Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

BT Szakkör 3. előadás. BT Szakkör Zóna szám : 41 52 Busz vonal száma Bővítő címe Érzékelő kötése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "BT Szakkör 3. előadás. BT Szakkör Zóna szám : 41 52 Busz vonal száma Bővítő címe Érzékelő kötése."— Előadás másolata:

1 BT Szakkör 3. előadás

2 BT Szakkör Zóna szám : 41 52 Busz vonal száma Bővítő címe Érzékelő kötése

3 BT Szakkör Zóna Programozás Technikusi mód, 52es menüpont zónaszám kiválasztása után a funkcióknál Használt zóna típusok Galaxy magyar – 61.old

4 BT Szakkör 01 - Utolsó Zóna (késleltett) Ha a rendszer élesített állapotban van és megnyitnak egy UTOLSÓ ZÓNA típusúra programozott zónát akkor ez nem ad azonnal riasztást hanem elindítja a BEMENETI IDŐ késleltetést. A bekapcsolás során ez a zóna fejezi be a bekapcsolási folyamatot, és ezért is nevezik UTOLSÓ ZÓNA típusnak ( Általában a bejárati ajtó nyitásérzékelője lehet ilyen zóna ) Ha elkezdődött a KIMENETI IDŐ késleltetés és a felhasználó elhagyja a területet akkor az UTPLSÓ ZÓNA megnyitása majd zárása után azonnal élesedik a központ- feltéve ha az összes többi zóna már zárt állapotban van. ( Ezt más néven kontaktusra élesedésnek is szokták hívni ) A be - és kikapcsolás során az UTOLSÓ ZÓNA nyitása ( - ) és zárása ( + ) is bekerül az eseménytárba. Ha egy zónát UTOLSÓ ZÓNA típusúra programozott és a programozás során megnyomja a [*] gombot akkor ez a zóna az 51= PARAMÉTEREK menüpontban beprogramozott BEMENETI IDŐ kétszeresével fog működni. ( Dupla késleltetést ad ) Ha a bekapcsolási folyamat során egy UTOLSÓ típusú zónát megnyitnak akkor az nem jelenik meg a kijelzőn mint nyitott zóna hanem csak a hangjelzés válik szaggatottá. Megjegyzés: Egy UTOLSÓ típusú zóna egyidejűleg több csoport élesítését is befejezheti. Ha a zóna programozása során a csoport meghatározásánál egy csillaggal jelöli meg a zónát [*] akkor ez a zóna több csoport élesítésére is hatással lesz. Lásd: Csillag csoport funkció.

5 BT Szakkör 02 - Kimenet (követő) Ezt a zónatípust amelyet itt KIMENET típusúnak nevezünk a szakzsargonban Követő zónának vagy Bejárati Útvonalnak is szokták nevezni. A bejárati útvonal elnevezés azért találó mivel általában a bejárat és a kezelőegység közötti útvonalon lévő érzékelőket ilyen típusú zónának programozzuk. A be és kikapcsolási folyamat alatt ennek a zónának a működése bénítva van, vagyis amíg tart a BEMENETI IDŐ addig ennek a zónának a jelzése nem ad riasztást, úgyszintén a KIMENETI IDŐ alatt sem. Ha viszont úgy lép be valaki a védett területre hogy nem az UTOLSÓ zóna az amelyet először megnyit hanem egy KIMENET típusú zóna, akkor ez azonnali riasztást -BEHATOLÁS JELZÉST - eredményez. Ha a bekapcsolási folyamat során egy UTOLSÓ típusú zónát megnyitnak akkor az nem jelenik meg a kijelzőn mint nyitott zóna hanem csak a hangjelzés válik szaggatottá. Megjegyzés: Lehetőség van arra hogy egy ilyen típusú zóna egyszerre több csoporthoz is tartozzon. Amikor a zóna programozása során a csoportokat kijelöli akkor nyomja meg a [*] gombot és jelölje ki a csoportokat. Ebben az esetben az is lehetséges hogy egy KIMENET típusú zóna amely olyan csoporthoz tartozik amely jelenleg bekapcsolt állapotban van, és a megsértése mégsem okoz riasztást.

6 BT Szakkör 03 – Behatolás (azonnali) Ez a legáltalánosabban használt zónatípus. Ha a központ kikapcsolt állapotban van akkor nem aktív, ha viszont élesített állapotban van akkor a zóna megsértése azonnal teljes riasztást eredményez. Az ilyen riasztást RESETELNI kell egy érvényes felhasználói kóddal. A RESET szintjét az 51=PARAMÉTEREK menüpontban a RENDSZER RESET paraméter határozza meg. A gyári alapbeállítás szerint minden zóna BEHATOLÁS típusúra van programozva a RIO paneleken és a főpaneleken is ( kivéve a 1001 és 1002 zónákat a GALAXY 8,18 és 60 központokon.) Bármikor egy újabb RIO egységet csatlakoztat a rendszerhez az újonnan konfigurált RIO minden zónája BEHATOLÁS típusúra van programozva. ( Természetesen azt tetszés szerint megváltoztathatja)

7 BT Szakkör 04 - 24 óra A 24 órás típusú zóna mindig aktív. Ennek a zónának a megsértése mindig okoz valamilyen jelzést attól függően hogy a központ kikapcsolt állapotban van vagy pedig élesítve. Ha a központ kikapcsolt állapotban van akkor a 24 órás típusú zóna nyitása csak belső riasztást okoz, vagyis ilyenkor nem aktivizálja a SZIRÉNA vagy BEHATOLÁS kimeneteket. Ha a központ élesített állapotban van akkor a 24 órás zóna ugyanúgy működik mint a BEHATOLÁS, vagyis a zóna nyitása teljes riasztást okoz. Akár kikapcsolt akár élesített állapotban történt a jelzés, a 24 órás zóna riasztása után mindig RENDSZER RESET szükséges

8 BT Szakkör 13 – Segélyhívás Ezt a zónatípust amelyet itt SEGÉLYHÍVÁSNAK nevezünk, más központoknál PA zónának esetleg TÁMADÁSJELZÉS zónának is szokták hívni. Ennek a zónának az aktivizálása minden esetben azonnali HANGOS RISZTÁST fog eredményezni, vagyis aktivizálja a 01=SZIRÉNA típusú kimeneteket is. Amennyiben a 51=PARAMÉTEREK menüpontban sziréna késleltetést is programozott ( 2=Sziréna késleletes ) úgy ez a paraméter a 13=SEGÉLYHÍVÁS típusú zóna jelzése esetén törölve lesz és a sziréna AZONNAL megszólal. A SEGÉLYHÍVÁS típusú zónák riasztása nyugtázást igényel, amelyet csak a megfelelő szintű kóddal lehet megtenni. Azt hogy milyen szintű kód szükséges a segélyhívás nyugtázásához, az 51=PARAMÉTEREK menüpontban a 22=Veszhívás Reset paraméter határozza meg. A vészhívás nem aktivizálja a 04=BEHATOLÁS típusú kimeneteket. Megjegyzések: 1. Ha egy 13=SEGÉLYHÍVÁS típusú zóna nyitott állapotban van akkor bármely érvényes kód beírása során a kijelzőn megjelenik egy figyelmeztető jelzés. Amíg ez a zóna nyitva van addig a hozzá tartozó csoportot nem lehet élesíteni.2. A 13=SEGÉLYHÍVÁS típusú zóna szabotázsköre mindig aktív, még akkor is amikor a rendszer Technikusi Üzemmódban van. ( annak ellenére hogy a Technikusi Üzemmód kikapcsolja az összes többi szabotázsfigyelést ) 3. A GALAXY 512 esetében ( csak ennél a központnál ) nem lehet belépni Technikusi módba ha egy SEGÉLYHÍVÁS zóna nyitva van.

9 BT Szakkör 14 – Néma segélyhívás A 14=NÉMA SEGÉLYHÍVÁS típusú zóna működése megegyezik a 13=SEGÉLYHÍVÁS zónáéval azzal a különbséggel hogy ennek a zónának az aktivizálása nem okoz sem hangos jelzést, sem pedig látható kijelzést a központon. Sem a sziréna sem pedig a villogó kimenet nem ad jelzést de a kezelőn sem lesz hangjelzés vagy szöveges kiírás. Ezért ezt a zónát CSÖNDES PA zónának is szokták nevezni. A zóna aktivizálása csak a 03=VÉSZHÍVÁS típusú kimeneteken fog jelzést okozni. A zóna aktivizálása (+) és visszaállítása (-) is rögzítve lesz az eseménytárban. Megjegyzések: 1. Ha a bekapcsolás alatt egy 14=NÉMA SEGÉLYHÍVÁS zóna nyitva van akkor azt a központ kijelzi a felhasználónak. 2. A 14=NÉMA SEGÉLYHÍVÁS típusú zóna szabotázsköre mindig aktív, még akkor is amikor a rendszer Technikusi Üzemmódban van. ( annak ellenére hogy a Technikusi Üzemmód kikapcsolja az összes többi szabotázsfigyelést ) 3. A GALAXY 512 esetében ( csak ennél a központnál ) nem lehet belépni Technikusi módba ha egy NÁMA SEGÉLYHÍVÁS zóna nyitva van.

10 BT Szakkör 18 – tartalék A SZABAD ZÓNA egy olyan zónatípus amely teljesen ki van kapcsolva a rendszer működéséből. Ha egy zónát ilyen típusúra programozott akkor a rendszer ennek a zónának a bemenetét egyáltalán nem figyeli, sem riasztási sem szabotázsjelzés szempontjából, tehát jelzést nem okozhat. Megjegyzés: Bár a SZABAD ZÓNA a rendszer működésében nem vesz részt, ennek ellenére javasolt az ilyen zónák bemenetét is lezárni egy 1 kΩ-os 1%-os ellenállással.

11 BT Szakkör

12 Csoportok Engedélyezése : 63 menüpont - > csoport módusz A1 A2 A3 A4 A5 A6 A7 A8 B1 B2 B3 B4 B5 B6 B7 B8 C1 C2 C3 C4 C5 C6 C7 C8 D1 D2 D3 D4 D5 D6 D7 D8


Letölteni ppt "BT Szakkör 3. előadás. BT Szakkör Zóna szám : 41 52 Busz vonal száma Bővítő címe Érzékelő kötése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések