Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szem, látásjavító eszközök.  A fény a pupillán keresztül jut a szemünkbe.  A szemlencse domború optikai lencse. Anyaga rugalmas, alakját és fókusztávolságát.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szem, látásjavító eszközök.  A fény a pupillán keresztül jut a szemünkbe.  A szemlencse domború optikai lencse. Anyaga rugalmas, alakját és fókusztávolságát."— Előadás másolata:

1 A szem, látásjavító eszközök

2  A fény a pupillán keresztül jut a szemünkbe.  A szemlencse domború optikai lencse. Anyaga rugalmas, alakját és fókusztávolságát (akaratunktól függetlenül) a sugártest izomzatával változtatjuk.  A szemlencse a szemgolyó hátsó falán lévő ideghártyán fordított állású, valódi képet állít elő.  Az agy feladata, hogy a fordított képet a talpára állítva lássuk.

3  Takard le a bal szemedet és a jobb szemeddel nézd a kört!  Mit tapasztalsz?

4

5

6  A digitális fényképezőgépek alapvető alkatrészei megegyeznek a hagyományos fényképezőgépek alkatrészeivel!  A különbség csupán a kép rögzítésében van, a digitális gépek fény érékelő félvezető eszközzel rögzítik a képet.  Mit jelent: megapixel?- A felbontóképesség mutatószáma, azt jelöli, hogy mekkora a maximálisan tárolható felbontás.  1 megapixel= 1 millió képpont, például ha egy digitális fényképezőgépben a képérzékelő CCD chipen 1536 sorban soronként 2048 darab fényérzékelő pont van integrálva, akkor az 3,1 megapixelt jelent (1536 × 2048 = 3 145 728).

7 A fényképezés alapfogalmai:  Expozíció  ISO érzékenység  Rekesznyílás  Záridő  Viszonosság https://www.youtube.com/watch?v=s36pvNP-cIY

8  Szükséges eszközök:  Lézer  Digitális fényképezőgép  Beállítások és előfeltételek:  Sötét szoba  Fényképezőgép: hosszú záridő és kis blendenyílás beállítása.  (nem árt, ha a gépet stabil pozícióba helyezzük)

9

10 Készíts „lyukkamerát”! A lyukkamera olyan zárt doboz (pl. egy cipősdoboz), amelynek egyik oldallapját zsírpapírral helyettesítették, és a vele szemközti lapon egy kicsi, 1 - 2 mm átmérőjű lyukat fúrtak. Egy sötét szobában állíts égő gyertyát a nyílás elé, és figyeld meg, hogy mit látsz a zsírpapíron! Változtasd a gyertya távolságát a lyukkamerától, és figyeld meg, hogyan változik a gyertya éles képe! Színes képek lányoknak és „lyukkamera” fiúknak sörös-dobozból: https://www.youtube.com/watch?v=k9qFCL9D_Eo

11 1. A tárgylencse képe valódi, nagyított, fordított állású. (K1) 2. Ezt a képet nézzük egy egyszerű nagyító lencsén keresztül. (K2) 3. A végső kép az eredeti tárgyhoz képest fordított állású látszólagos, nagyított.


Letölteni ppt "A szem, látásjavító eszközök.  A fény a pupillán keresztül jut a szemünkbe.  A szemlencse domború optikai lencse. Anyaga rugalmas, alakját és fókusztávolságát."

Hasonló előadás


Google Hirdetések