Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Értékesítendő ingatlanok Készítette: dr. Zelenyánszki Miklós.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Értékesítendő ingatlanok Készítette: dr. Zelenyánszki Miklós."— Előadás másolata:

1 Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Értékesítendő ingatlanok Készítette: dr. Zelenyánszki Miklós

2 Értékesítendő ingatlanok Andrássy u. 38. (volt óvoda) Szabadság tér 10. (volt Leánykollégium) Gerlai Kastély Pósteleki Kastélyrom Lencsési 138. (volt Ruhaipari Szki.) Ifjúsági tábor Szarvasi út melletti telek Sportcsarnok melletti terület Franklin-Báthori utcai építési telkek Mazán László utcai telephely

3 Békéscsaba, Jázmin u. 3. (Gerlai Kastély)

4 Ingatlannal kapcsolatos tájékoztató adatok Tulajdoni lap másolat Ingatlanról készült fényképek Az építmény alaprajza Térképvázlat

5 Az ingatlannal kapcsolatos tájékoztató adatok, információk: Címe:5600 Békéscsaba, Gerla, Jázmin u. 3. Helyrajzi szám: 18003/2 Területe: 1 ha 5521 m² Ingatlan területe:1348 m² Művelési ága: kivett kastély épület, park Tulajdonos: Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata (5600 Bcs, Szent István tér 7.) Tulajdoni hányad: 1/1 Bruttó ár:1.250.000,- Ft Az eladó önkormányzat a vevő részéről 50.000.000,- Ft azaz ötvenmillió forint óvadék letételét kéri, melynek formája lehet ügyvédi készpénzletét, bankgarancia, vagy a vevő kizárólagos tulajdonában lévő per-, teher-, és igénymentes ingatlanra bejegyzett jelzálogjog. Az óvadék abban az esetben illeti meg az önkormányzatot, ha a vevő az építési engedélyre, műszaki részteljesítésekre vagy teljes felújításra vonatkozó határidőnek nem tesz eleget. Az ingatlan-nyilvántartásban az ingatlanra semmilyen korlátozó bejegyzés nem található. Az ingatlan műemléki védelem alatt áll, forgalomképes, per-, teher- és igénymentes. Az ingatlan településen belüli fekvésére és megközelíthetőségére vonatkozó adatok: A Kastély és park a Békéscsabához tartozó Gerla község főutcájának végén található, a park a külterülethez tartozó természetvédelmi területekkel határos. Az Önkormányzat tájékoztatja az érdeklődőket arról, hogy a kastély épületén belül önálló helyrajzi számmal rendelkező (18004 hrsz) a Leonardo CAD Bt tulajdonában lévő, egyházi hitélet biztosítását szolgáló 238 m2 nagyságú épületrész található, melyet az új tulajdonos tudomásul kell, hogy vegyen és az épületrész folyamatos működtetésének biztosítását vállalnia kell.

6 A kastély rövid története A középkorban igen jelentős monostor állt a területen (a mai Békésre vezető műút mentén). A monostor falmaradványai az egykori leírások szerint még 1870-ben is álltak Feltehetően az egykori udvarház helyén, vagy a közelében épült a ma ismert kastély, az egykori Fehér –Körös mellett, Ybl Miklós tervei szerint. Az „U” alakú épület közepén van a kastély-kápolna, amely 1869—ben készült el. A parkmaradványokból megítélhetően az épület körül kis francia-kert, azon kívül tájképi angol kert volt, amely lehúzódott a Körös árterébe. A folyónak ez a szakasza ma már nem kap vizet, kiszáradt. A II. Világháborút követően a kastély berendezéseit a helybeliek széthordták. 1950-től kezdődően kezdődött faluvá fejlődni az addigi majorság. A kastélyban általános iskola, szolgálati lakások, gyermekorvosi rendelő, igazgatási feladatot ellátó irodák lettek kialakítva. A kastély kápolnája időközben az egyház kezelésébe ment át, aki a tulajdonjogot 2001-ben átengedte a Leonardo CAD Bt számára, az örökös használati jogának megtartása mellett. Jelenleg a korábbi használók közül csak az igazgatási célokat szolgáló irodák és néhány sport szertár működik. Fejlesztési elképzelések: A kastély lehetséges hasznosítására sok elképzelés született az elmúlt években. Befektetői érdeklődés volt gyógyszálló, lovas tanya, szociális otthon, rekreációs központ és szabadidő park létesítésére. Az elképzelések a pénzügyi fedezet hiánya miatt rendre meghiúsultak. Szinte mindegyik elképzelés közös vonása az volt, hogy a jelenleg „U” alakú épületegyüttes továbbépítésre kerülne, egy zárt belső udvar kialakításával, a meglévő épület elemeinek lemásolásával, de a funkció más irányú hasznosításával. Igen lényeges eleme volt a koncepcióknak a park rehabilitációja, és a kastély funkciójába illő hasznosítása. Az alábbiakban bemutatunk egy ilyen koncepciót tükröző látványtervet, de hangsúlyozzuk, hogy ez nem jelent elvi beleegyezést az épület ilyen irányú átalakításához, ennek engedélyezése ugyanis az illetékes hatóságok hatásköre.

7

8

9

10

11

12

13

14

15


Letölteni ppt "Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Értékesítendő ingatlanok Készítette: dr. Zelenyánszki Miklós."

Hasonló előadás


Google Hirdetések