Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az európai fizetési meghagyásos eljárás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az európai fizetési meghagyásos eljárás"— Előadás másolata:

1 Az európai fizetési meghagyásos eljárás

2 az európai fizetési meghagyásos eljárás létrehozásáról
Forrása 1896/2006/EK rendelet az európai fizetési meghagyásos eljárás létrehozásáról

3 Az európai fizetési meghagyásos eljárás meghatározása
A hitelező kérelme alapján a bíróság vagy más tagállami hatóság anélkül dönt a hitelezői követelésről, hogy az adósnak lehetőséget adna a védekezésre. A döntés nem más, mint az adósnak szóló felhívás arról, hogy vagy elfogadva a döntést, teljesíti a meghagyásban foglaltakat, vagy az előírt határidőn belül megtámadja azt. Amennyiben az adós nem reagál, a fizetési meghagyás végrehajtható. Amennyiben ellentmondással él, megindul a peres eljárás.

4 Az eljárás alkalmazási területének meghatározása
Általános követelmények Határon átnyúló ügy (Speciális meghatározás) Polgári és kereskedelmi ügy Kivéve: (Pl.) Házassági vagyonjogon, végrendeleten, öröklésen alapuló jogok Speciális követelmények Lejárt követelés Összegszerűen meghatározott pénzkövetelés Alsó vagy felső összeghatár nem jellemzi Fakultatív igénybevétel

5 Az európai fizetési meghagyás kibocsátásának kérelmezése
Formanyomtatvány („A”) Speciális melléklet a perré alakulás tekintetében

6 Eljárás a kérelem alapján
Vizsgálat „lehető legkorábban” A hatóság felhívási lehetőségei a jogosult felé - Kiegészítésre, kijavításra - A kérelem módosítására Felhívás nélküli elutasítás A kérelem alapján fizetési meghagyás kibocsátása

7 A kibocsátott európai fizetési meghagyás
A kibocsátás határideje: a kérelem benyújtásától számított 30 napon belül. „E” formanyomtatványon Fontos eleme a kötelezett tájékoztatása! A kibocsátott meghagyás kötelezett részére történő kézbesítése - 805/2004/EK rendelet - és az 1393/2007/EK rendelet szabályai vonatkoznak rá.

8 Ellentmondás az európai fizetési meghagyással szemben
Határidő: a kézhezvételtől számított 30 nap Forma: Formanyomtatvány („F”) Tartalom: Vitatás (indokolás nem szükséges) Hatás: - az eljárás helye szerinti tagállam joga szerint az eljárás perré alakul. - Kivétel: ha a jogosult kérte a perré alakulás elmaradását.

9 Az európai fizetési meghagyás ellentmondás elmaradása esetén
A meghagyás jogerőre emelkedik, és az eljáró tagállami hatóság végrehajthatóvá nyilvánítja. Formanyomtatvány („G”) A végrehajtható okirat és fizetési meghagyás kézbesítése a jogosultnak.

10 Speciális jogorvoslat a végrehajthatóvá nyilvánított európai fizetési meghagyással szemben
Felülvizsgálat - Rendelet 20. Cikk Feltételei: (2!) - a kötelezett haladéktalanul eljár a fizetési meghagyást a rendelet 14. Cikkében foglalt módon (a kézhezvétel bizonyítéka nélkül)kézbesítették és - a kézbesítés nem történt meg kellő időben ahhoz, hogy védekezéséről gondoskodjon (önhibáján kívül), vagy vis major vagy önhibán kívüli különleges körülmény akadályozta az ellentmondásában. - ha egyértelműen tévesen bocsátották ki a meghagyást. (nyilvánvalóan alaptalan…) S: a meghagyás semmis; NS:hatályban marad.

11 Az Európai Bíróság és az eljárás
6 ügy kifejezetten az európai fizetési meghagyásos eljárásról szóló rendelet szabályaival kapcsolatban C-215/11. sz. (2012. december 13.) – a kérelem tartalma C-119/13. és C- 120/13. sz. egyesített ügyek (2014. szeptember 4.) - kézbesítési szabályok megsértése C-245/14. sz. (2015. október 22.) – ellentmondás elmaradása, felülvizsgálatban ellentmondásszerű védekezés C-324/12. sz. (2013. március 21.) – elkésett ellentmondás, felülvizsgálat kérelmezés C- 144/12. sz. (2013. június 13.) – az ellentmondás tartalma, perbebocsátkozás kérdése C-94/14. sz. (2016. március 10.) - perré alakult eljárás és a joghatóság kérdése, hivatalból felülvizsgálat

12 Köszönöm a figyelmet! Dr. Molnár Judit


Letölteni ppt "Az európai fizetési meghagyásos eljárás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések