Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Árnyéksereg Dilemmák és megoldási lehetőségek a szociális foglalkoztatásban Gyetvai Gellért.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Árnyéksereg Dilemmák és megoldási lehetőségek a szociális foglalkoztatásban Gyetvai Gellért."— Előadás másolata:

1 Árnyéksereg Dilemmák és megoldási lehetőségek a szociális foglalkoztatásban Gyetvai Gellért

2 GAZDASÁGI MEGHATÁROZOTTSÁG Átalakult a világ – a szociális mennyit igényel a gazdaságiból elv átalakult a gazdaságból mennyi lehet szociális elvvé Mit jelent ez? - gazdasági meghatározottság Háttér: neoliberális logika, hozzáférési jogosultságok változása (pénz van bőven, de…), társadalom kettészakadása stb. Következmények: - „Aki tud, dolgozzon!” – populáris politika, sok kérdéssel! - Megváltozott munkaképességű meghatározás (munkaegységként definiált ember) -Új kérdések a szociális szférában: Megéri-e? – rentabilitási elvárások (idegen elem, de meg kell szokni) Ezzel új szimbiózis kezd kialakulni!

3 A szociális és gazdasági szféra újfajta vegyülete jön létre A sínek kereszteződnek! Szociális szféra Gazdasági szféra Meghatározó a gazdasági, ami anomáliákkal is jár (még)

4 HIBÁS GAZDASÁGI LOGIKA – MI KÖVETKEZIK EBBŐL? 1.Lineáris szemlélet – stációk A-ból B-be 2.Homogenizáló hatások (leegyszerűsít, miközben a csoport éppen munkaszempontok szerint a legösszetettebb). 3.Az ember munkaegységként jelenik meg benne Ez hibás gyakorlatot szül…

5 AZ ÚJ HELYZET BIZONYTALANSÁGOT KELT! Problémás foglalkoztatási „elvárások” Legyen termelő egység, de… •piaci kompetenciák sokszor hiányoznak (ellátók) •a legbonyolultabb folyamat a termékfejlesztés •ellátottak nagyobb része nem alkalmas rá •intézmények önmagukban igen gyengék piaci szereplőként •befektetéseket igényel, de ez alig lehetséges •ellenőrzési és ösztönző rendszer nem ezt támogatja valójában – miközben van elvi lehetőség…

6 ELVI LEHETŐSÉGEK A TÖBBSÉGNÉL (általánosíthatóság) 1.Ha foglalkoztatás, akkor munka, ha munka, akkor piaci közelség 2.Munka vs. kvázi munka 3.Munkaintenzív feladatok Bírálata: nem ad elég lehetőséget az egyéniség kibontakozására! Válasz: „U” modell, gatesizmus, neoliberális verseny, társadalom refeudalizálása stb. Tapasztalatok szerint nem csupán az számít, mit végeznek az emberek, hanem legalább annyira, hogy hogyan! (Hawthorn-effektus újratöltve)

7 LEHETSÉGES ELVEK, AMELYEK TELJESÜLÉSÉVEL MEGOLDÁS SZÜLETHET (HÁROM ELVI CSOMAG)

8 A JÖVŐ ELVEI (gazdasági) 1.Ha rehabilitáció, akkor foglalkoztatás (is), ha foglalkoztatás, akkor munka, ha munka, akkor piaci közelség 2.Szociális és gazdasági kompetenciák (rehabilitáltak és ellátottak esetén egyaránt) 3.Kettős célok (integráció + gazdaságosság)

9 A JÖVŐ ELVEI (szociális) 1.Ha rehabilitáció, akkor munka, ha munka, akkor mindenképpen piachoz kötött, abban pozícionált + hozzárendelve a védettséget, védett környezetet 2.Szociális és gazdasági elvárások egyaránt fontosak (kettős prioritás) 3.A versenyszférába való visszajutás nem egyedüli lehetőség (zárványok)

10 A JÖVŐ ELVEI (ideológiai) 1.Nem fogadja el tisztán a liberális logikát 2.Az ember ökológiája elv megvalósulása

11 Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "Árnyéksereg Dilemmák és megoldási lehetőségek a szociális foglalkoztatásban Gyetvai Gellért."

Hasonló előadás


Google Hirdetések