Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

BALKEZESSÉG AVAGY EGY HÁTRÁNYOS KISEBBSÉG SZÉKELY ZALÁN Szentendrei Református Gimnázium 8. osztály.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "BALKEZESSÉG AVAGY EGY HÁTRÁNYOS KISEBBSÉG SZÉKELY ZALÁN Szentendrei Református Gimnázium 8. osztály."— Előadás másolata:

1 BALKEZESSÉG AVAGY EGY HÁTRÁNYOS KISEBBSÉG SZÉKELY ZALÁN Szentendrei Református Gimnázium 8. osztály

2

3 VÁZLAT  Az oldaliság/lateralitás/ evolúciós gyökerei  Az oldaliság/lateralitás/biológiai alapjai  A balkezesség előfordulási aránya napjainkban  A balkezesség hajlamának megállapítása  A balkezesek hátrányai  A balkezesek egyenlő esélyének a biztosítása az iskolában és a mindennapi életben  A balkezesek intellektusa és iskolai tanulmányi előmenetele  A balkezesség előnyei

4 Az oldaliság/lateralitás/ evolúciós gyökerei  Csak az ember fejlődött a beszéd kialakulásával tipikus „egykezessé”.  A természeti népeknél több a balkezes.  A kőkorszakban ugyanannyi volt a balkezes, mint a jobbkezes.  A fegyverek használata tette szükségessé a kezek munkamegosztását.

5  Az emberek fele a kőkorszakban balkezes volt  Ma 1-30%-uk balkezes

6 Az oldaliság/lateralitás/biológiai alapjai  A bal agyféltekei vezető szerep jobbkezes- séggel jár  Balkezeseknél gyakran a jobbfélteke dominál, és ez a bal test felet juttatja jobb pozícióba.  Az agyi aszimmetria a bal agyféltekében lévő beszédközpont kialakulásával válik jelentőssé.  Ezt bizonyítja,hogy az egyik kéz gyakoribb választása a második életév elején, a beszéd kezdetével,a beszédközpont érésével válik észrevehetővé.

7 A balkezesség előfordulási aránya napjainkban  Sokan eltitkolják/ a népesség1-30%-a balkezesek/.  1000 gyermek vizsgálata alapján a jobb illetve balkezesség örökletessége ma is azonos mértékben oszlik meg.  Nő a balkezesség elfogadottsága. Ezért nő az át nem szoktatott balkezesek aránya is.  A gyerekek20-30% bal kézzel ír.

8 Példák a balkezesség hajlamának megállapítására  A kisgyermek felé szemben állva tárgyat nyújtunk…Azt figyeljük,hogy melyik kezével nyúl érte.  Hegyezővel hegyezzen ceruzát!  Kislány fésüljön babát, kisfiú fakockát üssön játék kalapáccsal!  Fűzzön gyöngyöt!

9 Példák a balkezesség hajlamának megállapítására  Szemben állva tárgyat nyújtunk,  Babát fésültetünk,  Gyöngyöt fűzetünk a gyerekkel.

10 Egy példa a szemdominancia megállapítására

11 A balkezesek hátrányai  Gyakori megkésett beszédfejlődés, és a pöszeség. Az iskolaérettségi vizsgálatokon gyengébben teljesítenek, mert az ábrákon balról jobbra tájékozódnak. Az iskolaérettségi vizsgálatokon gyengébben teljesítenek, mert az ábrákon balról jobbra tájékozódnak.  Gyakoribb olvasási és helyesírási gyengeség  Nagyobb balesetveszélynek vannak kitéve  A szülők 38%-a ma is az átszoktatás híve, de a pedagógusok között is akadnak még az átszoktatást szorgalmazók.

12 A balkezesek hátrányai  Megkésett beszéd fejlődés  Pöszeség, dadogás  Gyengébb teljesítmény iskolaérettségi vizsgálaton  Olvasás, írás egyéb tanulási nehézségek  Eszközhasználat  Balesetveszély  Társas kapcsolatok

13 A balkezesek tanulási nehézségei  Nem látják a sor elején/bal oldalon/ előnyomtatott betű mintákat,sem az általuk már leírt betűket, mert a bal kezük takarja.  A gyakori helytelen ceruza és füzettartás, ami görcsös, lassú, csúnya írást eredményez.  Tükörírás, a betűk irányának a tévesztései.  Olvasási és helyesírási gyengeség.

14

15

16

17 Vélekedések a balkezesség okáról

18

19 Jobbkezesek tanulmányi átlaga Balkezesek tanulmányi átlaga

20 Balkezesség hátrányai a válaszadók szerint

21

22 A balkezesek egyenlő esélyének a biztosítása az iskolában és a mindennapi életben

23 1.Az óvodában kapjanak speciális fejlesztéseket, amikkel megelőzhetőek az iskolai olvasási-helyesírási nehézségek és zavarok! 2.Legyenek első osztályban a balkezesek számára nyomtatott füzetek, jobb oldalon előrajzolt betűkkel, feladatokkal!

24 3. Az írástanulás kezdetén tanítsuk meg a gyereknek az írás közbeni helyes test, füzet és kéztartást! Balkezesek helytelen kéz, füzet és ceruza tartása A balkezesek helyes kéz-füzet és ceruza tartása

25 Balkezesek helytelen kéz, füzet és ceruza tartása A balkezesek helyes kéz-füzet és ceruza tartása

26 4. Használjanak „vezető lapocskát” az olvasás elsajátításához! Bal kéz Egy olvasási lépés Jobb Kéz Az olvasó lépésről lépésre egyszerre tolja tovább a szövegen a két zöld lapocskát. Egy-egy lépés 2-5 szót tesz láthatóvá

27 Bal kéz Egy olvasási lépés Jobb Kéz Vezető lapocska használata

28 5. A visszaszoktatás enyhíti az átszoktatás lelki és tanulási zavarait. 6. A balkezeseknek is küzdeniük kell, hogy biztosítsák a jogaikat az oktatás-képzés tekintetében. 7. A pedagógusok képzésébe is be kellene iktatni a balkezes gyerekek oktatásával kapcsolatos ismereteket.

29 8.A valódi egyenlőséget a balkezesek- nek jobban megfelelő tükörírás elfoga- dása jelentene./A héber és az arab írás is ilyen./ tükörírás/jobbról balra halad/ a jobbkezeseknek kedvező írás

30

31 9. Az ipart és a kereskedelmet ösztönözni kellene, hogy minél többféle eszközt és szerszámot készítsenek és áruljanak speciálisan balkezesek számára. Balkezes olló toll horgászorsó egér gitár hegyező

32 Balkezes eszközök balkezes olló toll horgászorsó egér gitár hegyező

33 A balkezesek intellektusa és iskolai tanulmányi előmenetele  A balkezesek nem butábbak a jobbkezesek- nél.  A balkezesek általában jobban teljesítenek a megérzésen alapuló,az újszerű megoldásokat követelő helyzetekben  A jobbkezesek általában az elemző,tényszerű tudásban jobbak.  Az eredmények kiegyenlítik egymást.

34 A balkezesség előnyei  A balkezességében megerősített ember a jobbkezeseknek kitalált világban a „segítő”/jobb/ kezével is fokozott ügyességre tehet szert.  Sok híres sportoló is balkezes. Több sportágban/pl. tenisz, vívás, foci/ kifejezetten előny a balkezesség, ballábasság.

35 NÉHÁNY HÍRES BALKEZES Nagy Ramszesz Nagy Sándor Nagy Sándor Julius Caesar Julius Caesar Jeanne D’arc Jeanne D’arc Leonardo da Vinci/Bal kézzel festett, és tükörírással írt/ Michelangelo MichelangeloRaffaello Heinrich Heine Heinrich Heine Isaac Newton Isaac Newton Bonaparte Napóleon Bonaparte NapóleonBeethoven Goethe Goethe Andersen Andersen Viktória királynő Mark Twain Mark Twain Friedrick Nietzsche Friedrick Nietzsche Henry Ford Marie Curie Marie Curie Mahátma Gandhi Mahátma Gandhi Charlie Chaplin/Ígéretes hegedűs volt, de a zenekarban senki nem akart mellette ülni,mert a vonóval állandóan lökdöste a mellette ülőt/ Charlie Chaplin/Ígéretes hegedűs volt, de a zenekarban senki nem akart mellette ülni,mert a vonóval állandóan lökdöste a mellette ülőt/ Robert Schumann Robert Schumann Jimi Hendrix Jimi Hendrix Paul McCartney Paul McCartney Bill Gates Bill Gates Navratilova és McEnroe Navratilova és McEnroeDürerMozartPaganini Albert Schweitzer Petőfi Sándor Papp László Puskás Ferenc Barack Obama Tom Cruise Bruce Willis Robert de Niro Brad Pitt Angelina Jolie Julia Roberts Demi Moore

36

37 Jogod van balkezesnek lenni! Kansas államban már megalapították a Balkezes Internacionálét, és augusztus 13-át Balkezes Nemzetközi Napnak kiáltották ki. Csatlakozz hozzánk! Lépj be a Magyarországi Balkezesek Egyesületébe! Balkezesnek lenni nem szégyen!

38 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "BALKEZESSÉG AVAGY EGY HÁTRÁNYOS KISEBBSÉG SZÉKELY ZALÁN Szentendrei Református Gimnázium 8. osztály."

Hasonló előadás


Google Hirdetések