Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Filmezés alapjai, ötlet-forgatókönyv 6. témakör. A forgatókönyv játékfilmek és dokumentumfilmek írásban rögzített anyaga. Hasonló a szövegkönyv, amely.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Filmezés alapjai, ötlet-forgatókönyv 6. témakör. A forgatókönyv játékfilmek és dokumentumfilmek írásban rögzített anyaga. Hasonló a szövegkönyv, amely."— Előadás másolata:

1 Filmezés alapjai, ötlet-forgatókönyv 6. témakör

2 A forgatókönyv játékfilmek és dokumentumfilmek írásban rögzített anyaga. Hasonló a szövegkönyv, amely élő színpadi előadások, rádiójátékok stb. írásbeli alapja. A forgatókönyv írása pontosan meghatározott szabályok szerint történik. Játékfilmek esetében két fajtáját különböztetjük meg: –1. Az irodalmi forgatókönyv: –2. A technikai forgatókönyv

3 1. Az irodalmi forgatókönyv két szövegrészből áll: a leíró, instrukciós rész, amely tartalmazza a helyszínek, a díszletek, a szereplők, a mozgások részletes leírását, esetleg a szereplők érzéseinek, gondolatainak leírását, és általában a jelenetek hangulatának pontos ismertetését. Esetenként utalhat a zörejekre, a zenei aláfestésre, vagy a kameramozgásokra. a másik szövegrész a szereplők neveit, és utána az ún. dialógusok (szövegek) szó szerinti, szándék szerint filmben elhangzó változatát tartalmazza.

4 2. A technikai forgatókönyv az irodalmi forgatókönyv alapján készül, formátuma, megkötései jóval feszesebbek az irodalmi forgatókönyvénél. A technikai forgatókönyv napjaink filmgyártásában egyre kevésbé használatos: a rendezők manapság jobb szeretik technikai instrukcióikat kézzel bejegyezni az irodalmi forgatókönyv lapjaira.

5 Rendszerint két hasábban íródik: Baloldalt az instrukciós rész jóval tömörebb megfogalmazásban, s a kameramozgások, a beállítások, a vágások immáron részletes rögzítései, tervei szerepelnek. A jobb oldali rész a hangé: itt is szerepelnek a szereplők nevei, azok szövegei, de a zörejek, a zene is feljegyzésre kerül. A technikai forgatókönyvet az irodalmi forgatókönyv alapján rendszerint a film rendezője írja, esetleg a forgatókönyvíró és az operatőr bekapcsolódásával.

6 Más szempontú csoportosítás: Az eredeti forgatókönyv a forgatókönyvíró és/vagy rendező saját ötletéből születik meg. Az adaptált forgatókönyv valamely irodalmi mű (dráma, regény, novella, képregény stb.) adaptálása (átültetése) játékfilmbe. Leggyakrabban sikerregényeket szoktak adaptálni a várható kasszasiker reményében. Adaptált könyveknél megmarad a regény cselekménye, karakterei, helyszínei, kora stb. A forgatókönyv az időkorlát miatt némi változtatásokkal követi a regény történetét, de igyekszik hű maradni az eredeti darabhoz. Van olyan példa is, mikor az eredeti mű csak részben felel meg a forgatókönyvnek.

7 Gyakorlati rész: Forgatókönyv készítése :. Ötlet : „Egri csillagok” előadás felvétele Irodalmi forgatókönyv elkészítése: beszélgetés a rendezővel, egy próbarészlet bemutatása, előadás, közönség reakciói Technikai forgatókönyv: függőlegesen kettéosztott lapokból áll, Amennyiben a film több színből áll célszerű technikai forgatókönyvet készíteni, elsősorban az operatőr és a hangmérnök számára és együttműködésével készül.

8 A rendező közeli felvétele interjú közben Beszélgetés a rendezővel Díszletépítés, jelmezkészítés, előkészületek PróbarészletekPárbeszédek a próbarészletekből ElőadásrészletekPárbeszédek a előadásrészletekből Közönség tetszésnyilvánításaInterjú a nézőkkel Színpad és öltözőBeszélgetés a szereplőkkel

9 Felhasznált linkek – színdarabok szereplőválogatás ismerkedés a forgatókönyvvel http://www.mmi.hu/vizual_p/ludas_matyi2.rtf http://suliháló.hu/pedagogus/iskolai-forgatokonyvek- szovegkonyvek/4813-melyiket-a-kilenc-kozul


Letölteni ppt "Filmezés alapjai, ötlet-forgatókönyv 6. témakör. A forgatókönyv játékfilmek és dokumentumfilmek írásban rögzített anyaga. Hasonló a szövegkönyv, amely."

Hasonló előadás


Google Hirdetések