Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Korábbi leállások és EBK ellenőrzések tapasztalatai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Korábbi leállások és EBK ellenőrzések tapasztalatai"— Előadás másolata:

1 Korábbi leállások és EBK ellenőrzések tapasztalatai
Kassai László EBK szakértő Petrolszolg Kft.

2 Presenting to [name]

3 Presenting to [name]

4

5 Ellenőrzések 2015-ben Hiányosság összesen Összes ellenőrzés 2620 147
Kiszabott kötbér Ft Összes ellenőrzés 2620 Presenting to [name]

6 Ellenőrzések 2016-ban Hiányosság összesen Összes ellenőrzés 788 112
Kiszabott kötbér Ft Összes ellenőrzés 788 Presenting to [name]

7 2015. évi Nagyjavítás számokban

8 Esemény A balesetet megelőzően a pallóterítés Esemény leírása:
Munkavégzés közben az állvány palló a munkavállaló bal lába alatt lebillent és a keletkező résbe elkezdett becsúszni. A jobb lába stabil pallón állt, így az fennmaradt. Addig csúszott lefelé, ameddig a két karjával meg nem tudta támasztani magát. Ekkor a jobb bokáján erős rándítást érzett, mint utólag kiderült bokatörést szenvedett. Az eseményt kiváltó valószínűsített okok: Szabványos állványzat az adott helyen nem volt kialakítható a rendelkezésre álló anyagokból Erre az állványra szerkezeti vázlat külön nem készült, az állvány pallóterítése hanyag módon, teljes mértékben az építőre bízva lett kialakítva Az egymásra fektetett pallóterítés nem volt rögzítve (leszögelve), így az elmozdulhatott Az állvány használatba vétel előtti ellenőrzése során ez a hiányosság nem lett feltárva Az állvány átvételével megbízott személy kompetenciájának megfelelősége kérdéses A baleset során kialakult rés

9 Állványok Nem érezzük megnyugtatónak a felhasznált anyagok megfelelőség-ellenőrzési gyakorlatát, amennyiben ilyen anyagokat is fel lehet használni az állványépítés során. A technológiai adottságokból adódó kihívásokra mindannyian azonos megoldást tudtak adni, kihívást jelentett a különböző formájú készülékek köré szabályos állványt építeni.

10 Presenting to [name]

11 Biztonsági berendezés / műszaki védelem kiiktatása
Ne távolítsa el a biztonsági jelzéseket és ne iktassa ki vagy bírálja felül a biztonsági szempontból kritikus berendezéseket!

12 Egyéni Védőeszközök A leállások során az alap védőfelszerelések használata kötelező Lángmentes, antisztatikus zárt védőruházat Védősisak Védőszemüveg Védőkesztyű Védőbakancs Ha az adott munkavégzés kockázatai megkövetelik, egyéb kiegészítő védelem használata is szükséges Könnyítési lehetőség egyedi elbírálás alapján – Könnyített védőruházat viselésének engedélyezése a NL koordinációs megbeszélésen hozott közös (EBK-Üzemeltető) döntés alapján

13 Védőeszköz használat EBK fegyelem és tudatosság érezhető javulása kézzelfogható volt a védőeszköz használat terén. Egy általános probléma merült fel a védőszemüveg használat során, nevezetesen a dioptriás szemüveget viselők esetében a védőeszköz használat ergonómiai megfelelőségére nem sok hangsúlyt fektettek a munkáltatók, így sok esetben a munkavállalók vagy nem viselték a munkavégzés során, vagy pedig a védelmi képességét nem tudta ellátni, mivel szabályosan nem lehetett a két szemüveget viselni.

14 Teheremelés A teheremeléseknél a legnagyobb probléma az volt, hogy a veszélyzónát amennyire lehetett lehatárolták, szalaggal kijelölték, azonban azt sokszor nem vették figyelembe a párhuzamosan dolgozók és emelés közben is átbújtak alatta, keresztezték a veszélyzónát. Erre megoldásként előírtuk a figyelők kijelölését, akiknek feladatuk volt az emelés közben a veszélyzóna figyelése is. Számos esetben ellenőriztük a teheremelő és kötöző eszközöket és ezen a téren tapasztaltunk némi felületességet a munkáltatói ellenőrzések terén, főként a köteleknél, ahol sok kötelet ki kellett vonatnunk a használatból.

15 Munkahelyi rend fenntartása
Általánosságban elmondható, hogy a munkahelyi rend fenntartásával a szigetelést végző vállalkozók esetében volt a legtöbb gond, a szigetelési hulladék és csomagolóanyaguk szétszóródása okozta a legnagyobb problémát. A problémát az csak súlyosbította, hogy a párhuzamos munkavégzések miatt a hulladékok szétszóródása az egyéb munkákat végzők számára is kellemetlenséget jelentett, hiszen a légmozgás folyamatosan hordta oda is, ahol mások dolgoztak és ilyen expozícióra nem számítottak. A womázás után a területet nem minden esetben takarították fel azonnal így a hulladék jelentősen felhalmozódott. Sajnos előfordult, hogy gátolták a tűzcsap megközelíthetőségét, amelyre azonnali intézkedést indítottunk.

16 Veszélyzóna lehatárolása
A veszélyes területek lehatárolását úgy kell elvégezni, hogy az megfeleljen a szabályoknak és biztosítsa a lehatárolt területre személyek ne menjenek be. Presenting to [name]

17 Beszállással történő munkavégzés
A beszállás során – amennyiben az nagy kiterjedésű fémfelülettel történő érintkezéssel járhat vagy erősen nedves környezetben – minden olyan villamos berendezést, melynél idegen potenciál megjelenése áramütés-veszélyt okozhat, csak leválasztó transzformátoron keresztül lehet táplálni. Beszállással járó tevékenységek esetén a beszállást végzőkön túl meghatározott számú figyelő személy(eke)t kell a helyszínen biztosítani, akiket/akiknek más feladattal megbízni nem lehet; legalább a beszállást végzőkével azonos jellegű és védőképességű védőeszközökkel, védőruházattal kell ellátni; folyamatos kapcsolattartást kell biztosítaniuk a beszállókkal (pl.: élőszó, jelző kötél, rádió), illetve képzettnek, képesnek, alkalmasnak és felszereltnek kell lenniük a mentési feladatok ellátására; Veszélyes készülék elsődleges megbontására(EBK kritikus tevékenység!!!) való felkészülésnél (JSA!!!) figyelembe kell venni azt, hogy az üzemeltető milyen mértékig inertizálta a készüléket, szükséges-e izolációs légzésvédő.

18 Hulladékkezelés A hulladékokat megfelelően kell tárolni és rendszeres elszállításukról gondoskodni kell: Presenting to [name]

19 Leggyakoribb szabálytalanságok
Egyéni védőeszközök ( védősisak, védőszemüveg, védőkesztyű, hallásvédő, lángmentes ruházat, teljes testfelület védelem, védősisak érvényesség, légzésvédő, teljes testheveder hiánya Munkahelyi rend, szabályok ( munkairányító hiánya, munkairányító jelölése, engedélyben foglaltak be nem tartása, eü láda, elsősegélynyújtó, botlásveszély) Gázkoncentráció mérő hiánya, (nem volt bekapcsolva, zsebben tárolták) Beszállási szabályok megsértése ( nem megfelelő számú figyelő, sárga karszalag hiánya, a figyelő nem megfelelő védőeszközei) Állványok ( szerkezeti vázlat, bokaléc, mobilállvány rögzítés, tábla, állvány önkényes átalakítás) Tűzvédelemi szabálytalanság ( tűzoltó készülék hiányzik, lejárt a felülvizsgálata, nincs megszerelt tömlő) Hegesztő berendezés felülvizsgálat hiánya, kéziszerszámok ÉV mérés hiánya, kéziszerszámok sérült állapota, leválasztó transzformátor hiánya Kémiai biztonság ( biztonsági adatlap, jelölés hiánya) Gázpalackok használata ( eldőlés elleni védelem, mérőórák sérülése) Házilag kialakított eszközök használata, tűzveszélyes és beszállásos munkánál a munkakezdés ideje!!!

20

21 Ellenőrzések Folyamatos EBK jelenlét EBK koordinátor folyamatos jelenléte külön-külön minden leálláson Szervezett EBK ellenőrzések (Petrolszolg EBK, MOL EBK) Leállásvezető, nagyleállás iroda FER Kft gázmentők Petrolszolg Kft. Műszaki ellenőrzés Alkohol és drogtesztek A kivitelező cégek EBK szakembereinek gyakori jelenlétére is számítunk!

22 Balesetmentes munkavégzést kívánunk!
Köszönjük a figyelmet, Balesetmentes munkavégzést kívánunk!


Letölteni ppt "Korábbi leállások és EBK ellenőrzések tapasztalatai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések