Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Rácalmási Jankovich kúria fejlesztései Konferencia központ és ökoturisztikai bázis kialakítása 2004-2007 között Előadó: Dr. Györe Andrea Rácalmás jegyzője.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Rácalmási Jankovich kúria fejlesztései Konferencia központ és ökoturisztikai bázis kialakítása 2004-2007 között Előadó: Dr. Györe Andrea Rácalmás jegyzője."— Előadás másolata:

1 Rácalmási Jankovich kúria fejlesztései Konferencia központ és ökoturisztikai bázis kialakítása 2004-2007 között Előadó: Dr. Györe Andrea Rácalmás jegyzője

2 Duna-part ékköve: konferencia központ létesítése a Jankovich kúriában A fejlesztések előzményei:  Az önkormányzat tulajdonjog vásárlása 2002.  A leromlott épületek hasznosítási terveinek készítése pályázat útján (régiós tükörprogram pályázat 14 millió Ft). Jankovich kúria felújítás előtti állapot

3 Duna-part ékköve: konferencia központ létesítése a Jankovich kúriában  2003 november PHARE Orpheus pályázat benyújtása, Duna-part ékköve: konferencia központ létesítése a Jankovich kúriában.  A pályázat témája Rácalmás Jankovich kúria felújítása, a térségi-regionális konferenciaközponttá történő átalakítása és a megközelíthetőséget elősegítő hozzá tartozó útvonalak felújítása, új utak létesítése.

4 Duna-part ékköve: konferencia központ létesítése a Jankovich kúriában A Jankovich kúria és környezete olyan kulturális értéket képvisel, melynek megőrzése a település felelősége volt. A PHARE Orpheus pályázat keretében:  Támogatás 90%: 1 527 215 EUR (381 803 750 Ft)  Saját önrész 10%: 169 690 EUR (42 422 500 Ft)  Bekerülési költség 100%: 1 696 905 EUR (424 226 250 Ft)

5 Duna-part ékköve: konferencia központ létesítése a Jankovich kúriában A pályázat elemei: A 3 részre tagolt kúria épület felújítása, mely áll egy főépületből, egy oldalszárnyból és egy vendégházból.  A főépületben kialakításra került 4 db szekcióterem, 2 db iroda, a hozzá tartozó kiszolgáló részekkel és akadálymentesített vizesblokkokkal.  Az oldalszárnyban kialakításra került egy nagyterem, konferencia terem, melynek befogadó képessége 100-120 fő.  Vendégházban kialakításra került 3 db előadók részére kialakított szoba teljes felszereléssel.

6 Duna-part ékköve: konferencia központ létesítése a Jankovich kúriában A kúria és az oldalszárny hasznosítása mellett az egykori díszudvar rehabilitációja is megtörtént, mely kellemes sétáló és szabadidő eltöltési lehetőséget kínál a látogatók számára. A Jankovich kúria megközelíthetőségét 7 db útvonal teszi lehetővé, melyek közvetlenül egymásba kapcsolódnak

7 Duna-part ékköve: konferencia központ létesítése a Jankovich kúriában A felújított belső udvar

8 Duna-part ékköve: konferencia központ létesítése a Jankovich kúriában A felújított pince a belső udvarban

9 Duna-part ékköve: konferencia központ létesítése a Jankovich kúriában A jelenlegi állapot.

10 Komplex ökoturisztikai bázis kialakítása Rácalmáson A program célja: a helyi és térségi természeti és kulturális értékekre alapozva, az aktív turizmus lehetőségét biztosítva komplex, ugyanakkor nemzetközi szinten is versenyképes egyedi turisztikai kínálat kialakítása. A megvalósítási helyszín: a Jankovich kúria konferencia központ szomszédságában lévő volt gazdasági épületek. Pályázati lehetőség: Közép-dunántúli Regionális Operatív Program

11 Komplex ökoturisztikai bázis kialakítása Rácalmáson A pályázat összetevői: Ökoturisztikai látogatóközpont kialakítása a Jankovich Kúria kertjében a volt gazdasági épületek átalakításával. Az új funkciókkal felruházott építmények ökoturisztikai, természetvédelmi oktatásoknak, a növény- és állatvilág, a hagyományos népi ételkészítés bemutatásának, néprajzi és helytörténeti kiállításoknak, továbbá kézműves műhelyeknek adnak teret. A kertben gyümölcsös, fűszer- és gyógynövénykert, továbbá szabadtéri előadóhely kerül kialakításra

12 Komplex ökoturisztikai bázis kialakítása Rácalmáson Az ökoturisztikai központ az alábbi összetétel szerint valósult meg a ROP programon belül. Támogatás 97,5 %:487 207 500 Ft Önkormányzati önrész 2,5 %: 12 492 500 Ft Teljes költségvetés 100 %:499 700 000 Ft

13 Komplex ökoturisztikai bázis kialakítása Rácalmáson Szolgálati lakások és volt keltető épületének átalakítása (455,95 m 2 ). Bemutató és oktató épület funkció. Volt tojásmosó épület átalakítása (229,34 m 2 ). Kiállító és gasztronómiai funkció. Volt istálló épület átalakítása (208,38 m 2 ). Kézműves műhely és demonstrációs terem. Szabadtéri előadóhely kialakítása (87,50 m 2 ). Kertépítés rendezett kert 3400 m 2

14 Komplex ökoturisztikai bázis kialakítása Rácalmáson A természetvédelem alatt álló Rácalmási Nagy-szigeten információs táblákkal ellátott ismeretterjesztő útvonal kialakítása, valamint madármegfigyelők és nyitott-fedett előadóhely létesítése révén kívánja az önkormányzat az ökoturisztikai szolgáltatások feltételrendszerét megteremteni, s ezzel a természet értékeit közelebb hozni a látogatókhoz.

15 Komplex ökoturisztikai bázis kialakítása Rácalmáson Nyitott fedett előadóhely létesítése Bürű-híd kialakítása

16 Komplex ökoturisztikai bázis kialakítása Rácalmáson Madárvárták kialakítása 2 db. A Nagy-sziget Természetvédelmi területen élő madárfajok megfigyelését teszik lehetővé.

17 Komplex ökoturisztikai bázis kialakítása Rácalmáson A Nagy-szigettel szomszédos területen Dunaújváros és Rácalmás között megépítésre került egy 3,7 km hosszú kerékpárút, ami az aktív turizmus kedvelőinek nyújt kikapcsolódási lehetőséget.

18 Komplex ökoturisztikai bázis kialakítása Rácalmáson A Kis-Duna ágában kialakításra került egy 40-50 férőhelyes csónakkikötő.

19 Komplex ökoturisztikai bázis kialakítása Rácalmáson A terület látogathatóságát és a látogatói infrastruktúra fejlesztését szolgáló projektelemek megteremtik a sokoldalú hasznosítás feltételeit, amelyre alapozva lehetővé válik változatos és komplex programkínálat, illetve programcsomag összeállítása.

20 Jankovich kúria fejlesztései A Jankovich Kúria konferenciaközponthoz kapcsolódóan és az ökoturisztikai központ projekt keretében olyan komplex turisztikai kínálat valósult meg, amely hozzájárul a turisztikai vonzerők szezonalításának és a regionális koncentráltság csökkentéséhez.

21 Köszönöm megtisztelő figyelmüket !


Letölteni ppt "Rácalmási Jankovich kúria fejlesztései Konferencia központ és ökoturisztikai bázis kialakítása 2004-2007 között Előadó: Dr. Györe Andrea Rácalmás jegyzője."

Hasonló előadás


Google Hirdetések