Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gyermek-ápolástan Csecsemő- és kisgyermeknevelő- gondozó szak II. évfolyam 2008/2009.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gyermek-ápolástan Csecsemő- és kisgyermeknevelő- gondozó szak II. évfolyam 2008/2009."— Előadás másolata:

1 Gyermek-ápolástan Csecsemő- és kisgyermeknevelő- gondozó szak II. évfolyam 2008/2009

2 Alvás Filogenezis - idegrendszer működési állapota két egymást váltó szakaszra oszlik: ébrenlét és alvás szakaszok váltakozása függ: –faj életkörülményeitől (vadászat) –ökológiai körülményektől –életkortól (idős korban kevesebb) Az alvás időtartama fajonként nagyon különböző, macska napi 14 órát, felnőtt ember átlagosan 6-8 órát alszik. Egyes fajok esetében a néhény órás ébrenléti szakaszt néhány órás alvási szakasz követi. Embernél egybefüggő éjjeli alvás, egybefüggő nappali ébrenlét.

3 Újszülött – polifázisos alvás kisgyermekkorban délutáni és éjjeli alvási szakasz (időskorban is, éjjeli alvás lerövidül) késői gyermekkor – monofázisos ritmus Alvás alatt a szervezet kontaktusa a külvilággal megváltozik, külső ingerekre másképpen reagál. Az alvás nem az idegrendszeri működések felfüggesztése, hanem egy adott ébrenléti működési mintázat felváltása egy alvási működési mintázattal. Az ébrenlétért és az alvásért külön-külön idegrendszeri struktúrák felelősek.

4 Az alvás alapvető szükséglet, az alvás hosszabb időtartamú akadályozottsága súlyos következmányekkel jár. kísérlet: önkéntesek – leghosszabb alvásmentes időtartam 11 nap volt –harmadik naptól az ébrenlét csak külső segítséggel –negyedik naptól optikai és akusztikus hallucinációk –ezen túl kóros pszichés tünetek –(totalitárius politikai rendszerek vallató módszere) Hatvankét óra után irreverzibilis változások lépnek fel az idegrendszerben.

5 Az elalvástól az ébredésig tartó időszak alatt az alvás mélysége nem egyenletes, ingadozik. Az alvási stádiumok pontos analízise, az alvás mélységének az idegi folyamatokkal való egybevetése csak az elektroencefalográfia alkalmazása óta lehetséges (1920-as évek). Az EEG tette leírhatóvá az alvást és adott lehetőséget az alvásban szereplő idegrendszeri struktúrák azonosítására. Az EEG – az agy működésével összefüggő potenciálváltozások elvezetése (electroencefalogram), alfa, béta stb. ritmus.

6 Alvást megelőző rövid időszakban az alfa- ritmus dominál, az elalvási időszakban az alfa- hullámok rövid ideig csoportokba rendeződnek. Elalvás utáni 1.alvási periódus: kis frekvenciájú theta hullámok 2.stádiumban: megjelennek az alvási orsók, amelyek főleg a szenzomotoros kéregrészletek fölött regisztrálhatók Az alvási orsók megjelenése az elalvás kétségtelen indikátora, a tudatos percepció elvesztése.

7 3. stádiumban: az alvási orsók között szabálytalan időközönként feltünnek a nagy amplitúdójú delta hullámok 4. stádiumban: nagy amplitúdójó delta aktivitás A 3. és 4. stádium a mély alvásnak felel meg, amikor a személy csak nagyon nehezen, erős ingerekkel ébreszthető. Az izomtónus csökken, de nem szűnik meg. A szívfrekvencia és a vérnyomás csökken. Az emberek 20 percenként változtatják testhelyzetüket.

8 Az elalvást követően (45 perc elteltével) a mély alvásból lassan visszatér az ember az 1. stádiumba (1,2,3,4,3,2,1) 90 perc elteltével kezdődik az alvás új stádiuma, gyors szemmozgásokról ismerhető fel, REM szakasz (rapid eye movement) A REM szakasz mindig a felületes, deszinkronizált alvási stádiumból alakul ki, a lassú hullámú alvás soha nem megy át közvetlenül REM szakaszba. REM szakaszban az emberek nehezen ébreszthetők külső ingerekkel, de gyakori a spontán ébredés.

9 A REM szakaszt gyakran paradox alvásnak is nevezik, mivel az aktivált EEG-t paradox módon az izomaktivitás hiánya kíséri. A REM szakaszban a szívfrekvencia és a vérnyomás emelkedik, megváltozik a légzés. Férfiaknál pénis erekció, nőknél a hűvely véráramlásának növekedése. REM szakaszban ideiglenesen megszűnik a hőszabályozás. Az alvást non-REM és REM szakaszokra is szokták osztani.

10 Az álomképek valószínű REM szakaszban jelentkeznek – ekkor felébresztett személyek álomképekről számolnak be. Az első REM szakasz 10 percig tart. Egy éjszakai alvás alatt 4-6 teljes ciklus figyelhető meg. Az éjszaka előrehaladtával a mély alvás (3. és 4. stádium) egyre kevésbé figyelhető meg, az alvás felületessé válik, a REM szakasz időtartamai növekednek. A spontán ébredés valamelyik 1. stádiumban, vagy a REM szakaszban történik meg.

11 Az alvás funkciója Fontos az új és a régi tapasztalatok koherens egységbe rendezése. Lehetséges, hogy ez a REM szakasz funkciója. Ez a fázis az integráció szakasza. Vagyis az idegrendszerünket 24 órán keresztül használjuk, ha ébren vagyunk, akkor irányítja a cselekvést, alvás alatt megszilárdítja és egységessé rendezi ismereteinket.

12 Cirkadián ritmus A szervezet fiziológiai és magatartási funkciói napi ritmusokat, ciklusokat mutatnak. Ilyen napi cirkadián ritmus jelentkezik - az alvás-ébrenlét váltakozásában - a testhőmérsékletben - egyes hormonok szekréciójában - táplálékfelvételben (más fajok esetén) Mi áll a napi periodicitás hátterében: -fény/sötétség ciklus -endogén ritmusszabályozók, „beépített időmérők” állnak.

13 Az emberi cirkadián ritmus hosszabb, mint 24 óra. Kísérlet: -mesterségesen megvilágított környezetben élő személyek ébrenlét-alvási napi ritmusa hosszabb, mint 24 óra -az emberkeben 25 órás „szabadonfutó” ciklusok alakulnak ki (akár 30 órás is lehet) – ez az egyén endogén ébrenléti-alvási ciklusa -az agyban található nucleus suprachiasmaticus, szimmetrikus struktúra a felelős az endogén ébrenléti-alvási ciklus kialakulásáért

14 A depresszió hátterében a szervezet cirkadián ritmusai és a környezeti ritmusok közötti egyensúly felbomlása, deszinkronizáció állhat. A depressziósok elalvás után gyorsan eljutnak a REM fázisba, REM szakaszaik hosszúak és a hajnal közeledtével egyre rövidebbek lesznek. A melatonin (tobozmirigy termeli) fontos szerepet játszik az aktivitásszint, a reprodukciós ciklusok szabályozásában (téli álom). Szezonális affektív zavar – sok alvás, fáradékonyság, szénhidrátigény, túlsúly, évszakhoz kötődő lelassulás sajátos depresszió formájában mutatkozik – fokozott melatoninszint kiválasztás (egyenlítő körül nincs), fényterápia

15 Alvászavarok Inszomnia: az alvás megkezdésének és fenntartásának zavara, nappal álmossággal és mikroalvásokkal küzdenek (betegség, pszichológiai okok, életstílus, elalvás erőltetése) Narkolepszia: éber, nappali óráikban REM betöréseket tapasztalnak, vagyis bármikor elalszanak (pszichés tényezők, erős érzelmek) Alvási apnoé: az agy átmeneti oxigénhiányos állapotba kerül, napközben mindig álmosak (horkoló férfiak) Paraszomniák: lidérces álom, alvási rémület, alvajárók

16 Álom Alvás és a kísérő álomképek évezredeken keresztül a vallások és a szépirodalom témái voltak. Siegmund Freud az álmok tartalmát orvosilag- pszichológiailag értelmezte. Azonban a pszichoanalitikus álomfejtés még ma sem összeegyeztethető a kisérletes pszichofiziológiával. Freud véleménye szerint az emberi tudattalan az álmokban is megjelenik („tudattalanhoz vezető királyi út”).

17 Freud kétféle álomtartalmat különít el: - manifeszt (nyílt), álmodó tényleges álomképei - latens (lappangó), tudattalan gondolatok, érzések, vágyak alkotják, ezek szabják meg az álom formáját. A latens álomtartalom három forrásból ered: -szenzoros ingerlés (ablak alatt elheledó mentőautó, vihar, kutyaugatás...) -aktuális nappali élménymaradványok -ösztönén tudattalan impulzusai (gyakran gyerekkori konfliktuok, ki nem elégíthető vágyak)

18 Freud szerint, az álom az ösztönén vágyteljesítésre irányuló kísérlete. A vágyteljesítés a manifeszt álomban csak akkor lehetséges, ha sz én és a felettes én nincs tudatában annak, hogy elfogadhatatlan impulzus jutott kifejezésre. Rejtett impulzusok megjelenhetnek a manifeszt tartalomban szimbólumok és álommunka révén. Az álommunka mechanizmusai: - sűrítés - ellentétbe fordítás Freud szerint vannak egyéni és általános szimbólumok, amelyek mindenkinél ugyanazt jelentik

19 Kellékek a jó alváshoz - biztonságos, jó minőségű kiságy (rács 2,5-6cm között, kemény matrac, ütközőpárna - pamut lepedő, takaró, párna nem kell - játékok körülötte, de ne túl sok és ne legyenek veszélyesek (fulladásveszély) - csecsemőmonitor (hallhatjuk a baba sírását) - szoba hőmérséklete legyen 20-21ºC körüli - tompa fényű világítás A gyermek és az alvás

20 Biztonságos altatás - a baba feküdjön a hátán, - lába legyen az ágy végében - ne használjunk párnát két éves korig - ne legyen se túl meleg, se túl hideg a szoba - dohányzás tilos Az újszülött annyit alszik, amennyire szüksége van. Kezdetben rendszertelen, rövid megszakításokkal átalussza a nappalt és az éjszakát.

21 Nappal alhat mózeskosárban, babakocsiban, az éjszakai alvásnak maradhat a kiságy. Éjszakai szoptatás szóljon csak az evésről. Napi tevékenységek, játék, alvás, séta történjenek a nap azonos időszakában. Éjszaka legyen csönd és sötét, nappal világos és nem kell suttogni. Esti szertartások, amelyek kijelölik a lefekvés idejét. A gyereknek el kell fáradnia, meg kell érnie a lefekvéshez, ahhoz, hogy átaludja az éjszakát, ebben nagy egyéni eltérések vannak.

22 Az újszülött napi 20-21 órát alszik 4 hetes, napi 16-18 órát 3 hónapos kb.14-15 órát 6 hónapos kb. 13-14 órát 2 éves napi kb. 12-13 órát Elaltatás szoptatás, ringatás, tologatás, kengurú, autó altatódal, zene Fontos, hogy minél előbb megszokja, hogy a saját ágyában alszik el.

23 A kisgyermek szereti a megszokott és szertartásos dolgokat, a napirend megváltoztatása felborítjatja az alvás megszokott rendjét, ritmusát. Jó, ha a lefektetés elte nyolc óráig megtörténik, ha jelen van mindkét szülő, ha a fürdetés nem kapkodós, hanem derűs, játékos, ha van kedvenc játéka, alvóállatkája, ha énekelünk neki.


Letölteni ppt "Gyermek-ápolástan Csecsemő- és kisgyermeknevelő- gondozó szak II. évfolyam 2008/2009."

Hasonló előadás


Google Hirdetések