Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Burlovics Dorottya

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Burlovics Dorottya"— Előadás másolata:

1 Készítette: Burlovics Dorottya
A fényképezés Készítette: Burlovics Dorottya

2 A fényképezés története
ben Schulze német orvos felfedezte az ezüst-haloidok fényérzékenységét.

3 - 1822-ben Joseph Niépce elsőnek készített fényképet fényérzékeny aszfalton.

4 1939-ben, Fox Talbot ezüst-haloiddal bevont papírral dolgozott folyadékos előhívással.

5 Louis Daguerre a fényképezés úttörője, a dagerrotípia felfedezője volt.
1839-ben Daguerre ezüst-jodiddal bevont ezüstlemezre fényképezett higanygőzös előhívással.

6 A dagerrotípia Az ezüstözött rézlemezt polírozták, majd tisztították. Ezután jód- (később bróm- vagy klór-) gőzben érzékenyítették, míg a lemez sötétsárga színűvé nem vált. Az érzékenyítéshez speciális fadobozt használtak, amelynek fenekén porcelán- vagy üvegtálban volt a jód. Speciális előhívóládában, gyertyával, borszeszégővel melegített higany gőzével hívták elő.

7 A fényképezés története II.
- Az elektronikus képrögzítés történetének kezdete 1951-re tehető, amikor az első képmagnó elkészült. Kodak180 digitális fényképezőgép prototípus 1975-ből.

8 A fényképezőgép felépítése
A hagyományos fényképezőgép egy könnyű kis doboz, amelynek elején van az objektív, hátuljában pedig a film. Az objektív lencséi a filmre fókuszálják a fényt, a zár pedig megakadályozza, hogy a kép elkészítése előtt fény érje a nyersanyagot. A mechanika lehetővé teszi a film továbbítását, valamint a rekesz és az expozíciós idő beállítását.

9 A fényképezés kémiai alapja
A fényképezés kémiai alapja, hogy az ezüst-halogenidek fény hatására elbomlanak, miközben fém ezüst (Ag) keletkezik (az ezüst redukálódik).

10 A fényképezés Fotózáskor a megvilágítás hatására a filmen, az AgBr kristálykákban megkezdődik az AgBr bomlása fémezüstté. AgBr kristályrácsa

11 A film előhívása Az előhívás során a megvilágított helyeken fémezüst keletkezik a megvilágítás mértékétől függően. A kidolgozás során az ezüstgócok környezetében megvilágított kristályok feketednek.

12 A film előhívása II. A film a legnagyobb fényhatás helyén lesz a legfeketébb, a közepes erősséggel megvilágított részeken gyengébb a feketedés, ahol pedig egyáltalán nem érte fény a filmet, ott a negatív átlátszó lesz. Tehát így egy negatív kép keletkezik, amely a valóságos árnyalatok fordított sorozatából áll.

13 A film fixálása A megvilágított ezüst-bromid kristályok mellett, még fényérzékeny ezüst- bromid szemcsék is vannak a rétegben. Az előhívás után tehát ezeket a meg nem világított szemcséket ki kell oldani, illetve a kristályokat további fényhatásra érzéketlenné kell tenni, azaz a képet fixálni (rögzíteni) kell.

14 A pozitív kép készítése
A pozitív film hasonlóan készül mint a filmnegatív. Fényérzékeny fotópapírt világítanak meg a negatív film átvilágításával. Ahol sötét a negatív film, ott kevés fényt ereszt át, ahol világos, ott pedig sokat. Így az eredeti megvilágítás szerinti képet kapjuk.

15 A fotópapír A fotópapír hasonlóan mint a celluloidfilm, zselatinrétegbe ágyazott a AgBr- kristálykákat tartalmaz. A megvilágítás hatására hasonló módon fémezüst válik ki, amit előhívnak, majd fixálják a képet. A papírképet is mossák és szárítják.

16 A digitális fényképezés
A digitális fényképezőgépek alapvető alkatrészei ugyanazok, mint a hagyományos kamerákéi, az egyetlen lényeges különbség, hogy a film helyén töltéscsatolt áramkör (angol rövidítéssel: CCD) található. A CCD pixelek tömegeként érzékeli a képet, a kapcsolódó elektronika pedig kiolvassa a pixelek színét, és a kiolvasott értékeket elraktározza a memóriában.

17 A digitális fényképezés II.
A legegyszerűbb digitális fényképezőgépekben a memória be van huzalozva a kamerába, a drágábbakban a képek kivehető memóriakártyákon - lényegében tehát digitális filmen - tárolódnak.

18 Megvilágítási idő A megvilágítási (zár-) idő szabja meg, hogy a fény mennyi ideig áradhat be a lencsén, így értéke döntően meghatározza az expozíciót. A záridő általában 1/1000 másodperctől néhány másodpercig terjedhet. A bal oldali kép 1/15 másodperces záridővel készült, ennek következtében az autók egy része erősen bemozdult.

19 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Burlovics Dorottya"

Hasonló előadás


Google Hirdetések