Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ERŐ FAJTÁI.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ERŐ FAJTÁI."— Előadás másolata:

1 AZ ERŐ FAJTÁI

2 A legismertebb erőfajták
Gravitációs kölcsönhatás Gravitációs erő A gravitációs erő kiszámítása A gravitációs erő ábrázolása Tartóerő A tartóerő ábrázolása

3 A legismertebb erőfajták
izomerő Fi rugalmas erő Fr mágneses erő Fm elektromos erő Fe gravitációs erő Fg súlyerő Fs tartóerő Ft súrlódási erő Fsúrl.

4

5

6 Gravitációs kölcsönhatás
A testek azért esnek lefelé, mert a Föld vonzza őket. Ez a hatás akármekkora tömegű testre hat, ezért tömegvonzásnak vagy gravitációnak nevezzük.

7 Nem csak a Föld vonzza az őt körülvevő testeket, hanem bármilyen két test vonzóerőt fejt ki egymásra, ám ennek az erőnek olyan pici az értéke, hogy csak nagyon pontos méréssel lehet kimutatni!

8 Eötvös Loránd (1848–1919) Magyar fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt. A Föld gravitációs hatását tanulmányozta.

9 Gravitációs erő A Föld testekre kifejtett gyorsító hatását a gravitációs erő fejti ki. Jele Fg. Ez az erőhatás könnyű testekre kicsi, súlyos testekre nagy. A szabadon eső testet a gravitációs erő gyorsítja.

10

11 A gravitációs erő kiszámítása
A gravitációs erő nagysága függ: a test tömegétől a gravitációs gyorsulástól Fg = m ∙ g Az 1 kg tömegű testet érő gravitációs erő nagysága közel 10 N .

12 A gravitációs erő ábrázolása

13 Ha a Föld felszínétől távolodunk, a Föld körüli gravitációs mező gyengül.
Ezért ugyanazt a testet a Földtől távolabb kisebb gravitációs erőhatás éri, mint a földfelszín közelében.

14

15 Az ugyanakkora tömegű testet érő gravitációs erő nagysága attól is függ, hogy a test a Föld melyik pontján van. Ennek egyik oka az, hogy a Föld nem pontosan gömb alakú (az Északi- és a Déli-sark közelebb van a Föld középpontjához, mint az Egyenlítő), a másik a Föld forgása. A gravitációs hatás ezért erősebb a sarkokon, mint az Egyenlítőnél.

16 A gravitációs erő nagysága függ attól is, hogy mekkora tömegű a test, amelynek gravitációs mezője kifejti a vonzást. A Hold felszínén pl. közel 6 -szor kisebb, a Nap felszínén viszont 28 -szor erősebb a gravitációs hatás, mint a Föld felszínén.

17 Kísérlet Akasszunk rugós erőmérőre 50 g, 100 g, illetve 150 g tömegű testet! Olvassuk le, hogy mit mutat az erőmérő!

18 Tartóerő Ha a testeket tartjuk vagy felfüggesztjük, akkor a testekre egy fölfelé mutató erő is hat, amelyik a lefelé ható gravitációs erő hatását ellensúlyozza. Ezt tartóerőnek nevezzük.

19 A tartóerő ábrázolása

20 Feladat Tk o Számítsuk ki, hogy mekkora erő gyorsítja az ablakpárkányról leeső virágcserepet, ha annak tömege 2 kg!

21

22 A virágcserepet a gravitációs erő gyorsítja. m = 2 kg g = 10 m/s2 Fg =
A virágcserepet a gravitációs erő gyorsítja. m = 2 kg g = 10 m/s2 Fg = ? (N) Fg = m ∙ g = 2 kg ∙ 10 m/s2 = 20 N

23


Letölteni ppt "AZ ERŐ FAJTÁI."

Hasonló előadás


Google Hirdetések