Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,"— Előadás másolata:

1 Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, 2009. december 18.

2  Össztársadalmi érdek a megváltozott munkaképességű munkavállalók visszavezetése a munkaerő piacra.  1998-tól megkezdték a foglalkozási rehabilitáció rendszerének kiépítését, amelynek célja, hogy minden megváltozott munkaképességű munkavállaló az egészségkárosodásának, illetve fogyatékosságának megfelelő munkahelyi környezetben, képességeihez mért, megfelelő munkakörben dolgozhasson.

3 Az akkreditáció fogalma, célja  2007. július 01-jétől már csak az akkreditált foglalkoztatók jogosultak bértámogatásra, vagyok azok, amelyek megfelelnek az új szabályokban rögzített szakmai követelményeknek. Rendelkeznek olyan személyi és tárgyi feltételekkel, amelyek biztosítják az egészségkárosodással élő és fogyatékos személyek egészségi állapotának és fogyatékosságának megfelelő munkahelyi környezetben megvalósuló foglalkoztatást és e tevékenységével elősegíti a munkavállalók képességeivel elérhető legmagasabb szintű foglalkoztatás megvalósítását.

4 Akkreditációs tanúsítvány  Az akkreditációs eljárás alapján kiadható tanúsítvány igazolja, hogy a munkáltató a foglalkoztatást a munkajogi és munkavédelmi szabályok megtartása mellett, a munkavállaló meglévő képességeinek megfelelő, rehabilitációs célú munkavégzés keretében, saját maga, székhelyén, telephelyén, fióktelepén biztosítja. A mmk munkavállalókat nagy létszámban foglalkoztatókkal szemben „emelt színtű” elvárásokat fogalmaz meg a követelmény rendszer.

5 A foglalkozási rehabilitáció célja  A biztonságos, megtartható, szakmai előrehaladást biztosító, a személyek képességeinek és érdeklődésének megfelelő foglalkoztatás biztosítása, mely elősegíti az egyén társadalmi reintegrációját.  Reintegráció: A társadalmi életben való újbóli részvételt elősegítő olyan folyamatról van szó, amikor a munkavállaló, jelen esetben a mmk személy tartósan kikerül különböző okok miatt a korábbi munkahelyéről és feltétlenül vissza kell, vagy vissza szeretne oda kerülni.

6 Hátrányuk a munkaerőpiacon  A deprivált helyzet oka és egyben következménye is lehet a - munkaerő-piacról történő kiszorulás - a munkanélküliség A munkaerő-piaci részvétel szempontjából a romák, a fogyatékkal élők, a megváltozott munkaképességű személyek vannak a legnehezebb helyzetben. A megállapítás fordítva is igaz: A hátrányos helyzet önmagában is megnehezíti, sok esetben lehetetlenné teszi a munkaerő-piaci részvételt, és ezáltal a társadalmi, gazdasági integrációt is.

7 Össztársadalmi érdek  Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a rendszer sikeres és egyre több foglalkoztató gondolja úgy, hogy a kölcsönös érdekeket is figyelembe véve társadalmilag is nagyon hasznos a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása, és ennek a rendszernek további erősítése.

8 Tendenciák Beérkezett kérelmek száma 2007 évben 2008 évben 2005 évben 2006 évben 2009 évben Összesen: 2444

9 Tendenciák Kiadott tanúsítványok száma 2006 évben 2007 évben 2008 évben 2009 évben Összesen : 1843

10 Ellenőrzés szerepe a reintegációban  Célja: annak megállapítása, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatóknál a foglalkoztatás körülményei megfelelnek-e az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés személyi, tárgyi és szervezeti feltételeinek. A foglalkoztatás valóban rehabilitációs célú-e, s valóban munkaviszony keretében történik, és a jogszabály által előírt folyamatos feltételrendszert működtetik-e? A megváltozott munkaképességű munkavállalónak van-e lehetősége visszakerülni a nyílt munkaerőpiacra.

11 Ergonómia vizsgálata a mmk személy munkahelyi szocializálódásának szempontjából  Munkaeszközök, berendezések, tárgyi eszközök állapotának felmérése  Foglalkozás egészségügyi szakorvossal kötött szerződés  A megváltozott munkaképességű munkavállaló rendelkezik-e orvos-egészségügyi vizsgálat dokumentációjával  Akadálymentesítés megléte – fogyatékosságokat figyelembe véve  Munkavédelemmel kapcsolatos dokumentumok, munkavédelmi eszközök meglétének vizsgálata.

12  Az Akkreditációs Főosztály munkatársai az elmúlt években, a munkájuk során a jogszabályok maradéktalan betartásával és betartatásával arra törekedtek, hogy elősegítsék a megváltozott munkaképességű embertársaink munkába állását, ezáltal társadalmi reintegrációjuk növekedését, életük minél szélesebb körű kiteljesítését, mely egyben a munkáltatók és a társadalom érdekeit szolgálja.

13 Kellemes Karácsonyi Ünnepeket! Akkreditációs Főosztály


Letölteni ppt "Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések