelölése. Ha a teljes távvezérlő rendszer rossz: a hibás kocsit el kell szigetelni: A személyzetet oktatni kell!

16 16 INTEGRÁLT AJTÓRENDSZEREK

17 17 ELŐVÁROSI INGAVONAT TSI-nek megfelel, DE: •Kocsik kapcsolói •Zárjelző •UIC kábel •Vontatás-tiltás kapcsoló!

18 18 Elővárosi ingavonat- problémás esetek

19 19 Elővárosi ingavonat- problémás esetek

20 20 ELŐVÁROSI INGAVONAT PROBLÉMÁS ESETEK A vonatkísérő személyzet nem minden esetben értesül a „szolgáltatási szint” csökkenéséről, ami baleseti kockázatot rejt magában!

21 21 NEM INGAVONATOK A mozdonyok és a kocsik is képesek a táv-zárásra, de a táv-ajtózárást többnyire a vonatkísérők végzik! (hibás UIC kábel, kocsik állapota)

22 22 HALBERSTADTI INGAVONAT

23 23 AJTÓS ESEMÉNYEK 2010. március 15. Győr 2011. április 20.Gyömrő 2011. augusztus 8. Tatabánya-Tata 2012. szeptember. 9.Kelenföld Védjük meg az utasokat önmaguktól!

24 24 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET ! rozsa.janos @kbsz.hu rozsa.janos @kbsz.hu www.kbsz.hu


Letölteni ppt "1 A KÖZPONTI AJTÓZÁRÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Budapest, 2013. május 7. Rózsa János balesetvizsgáló."

Hasonló előadás


Google Hirdetések