Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Flavonoid King. A királyság rejtélye! Örök rejtély marad, hogy a C-vitamin és a bioflavonoidok története hogyan alakult volna, ha Szent-Györgyi Albert.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Flavonoid King. A királyság rejtélye! Örök rejtély marad, hogy a C-vitamin és a bioflavonoidok története hogyan alakult volna, ha Szent-Györgyi Albert."— Előadás másolata:

1 Flavonoid King

2 A királyság rejtélye! Örök rejtély marad, hogy a C-vitamin és a bioflavonoidok története hogyan alakult volna, ha Szent-Györgyi Albert felesége nem kínálja a zöld paprikát férje reggelije mellé oly következetesen. Szent-Györgyi ugyanis nem szerette a zöldpaprikát, és azokat a példányokat, amelyeket a felesége a reggelije mellé tett, bevitte a kutatóintézetbe, hogy megvizsgálja, vajon tartalmaznak-e valami érdemlegeset a népszerűségen kívül?

3 Arról hallottál már, hogy a szabad gyökök és a flavonoidok milyen kapcsolatban állnak egymással? …és arról, hogy a flavonoidok a szabadgyökök méltó ellenfelei? A szabad gyökök a szervezet bármely anyagában kárt okozhatnak. A legkönnyebb, és ezért a leggyakrabban előforduló sérülés a test zsírszöveteit éri. Ez azért van, mert a zsír fokozottabban hajlamos az oxidációra. Milyen károsodást okoznak a szabad gyökök?

4 A szabad gyökök a proteineket is károsíthatják, így a szervezet egyes vegyületei nem funkcionálnak elég hatásosan. A szabad gyökök pl. a kollagén fehérjéket is megroncsolhatják a bőrben, amitől az keményebbé válik. A sérült enzimek (amelyek proteinek) nem dolgoznak elég hatékonyan ahhoz, hogy a biokémiai reakciók végbemehessenek. A javított enzim pedig már nem képes ugyanannyi szabad gyök okozta károsodást helyrehozni, és aztán ezzel a lefelé szaladó spirállal beindul a hógolyó hatás, amely végül az öregedés felgyorsulásához és esetleg rákhoz vezet.

5 Hogyan okozhatnak a szabad gyökök szívbetegséget? A szabad gyökök károsítják azokat a részecskéket, amelyek koleszterint szállítják a vérben és ezzel a "jó" koleszterin "rosszá" fajul. Ennek a következményeként a koleszterint szállító részecskék megakadnak az artériák falában, és a koleszterin lerakódik. A szabad gyökök miatt a vérlemezkék pedig abnormális csomókat alkotnak, lefektetve ezzel az infarktus első lépcsőjét. Az artériák belső fala is károsodhat a szabad gyökök miatt, ami ugyancsak a koleszterin lerakódásához vezethet. A folyamat sokkal bonyolultabb a már jól ismert, a túl sok koleszterin- vagy zsírfogyasztásról szóló teóriánál.

6 Hogyan okozhatnak a szabad gyökök rákot? Tö bb módja van annak, hogy a szabad gyökök rákot okozzanak. A szabad gyökök károsítják a DNS-t, amely mutációt okoz. A mutáns sejtek pedig elrákosodhatnak. A szabad gyökök aktíválhatják az ún. rákgéneket, amelyeket úgy is ismerhetünk, mint onkogének. A szabad gyökök elnyomhatják az immunrendszert, jelentősen csökkentve ezzel a szervezet ellenállását a rákkal szemben. A szabad gyökök aktívizálhatják a karcinogéneket vagy a "prekarcinogéneket", amelyek kémiai reakciókat indíthatnak be, végső soron rákot okozva. A szabad gyökök a sejtmembránt is rongálhatják, ezzel annak érzékelő-mechanizmusa inaktíválódik és nem tudja korlátozni az abnormális sejtnövekedést és reprodukciót.

7 Antioxidánsok- nemcsak az öregedés ellen Az antioxidánsok az élelmiszerekben természetes formában található vegyi anyagok. Egyfajta védőpajzsként működnek az ártalmas, instabil, oxigént tartalmazó molekulákkal szemben, amelyeket más néven szabad gyökökként ismerünk. A szabad gyökök, az oxidáció eredményeként, a szervezetben mindenhol termelődnek. Ez a folyamat leginkább a rozsdásodáshoz hasonlítható. Ezzel nem csak a bőr öregedésének, hanem akár a rák, az izületi gyulladások, az asztma, bizonyos szívbetegségek, a szenilitás, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a degeratív szembetegségek okozói is lehetnek. Feltételezéseink szerint a szervezetbe juttatott antioxidánsok segíthetnek a fent említett betegségek megelőzésében, illetve lassíthatják az öregedés folyamatát.

8 Az antioxidánsok típusai Az antioxidánsok számos változata fellelhető a különböző élelmiszerekben: E-vitamin forrás: növényi olajok, búzacsíra, levélzöldségek, tojássárgája, margarin, hüvelyes zöldségek C-vitamin forrás: citrusfélék, paradicsom, káposzta, zöldpaprika Cink forrás: sertéshús, belsőségek, bab, tengeri ételek (pl. osztriga) Magnézium forrás: borsó, répa, gabonafélék, dió- és mogyorófélék Szelén forrás: marhahús, vadhúsok, tengeri ételek

9 Flavonoidok a szabadgyökök méltó ellenfelei A flavonoidok hatékony segítséget nyújtanak az antioxidáns vitaminoknak és enzimeknek a szabadgyökök elleni védelmi rendszer kiépítésében az emberi szervezetben. Jelenleg több mint négyezer féle flavonoidot ismerünk, de a hozzájuk kapcsolódó cukor molekulák minősége és mennyisége számuk tovább növelhető. A flavonoidok elsősorban a gyümölcs héjában – esetenként a színes hús szöveteiben is – valamint a szárban, kocsányban és a magban találhatók.

10 Igazolt hatás! Vegyileg a bioflavonoidokat a harmincas években azonosították, és mintegy három évtizedig sikeresen alkalmazták is a gyógyszeres terápiában, elsősorban a hajszálerek védelme céljából, mígnem 1968- ban az amerikai gyógyszerellenőrző hatóság, az FDA eltávolította őket a piacról, önkényesen kijelentvén, hogy „ezek az emberben nem hatásosak semmilyen kórkép esetén sem". A kilencvenes évek derekán viszont újra feltámadt az érdeklődés a bioflavonoidok iránt. A gyógyszerkutatás egyik vezető világlapja, a Trends in Pharmacological Sciences akkor ezt írta: „A természetben előforduló flavonoidoknak hatékony allergiaellenes (antiallergiás), gyulladáscsökkentő és vírusellenes hatása igazolt!”

11 A flavonoidok vízben oldódó növényi festékanyagok. Az ételek széles körében megtalálhatóak. Például a citrusfélékben, szója termékekben, a borban és kék áfonyában, az almában és a teában A flavonoidok a vitaminokkal szinergikusan hatnak. Immunstimuláns és antikarcinogén hatásuk bizonyított. Számos tudományos vizsgálat igazolja, hogy a táplálkozási antioxidánsok együttes alkalmazása kedvezőbb hatást eredményez, mintha külön-külön történne ezen anyagok bevitele. A C-vitamint a flavonoidok regenerálják, de ismert a flavonoidok és az E-vitamin immunrendszerre kifejtett szinergikus hatása is.

12 Flavonoidok a sportéletben A vitaminokkal, a vitaminoidokkal így a flavonoidokkal kapcsolatos sokszorosan megerősített felfogás, hogy a különböző sportági versenyzők szükséglete az átlagosnál magasabb. kimerítő izommunka kapcsán is úgynevezett szabad gyökök keletkeznek, melyek felszaporodása kóros folyamatokhoz vezethet. Az antioxidánsok eliminálják a szabad gyököket, védik az egészséget, növelik a teljesítőképességet.

13 Mi várható a flavonoidok rendszeres fogyasztásától? Mit jelent ma az egészséges táplálkozás? Többek között tudatosságot az energiaszükséglet és az ásványi anyag, vitamin és folyadékszükséglet fedezésében. És ide csatlakozik immár az igény a flavonoidok tekintetében is. A vitaminszerű anyagok – mai ismereteink szerint főként antioxidáns hatásuk révén – nélkülözhetetlen összetevői a táplálkozásnak. Bármennyire orvosi oldalról azt szeretjük, ha a normál táplálkozás fedezi a vitamin és ásványi anyag szükségletet, azt tapasztaljuk, hogy a garantált szükséglet- kielégítés megkívánja a táplálék- kiegészítők alkalmazását. Bizonyított ez a Flavonoid King esetében is.

14 A borban az egészség?;) Egy újabb amerikai kutatás bizonyítja, hogy idősebb korban a szív védelme érdekében kifejezetten ajánlható a mérsékelt alkoholfogyasztás, elsősorban a vitaminokban, ásványi anyagokban, flavonoidokban gazdag vörösbor rendszeres fogyasztása. A mérsékelt szó férfiaknál napi 200-300 ml, nőknél napi 100-200 ml vörösbor fogyasztását jelenti. A flavonoidok vélt jótékony hatásai: Gátolják: - a lipoproteinek oxidációját, - a lipidek májbeli szintézisét, - a véralvadást. Csökkentik: - az érfal érszűkítő anyagainak szintézisét. Fokozzák: - az endothelium értágító hatású anyagainak termelését.

15 A Morinda citrofolia/ Noni összetevői és azok esetleges hatásai: A B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, szükségesek a szervezet oxidatív anyagcseréjéhez, valamint nélkülözhetetlenek a megfelelő vérképzéshez, a bőr és a haj épségének megőrzéséhez, az idegrendszer megfelelő működéséhez. Béta-karotin Hatékony antioxidáns, az A-vitamin provitaminja. A köröm, a haj és a bőr egészségének megőrzésében nagy szerepet játszik. Folsav Alapvető fontosságú a vérképzésben, a sejtképződésben, a sejt örökítő anyagainak képzésében, az idegrendszer működésében. E vitamin Védi a sejteket és a szöveteket a káros szabad gyökökkel szemben, melyek a sejtfalak szerkezetét, illetve a sejtek alkotórészeit roncsolják, és az oxidációs eredetű öregedési folyamatokért is felelősek. C-vitamin Igen hatékony antioxidáns, hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, segíti a vas felszívódását, részt vesz az érrendszer épségének fenntartásában. Biotin más néven H vitamin Elengedhetetlen az alapvető tápanyagok (szénhidrátok, fehérjék, zsírok) anyagcseréjéhez és a haj szerkezetének védelméhez

16 A Morinda citrofolia/ Noni összetevői és azok esetleges hatásai: Kalcium: részt vesz a csontépítésben. Magnézium: az izmok megfelelő működését segíti elő Nátrium: A szervezetünk folyadékháztartását szabályozza, a klórral és a káliummal együttvéve. Az izomműködésben, az izmok „ingerelhetőségében" játszik szerepet. Vérnyomás szabályozásában játszik fontos szerepet Kálium: A szervezetünk folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet, a savak és a lúgok egyensúlyának megtartásával Cink: szerepet játszik az idegrendszer és a meddőség gyógyításában. Mangán: szükséges a megfelelő csontszerkezet, a normális izomreflex kialakulásához, a központi idegrendszer normális működéséhez. Vas: a vörösvértestek, az enzimek képzésében játszik szerepet. Réz: a vas hemoglobinba épülését segíti. Jód: a pajzsmirigy működését befolyásolja. Szelén: lassítja a szövetek öregedését. Króm: közreműködik a szénhidrát-anyagcserében, elősegíti a növekedést. Molibdén: pozitív hatással van közérzetre.

17 Egyes összetevők hatása: Citrusok A különféle Citrusok a legrégebben és egyben a leggyakrabban fogyasztott gyümölcsök. A gyümölcsök külső terméshéja illóolajat tartó mirigyekben gazdag, és a belőle kinyert, limonénban gazdag illóolaj elsősorban emésztésjavító és nyugtató hatásokkal rendelkezik. A Citrus-gyülmölcsök, így a táplálkozási értéke is a rostokban, a vitaminokban (elsősorban a C-vitaminban), a növényi savakban, az ásványi anyagokban és a bioflavonoidokban rejlik. Áfonya Az áfonya is az a gyümölcs, amely rendkívül nagy megbecsülésnek örvend a népi gyógyászatban. Kiemelkedően magas a káliumtartalma, van benne továbbá kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor, C-vitamin. Igen magas ásványi só, fém és nyomelem tartalma, aminek következtében igen csak sokrétű az alkalmazása a gyógyászatban. Tudományosan is elfogadott a szív és érrendszeri betegségek gyógyítójának, illetve a látószervünk különféle betegségeire használják, valamint baktériumölő hatása is ismert.

18 Egyes összetevők hatása: Bodza A növény gyógyászati felhasználása: lázcsillapító, izzasztó hatása miatt kitűnő szer a meghűléses megbetegedéseknél és az influenzánál. Mivel vizelethajtó, ez a tulajdonsága felhasználható magas vérnyomásnál, lábduzzanatoknál. A meghűléses betegségeknél előforduló izomfájdalmak és emésztési zavarok gyógyítására használt teakeverékek egyik alkotóeleme. Fekete ribiszke A levéldrog flavonoidokat, procianidineket, illóolajat és C-vitamint tartalmaz. A gyümölcstermés a C- vitamin mellett E- és B-vitamint, valamint karotint és vasat is tartalmaz.

19 Aloe Vera Az Aloe Vera már az ősidőktől kiváló gyógynövénynek számít. A testünkben található kb. 350 féle vegyületből eddig több mint 240 hasznos hatóanyagot azonosítottak benne. Különleges tulajdonsága, hogy alkotórészeinek egymáshoz viszonyított aránya tökéletesen igazodik szervezetünk igényeihez. Tartalmazza a D-vitamin kivételével az összes vitamint, 20-féle ásványt, 18-féle aminosavat, sok élelmi rostot, baktérium-, vírus- és gombaölő anyagokat, fitohormonokat és enzimeket.

20 B5-, B6- és B12 szükségesek a szervezet oxidatív anyagcseréjéhez, nélkülözhetetlenek az idegrendszer megfelelő működéséhez. B 5 vitamin/pantoténsav A B-vitamin-komplexhez tartozó antioxidáns hatású vegyület apantoténsav, amit B5 vitaminnak is neveznek. Hiánytünetei között említhető pl. a fokozott hajhullás. Fontos szerepe van a hámszövet ellenállóképességének megtartásában és a seb gyógyulási folyamatának felgyorsításában.

21 C-vitamin Talán legismertebb vitaminunk a C-vitamin, melynek beviteléről és pótlásáról a legtöbben rendszeresen gondoskodnak. Hiánya számos betegség ill. tünet (fogínysorvadás, fogínyvérzés, légúti fertőzések, izületi- izombántalmak, csontritkulás, bőrpanaszok, lassú sebgyógyulás stb.) kialakulását eredményezheti. Antioxidáns vitamin, aminek az oxidált E-vitamin regenerálásában is szerepe van. Részben antioxidáns hatásával hozható összefüggésbe az is, hogy egyes vizsgálatok szerint szerepe van a szervezet öregedési folyamatának lassításában.

22 Biotin A biotin (H-vitamin, koenzim R) egy vízoldékony, kéntartalmú vitamin, amely a B-vitamin-komplex család tagja. Kémiai szerkezetét az 1940-es években írták le. A táplálékokkal bevitt biotin szabadon, vagy fehérjéhez kötötten fordul elő. A vékonybél felső szakaszán csak a szabad formája szívódik fel. A veséken keresztül a vizelettel ürül, ugyanakkor a széklettel még több mennyiség távozik. Ez azzal magyarázható, hogy a bélbaktériumok is szintetizálják, amely formája azonban nem hasznosul. Felszívódási vesztesége kb. 50%. Miért van rá szükség? Nélkülözhetetlen a normális szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcseréhez, a bőr egészséges állapotának fenntartásához, szerepe lehet a kopaszodás és az őszülés lassításában, enyhítheti az izomfájdalmakat, csökkentheti a bőrproblémákat. Hiánya esetén étvágytalanság, bőrgyulladás, a szőrzet kihullása, zsíranyagcsere-zavarok, izomfájdalmak jelentkezhetnek. Túladagolás tünetei eddig nem ismeretesek.

23 HASZNÁLATI UTASÍTÁS: Ajánlott fogyasztás: Napi 40 ml fogyasztása ajánlott, 120 ml vízben elkeverve, étkezés előtt. Fogyasztás előtt felrázandó! Tárolás: Száraz, hűvös, fényvédett helyen! Felbontást követően hűtőben tárolandó és 2 hónapon belül elfogyasztandó! A termék tartalmaz: Aloe Vera levél juice: 42% Gyümölcslé mix (1:12): 28% Noni gyümölcslé: 22%

24 Egyaránt ajánlható felnőtteknek, időseknek és gyermekeknek is, ugyanis az összetevőket tekintve az immunrendszerünkre lehet pozitív hatással. Koleszterinszint csökkentésben lehet szerepe, ugyanis a napi stresszes állapot már gyermekkorban is előidézhet megemelkedett koleszterin szintet. Purex Phase 1 kúra mellé ajánlatos a használata


Letölteni ppt "Flavonoid King. A királyság rejtélye! Örök rejtély marad, hogy a C-vitamin és a bioflavonoidok története hogyan alakult volna, ha Szent-Györgyi Albert."

Hasonló előadás


Google Hirdetések