Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fényképészkör Alapok Záridő Blende Fénymérés. Fényképészkör Záridő A záridő adja meg, hogy mennyi ideig jut a fény a képérzékelőre/filmre Reciprok szabály:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fényképészkör Alapok Záridő Blende Fénymérés. Fényképészkör Záridő A záridő adja meg, hogy mennyi ideig jut a fény a képérzékelőre/filmre Reciprok szabály:"— Előadás másolata:

1 Fényképészkör Alapok Záridő Blende Fénymérés

2 Fényképészkör Záridő A záridő adja meg, hogy mennyi ideig jut a fény a képérzékelőre/filmre Reciprok szabály: a záridőt mindig tartsuk az objektív fókusztávolságának reciproka felett. Pl.: 300mm-es objektívnél a záridő mindenképpen rövidebb legyen 1/300 másodpercnél.

3 Fényképészkör Záridő ½ sec1/3 sec1/4 sec1/6 sec1/8 sec1/10 sec1/15 sec1/20 sec 1/45 sec1/60 sec1/125 sec1/180 sec1/250 sec1/350 sec1/500 sec1/750 sec 1/1000 sec1/1500 sec1/2000 sec1/3000 sec1/4000 sec Záridők ½ fokozat léptékkel:

4 Fényképészkör Záridő 1/1000 sec

5 Fényképészkör Záridő 1/6 sec

6 Fényképészkör Záridő Melyik záridőt mikor használjuk? Hosszú záridő: 1/30sec-nál több –Használjuk ezt éjszaka, amikor a felvételhez hosszú exponálás szükséges. Használjuk nappal kis nyílással, így a mozgó tárgyak elmosódottabbnak tűnnek. Mindenképpen állvány használat! Közepes záridő: 1/60-1/2000 sec –Általános fotózáshoz ideális. Használjuk kézben tartott fényképezőgépnél szabvány objektívvel, hogy elkerüljük a kamera bemozdulását. Alkalmas lassan mozgó tárgyak, például kocogó alak fényképezésére. Rövid záridő: 1/200 sec és annál rövidebb –Gyorsan mozgó tárgyak – ügető lovak, versenymotorok – kimerevítésénél használható

7 Fényképészkör Blende A fényképezőgép hasonlóan felépített az emberi szemhez. Tehát a fény egy kis lyukon keresztül vetül a filmre. A blende ennek a lyuknak a méretét jelöli. Nagyobb fényben kisebb lyukon (tehát kevesebb fény) jut át a képérzékelőre/filmre. A blendét számokkal jelöljük, de vigyázat! – itt a nagyobb számok kisebb blendét jelentik.

8 Fényképészkör Blende f/1f/1.2f/1.4f/1.8f/2f/2.4f/2.8f/4 f/4.5f/5.6f/6.7f/8f/9.5f/11f/13f/16 f/19f/22f/27f/32f/38f/45 Rekeszértékek:

9 Fényképészkör Blende f/36

10 Fényképészkör Blende f/5.6

11 Fényképészkör Blende f/1.8

12 Fényképészkör Blende Mélységélesség: –A szem sokkal precízebb műszer, mint a gépeink. Amikor egy képet készítünk, általában vannak rajta éles, és homályos részek. Megfelelő esetben a téma éles, és a háttér vagy az előtér homályos. A mélységélesség a fotóstól mért sáv ahonnan a kép már éles, és tart addig, amíg éles. Ez a sáv különböző blendeállásoknál más és más. általában igaz a szabály, hogy a fókuszban levő tárgy előtt és mögött a mélységélesség 1/3 2/3 arányban oszlik meg. –A mélységélességről később még lesz szó részletesen.

13 Fényképészkör Fénymérési rendszerek Többzónás fénymérés Szelektív fénymérés Spotmérés Középsúlyozott fénymérés

14 Fényképészkör Fénymérési rendszerek Többzónás fénymérés –A fénymérési módszerek legelterjedtebb típusa. Ez a módszer hozza a legmagasabb sikereredményt. –Több zónára ossza a képet, melyek mindegyikéről egyedi mérést készít.Egyes zónáknak magasabb a prioritása, a végső exponáláshoz a kamera processzora határozza meg az értékeket. A mérőzónák száma gépről gépre változik.

15 Fényképészkör Fénymérési rendszerek Szelektív fénymérés –Ez a fajta fénymérés a képmező kiválasztott részeiről, általában a képmező 7-9 százalékából gyűjti be az adatokat. Trükkös fényviszonyok, például erős háttérfény esetén érdemes alkalmazni, amikor a fotós úgy gondolja, a többzónás fénymérés nem elég hatékony.

16 Fényképészkör Fénymérési rendszerek Spotmérés –A spotmérés szükségképpen a szelektív fénymérés kifinomultabb változata, a képmezőnek csupán egészen kis darabjáról(1-3%) végez leolvasást. Helyes használat esetén különösen pontos.

17 Fényképészkör Fénymérési rendszerek Középsúlyozott fénymérés –A legrégibb fénymérési módszer. Ez a fajta rendszer a képmező középső 70 százalékának átlagát számolja. Meglehetősen egyszerű, gyakran alulexponált, főként ha a képmezőben sok az ég vagy erős a háttérfény. Ezt találjuk a legtöbb fényképezőgépen, főleg az SLR-eken.

18 Fényképészkör Kézi irányítású expozíció Annak ellenére, hogy a fényképezőgépek automata exponáló rendszere igen megbízható, vannak esetek amikor a fényképet készítőnek át kell vennie az ellenőrzést a végső exponálás felett. Valamilyen formában szinte minden kamera biztosítja ezt a lehetőséget. Erről a későbbiekben lesz szó!

19 Fényképészkör Amiről szó lesz a következő diasorban Mélységélesség Kézi irányítású expozíció Érzékenység Képérzékelők Fájlformátumok

20 Fényképészkör ˝ Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel.˝ - Robert Capa


Letölteni ppt "Fényképészkör Alapok Záridő Blende Fénymérés. Fényképészkör Záridő A záridő adja meg, hogy mennyi ideig jut a fény a képérzékelőre/filmre Reciprok szabály:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések