Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MILYEN AZ ISTEN? Katolikus hitünk és más (ismertebb) felekezetek tanítása Szerepi Imréné KPSZTI, 2013. április 11.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MILYEN AZ ISTEN? Katolikus hitünk és más (ismertebb) felekezetek tanítása Szerepi Imréné KPSZTI, 2013. április 11."— Előadás másolata:

1 MILYEN AZ ISTEN? Katolikus hitünk és más (ismertebb) felekezetek tanítása
Szerepi Imréné KPSZTI, április 11.

2 A katolikus hit fő igazságai
Alapító: Jézus tanítványai Kr. U Legfontosabb iratok: Szentírás (Ó és Újszövetség) Az Egyház felépítése: Hierarchikus felépítés Istenről: Egy Isten van, az egy Istenben három személy Isten a világ ura Mindenkit meghív az üdvösségre Irgalmas Jézus Krisztusról: A második isteni személy a Fiúisten Emberré lett, Ő a megváltó Keresztáldozata kegyelemforrás A Szentlélekről: A Szentháromság harmadik személye Az üdvösség útja: Isten kegyelme A szentségek a Krisztussal való találkozás helyei és eszközei A hét szentség bibliai alapítási helye megtalálható, az Egyház sem alapíthat újakat A halálról: Az ember lelke halhatatlan, a teste pedig feltámad. Mindenkire vár a végső ítélet. Van tisztítótűz is. Szerepi Imréné KPSZTI, április 11.

3 Protestáns vallások Alapító: XVI. sz. Luther, majd Kálvin (több protestáns felekezet alakult) Legfontosabb iratok: Szentírás kinyilatkoztatása (az Ó és Újszövetségi írások közül nem mindegyiket fogadják el) Az Egyház felépítése: Demokratikus felépítés – nincs pap, a közösség választja vezetőit Istenről: Egy Isten van, az egy Istenben három személy Isten a világ ura Jézus Krisztusról: A második isteni személy a Fiúisten Emberré lett, Ő a megváltó Keresztáldozata nem gyógyítja a megromlott emberi természetet A Szentlélekről: A Szentháromság harmadik személye Az üdvösség útja: Isten kegyelme Isten kegyelme ajándék, melyet hittel elfogadunk Elég a hit a megváltásban A halálról: Az ember lelke halhatatlan, a teste pedig feltámad. Mindenkire vár a végső ítélet. Nincs tisztítótűz. Szerepi Imréné KPSZTI, április 11.

4 Judaizmus Alapító: Ábrahám (ie. 20. sz. és Mózes ie. 15. sz.)
Legfontosabb iratok: Tóra (Mózes öt könyve) Istenről: Egy Isten van Isten szellemi lény, személy, mindenható, örökkévaló, irgalmas A háromságtant elvetik Jézus Krisztusról: Hamis messiás, jobb esetben rabbi (tanító) volt A Szentlélekről: Isten ereje, vagy földi tevékenységének egyik elnevezése Nincs személyes Lélek Az üdvösség útja: Szükséges a hit, az imádság, a bűnbánat és a törvény betartása A halálról: A test az ítélet napján feltámad. Az engedelmesek örökké élnek Istennel, a bűnösökre pedig örök szenvedés vár Szerepi Imréné KPSZTI, április 11.

5 iszlám Alapító: Mohamed az utolsó Allahtól/Istentől küldött próféta (isz. 622.) A zsidó és a keresztény vallásból készítette a magáét Legfontosabb iratok: Korán Isten végső és teljes kinyilatkoztatása Mohamednek Istenről: Allah az egyetlen Isten Tilos a társítás Tilos emberi tulajdonságokkal felruházni Jézus Krisztusról: Allah egyik prófétája Nem Isten, nem Isten fia Nem feszítették keresztre A Szentlélekről: A Koránban Gábriel arkangyal egyik neve A háromságtant tagadják Az üdvösség útja: Az ítéletig senki sem lehet biztos az üdvösségben Sorsunk eleve el van rendelve, vagy Allah döntésétől függ A halálról: Az ítélet napján mindenki testben feltámad és megítéltetik. (Paradicsom, vagy örök gyötrelmek) Szerepi Imréné KPSZTI, április 11.

6 Jehova tanúi Alapító: Charles Taze Russel 1879. Pennsylvania
Legfontosabb iratok: Nagyszámú kiadvány (pl. Biblia Új világ fordítása, Őrtorony, Ébredjetek) Istenről: Jehova az egyetlen, mindenható Isten A háromságtant elvetik Jézus Krisztusról: Benne Mihály arkangyal lett emberré A Szentlélekről: A Szent szellem Jehova személytelen, láthatatlan, „tevékeny ereje” Az üdvösség útja: A megmentés feltétele a Krisztus áldozatába vetett hit, Megkeresztelkedés Jehova tanújává A szervezethez való hűség, prédikálás Kétféle reménység van A halálról: Nincs lélek, sem pokol A feltámadás után a felkentek a mennyből fognak Krisztussal uralkodni A nagy sokaság a földön él, de a paradicsomi királyság alatt is elveszhetnek Szerepi Imréné KPSZTI, április 11.

7 Krisna-tudat Alapító: A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada 1965.
Legfontosabb iratok: A hindu szent iratok Prabhupada fordításában és magyarázatával Istenről: Krisna az istenség legfőbb személyisége Minden az ő része, de ő több, mint a világ Jézus Krisztusról: Isten egyik képviselője Nem bűnhődhetett mások helyett, mindenki a saját sorsáért felel A Szentlélekről: — Az üdvösség útja: A lélekvándorlásból való szabadulás útja Krisna odaadó szolgálata (bhakti) – csak ez üdvözít A lelki tanítónak (guru) való engedelmesség A halálról: A Krisna-tudatúak egy lelki bolygóra, vagy Krisnához kerülnek A meg nem világosodottak a karma törvénye szerint újraszületnek (A karma törvénye: minden cselekedetünk egy annak megfelelő következménnyel jár) Szerepi Imréné KPSZTI, április 11.

8 buddhizmus Alapító: Gautáma Sziddhártha, a Buddha (Megvilágosodott) ie. 500 körül Legfontosabb iratok: A „Hármas kosár”, benne Buddha beszédei, tanítása és szerzetesi rendje Istenről: Buddha csak a hindu isteneket ismerte Karmának alávetett, szabadulásra váró lények Emberré, majd buddhává kell válniuk Jézus Krisztusról: Elvetik, vagy megvilágosodottnak tartják Nem bűnhődhetett, mindenki a saját sorsáért felel A Szentlélekről: — Az üdvösség útja: Az én illúziójából vágy, abból szenvedés és újraszületés fakad Cél a nirvána (kialvás), megszabadulni a vágytól, a szenvedéstől, az újraszületéstől, a léttől A halálról: Buddha a halál utáni létről nem tanított Amíg kötődik az én, a karma törvénye szerint újra testet ölt Szerepi Imréné KPSZTI, április 11.

9 New age Alapító: Az USA-ban a 60-as években alakult mozgalom
Legfontosabb iratok: Népszerűek a misztikus és az asztrológiai művek Keresztény fogalmakat, hindu, buddhista tanokat… is beépítettek Istenről: Minden és mindenki Isten Isten nem személy, hanem energia, vagy alapelv Jézus Krisztusról: Nem Isten, nem megváltó, hanem szellemi példa (guru=tanító) A Szentlélekről: Spirituális vagy pszichés erő Nem személy Az üdvösség útja: A rossz karmát jó karmával kell ellensúlyozni Szellemi vezetők segítségével természetfeletti erőre kell szert tenni A halálról: Nincs feltámadás A lélek addig reinkarnálódik, amíg el nem jut az Istennel való misztikus egységre Szerepi Imréné KPSZTI, április 11.

10 szcientológia Alapító: Lafayette Ron Hubbard Kalifornia, 1954.
Legfontosabb iratok: Hubbard könyvei és előadásai (Alapmű a Dianetika - A szellemi egészség modern tudománya) Istenről: A „Legfelsőbb Lény” Isten végtelen Jézus Krisztusról: Csak ember volt A Szentlélekről: — Az üdvösség útja: Törölve a fájó emlékeket, tiszta, felszabadult, erkölcsös, boldog, egészséges embernek lenni Ezt követik az operatív thetán (természetfeletti erővel bíró) szintek A halálról: A menny és a pokol csak mítosz Egy OT szintű szcientológusnak nem kell reinkarnálódnia Szerepi Imréné KPSZTI, április 11.

11 Hit gyülekezete Alapító: Németh Sándor 1979.
Legfontosabb iratok: A teljes Szentírás Isten Igéjének írott formája Istenről: Egy Isten van Isten szellem, legfelsőbb, láthatatlan és halhatatlan lény, valóságos személy Székhelye a mennyben van, de mindenütt jelen van Jézus Krisztusról: A láthatatlan Isten képmása és egyszülött fia A Szentlélekről: A Szent Szellem valóságos személy, aki az Atyától és a Fiútól származik Az üdvösség útja: Szükséges a bűnbánat, megalázkodás Isten előtt Krisztusba vetett hit, Krisztus követése A Szent Szellemmel való betöltekezés A halálról: Az igazak feltámadnak az örök életre, a gonoszok pedig örök kárhozatra Szerepi Imréné KPSZTI, április 11.

12 *** köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "MILYEN AZ ISTEN? Katolikus hitünk és más (ismertebb) felekezetek tanítása Szerepi Imréné KPSZTI, 2013. április 11."

Hasonló előadás


Google Hirdetések