Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A duálissá alakuló köznevelési rendszerünk, mint a felső oktatási rendszerünk stratégiai „beszállítója” Szendrő Éva - tanszéki mérnök Corvinus Egyetem.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A duálissá alakuló köznevelési rendszerünk, mint a felső oktatási rendszerünk stratégiai „beszállítója” Szendrő Éva - tanszéki mérnök Corvinus Egyetem."— Előadás másolata:

1

2 A duálissá alakuló köznevelési rendszerünk, mint a felső oktatási rendszerünk stratégiai „beszállítója” Szendrő Éva - tanszéki mérnök Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar Budapest, 2015. április 29. „ÉRINTI-E, ÉS HA IGEN, MIKÉPP A DUÁLIS KÉPZÉSI RENDSZER A CÉGEK ÉS A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK TM RENDSZEREIT?”

3 A duálissá alakuló köznevelési rendszerünk, mint a felső oktatási rendszerünk stratégiai „beszállítója” Mi az elvárás a gazdasági környezet szereplői részéről?

4 Élelmiszertudományi Kar Szendrő Éva, tanszéki mérnök Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója 4 FONTOS KÉRDÉSEK A DUÁLIS KÉPZÉSI RENDSZER, (MINT ÚJ CSODAEFGYVER)  ÉRINTI-E? IGEN  MIKÉPP?DRÁMAIAN  A CÉGEK TM RENDSZEREIT?SZERETNÉNK TUDNI  FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYÜNK TUDÁSMENEDZSMENT RENDSZEREIT?” SZERETNÉNK, HA LENNE FONTOS KÉRDÉSEK: 1.MILYEN RENDSZERMODELLT HASZNÁLJUNK? 2.MI SZABÁLYOZZA A RENDSZER-KAPCSOLATOKAT? 3.MELYEK A MEGHATÁROZÓ PARTNERKAPCSOLATOK? 4.MI A MI TEENDŐNK?

5 Élelmiszertudományi Kar Szendrő Éva, tanszéki mérnök Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója 5 Stratégiai kérdések  Hogyan növelhető Magyarország versenyképessége ?  Ki határozza meg, hogy 5,10, 20 év múlva milyen „versenyképes” szakemberekre lesz szükség?  Ehhez kiknek, milyen tudást, ismereteket, képességeket és kompetenciákat kell(ene) biztosítani?  Cégek: megrendelők, képzőhelyek, partnerek ?  Milyen duális képzési (üzleti) modell kell ehhez?  Hol van a radikális megújulásra képes tanári kar és infrastruktúra ?  Duális köznevelési rendszer milyen minőségben szállítja a diákokat A CORVINUS Egyetemre?

6 Élelmiszertudományi Kar Szendrő Éva, tanszéki mérnök Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója 6 Jó hír: a versenyképességnek van országos gazdája  Magyarország versenyképességének irányítása

7 Élelmiszertudományi Kar Szendrő Éva, tanszéki mérnök Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója 7 A versenyképességi gazda mit jelent?  Jó, hogy –van gazdája –van versenyképességi stratégiai program –jelentős pénzforrásokat költünk rá  De: –Realitásokra épül-e? –Ki bontja le a korlátokat? –Megvan-e a feltételrendszer hozzá? –Ki hangolja össze a szereplőket, hogy nemzetgazdasági szintű optimum jöjjön létre –Milyen eredményeket is érünk el?

8 Élelmiszertudományi Kar Szendrő Éva, tanszéki mérnök Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója 8 IMF értékelés a versenyképességünkről  Az IMF 2015. áprilisi ország-tanulmánya szerint Magyarország keveset költ oktatásra és egészségügyre  Külső adósságunk 2014-ben a GDP 116 %-a volt  Költségvetési hiány elvárt szint alatt tartása miatt – nem jut elegendő pénz a humánvagyon erősítésére, –a rendelkezésre álló (zömmel EU-s) pénzek elköltése nem elég hatékony  Magyarország az EU-lista végén van a felnőttek folyamatos továbbképzése tekintetében. –A 25–64 éves korosztály körülbelül 3 százaléka vesz részt valamilyen továbbképzésben. –Ez Csehországban 11,4, Észtországban 12, Szlovákiában 15,9 százalék

9 Élelmiszertudományi Kar Szendrő Éva, tanszéki mérnök Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója 9 IMF értékelés a versenyképességünkről (2)  A GDP és az export-tevékenységünk bővül, az azonban elsősorban a külföldi cégek, közülük is a járműágazat teljesítményének köszönhető.  A nagyobb hozzáadott értéket előállító innováció, marketing, értékesítés és szolgáltatás a külföldi cégek esetében otthon, az anyaországban zajlik.  Az alacsony szintű értékteremtés azt jelenti, hogy a nálunk folyó munkák többsége összeszerelés, automatizált gépsorokat kiszolgáló betanított "mérnök„  A versenyképesség javításához a nagyobb értékteremtés felé való elmozdulás, azaz több innováció, nagyobb tudást is igénylő munkahelyek létesítése, és általában a termelékenység növelése szükséges.

10 Élelmiszertudományi Kar Szendrő Éva, tanszéki mérnök Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója 10 Milyen RENDSZERMODELLT használjunk?

11 Élelmiszertudományi Kar Szendrő Éva, tanszéki mérnök Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója 11 Hogyan illeszkedik ebbe a DUÁLIS KÉPZÉS?

12 Élelmiszertudományi Kar 12 A köznevelési rendszerünk, mint a felsőoktatás stratégiai beszállítója  Érettségizett diákok tudása, felkészültsége és motivációja elegendő-e a belépési ponton?  Indokolt lenne az „egyetemérettség” bevezetése  Figyelembe vesszük-e a radikális változásokat a középiskolai oktatáshoz képest?  Megfelelő-e az együttműködés az egyetemek első és a középiskolák utolsó évfolyamai között?  A közoktatás és a köznevelési közötti különbség: nem csak az iskolai képzési rendszer játszik szerepet!  Nem ismerjük pontosan, hogy mi történik náluk a duális fejlesztés területén. Szendrő Éva, tanszéki mérnök Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója

13 Élelmiszertudományi Kar Szendrő Éva, tanszéki mérnök Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója 13 Hogyan integrálható a DUÁLIS KÉPZÉS az oktatási rendszerünkbe?  A Corvinus Egyetem stratégiája révén, tanszékünkre lebontva  Alaptevékenységünkbe (képzési értékláncunkba) integráljuk  Tudásmenedzsment rendszereinkbe illesztjük  Stratégiai partnerkapcsolatokat létesítünk  Jó gyakorlatokat veszünk át  Fejlesztési programot valósítunk meg  Tanulunk másoktól

14 Élelmiszertudományi Kar Szendrő Éva, tanszéki mérnök Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója 14 Hogyan illeszkedik a DUÁLIS KÉPZÉS az alapfolyamatainkba?

15 Élelmiszertudományi Kar Szendrő Éva, tanszéki mérnök Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója 15 Az Oktatási intézmények alaptevékenységének, értékteremtő főfolyamati modellje (APQC, K12)  Ha lenne formális, rendszerbe integrált ilyen folyamatmodellünk, ebbe kellene beszuszakolni a Duális képzés követelményeit.  Így kellene a köznevelési rendszerben működő iskoláinknak is, akik elvileg stratégiai beszállítóink!  Köznevelési és felsőoktatási rendszerünk irányítása és működtetése nem folyamatmodell szerint történik  A két "Alaprendszert" önálló törvények szabályozzák, jogszabályszintű integráció (harmonizáció) sincs, irányításuk nem összehangolt.  Mindegyik zárt rendszerként viselkedik, intézményrendszerük erősen elkülönült, saját rendszereiken belül krónikus, súlyos gondokkal, konfliktusokkal és válságokkal küzdenek.

16 Élelmiszertudományi Kar Szendrő Éva, tanszéki mérnök Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója 16 A Tudás-menedzsment rendszerek helye az APQC K12 folyamat modelljében

17 Élelmiszertudományi Kar Szendrő Éva, tanszéki mérnök Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója 17 Létrehozható-e a partnerek tudás-menedzsment rendszereinek folyamat alapú integrációja?  Egyetemünkön, Karunkon ilyen definiált, infrastrukturális folyamataink és informatikai alaprendszereink nincsenek, sajnos erre vonatkozó terveink sem.  Nem tudunk ilyenről a középiskoláknál sem, a Köznevelési törvény és a köznevelési intézményrendszere sem határozza meg (EMMI, KLIK, OH, OFI, Edukáció, Türr).  A számunkra potenciális partneri kapcsolatot jelentő üzleti szférából nem ismerünk ilyen cégeket.  (Szabványos) Alaprendszerek hiányában ki hangolja össze a kulcsszereplőke t, hogy nemzetgazdasági szintű versenyképességű optimum jöjjön létre?  (B terv: Uri Geller: Múködj!!)

18 Élelmiszertudományi Kar 18 Felsőoktatási céljaink (kék színnel jelölve a duális képzési célterületek)  Verseny és piacképesség növelése (makro)  Vállalkozói képességek (SME fókusz) fejlesztése (mikro)  Innováció, mint növekedés hajtóereje  Kooperáció és kollaboráció: hallgatók, oktatók, intézetek és cégek között, (fontos, de nagyon nehéz!)  Élethosszig tartó tanulás: mi indítjuk útnak, de nem követjük  Kiváló elméleti és alkalmazott kutatásra lenne szükség (TDK)  Preferált kompetencia-fejlesztési területek: nyelv, vállalkozói személet, kockázatvállalás, üzleti elemzés, projekt menedzsment, csoportmunka, élenjáró technológiák  Követni a meghatározó trendeket, 3D, BigData, Nanotechnológia Szendrő Éva, tanszéki mérnök Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója

19 Élelmiszertudományi Kar 19 Mi tehet az egyetem?  Megérti, hogy mit várnak tőle a megrendelői  Megújul: folyamat és projekt alapú működés  Megfogalmazza az elvárásait a „beszállítók” felé,  Proaktívan együttműködik velük: tanuljanak meg és szeressenek tanulni a diákok (Ron Clark modell)  Vonzóvá teszi az egyetemet, kedvet csinál  Partnerauditot tart: egyetemi oktatók mikor látogatnak meg középiskolákat?  Menedzseli a kapcsolódási pontokat: folyamat alapon Szendrő Éva, tanszéki mérnök Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója

20 Élelmiszertudományi Kar 20 Sikeres kezdeményezéseink a duális oktatással kapcsolatosan, erős korlátokkal Szendrő Éva, tanszéki mérnök Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója  Van duális képzésért felelős szervezeti egység a Corvinuson.  Tanszékünk az új szakirányokat indít, keressük a diákoknak a megfelelő helyet, de a megbízható, színvonalas és üzemlátogatásra fogadókész, életképes vállalkozások száma nagyon kevés.  A duális képzéshez figyelembe vehető, az üzleti környezetből származó stratégiai partnereink száma nagyon alacsony,  A duális képzésben is erősen támogatott KKV szektor az élelmiszeriparban –sem képzőhelyként, –sem jövőbeli foglalkoztatóként nem jön számba, –nincs meg szükséges infrastruktúrája, –nem mer és nem képes hallgatói szerződéseket kötni.

21 Élelmiszertudományi Kar 21 Sikeres helyi kezdeményezéseink Szendrő Éva, tanszéki mérnök Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója  EU intézményrendszer és célok megismertetése a hallgatókkal  Innováció és projekt menedzsment fórum üzleti szakemberek bevonásával  Társadalmi felelősségvállalás (CSR) pályázaton részvétel: csoportmunka  Szakmai műhelyek, közösségek létrehozása  TDK témakörök megújítása

22 Élelmiszertudományi Kar 22 ‚I teach you and you teach me. Together we learn to love to learn’. (Ron Clark) Köszönöm a figyelmet! Szendrő Éva tanszéki mérnök, Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar (http://www.uni-corvinus.hu) 1118 Budapest, Villányi út 19. Tel./Fax: (36) 1/482-6258 E-mail: eva.szendro@uni-corvinus.hu innovációért felelős tanszéki mérnök Szendrő Éva

23 Élelmiszertudományi Kar 23 A közoktatás és a szakképzés standard folyamatmodellje Szendrő Éva, tanszéki mérnök Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója (APQC K12)

24 Élelmiszertudományi Kar 24 Hol lakik a tudásmenedzsment folyamat? (A köznevelés támogató folyamatai (2)) Szendrő Éva, tanszéki mérnök Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója

25 Élelmiszertudományi Kar 25 12.4. Tudásmenedzsment rendszerek létrehozása és működtetése Szendrő Éva, tanszéki mérnök Köznevelési rendszer a felsőoktatás beszállítója


Letölteni ppt "A duálissá alakuló köznevelési rendszerünk, mint a felső oktatási rendszerünk stratégiai „beszállítója” Szendrő Éva - tanszéki mérnök Corvinus Egyetem."

Hasonló előadás


Google Hirdetések