Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A jogszerű és hatékony foglalkoztatás lehetősége kollektív szerződésben Pécs, 2017. 06. 20. Előadó: dr. Nemeskéri-Kutlán Endre Munkajog vezető.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A jogszerű és hatékony foglalkoztatás lehetősége kollektív szerződésben Pécs, 2017. 06. 20. Előadó: dr. Nemeskéri-Kutlán Endre Munkajog vezető."— Előadás másolata:

1 A jogszerű és hatékony foglalkoztatás lehetősége kollektív szerződésben Pécs, 2017. 06. 20.
Előadó: dr. Nemeskéri-Kutlán Endre Munkajog vezető

2 Az eltérő szabályozás elvi keretei
Mt § (2) Kollektív szerződés - eltérő rendelkezés hiányában - a Második és a Harmadik Részben foglaltaktól eltérhet. (teljes diszpozitivitás) A munka- és pihenőidő (XI. fejezet) szabályozása is ide tartozik, azonban nem érvényesül mégsem a teljes diszpozitivitás számos szabály esetén mégis tiltott az eltérés (kógencia, illetve köztulajdon) illetve a KSz csak a munkavállaló javára térhet el (a gyakorlatban nem egyszerű eldönteni mi van a „javára”, még az összefüggő rendelkezések összehasonlításával sem)

3 Elvárások a foglalkoztatással
szemben a munkavállalói „vágyak” – ELTÉRÉSEKET INDUKÁLNAK kevesebb „szolgálat”, kevesebb munkába járás stabil, tervezhető beosztás („fix forda”) v/s létszámhiány készenléti jellegűvé minősített munkakör: munkaközi szünet a munkaidő része v/s köztulajdonú munkáltató minél több rendkívüli munkavégzés, rendelkezésre állás v/s csak a törvényes munkaidő teljesítése, bejelentett állás meg kell –e védeni a munkavállaló saját magától? A korlátok nélküli egyéni alkuk „szabadsága”

4 a „nem általános” foglalkoztatás szegmensei
a „közlekedés lebonyolításában érintett”, az Mt. 135.§ (4) bekezdésének hatálya alá tartozó munkáltató (MÁV Zrt: d) pont: „zavartalan vasúti közlekedést biztosító munkakörök” – KSz-ben: osztott munkaidő, Mt §-októl eltérés a munkáltató működése, a tevékenység jellege érdemben teljesen eltér az „általános munkarend” ideális világától a köztulajdonban álló munkáltató – az eltérés teljes tilalma (se egyéni megállapodásban, se KSz-ben) Mt. 205.§ (2) bek. b) pontja: munkaközi szünet munkaidőn kívül – készenléti jellegűvé válni? Mt. 205.§ (3) bek. – rövidebb, teljes munkaidő alkalmazásának tilalma, kivéve „az egészségi ártalom vagy veszély kizárása érdekében” – mi képes KIZÁRNI?

5 eltérési szükségletek a zavartalan vasúti közlekedés biztosítására I.
A napi munkaidő max. 12 óra lehet [rendes + beosztástól eltérő- Mt. 99.§ (2) bek. a) pont], kivételek rendes munkaidőben: készenléti jellegű munkakör [akár 24 óra is], az Mt. 135.§ (4) bek. szerinti egyéni megállapodás esetén nem kell megemelt mértékű teljes napi munkaidő a nyári időszámítás végén, az Mt. 135.§ (4) bek. d) pont hatálya alatt nem készenléti jellegű munkakörben „éjszakai szolgálat 14 óráig”, ha van egyéni megállapodás kivételek rendkívüli munkaidőben: Mt. 108.§ (2) bek. szerinti kivételes helyzetek az Mt. 135.§ (4) bek. d) pont hatálya alatt nem készenléti jellegű munkakörben „ legfeljebb14 óra összesen”, ha van egyéni megállapodás

6 eltérési szükségletek a zavartalan vasúti közlekedés biztosítására II.
KSz. szerint többféle munkaközi szünet kiadása: Mt. főszabályai szerinti feltételekkel készenléti jellegű munkakör: a munkaidő része az előző két körbe nem vonhatók, az Mt. 135.§ (4) bekezdése szerinti eltéréssel csökkentett mértékű munkaközi szünet, kevesebb munkahelyen töltött idő bármikor, akármikor, több részletben összességében teljesül és kiadottnak tekintendő, szolgálatonként külön díjazás mellett, az speciális kiadási módra tekintettel

7 Változó napi pihenőidő –
(Mt.) Az Mt. alapján a napi munka befejezése és a másnapi munkakezdés között, legalább 11 óra, egybefüggő napi pihenőidőt kell biztosítani. Ez csökkenthető, de legalább 8 óra biztosítandó: készenléti jellegű munkakörben megszakítás nélküli munkarendben többműszakos munkarendben idénymunkát végző munkavállaló esetében osztott munkaidő esetén az Mt. 104.§ új (4) bekezdése: kompenzál: a két egymást követően beosztott napi pihenőidők együttes tartama legalább 22 óra.

8 Változó napi pihenőidő –
(KSz) párhuzamos eltérés a KSz csak a megszakítás nélküli munkarendre tartalmaz eltérő szabályokat: a lakásra érkezéstől a munkába indulásig „nettó” 12 óra az utazási időket helyi függelék határozza meg, normaidőként helyi függelék csökkentheti legalább 8 (7) órára jelent –e ez eltérést az Mt. új szabályához képest egyáltalán? ha igen, akkor ez jogszerű –e minden érintettre vagy csak az Mt. 135.§ (4) bek. hatálya alatt?

9 A beosztás módosítása – élve a teljes diszpozitivitással
Mt. 97.§ (5) bek. – előre nem látott körülmény – 4 nappal korábban még egyoldalúan módosítható a beosztás KSz a 4 napot 5 napra emeli 5 napon belül a munkavállaló írásbeli kérelmére a munkáltató kezdeményezésére kötött írásbeli megállapodás alapján + rendkívüli átvezénylési díj a megállapodás „ára” mérlegelni kell, hogy valós lehetősége –e a megállapodás és megéri –e ennek hiányában csak rendkívüli munkavégzés elrendelésével tud a munkáltató lépni

10 speciális rendelkezésre állás-
üzemszerű eltérések I. „hókészenlét”: a technológia szerinti alap ( és között) készenlét egészíthető ki operatív módón 12 órával megelőzően, legalább 12 órás készenlétekkel lemondása legalább 12 órával a készenlét kezdete előtt „a rendkívüli meleg miatti készenlét”: a pálya felügyeletére ( és között pihenő és munkaszüneti napokon óra között) készenlét egészíthető ki operatív módón legalább 4 nappal korábban

11 A heti pihenőidő – üzemszerű eltérések II.
A megszakítás nélküli munkarendben: két szolgálat között 48 óra megszakítás nélkül havonta egy teljes vasárnap szombat 08 órától – hétfő 05 óráig (az intervallumtól HF jogosult eltérni) és legalább 47 óra lehet heti legalább 42 órás pihenőidőt is, de ekkor a munkaidőkeret átlagában kell részesülnie a heti 48 órában a pihenőidők a munkaidő-beosztás részeként kell közölni

12 Köszönöm a szíves FIGYELMÜKET!
ZÁRÓRA Köszönöm a szíves FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "A jogszerű és hatékony foglalkoztatás lehetősége kollektív szerződésben Pécs, 2017. 06. 20. Előadó: dr. Nemeskéri-Kutlán Endre Munkajog vezető."

Hasonló előadás


Google Hirdetések