Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MOZGÁSSÉRÜLTEK BUDAPESTI EGYESÜLETE [Mozgássérült emberek] Érzékenyítés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MOZGÁSSÉRÜLTEK BUDAPESTI EGYESÜLETE [Mozgássérült emberek] Érzékenyítés."— Előadás másolata:

1 MOZGÁSSÉRÜLTEK BUDAPESTI EGYESÜLETE [Mozgássérült emberek] Érzékenyítés

2 1. A Mozgássérültség definíciója A különböző betegségek más és más formában hatnak a mozgásra és a mozgásrendszerre, ezért nehéz egységes kategóriaként kezelni. A mozgásképességre a sérülések kiterjedtsége és súlyossága is nagy hatással van. A mozgáskorlátozottság, vagy mozgássérültség fiziológiai fogyatékosság.

3 1. A Mozgássérültség definíciója Egy személy akkor mozgássérült, ha mozgásszervi sérülései, más szervi károsodásai vagy krónikus betegsége miatt viselkedési lehetőségei annyira beszűkültek, hogy az akadályozza a szociális interakciókban. (Christoph Leyendecker) A mozgássérültség két aspektusát különbözteti meg (Schönberger): Testi aspektus vagyis a mozgásszervi károsodások következménye. Ide tartoznak az olyan mozgászavarok, mint a nyitott gerinc (spina difida), vagy az izomsorvadás, és az olyan testi károsodások, mint a keringési zavarok, a reuma, az epilepszia és a vérzékenység; a csontrendszer megbetegedései, az ízületek elváltozásai is ide sorolhatók. Szociális aspektus, azaz a fogyatékosság közvetlen oka nem az ideáltól való eltérés, hanem az az által okozott viselkedésbeli különbözőség

4 A mozgássérülés fő típusai: petyhüdt bénulások ortopédiai elváltozások végtaghiányos fejlődési rendellenességek agykárosodás utáni rendellenességek (ez lehet születési) amputáció

5 Bénulások fajtái: Monoplégia, egy végtagot érint, többnyire kart. Az érintettek általában jó prognózisra számíthatnak. Diplégia, testrészek szimmetrikus bénulása. Érintheti az arcot, a karokat vagy a lábakat. Paraplégia, a lábak mozgásképességének csökkenése. Érintheti az érzékelést és az izomtónust is. Okozhatja gerincsérülés, daganat, vagy más speciális betegségek is. Hemiplégia, az egyik testfél bénulása. Okozhatja szélütés, vagy más betegség, például cukorbaj. Triplégia, három végtagra kiterjedõ bénulás. Tetraplégia, mind a négy végtag bénulása. Okozhatja az agy vagy a gerincvelõ károsodása, de olyan betegségek is, mint a nyitott gerinc vagy a gyermekbénulás.

6 Betegségek, amelyek a mozgásszervre hatnak, befolyásolják azt: Nyitott gerinc (spina bifida) A rendellenesség helyétõl függõen alakul ki bénulás és érzészavar az alsó gerincszakaszon vagy a lábon. Rheumatoid arthritis Az ízületek krónikus, szimmetrikusan jelentkezõ gyulladásával járó megbetegedés. Az ízületi gyulladás az ízületek károsodásához, zsugorodásához, a mozgások beszûküléséhez, az izmok elgyengüléséhez vezet. Sclerosis Multiplex A szklerozis multiplex krónikus,a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos betegsége, melynek következtében károsodnak az idegsejtek szövetkárosodás miatt rokkantsághoz vezet.

7 Betegségek, amelyek a mozgásszervre hatnak, befolyásolják azt: Izombetegségek: A leggyakoribb izombetegség az előrehaladó izomsorvadás. A testtartás és a mozgás jellegzetes elváltozása jellemzi. Ez a betegség jelenleg gyógyíthatatlan. gyermekbénulás (Heine-Medin kór) baleseti gerincvelõ-sérülések szülési felsõvégtag-bénulás (paralisis obstetrica)

8 Mozgásszervi rendellenességek Ortopédiai elváltozások Az elváltozások vagy önmagukban is mozgásszervi betegségnek számítanak, vagy egy mozgásszervi megbetegedés tünetei. Gernic elváltozások, tartási rendellenességek kísérik. Agykárosodás utáni rendellenességek (szerzett oxigénhiány következtében) A mozgás rendellenességének típusa az agy sérülésének helyétõl függ; cerebralis paresis. (CP)

9 Fajtái, megkülönböztetünk: pasztikus bénulás: görcsökkel, egyenetlen izomtónussal, esetleges kóros reflexekkel rigiditas: fokozott izomtónus, a mozgás nagy mértékû beszûkülése atetózis: akaratlan, nagy kilengésû, koordinálatlan mozdulatokkal, egyensúlyzavarral. Jellemzõ a beszédzavar. Az izomtónus egyenetlen lehet. hypotonia: az izomtónus gyenge, a koordináció és az egyensúlyérzék zavart, a mozgás a megszokottnál lassabb, az egyén fáradékony ataxia: remegéssel, koordinációs és egyensúlyzavarokkal. Az izomtónus gyakran gyenge.

10 Végtaghiány - Ami eredhet operáció következményeként vagy lehet veleszületett hiányosság is. Amputáció - Ami eredhet operáció következményeként vagy lehet veleszületett hiányosság is. Az amputáció egy testrész elvesztését jelenti. Lehet baleset, vagy sebészeti beavatkozás következménye. A megrövidített végtagot csonknak nevezzük. Amputáció után általában lehetséges a protézis (mûvégtag) viselése Veleszületett végtaghiány

11 Beszéd sérülés, beszéd fogyatékosság mozgássérülteknél a beszélőszervek is érintettek lehetnek. Az agysérültek nagy részénél súlyos beszédzavarok alakulnak ki. Az agyi sérülés következtében létrejött beszédzavarok összefoglaló neve afázia, míg a beszédmozgások koordinációjának, ill. a kiejtésnek a zavara a dizartria. A beszédzavarokon különböző logopédiai és alternatív kommunikációs eszközökkel segítenek.

12 3. Oktatás, képzés, tanfolyamok Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) )S

13 Mozgássérültek mindennapjait elősegítő szolgáltatások Támogató szolgálat: A közszolgáltatásokhoz, az egészségügyi, szociális kulturális és egyéb szolgáltatásokhoz való hozzájutás biztosítása érdekében áll a fogyatékkal élõk szolgálatában, speciális gépjármû igénybevételével Személyi segítés: A szolgáltatás elsődleges feladata, hogy a fogyatékkal élõ személy olyan segítségben részesülhessen, ami hozzásegíti a fogyatékosságból eredõ hátrányok csökkentéséhez, kiegyenlítéséhez, alapvető jogainak biztosításához, az esélyegyenlőség megteremtéséhez.

14 5. Mozgássérültek mindennapjait elősegítő helyzetváltoztatást segítő eszközök: Segédeszközök: Az Online Segédeszköz Jegyzék a társadalombiztosítási támogatással rendelhetõ gyógyászati segédeszközök listája (http://sejk.oep.hu)http://sejk.oep.hu Járást segítõ eszközök: bot (1 ágú, 3 ágú) mankó (hónaj, könyök) járókeret (fix, guruló)

15 5. Mozgássérültek mindennapjait elősegítő helyzetváltoztatást segítő eszközök: rolátor ortopéd cipő protézisek, ortézisek Helyzetváltoztatást segítő eszközök: Mechanikus kerekesszék (utcai, szobai) Elektromos kerekesszék (utcai, szobai) EL-GO

16 . 6. Rehabilitáció és foglalkoztatás A foglalkozási rehabilitáció célja a tartósan akadályozott emberek munkaerõ-piaci integrációját elõsegítõ minimumfeltételek foglalkozási rehabilitáció megteremtése, hogy az érintett emberek alkalmassá váljanak a minél teljesebb értékű foglalkoztatásra; érdekeltek legyenek a munkavállalásban, másfelől a munkáltatók befogadóvá váljanak a fogyatékos emberek iránt.

17 6. Rehabilitáció és foglalkoztatás Állítható magasságú asztal (elektromosan működtethető) Ergonómiailag kialakított szék (7 pontos) Írótáblás székek (a könnyebb jegyzeteléshez) Állítható magasságú kivetítő tábla (bárki számára használható) Állítható lábtartó Kézsérülteknek: Fogóbot Hanyattegér

18 6. Rehabilitáció és foglalkoztatás Kontrasztos billentyûzet (nagyobb méret) Speciálisan kialakított olló (jobb és bal kezeseknek) Ergonomikus tollak (csúszásgátlóval ellátott) Fogantyúval ellátott pohár

19 7. Gyógyászati rehabilitáció Rehabilitáció fogalma: Elvesztett fizikai képességének helyreállítása. Rehabilitációs intézmények listája: Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet MEREK Holnap Háza: Nappali Rehabilitációs Központ Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet Borsóház Nemzetközi Intenzív Terápiás Központ

20 8. Akadálymentesség fogalma Az akadálymentesség az épített környezet alapvető tulajdonsága kell hogy legyen. Ez teszi lehetővé, hogy az emberek részt vegyenek azokban a társadalmi és gazdasági tevékenységekben, amelyek kiszolgálására az épített környezet létesült. Az épületeket, valamint azok környezetét nehézségek nélkül, problémamenetesen tudjuk használni: be tudunk lépni az épületekbe, az emeletre probléma nélkül fel tudunk jutni, (legyen, ha szükséges lift, vagy megfelelően kialakított rámpa, felvonó, emelőlap, lépcsőlift).

21 9. Közösségi közlekedés A Budapesti Közösségi Közlekedés mozgásában korlátozott, illetve kerekesszékben közlekedő ember számára csak részben akadálymentes. Az utóbbi években számos fejlesztés és előrelépés történt így akadálymentesen használható az új 4-es Metro, valamint egyre több akadálymentes trolibusz és busz áll forgalomba. A közlekedést segíti egy androidos applikáció a Budapest Menetrend, amely jelzi, hogy mikor jön akadálymentes gépjármű menetrend szerint.

22 10. Sport, rekreáció Cél a mozgássérült emberek számára biztosítani a rendszeres testedzés és sportolás lehetőségét, ehhez néha speciális eszközök szükségesek pl: Rögbi kerekesszék. A nagyon súlyosan sérült kéz és láb koordináció nehézségeivel küzdő mozgássérültek számára is van sportolási lehetőség, pl. a bocsa, amely egy labdajáték. (kerekeskosár, vívás, úszás, síelés, lovaglás, tánc)

23 11. Színház, kultúra A színházak, kulturális események látogatottsága a mozgássérültek részéről évről-évre növekvő tendenciát mutat tehát van igény a mozgássérültek részéről is kulturális eseményeken való részvételre. Egyre jobban odafigyelnek a mozgássérültekre és a számukra megfelelően kialakított akadálymentes környezetre mind a színházakban, kiállításokon és koncerteken.


Letölteni ppt "MOZGÁSSÉRÜLTEK BUDAPESTI EGYESÜLETE [Mozgássérült emberek] Érzékenyítés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések