Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Élelmiszerbank 2016. április 14.. BÚZ A Paradoxon.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Élelmiszerbank 2016. április 14.. BÚZ A Paradoxon."— Előadás másolata:

1 Élelmiszerbank 2016. április 14.

2

3

4

5 BÚZ A

6 Paradoxon

7 Élelmiszerbank – az ügyünk kettős  Az élelmiszerfeleslegek összegyűjtése, ezáltal a környezeti teher csökkentése  Éhezés és alultápláltság csökkentése – nélkülözők segítése  Több százezer rászoruló nem jut elég élelmiszerhez.  Évente 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a kukába.  Több tízezer tonnányi megmenthető élelmiszerfelesleg.

8 Alapelveink: Ingyenesen kapjuk és adjuk az élelmiszert Függetlenség (politikailag, világnézetileg) Átláthatóság Önkéntes erőforrás bevonása Igazságosság (a kiosztásban) Megbízhatóság: jó partnerek vagyunk, betartjuk az ígéreteinket Professzionalizmus Etikus Adománygyűjtő Szervezet vagyunk

9 Miért válik feleslegessé? Lejárat – főként pékáruk, zöldség-gyümölcs, tejtermék, húsfélék Bolt/üzlet/piac zárásakor megmaradó készlet Élelmiszergyártóknál - gyártási, csomagolási, egyéb hibák, visszamondott/visszautasított megrendelések, „piros zóna” Rendezvények, vásárok után megmaradó feleslegek Mezőgazdasági termelőknél – hibás termények, túl alacsony piaci ár

10 Mit mentünk? I. Az Élelmiszerbank a feleslegeket veszi át… Például:  lejárat közeli  csomagolási hibás/sérült  esztétikai (pl. szín, méret) hibás  szezon utáni (pl. mikulás csoki, fagyi)  exportból visszamaradt  gyártási „selejt” (pl. ízkeveredéses joghurt, alultöltött konzerv)  vagy bármi, ami felesleg, de fogyasztható

11 Mit mentünk? II. Át tudjuk venni: Bármilyen, feleslegessé vált, jó minőségű, csomagolt, lejárati idővel ellátott élelmiszer  Tartós élelmiszerek (pl. rizs, tészta, konzerv, tea, kávé)  Italok (pl. gyümölcslé, palackozott víz)  Friss gyümölcs, zöldség  Pékáru  Hűtést igénylő élelmiszerek - Friss hús, tejtermék (pl. joghurt, tej, sajt)  Mélyhűtött élelmiszerek

12 Menthető, de… Jelölési hibás termékek –Jelölést pótolni és/vagy nyilatkozat az átadás- átvételkor Készételek –Pontos szabályok jelenleg kidolgozás alatt

13 Mit nem mentünk? Nem tudjuk átvenni:  Kereskedelmi forgalomba nem hozható termékek: - Lejárt - Romlott - Kilyukadt  Alkohol  Nyers hal

14 Hogyan működünk? Az élelmiszer útja:

15 Élelmiszeres partnereink – kikről van szó? Zöldség-gyümölcs termelők Élelmiszer feldolgozók Nagykereskedők Áruházláncok Élelmiszerboltok (vegyes, hús, zöldség, pékség) Éttermek, konyhák, rendezvényszervezők, cukrászdák

16 Kikkel dolgozunk együtt?

17 Karitatív szervezetek, akikkel együttműködünk 2016-ban várhatóan több mint 270 szervezettel működünk együtt országszerte, akik 340 ezer rászorulón segítenek rendszeresen. Többek között: gyermekotthonok, nevelőotthonok családsegítő szolgálatok, átmeneti otthonok hajléktalanellátók, -szállók idősotthonok fogyatékkal élők intézményei

18 Karitatív szervezetek, akikkel együttműködünk II. Az Élelmiszerbank fontos segítséget nyújt a szervezeteknek: Államilag nem támogatott étkezést tudnak nyújtani Kiegészítik, változatosabbá, táplálóbbá tudják tenni a gondozottjaik étkezését Pénzt spórolnak, amivel az ellátás színvonalát tudják emelni (pl. több pénz jut oktatásra, eszközökre)

19 Karitatív szervezetek, akikkel együttműködünk III. Monitorozás, ellenőrzés: Az összes szervezetet évente/kétévente pályáztatjuk Minden átvett kg élelmiszerrel el kell számolniuk felénk (átvevő személy neve, címe, átvett kg) Minden beérkező elszámolást ellenőrzünk Szükség esetén helyszíni ellenőrzést végzünk Minden panaszt kivizsgálunk A problémás szervezeteket tiltólistára tesszük és kizárjuk

20 Nyomon követhetőség Az adatbázisunk minden átvett termék teljes követhetőségét biztosítja (tudjuk, melyik szállítmányból mikor melyik szervezetnek milyen mennyiséget adtunk)

21 Élelmiszerbiztonság Minden vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályt betartunk Raktárunk rendelkezik a szükséges engedélyekkel Hűtést igénylő élelmiszerek esetén a szállítás és tárolás során is biztosítjuk a hűtőlánc megtartását Munkatársaink és önkénteseink is rendelkeznek érvényes egészségügyi kiskönyvvel Biztosítani tudjuk az élelmiszerek végfelhasználókig történő nyomon követését

22 Két fő működési folyamatunk  Centralizált, MÉE raktár  Decentralizált, expressz áruházi árumentés

23 Alaptevékenységen felüli programjaink Kapcsolódási pontok:  Együnk Egymásért  Élelmiszerbank Futás Egyéb:  Élelmiszerlavina  Karácsonyi Gyűjtés Projektek:  vidéki hálózat  Saving Food: alkalmazás

24 2600 tonna (Élelmiszerbank 2015) 1 800 000 tonna

25 Stratégiai irányok  Mentett élelmiszerfelesleg folyamatos növelése  Élelmiszeripari partnerek körének bővítése  Express elszállítás kiterjesztése: Tesco, Auchan, Aldi  Vendéglátásban keletkező feleslegek megmentése  Mezőgazdasági feleslegek felkutatása

26 Nemzetközi Kapcsolatok  Élelmiszerbankok Európai Szövetség tagság  Európai Bizottság: aktív részvétel az élelmiszerpazarlással foglalkozó munkacsoport munkájában Brüsszelben 3 nemzetközi projekt:  Fusions: nemzetközi kutatás-fejlesztés program – témája: az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem.  Refresh: nemzetközi kutatás-fejlesztés program – témája: az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem  Saving Food: nemzetközi fejlesztési projekt – online alkalmazás, ami helyi szinten kisebb átadók és átvevők között létesít összeköttetést

27 Mai nap céljai és témái Hatékony együttműködés kialakítása partnereinkkel Alapok lefektetése Élelmiszerbank sokszínű működésébe betekintés Lehetőségek részletes bemutatása, gyakorlati tapasztalatcsere Személyes kapcsolódás Közös cél: fenntartható, kiszámítható működés biztosítása

28 Program: Délelőtt - 10.00 – 12.00 Élelmiszerbankkal való együttműködés részletei: 1.kiválasztás 2.szerződéskötés 3.adomány kiajánlás 4.elszállítás 5.osztás 6.elszámolás

29 Program: Délután 13.00 – 14.00 Eredmények 2015-ben, mi várható 2016-ban 14:00 – 16:50 Tematikus beszélgetések három munkacsoportban 17.00– 17.15 – Beszámoló a workshopokról, felmerülő kérdések, zárás 17.15 – 17.30 szerződések kiosztása

30


Letölteni ppt "Élelmiszerbank 2016. április 14.. BÚZ A Paradoxon."

Hasonló előadás


Google Hirdetések