Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek."— Előadás másolata:

1

2 A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek – mértékegysége az SI rendszerben. Jele: J. Egy joule munkát végez az egy newton nagyságú erő a vele egyirányú egy méter hosszúságú elmozdulás közben. Ugyancsak egy joule az egy watt teljesítménnyel egy másodpercig végzett munka. Továbbá egy joule közelítőleg az a munka, amely kb. 102 gramm tömeggel rendelkező test egy méter magasságba történő felemeléséhez szükséges a Föld gravitációs mezejében a felszín közelében.

3 A Manchester melletti Salford sörgyárosának volt a fia. Magántanártól tanult: fizikát, kémiát és a matematikát. 20 éves korától, tudományos folyóiratokban jelent meg.

4 Az energia egy test munkavégző képessége. Az energia tulajdonságai: átalakíthatók más energia fajtává: A villamos – elektromos energia a legkönnyebben átalakítható egyszerű berendezésekkel a felhasználás helyén más energia fajtává: mechanikai (villamos motorok), hő ( melegvíztárolók), kémiai (akkumulátorok) és fény (izzók) – energiává. Ezért ezt az energiafajtát használjuk, ahol csak tudjuk.

5 Amikor egy vezetőn elektromos áram halad keresztül, a vezető felmelegszik. A fémhuzalok példáján magyarázzuk meg miért van ez így: a szabad elektronok rendezett mozgást végeznek a vezetőben a szabad elektronok ütköznek a kristályrács ionjaival a ionok élénkebb rezgő mozgást végeznek az egyensúlyi helyzetük körül növekszik a vezető belső energiája

6

7 Az elektromos áram által átjárt homogén vezetőben keletkező hő (az áram által végzett munka) egyenesen arányos a töltéssel, az áramerősséggel és az áram áthaladás idejével : W = UQ = I 2 R t = U I t ahol U = a feszültség Q = az átáramló töltés W = vezetőben fejlődő hő (Joule-hő) I = az átfolyó áram erősség e R = a vezető ellenállás a t = az áram áthaladás ideje Az összefüggésből jól látható miért kell a távvezeték eknél nagy feszültséget és minél kisebb ellenállású vezetőt alkalmazni a hőveszteség csökkentése érdekében.

8


Letölteni ppt "A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések