Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az új Mt. a mindennapokban IV. rész január 24.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az új Mt. a mindennapokban IV. rész január 24."— Előadás másolata:

1 Az új Mt. a mindennapokban IV. rész 2013. január 24.

2 FIGYELEM! E segédlet nem helyettesíti a jogszabály tartalmát és nem alkalmas a közvetlen jogalkalmazásra! Kérem a tisztelt felhasználót, hogy minden esetben a jogforrásból közvetlenül tájékozódjon. Jelen jegyzet rövidítéseket, hivatkozásokat tartalmaz, amelyek a megértést szolgálják, de teminológiailag hiányosak, esetenként csak utalásokat tartalmaznak és a kivételeket sem teljes körűen sorolják.

3 Pihenőidő A foglalkoztatásban a teljesítés időbeli meghatározása: a munkaidő, pihenőidő

4 Pihenőidő Minden, a mi nem munkaidő! 86. § (1) Munkaidő: a munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és befejező tevékenység tartama. (2) Előkészítő vagy befejező tevékenység: minden olyan feladat ellátása, amelyet a munkavállaló munkaköréhez kapcsolódóan, szokás szerint és rendszeresen, külön utasítás nélkül köteles elvégezni.

5 Pihenőidő-Alapelvek Alaptörvény Szabadság felelősség XVII. cikk (1) A munkavállalók és a munkaadók – a munkahelyek biztosítására, a nemzetgazdaság fenntarthatóságára és más közösségi célokra is figyelemmel–együttműködnek egymással. (3) Minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez. (4) Minden munkavállalónak joga van a napi és heti pihenőidőhöz, valamint az éves fizetett szabadsághoz.

6 Pihenőidő-Alapelvek 1. § E törvény a tisztességes foglalkoztatás alapvető szabályait állapítja meg a vállalkozás és a munkavállalás szabadságának elve szerint, tekintettel a munkáltató és a munkavállaló gazdasági, valamint szociális érdekeire.

7 Foglalkoztatás-Alapelvek Munkáltató oldalán: Szabad vállalkozás elve Gazdasági érdek Munkavállaló oldalán: Szabad munkavállalás elve Gazdasági és szociális érdek

8 Pihenőidő-Alapelvek 6. § (1) A munkaszerződés teljesítése során - kivéve, ha törvény eltérő követelményt ír elő - úgy kell eljárni, ahogy az adott helyzetben általában elvárható. (2) A jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése során a jóhiszeműség és a tisztesség elvének megfelelően kell eljárni, továbbá kölcsönösen együtt kell működni és nem lehet olyan magatartást tanúsítani, amely a másik fél jogát, jogos érdekét sérti. (3) A munkáltató a munkavállaló érdekeit a méltányos mérlegelés alapján köteles figyelembe venni, a teljesítés módjának egyoldalú meghatározása a munkavállalónak aránytalan sérelmet nem okozhat.

9 Pihenőidő-Alapelvek Példák Elvárhatóság: Jóhiszeműség, tisztesség: Méltányos mérlegelés:

10 Pihenőidő-Alapelvek Munkaviszony FÜGGŐ munka Alá-fölérendeltség pl. a munkaidőben (pihenőidőben) NEM FOGADHATÓ EL: „A munkavállaló akart sokat túlórázni…” „A munkavállaló nem akarta kivenni a szabadságát…”

11 Pihenőidő-Alapelvek 6. § (4) Az e törvény hatálya alá tartozók kötelesek egymást minden olyan tényről, adatról, körülményről vagy ezek változásáról tájékoztatni, amely a munkaviszony létesítése, valamint az e törvényben meghatározott jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése szempontjából lényeges. 7. § Tilos a rendeltetésellenes joggyakorlás. E törvény alkalmazásában rendeltetésellenes a jog gyakorlása különösen akkor, ha az mások jogos érdekeinek csorbítására, érdekérvényesítési lehetőségeinek korlátozására, zaklatására, véleménynyilvánításának elfojtására irányul vagy ehhez vezet.

12 Pihenőidő-Alapelvek Példák: Tájékoztatás: Rendeltetésellenes joggyakorlás:

13 Pihenőidő-személyhez fűződő jogok 9. § (1) Az e törvény hatálya alá tartozók személyhez fűződő jogait tiszteletben kell tartani. (2) A munkavállaló személyhez fűződő joga akkor korlátozható, ha a korlátozás a munkaviszony rendeltetésével közvetlenül összefüggő okból feltétlenül szükséges és a cél elérésével arányos. A személyhez fűződő jog korlátozásának módjáról, feltételeiről és várható tartamáról a munkavállalót előzetesen tájékoztatni kell. (3) A munkavállaló a személyhez fűződő jogáról általános jelleggel előre nem mondhat le. A munkavállaló személyhez fűződő jogáról rendelkező jognyilatkozatot érvényesen csak írásban tehet.

14 Pihenőidő-személyhez fűződő jogok A munkavállaló NEM kérheti -a munkaközi szünet elhagyását, a korábbi munkaidő befejezése érdekében -szabadsága ki nem adását: -keresetveszteség -Lojalitás, ügybuzgalom -Családi ok, vagy unalom

15 Pihenőidő-tájékoztatás 18. § (1) A jognyilatkozatra vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni, ha munkaviszonyra vonatkozó szabály valamely fél számára tájékoztatási kötelezettséget ír elő. A tájékoztatást - munkaviszonyra vonatkozó szabály eltérő rendelkezése hiányában - olyan időben és módon kell megtenni, hogy az lehetővé tegye a jog gyakorlását és a kötelezettség teljesítését. (2) A tájékoztatást közöltnek kell tekinteni, ha azt a helyben szokásos és általában ismert módon közzéteszik.

16 Pihenőidő-tájékoztatás MUSZÁJ közölni a munkaidővel/pihenőidővel kapcsolatos teljesítés-meghatározást! A munkáltatók leggyakoribb mulasztása: NINCS munkaidő-beosztás!

17 Munkáltatói kötelezettségek 51. § (1) A munkáltató köteles a munkavállalót a munkaszerződés és a munkaviszonyra vonatkozó szabályok szerint foglalkoztatni, továbbá - a felek eltérő megállapodása hiányában - a munkavégzéshez szükséges feltételeket biztosítani. (3) A munkavállalót csak olyan munkára lehet alkalmazni, amely testi alkatára vagy fejlettségére tekintettel rá hátrányos következményekkel nem járhat. (4) A munkáltató biztosítja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit.

18 Pihenőidő típusai Munkaközi szünet Napi pihenőidő Heti pihenőnap, heti pihenőidő Szabadság Egyebek: technológiai szünet, osztott napi munkaidő közbeni, stb.

19 Pihenőidő csoportosítás Fizetett Nem fizetett Munkavégzés alóli mentesülések

20 Keresőképtelensége Reprodukciós eljárással összefüggő kezelés Kötelező orvosi vizsgálat időtartama Véradáshoz szükséges, legalább 4 óra Szoptató anya 0-6 hó: 2*1ó/nap (2*2) 6-9 hó: 1ó/nap (2) Hozzátartozó halála esetén 2 munkanap (közeli hozzátartozó) Általános iskolai tanulmányok esetén a képzéshez szükséges idő Önkéntes,v. létesítményi tűzoltói szolgálat Bíróság, v. hatóság felhívására, vagy eljárásban személyes részvétel idejére (állampolgári köt.) Különös méltánylást érdemlő személyi, családi, v. elháríthatatlan ok miatt indokoltan Munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott tartamra.

21 Munkaközi szünet 6 órás munkavállalónk foglalkoztatása 2 havi munkaidőkeretben történik. Hogyan kell a jelenléti íven megjeleníteni az ebédidőt?

22 Munkaközi szünet 88. § (1) Napi munkaidő: a felek vagy munkaviszonyra vonatkozó szabály által meghatározott a) teljes napi munkaidő vagy b) részmunkaidő. (2) Beosztás szerinti napi munkaidő: a munkanapra elrendelt rendes munkaidő. 92. § (1) A teljes napi munkaidő napi nyolc óra (általános teljes napi munkaidő).

23 Munkaközi szünet 97. § (1) A munkáltató a munkaidőt az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményére, valamint a munka jellegére figyelemmel osztja be. (2) A munkaidőt heti öt napra, hétfőtől péntekig kell beosztani (általános munkarend). (3) Munkaidőkeret, vagy elszámolási időszak alkalmazása esetén - a 101-102. §-ban foglaltakra tekintettel - a munkaidő a hét minden napjára vagy az egyes munkanapokra egyenlőtlenül is beosztható (egyenlőtlen munkaidő-beosztás).101102. §

24 Munkaközi szünet 103. § (1) A munkavállaló részére, ha a beosztás szerinti napi munkaidő vagy a 107. § a) pont szerinti rendkívüli munkaidő tartama a) a hat órát meghaladja, húsz perc, 134. § (1) A munkáltató nyilvántartja a) a rendes és a rendkívüli munkaidő…tartamát. 86. § (3) Nem munkaidő a) - a készenléti jellegű munkakört kivéve - a munkaközi szünet

25 Munkaközi szünet Mennyi időre részesül munkabérben az a munkavállaló, aki általános teljes napi munkaidőben dolgozik, s tárgynapon 2 órával korábban behívták?

26 Munkaközi szünet 92. § (1) A teljes napi munkaidő napi nyolc óra (általános teljes napi munkaidő). 103. § (1) A munkavállaló részére, ha a beosztás szerinti napi munkaidő vagy a 107. § a) pont szerinti rendkívüli munkaidő tartama a) a hat órát meghaladja, húsz perc, b) a kilenc órát meghaladja, további huszonöt perc munkaközi szünetet kell biztosítani.

27 Munkaközi szünet 86. § (3) Nem munkaidő a) - a készenléti jellegű munkakört kivéve - a munkaközi szünet Munkabért munkaidőre fizetünk! Eltérő megállapodás lehetősége??? 135. § (2) Kollektív szerződés a 86-93. §-ban….foglaltaktól csak a munkavállaló javára térhet el. 103. § (3) A felek megállapodása vagy kollektív szerződés a munkavállalók számára legfeljebb hatvan perc munkaközi szünetet biztosíthat.

28 Munkaközi szünet Mi a baj azzal a munkáltatói gyakorlattal, hogy a dolgozóknak biztosított ebédidő 30 perc+10 perc extra pihenőidő?

29 Munkaközi szünet 103. § (3) A felek megállapodása vagy kollektív szerződés a munkavállalók számára legfeljebb hatvan perc munkaközi szünetet biztosíthat.

30 Munkaközi szünet Mi a baj azzal a munkáltatói gyakorlattal, hogy a számítógépen dolgozó munkavállalókkal 6 órás szerződést kötnek, az óránként 10 perces munkaközi szünet – minthogy az nem a munkaidő része – levonásával a dolgozók naponta 7-14 óráig tartózkodnak a munkahelyen?

31 Munkaközi szünet 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről 4. § (1) A munkáltató a munkafolyamatokat úgy szervezi meg, hogy a folyamatos képernyő előtti munkavégzést óránként legalább tízperces - a (2) bekezdésben foglalt esetkör kivételével össze nem vonható - szünetek szakítsák meg, továbbá a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje a napi hat órát ne haladja meg.(2) bekezdésben

32 Munkaközi szünet 103. § (4) A munkaközi szünetet a munkavégzés megszakításával kell kiadni. (5) A munkaközi szünetet legalább három, legfeljebb hat óra munkavégzést követően kell kiadni. (6) A munkaközi szünetet a munkáltató jogosult több részletben is kiadni. Ebben az esetben az (5) bekezdésben foglaltaktól eltérhet, de az (5) bekezdés szerinti tartamban kiadott részletnek legalább húsz perc tartamúnak kell lennie.(5) bekezdésben(5) bekezdés

33 Munkaközi szünet Hogyan bizonyítja be a munkáltató, hogy a munkaközi szünetet kivették a dolgozók a törvénynek megfelelő időtartamban és időszakban?

34 Munkaközi szünet 103. § (4) A munkaközi szünetet a munkavégzés megszakításával kell kiadni. (5) A munkaközi szünetet legalább három, legfeljebb hat óra munkavégzést követően kell kiadni. A munkavállalók nyilatkozatai+munkaidő- nyilvántartás adatai! Munkaidő kezdeteMunkaidő végeLedolgozott munkaidő 5.5014.108

35 Napi pihenőidő Mikor fogható munkára legkorábban az a munkavállaló, aki 7-15.30-ig rendes munkaidőben dolgozott, majd túlórázott 19.30-ig?

36 Napi pihenőidő 104. § (1) A munkavállaló részére a napi munkájának befejezése és a következő napi munkakezdés között legalább tizenegy óra egybefüggő pihenőidőt (napi pihenőidő) kell biztosítani. VAGY?

37 Napi pihenőidő 104. § (2) Legalább nyolc óra napi pihenőidőt kell biztosítani a) az osztott munkaidőben, b) a megszakítás nélküli, c) a több műszakos, d) az idényjellegű tevékenység keretében, e) a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállaló esetében.

38 Mit jelent? Osztott munkaidő 100. § Megszakítás nélküli működés 90. § a) Több műszakos tevékenység 90. § b) Idényjellegű tevékenység 90. § c) Készenléti jellegű munkakör 91. §

39 Napi pihenőidő Mikorra rendelhető be túlórázni legkorábban a munkavállaló, ha ügyeletben volt 06 óráig, de az ügyelet alatt nem kellett dolgoznia?

40 Napi pihenőidő 104. § (4) A munkavállalót a készenlétet követően, ha munkát nem végzett, nem illeti meg pihenőidő.

41 Heti pihenőnap Mennyi heti pihenőnapot kap az a dolgozó, aki minden szombaton teljesít, és rendszeres en vasárnap és hétfőn pihen?

42 Heti pihenőnap 105. § (1) A munkavállalót hetenként két pihenőnap illeti meg (heti pihenőnap). 87. § (3) Hét: a naptári hét vagy a munkáltató által meghatározott megszakítás nélküli százhatvannyolc óra, ha a munkáltató működése miatt a beosztás szerinti napi munkaidő kezdete és befejezése nem azonos naptári napra esik.

43 Heti pihenőnap Szállodában, munkaidőkeretben foglalkoztatott munkavállaló beosztható-e 1- 28-ig minden napra folyamatosan?

44 Heti pihenőnap 105. § (2) Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a heti pihenőnapok egyenlőtlenül is beoszthatók. (3) A (2) bekezdésben foglaltak alkalmazásakor - a megszakítás nélküli, a több műszakos vagy az idényjellegű tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállalót kivéve - a munkavállaló számára hat munkanapot követően egy heti pihenőnapot be kell osztani.(2) bekezdésben DE!

45 Heti pihenőnap És ha a fenti esetben 28-a vasárnapra esik?

46 Heti pihenőnap 105. § (4) A munkavállaló számára - a 101. § (1) bekezdés f) pont kivételével - havonta legalább egy heti pihenőnapot vasárnapra kell beosztani.101. § (1) bekezdés f) pont

47 Heti pihenőidő Mi a különbség a heti pihenőnap és a heti pihenőidő között?

48 Heti pihenőidő 106. § (1) A munkavállalót - a heti pihenőnapok helyett - hetenként legalább negyvennyolc órát kitevő, megszakítás nélküli heti pihenőidő illeti meg. (3) Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén - ……- a munkavállalónak hetenként legalább negyven órát kitevő és egy naptári napot magába foglaló megszakítás nélküli heti pihenőidő is biztosítható. A munkavállalónak a munkaidőkeret vagy az elszámolási időszak átlagában legalább heti negyvennyolc óra heti pihenőidőt kell biztosítani.

49 Heti pihenőidő Vajon mely munkavállaló esetében célszerű (vagy egyáltalán lehetséges) a heti pihenőnapok helyett a heti pihenőidőt alkalmazni? Honnan tudja meg e döntésünket a vizsgálódó felügyelő?

50 Rendkívüli munkaidő Nyissuk ki a Mt-t a 107-109. §-nál. Hogyan kerül szerkezetileg a törvénybe a pihenőidők közé beszúrva egy munkaidő-féleség?

51 Rendkívüli munkaidő 97. § (4) A munkaidő-beosztást legalább hét nappal korábban, legalább egy hétre írásban kell közölni. Ennek hiányában az utolsó munkaidő-beosztás az irányadó. (5) A munkáltató az adott napra vonatkozó munkaidő- beosztást, ha gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, legalább négy nappal korábban módosíthatja. 108. § (1) A rendkívüli munkaidőt a munkavállaló kérése esetén írásban kell elrendelni.

52 Rendkívüli munkaidő-emlékeztetőül ÚJ szabály (2012.07.01.) Éves maximuma 250 ó (KSZ rend. hiányában) ARÁNYOSÍTÁS!!! év közben kezdődő határozott időre részmunkaidőre létrejött munkaviszonyban.

53 Ügyelet, készenlét Ezek pihenőidők?

54 Ügyelet, készenlét 110. § (1) A munkavállaló a beosztás szerinti napi munkaidején kívül rendelkezésre állásra kötelezhető. 52. § (1) A munkavállaló köteles a) a munkáltató által előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenni, b) munkaideje alatt - munkavégzés céljából, munkára képes állapotban - a munkáltató rendelkezésére állni,

55 Ügyelet, készenlét Év vége felé a készenléti napokon – mivel nem kellett dolgozni – a munkavállaló megmaradt szabadságát kiírtuk, így a munkavállaló is jól járt, hiszen szabadságpénze mellett a készenléti díját is megkapta. Mi a véleménye az efféle munkáltatói gyakorlatról?

56 Ügyelet, készenlét 110. § (3) A munkavállaló a rendelkezésre állás tartama alatt köteles munkára képes állapotát megőrizni és a munkáltató utasítása szerint munkát végezni.

57 Ügyelet, készenlét A jelenléti íven az alábbi bejegyzést használja a munkavállaló: „Ü/K”, mi a véleménye?

58 Ügyelet, készenlét Mértékeik, elrendelhető maximumaik? Nem mindegy, hogy ügyelet, vagy készenlét! 110. § (4) A munkáltató a munkavállaló számára meghatározhatja a rendelkezésre állás helyét (ügyelet), egyébként a tartózkodási helyét a munkavállaló határozza meg oly módon, hogy a munkáltató utasítása esetén haladéktalanul rendelkezésre álljon (készenlét).

59 Ügyelet, készenlét Mindkettőre igaz: 110. § (2) Négy órát meghaladó tartamú rendelkezésre állás a) a társadalmi közszükségletet kielégítő szolgáltatás folyamatos biztosítása, b) baleset, elemi csapás, súlyos kár, az egészséget vagy a környezetet fenyegető veszély megelőzése, elhárítása, továbbá c) a technológia biztonságos, rendeltetésszerű alkalmazásának fenntartása érdekében rendelhető el. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- (6) A rendelkezésre állás tartamát legalább egy héttel korábban, egy hónapra előre közölni kell. Ettől a munkáltató - a 97. § (5) bekezdésében foglaltak szerint - eltérhet.97. § (5) bekezdésében

60 Ügyelet maximum Egyhuzamú időtartama maximált! 111. § Az ügyelet tartama nem haladhatja meg a huszonnégy órát, amelybe az ügyelet megkezdésének napjára beosztott rendes vagy elrendelt rendkívüli munkaidő tartamát be kell számítani.

61 Készenlét maximum Havi maximuma van! 112. § (1) A készenlét havi tartama a százhatvannyolc órát nem haladhatja meg, amelyet munkaidőkeret alkalmazása esetén átlagban kell figyelembe venni. (2) A munkavállaló számára készenlét a heti pihenőnap (heti pihenőidő) tartamára havonta legfeljebb négy alkalommal rendelhető el. 104. § (4) A munkavállalót a készenlétet követően, ha munkát nem végzett, nem illeti meg pihenőidő.

62 Védett munkavállalói csoportok - Várandós, gyermeke 3 éves koráig - Gyermekét egyedül nevelő munkavállaló gyermeke 3 éves koráig (rendkívüli munka, készenlét vonatkozásában 4 éves koráig) - Meghatározott egészségkárosító kockázatok között - Fiatal munkavállaló

63 Védett munkavállalói csoportok A tájékoztatási kötelezettség/jog paradoxonja! 10. § (1) A munkavállalótól csak olyan nyilatkozat megtétele vagy adat közlése kérhető, amely személyhez fűződő jogát nem sérti, és a munkaviszony létesítése, teljesítése vagy megszűnése szempontjából lényeges. A munkavállalóval szemben csak olyan alkalmassági vizsgálat alkalmazható, amelyet munkaviszonyra vonatkozó szabály ír elő, vagy amely munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott jog gyakorlása, kötelezettség teljesítése érdekében szükséges.

64 Védett munkavállalói csoportok Állandó létszámú brigádok 3 műszakban forognak, egyik munkavállaló bejelenti várandósságát. Gyermek gondozása céljából igényben vett fizetés nélküli szabadságról visszatérő munkavállaló hogyan illeszthető be egy megszakítás nélkül működő munkáltató 12/12 beosztásába? Soron dolgozó brigád fiatal munkavállaló tagjának extra munkaközi szünete hogyan kivitelezhető, ha a sor csak egyszerre tud „megállni”, milyen konfrontációt eredményezhet, ha 58 éves, fájós lábú Marika ebédideje kevesebb, mint a fele a „fiatalka” Marciénak?

65 Szabadság Új szabályok hatályba lépése 2013. január 1. Mi legyen a 2012-ben ki nem adott szabadsággal?

66 Szabadság 1992. évi XXII. tv. 134. § (3) A szabadságot esedékességének évében kell kiadni. Az esedékesség évében kiadottnak kell tekinteni azt a szabadságot, amelynek megszakítás nélküli tartama - az esedékesség évében történő megkezdése esetén - a következő évben jár le, és a következő évre átnyúló szabadságrész nem haladja meg az öt munkanapot.

67 Szabadság A munkáltató a) kivételesen fontos gazdasági érdek, illetve a működési körét közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a szabadságot legkésőbb az esedékesség évét követő év március 31-ig, kollektív szerződés rendelkezése esetén az esedékesség évét követő év június 30-ig,

68 Szabadság b) a munkavállaló betegsége vagy a személyét érintő más elháríthatatlan akadály esetén az akadályoztatás megszűnésétől számított harminc napon belül, ha az akadályoztatás időtartama egybefüggően a 183 napot elérte vagy meghaladta, akkor az akadályoztatás megszűnésétől számított 183 napon belül adja ki, ha az esedékesség éve eltelt. E rendelkezésektől érvényesen eltérni nem lehet.

69 Szabadság Az új szabályok szerint / 2012. évi I.tv./: 123. § (1) A szabadságot esedékességének évében kell kiadni. (2) A szabadságot, ha a munkaviszony október elsején vagy azt követően kezdődött, a munkáltató az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki. (3) A szabadságot, ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett az (1) bekezdésben meghatározottak szerint kiadni, az ok megszűnésétől számított hatvan napon belül ki kell adni.(1) bekezdésben

70 Szabadság Az új szabályok szerint / 2012. évi I.tv./: 123. § (4) Az esedékesség évében kell kiadottnak tekinteni a szabadságot, ha igénybevétele az esedékesség évében megkezdődik és a szabadság következő évben kiadott része nem haladja meg az öt munkanapot. (5) A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a) a szabadság kiadásának közölt időpontját módosíthatja, b) a munkavállaló már megkezdett szabadságát megszakíthatja, c) kollektív szerződés rendelkezése esetén a szabadság egynegyedét legkésőbb az esedékességet követő év március 31- ig adhatja ki.

71 Szabadság Legfontosabb változás a 2012. évi I. tv-ben: 115. § (1) A munkavállalónak a munkában töltött idő alapján minden naptári évben szabadság jár….

72 Szabadság 115. § (2) Munkában töltött időnek minősül az (1) bekezdés alkalmazásában(1) bekezdés a) a munkaidő-beosztás alapján történő munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés, b) a szabadság, c) a szülési szabadság, d) a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §) első hat hónapjának,128. § e) a naptári évenként harminc napot meg nem haladó keresőképtelenség, f) a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés három hónapot meg nem haladó, g) a munkavégzés alóli mentesülésnek az 55. § (1) bekezdés b)-k) pontban meghatározott tartama. Ld. 20. dia55. § (1) bekezdés b)k) pontban

73 Szabadság Mely jogcímek minősülhetnek NEM munkában töltött időnek? Keresőképtelenség 31. naptól (bármilyen szakaszolásban) Igazolatlan távollét vs. 55. § (1) j) Hozzátartozó halálakor a 3. naptól 55. § (2) szerinti mentesülés Fizetés nélküli szabadság időtartama (nem gyermek miatti, ill. gyermek miatti 6 hónapon túli időtartam)

74 Szabadság Hogyan olvadhat a szabadság, amikor nem egy sem került kiadásra??? Példa! Éves megállapított szabadság 30 nap. Január 14-20-ig beteg5 mn. bsz. Február 1-10-ig beteg6 mn. bsz. Március 1-31-ig beteg4 mn bsz+24 nn.tp

75 Szabadság Keresőképtelen állomány napjai:

76 Szabadság Éves szabadság arányosítása márciusban!

77 Szabadság Jobban, vagy rosszabbul járnak a munkavállalók a pótszabadságok átrendezése miatt? Melyek a munkáltatói teendők?

78 Szabadság 116. § Az alapszabadság mértéke húsz munkanap. 117. § (1) A munkavállalónak huszonötödik életévétől egy… 10 munkanap pótszabadság jár. 118. § (1) A munkavállalónak a tizenhat évesnél fiatalabb egy gyermeke… pótszabadság jár.

79 Szabadság Kötelező gyermekekről nyilatkozni? 10. § (1) A munkavállalótól csak olyan nyilatkozat megtétele vagy adat közlése kérhető, amely személyhez fűződő jogát nem sérti, és a munkaviszony létesítése, teljesítése vagy megszűnése szempontjából lényeges. A munkavállalóval szemben csak olyan alkalmassági vizsgálat alkalmazható, amelyet munkaviszonyra vonatkozó szabály ír elő, vagy amely munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott jog gyakorlása, kötelezettség teljesítése érdekében szükséges.

80 Szabadság Ki a gyermek, ki a szülő? 294. § c) gyermek: a családok támogatására vonatkozó szabályok szerinti saját háztartásban nevelt vagy gondozott gyermek; fogyatékos gyermek: az a gyermek, akire tekintettel a családok támogatásáról szóló törvény szerinti magasabb összegű családi pótlék került megállapításra,a családok támogatásáról szóló törvény h) szülő: a vér szerinti és az örökbefogadó szülő, továbbá az együttélő házastárs, az, aki a saját háztartásában élő gyermeket örökbe kívánja fogadni, és az erre irányuló eljárás már folyamatban van, a gyám, a nevelőszülő és a helyettes szülő,

81 Szabadság „Apaszabi”- nem munkaidő-kedvezmény, hanem pótszabadság! Egyéb pótszabadságok: fiatal mv. Föld alatt/ionizációs sugárzásnak kitett mv. Napi legalább 3 órás expozíciós idővel 50% egészségkárosodott

82 Szabadság kiadása Mit célszerű tennie a munkáltatónak, akinél a munkavállalók akkor veszik ki a szabadságukat, amikor akarják?

83 Szabadság kiadása 122. § (1) A szabadságot - a munkavállaló előzetes meghallgatása után - a munkáltató adja ki. (3) A szabadságot - eltérő megállapodás hiányában - úgy kell kiadni, hogy tartama legalább összefüggő tizennégy napot elérjen.

84 Szabadság kiadása Mit célszerű tennie a munkáltatónak, ahol a szabadságok rendszeresen beragadnak tárgyévben? 123. § (6) A munkáltató - a felek megállapodása alapján - a 116-117. §-ban foglaltak szerinti szabadság egyharmadát az esedékesség évét követő év végéig adja ki.116117. §

85 Szabadság kiadása Ha a felek megállapodnak a fentiek szerint az alap és életkori pótszabadság 1/3-nak átviteléről, jogszerű, ha mégis „elfogy” tárgyévben a kérdéses szabadság?

86 Szabadság kiadása 64. Eltérő megállapodás 135. § 14 (1) A felek megállapodása vagy kollektív szerződés ….foglaltaktól nem térhet el. 14 (2) Kollektív szerződés….foglaltaktól csak a munkavállaló javára térhet el.

87 Szabadság kiadása Napban, vagy órában? Ki dönti el? 124. § (1) A szabadságot a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni. (2) A napi munkaidő mértékétől eltérő munkaidő-beosztás esetén, a munkavállaló a szabadság kiadása során a beosztással azonos tartamra mentesül munkavégzési kötelezettsége alól és a kiadott szabadságot ezzel egyező óraszámban kell elszámolni és nyilvántartani. (3) Munkaidő-beosztás hiányában a szabadságot az általános munkarend és a napi munkaidő figyelembevételével kell kiadni.

88 Szabadság kiadása Szabadság napban, vagy órában? Napi 4 óra mértékű részmunkaidős munkavállaló beosztása szerint h-p dolgozik. Napi 4 óra mértékű részmunkaidős munkavállaló beosztása szerint h-cs dolgozik naponta 5 órákat. Napi 4 óra mértékű részmunkaidős munkavállalónak nincs munkaidő-beosztása.

89 Szabadság túlfizetés Mit lehet tenni, ha a munkavállaló több szabadságot vett ki, mint amire jogosult lett volna?

90 Betegszabadság A munkáltatónál 2013. március 1-én közös megegyezéssel megszüntetésre kerül a munkavállaló munkaviszonya, eddig kiadott betegszabadsága 10 munkanap. Ugyanezt a munkavállalót visszaveszi a munkáltató 2013. június 1-től. Mennyi betegszabadság adható ki neki?

91 Betegszabadság 126. § (3) Évközben kezdődő munkaviszony esetén a munkavállaló a betegszabadság arányos részére jogosult.

92 Szülési szabadság Jár-e Erzsébet utalvány (cafeteria) a szülési szabadság időtartama alatt a munkavállalónak?

93 Szülési szabadság 127. § (5) A szülési szabadság tartamát a kifejezetten munkavégzéshez kapcsolódó jogosultságot kivéve, munkában töltött időnek kell tekinteni.

94 Fizetés nélküli szabadság Megtagadhatja a munkáltató a munkavállalónak a hozzátartozó ápolása céljából kért fizetés nélküli szabadság iránti kérelmét?

95 Fizetés nélküli szabadság 131. § (1) A munkavállalónak hozzátartozója tartós - előreláthatólag harminc napot meghaladó - személyes ápolása céljából, az ápolás idejére, de legfeljebb két évre fizetés nélküli szabadság jár. (2) A tartós ápolást és annak indokoltságát az ápolásra szoruló személy kezelőorvosa igazolja.

96 Fizetés nélküli szabadság Gyermeke gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságról visszatérő szülőt és a munkáltatót milyen lépések és határidő kötelezik, mi az eljárás módja?

97 Fizetés nélküli szabadság 133. § (2) A fizetés nélküli szabadság a munkavállaló által megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésétől számított harmincadik napon szűnik meg.

98 Fizetés nélküli szabadság 1./A munkavállaló írásban közli a munkáltatóval a szándékát (-30. nap,vagy a jognyilatkozatban közölt későbbi dátum) 2./A munkáltató tudomásul veszi (értesíti), felkészül a visszatérésre (munkaszervezés). 3.a/ A felek rögzítik a fizetés nélküli szabadság végét, s a következő munkanaptól a munkaviszony újra aktív (munkaszerződés-módosítás) szabadság kiadása. 4.a/ A szabadság lejárta után munkába állás/foglalkoztatás. 3.b/A munkaviszony megszüntetése, a szabadság pénzbeli megváltása.

99 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Torma Bea munkajogi szakokleveles tanácsadó társadalombiztosítási szakelőadó torma.bea@pannonwork.hu 70-9452-218 www.pannonwork.hu


Letölteni ppt "Az új Mt. a mindennapokban IV. rész január 24."

Hasonló előadás


Google Hirdetések