Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A történelem forrásai Mindaz forrás, ami információt, adatot hordoz a múltról, a múltból.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A történelem forrásai Mindaz forrás, ami információt, adatot hordoz a múltról, a múltból."— Előadás másolata:

1

2 A történelem forrásai Mindaz forrás, ami információt, adatot hordoz a múltról, a múltból.

3 Honnan meríthetünk ismereteket a mindennapi életünkben? Mely forrásunk a legmegbízhatóbb? Internet - ismeretei nem mindig megbízhatóak Televízió – dokumentum, híradó, szemtanúk Rádió – objektív /tárgyilagos/ és szubjektív /egyéni tapasztalatait rávetítő/ műsorok Újság – napi események, szenzációk Okos telefon – gyors infó, forrást ellenőrizni kell Könyvek – szakkönyvek a kor tudását tükrözik Filmek – dokumentumfilm hiteles képet adhat Vizsgáljuk meg a forrás hitelességét!

4 A csokoládépapír rejtélye Mikor és hol gyártották? (fogyaszthatóság, lejárata) Milyen nyelvterületen készítették? Kik gyártották, forgalmazták, fogyasztották? Mi az anyagösszetétele? Milyen növényeket, anyagokat ismertek már abban a korban, mit használtak? (Például: mogyoró, dió, tej, kakaó) Mekkora tömegű? ( 100g ? 300g? Vagy kisebb?)

5 A források két nagy csoportja Írott Oklevél Kódex Sírfelirat Igazolvány Íratlan: Tárgyi: Írást nem tartalmazó tárgyak (kard, váza) Képi (fotó, festmény, rajz) Hangi (felvétel, CD ) Hagyomány: (szokások, népmesék, mondák, regék, stb.)

6 Akik a forrásokkal dolgoznak… Nyelvészek, néprajzosok, régészek, antropológusok (embertan), restaurátorok (régi tárgyak helyreállítói), történészek, kutatók. „A legrégebbi korokból csak tárgyak maradtak ránk: kőeszközök, cserépedények, lakóházak nyomai, ékszerek, barlangfestmények. A szakemberek számára ezek mindegyike nagyon sok új ismeretet nyújt. A hagyományok vagy szóbeli közlésekből ismerhetők meg, vagy úgy, hogy a kutatók megfigyelik a hagyományt ápolókat (pl. egy falusi lakodalmat). Ma már a hagyományok egy részét lejegyezve is megtaláljuk. Ilyenek a népszokások, népdalok, mesék, mondák. A hagyományokban gyakran évszázados, sőt évezredes gondolatok, vélekedések őrződtek meg. Ezek a források csak akkor mondanak igazat nekünk, ha hozzáértően faggatjuk őket. Mindegyik csoport vizsgálata megfelelő szakértelmet kíván, de a hétköznapi embernek is sok érdekeset elmesélnek a régmúltról, ha figyelmesen szemléli azokat.” (Mozaik kiadó Történelem 5.osztály.) A régészek kutatják fel a múlt tárgyait, 4x4m-es próbaásás, kisseprővel, kisecsettel megtisztítják, lerajzolják, fotózzák, megmérik, csomagolják, lajstromozzák és a múzeumokba szállítják, ahol a restaurátorok összeillesztik, szükség esetén kiegészítik a megkapott anyagot. A muzeológusok kiállítják, a közönség számára láthatóvá, elérhetővé teszik. A munka fázisai: 1, leletek megtalálása 2, feltárása 3, feldolgozása 4, kiállítása.

7 Összegzés a történelem forrásairól „Ahogyan visszafelé haladunk az időben, egyre kevesebb segítséget kapunk a valóság (hű, igaz) megismeréshez. Ekkor már minden kicsiny(ke) adatmorzsa fontossá válik. A régmúlt eseményeit talán soha nem ismerhetjük meg teljesen, bármennyire is törekszünk erre. Ezért nem mondhatjuk biztosan, hogy valami így vagy úgy történt, hanem csak azt, hogy így történhetett.” (Mozaik kiadó, Történelem 5.o.)

8 Források: MOZAIK Könyvkiadó 5. oszt. Tankönyv első leckéje E-tankönyv alapján Internet képtárából másolt képek Köszönöm a figyelmet. Jó tanulást kívánok mindenkinek! Kati néni


Letölteni ppt "A történelem forrásai Mindaz forrás, ami információt, adatot hordoz a múltról, a múltból."

Hasonló előadás


Google Hirdetések