Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Neuropathia szűrése és lábvizsgálat a Szatmár-Beregi Kórházban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Neuropathia szűrése és lábvizsgálat a Szatmár-Beregi Kórházban"— Előadás másolata:

1 Neuropathia szűrése és lábvizsgálat a Szatmár-Beregi Kórházban
Készítette: Tiszáné Móricz Márta Diabetológiai szakápoló

2 Diabeteses láb néven a cukorbetegség olyan idült lábszövődményét értjük, amelynek kialakulásában összetett tényezők játszanak szerepet: neuropathia diabetica, csont- és izületi elváltozások statikai eltérések, bőr- és köröm megbetegedések, társuló infekciók A diabétesz késői szövődménye ez, de jelentős klinikai probléma is egyben, hiszen a nem-traumás eredetű végtag amputációk mintegy feléért felelős.

3 Általánosságban véve a neuropathia diabetica megjelenése a diabétesz tartammal és a tartós anyagcserehelyzettel van összefüggésben: hosszabb betegségtartam és rossz anyagcsere-egyensúly esetén a neuropathias szövődmény gyakrabban fordul elő. A gyakorlatban a cukorbetegek kb.1/3-ánál számíthatunk olyan neuropahias szövődményre, ami alapot teremt a diabéteszes láb kialakulásához.

4 A betegek szinte észrevétlenül szenvedhetnek el kisebb (mechanikus, termikus, vagy vegyi eredetű) traumákat, a fonákérzés, fájdalom vagy éppen a teljes érzéktelenség következtében.

5 A trauma kapcsán a bőr folytonossága megszakad, a kórokozó baktériumok könnyen a mélybe hatolnak gyulladásos tüneteket előidézve. A talpi zsírpárna elvékonyodik, megváltoznak a nyomásviszonyok, új nyomáspontok jönnek létre.

6 A bőrkeményedésekben rövid idő alatt típusos talpi fekély jelenik meg.

7 A diabetológiai szakrendelők fontos feladata, hogy a beteg ne jusson el ebbe a stádiumba. Éppen ezért a Magyar Diabetes Társaság szakmai kollégiumának ajánlásában is benne foglaltatik, hogy legalább évente egyszer kötelezően ellenőrizni kell a gondozott beteg lábát.

8 A diabéteszes láb szindróma kialakulásának megelőzésében kiemelkedő szerepe van a neuropathia diabetica prevenciójának, illetve megfelelő kezelésének. E téren alapfeltételként a minél tökéletesebb anyagcsere-egyensúly elérése és tartós biztosítása szerepel. Ezen túlmenően kiemelkedő szerepe van a láb rendszeres ellenőrző vizsgálatának, mely a gondozó team feladata. Ennek keretében elvégzendő a láb bőrének (szárazság, bőrkeményedések, gombásodás), alakjának (hallux valgus, kalapácsujj, boltozati eltérések), valamint a körmök (körömápolás, vágás minősége, gombásodás elszíneződés) gondos vizsgálata.

9 A neuropathia vizsgálata speciális Rydel-Seiffer szerint kalibrált, 128 Herz-en rezgő hangvillával történik, mellyel a vibráció-érzet küszöbértékét vizsgáljuk. A hangvillát rezgésbe hozva annak ék alakú beosztása kettéválik, majd a rezgés csillapodásával fokozatosan egybeolvad. A küszöbérték nagyságát az a szám jelzi, amelynél a beteg a rezgést tovább már nem érzi.

10 A VIZSGÁLAT KIVITELÉZÉSE:
megkérjük a beteget, tegye szabaddá mindkét lábát, majd feküdjön le kikérdezzük a fájdalom milyenségét illetően (általában égő, szúró jellegű a fájdalom) Art.dors.ped. és art.tibialis posterior tapinthatóságának ellenőrzése, ezzel egyidejűleg már érezhető a láb hőmérséklete is (hideg vagy meleg tapintatú-e?) megfigyeljük a talpon, lábujjakon lévő elváltozásokat, bőrkeményedéseket, esetleges sérüléseket, deformitásokat szemügyre vesszük a körmök állapotát (gombás elváltozás ill. a körmök vágása)

11 elvégezzük a hangvilla vizsgálatot: először a hangvillát rezgésbe hozva a beteg kezének ujjain mutatjuk meg mit kell majd éreznie a vizsgálat alatt, megkérjük figyeljen a rezgésre és jelezze ha abba marad.

12 majd a villát ismét rezgésbe hozva a láb csontos részeire helyezve vizsgáljuk a vibráció érzést

13 Amennyiben a rezgés csillapulásakor a skála 6-8 fokozata között jelzi a beteg az érzés megszűnését, nincs szó érdemi neuropathiáról, viszont 5 vagy ez alatti érték esetén már kialakult neuropathiáról beszélünk.

14 A neuropathiás lábat mindenképpen el kell különíteni az érszűkület következtében kialakult, un.ischaemias lábtól. ISCHAEMIÁS LÁB NEUROPATHIÁS LÁB a végtag hűvös tapintatú a végtag meleg tapintatú a perifériás erek enyhén vagy egyáltalán nem tapinthatók perifériás erek tapinthatók vibráció érzés: 6-8 közötti vibráció érzet: 5 vagy ez alatti a fájdalom általában járáskor jelentkezik a fájdalom általában éjszaka, nyugalomban Ha ischaemiás láb gyanúja merül fel a beteget Doppler-vizsgálatra, majd érsebészetre irányítjuk. Természetesen a két kórforma keveredése is előfordulhat

15 A DIABETESES LÁB KIALAKULÁSÁNAK MEGELŐZÉSE, LÁBÁPOLÁS OKTATÁSA:
A diabéteszes láb syndroma megelőzése érdekében a cukorbeteg naponta, de legalább heti 2-3 alkalommal áztassa a lábát Celsius-fokos vízben, kerülendők az erősen zsírtalanító szappanok, alkohol tartalmú fürdőszerek. Lábáztatásra ajánlott enyhe antiszeptikus hatású szerek: híg kamilla -, 1 ezrelékes hypermangán-, betadin- vagy neomagnol-oldat. Naponta javasolt a láb részletes vizsgálata is, akár tükör, vagy romló látás esetén családtag bevonásával. Gombás folyamatok esetén bőrgyógyász szakorvoshoz, minden más legapróbb sérülés esetén, kötelezően orvoshoz kell fordulni. Lábáztatás és lábmosás után fontos a lábujjak közének szárazra törlése puha törölközővel.

16 Bőrkeményedések eltávolítására habkő használata javasolt, melyet gyakran kell cserélni a fertőzések elkerülése érdekében. Ollót illetve más éles eszközt bőrkeményedések eltávolítására nem szabad használni! A cukorbeteg soha ne járjon mezítláb! Fontos az állandó zokni vagy harisnya viselése, mely lehetőleg fehér legyen, a sérülések könnyebb észrevehetősége miatt. A körmöket mindig egyenesre kell vágni, nem szabad a sarkokat kivágni. Csak tompa végű olló használható, szükség esetén körömreszelő használata megengedett.

17 A cukorbeteg csak alacsony sarkú, kényelmes, finom belső kiképzésű cipőt viseljen! A megelőzés fontos részét képezik a lábak számára maximális védelmet nyújtó védő-lábbelik, talpbetétek és gyógycipők. Gyógycipő felírására kerülhet sor, abban az esetben, ha a vibrációérzet küszöbértéke 5 vagy ez alatt van. A javaslatot a neuropathia vizsgálatot követően diabetológus teheti meg, magát a lábbelit pedig traumatológus, ortopéd- ill.rehabilitációs szakorvos utalványozhatja. Enyhébb esetekben jó szolgálatot tehet egy jó minőségű edző-vagy sportcipő is.

18 Nagyon fontos, hogy a lábápolás oktatása után a szóban közölt jó tanácsokat a beteg nyomtatott formában is megkapja. Erre szolgálnak a különböző kiadványok, melyek nagy segítséget nyújtanak az egészségnevelő munkánkhoz, hiszen a beteg az oktatáson hallottaknak csak töredékét jegyzi meg. A kiadványokat hazaviheti, majd ismételten átolvasva a tanácsokat, könnyebben ülteti át azokat a gyakorlatba.

19 Mindezek ismeretében elmondható, hogy nagy felelősség hárul a Diabetológiai szakrendelőkben dolgozó orvosokra,nővérekre illetve magára a betegre is.

20 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Neuropathia szűrése és lábvizsgálat a Szatmár-Beregi Kórházban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések