Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ÉLELMEZÉS MINŐSÉGI DIMENZIÓI

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ÉLELMEZÉS MINŐSÉGI DIMENZIÓI"— Előadás másolata:

1 AZ ÉLELMEZÉS MINŐSÉGI DIMENZIÓI
1. Az élelmezés stratégiája 2. Az élelmezési folyamat 3. Az élelmezés szervezete 4. Az élelmezés személyi feltételei (emberi erőforrás) 5. Az élelmezés tárgyi feltételei 6. Az élelmezés ellenőrzése 7. Standardok és indokátorok 8. Fogyasztói elégedettségvizsgálat 9. Az élelmezés dokumentációja

2 Szállító Élettani igények Ételrecept Anyagi folyamat Tervezés Étlap
tevékenység Élelmezési pénznorma Létszám adatok információ Utalványozás Megrendelő Megrendelés Kiadási bizonylat Szállító Számla/ száll.levél Beszerzés Bevételi bizonylat Kiadási bizonylat Étel- készítés ételosztó Étkeztetés Tárolás élelmiszer élelmiszer étel élelmiszer Bevételi bizonylat kivételi bizonylat Pénzügyi bizonylat Pénzügyi lebonyolítás számla Tételes anyag- nyilvántartás Létszám adatok Könyvelési bizonylat Készlet adatok Érték adatok Anyag -mozgások Élelmezési keret meg- állapítása Főkönyvi kivonat Érték könyvelés Elemzés Élelmezési pénznorma Naponkénti keret

3

4 Az élelmezés célja Gazdaságos üzemeltetés
Minél optimálisabb ráfordítással minél nagyobb eredmény elérése. Fogyasztói elégedettség Nyersanyagköltség Jogszabályoknak megfelelni Energia Költségtakarékos üzemelt Munkaerő Eszközfelhasználás

5 AZ ÉLELMEZÉS MODELLJE kimenet bemenet ÉLELMEZÉS
KÜLSŐ TÉNYEZŐK, HATÁSOK  Közgazdasági, jogi, politikai, pénzügyi és egyéb környezeti hatások kimenet 1. fogyasztó elégedettsége 2. elkészült étel minősége (élvezeti érték, tápanyag) bemenet 1. fogyasztó objektív és szubjektív igénye 2.ételkészítés nyersanyagai ÉLELMEZÉS ÉLELMEZÉSI SZOLGÁLAT anyagi folyamat tevékenységi folyamat információs folyamat SZOLGÁLTATÁST IGÉNYBEVEVŐ INTÉZET tevékenységi folyamat információs folyamat BELSŐ TÉNYEZŐK, HATÁSOK építészeti adottság személyi feltételek (mennyiség és minőség) tárgyi feltételek információs hálózat (hardware, software)

6 A betegélelmezés célja
Gazdaságos üzemeltetés Minél optimálisabb ráfordítással minél nagyobb eredmény elérése Fogyasztói elégedettség Nyersanyagköltség Jogszabályoknak megfelelni Energia Költségtakarékos üzemelt Munkaerő Ápolási idő csökkenése Eszközfelhasználás Beteg állapotváltozása

7 A BETEGÉLELMEZÉS MODELLJE
KÜLSŐ TÉNYEZŐK, HATÁSOK  Közgazdasági, jogi, politikai, pénzügyi és egyéb környezeti hatások bemenet 1. beteg és egészséges fogyasztó objektív és szubjektív igényei  2. ételkészítés nyersanyagai kimenet 1.beteg állapotában bekövettkezett változás és a fogyasztó elégedettsége 2. elkészült étel minősége (diéta, élvezeti érték, tápanyag) ÉLELMEZÉS DIETETIKAI SZOLGÁLAT és az ÁPOLÁSI EGYSÉGEK tevékenységi folyamat információs folyamat ÉLELMEZÉSI SZOLGÁLAT anyagi folyamat tevékenységi folyamat információs folyamat BELSŐ TÉNYEZŐK, HATÁSOK építészeti adottság személyi feltételek (mennyiség és minőség) tárgyi feltételek információs hálózat (hardware, software)

8 Központi konyhaüzem (mely folyamatot végzi) Szállítás
Rendszer típusa Központi konyhaüzem (mely folyamatot végzi) Szállítás (mit, mivel, hogyan) Betegellátási épület Befejező tálalókonyha feladata Tálalókonyha feladata Betegosztály feladata Centralizált csoportos ellátás Besz. (1) Rakt.(2) Elők.(3) Ételkészítés (4a,4b, 4c) Tálalás (5) csop. Készétel szállítása termoszedényben, csoportosan tálalva Tálalás (5) egyénekre Mosogatás (7) dec Étkeztetés (6) Decentralizált ellátás Beszerzés (1) Raktározás (2) Előkészítés (3) Ételkészítés (4a, 4b, 4c) Tálalás (5) Mosogatás (7) Előkészített nyersanyag zárt edényben, tartályban Ételkészítés (4c) Tálalás (5) csoportosan Tálalás (5) egyénekre Mosogatás (7) centr. Mosogatás (7) dec. Centralizált egyéni ellátás Tálalás (5) egyén. Készétel személyre tálalva, ételszállító kocsikban vagy dobozokban

9 ÉLELMEZÉSI RENDSZEREK
A B C D Beszerzés Raktározás Előkészítés Ételkészítés 4.a. Hidegkonyha 4.b. Cukrászat 4.c. Melegkonyha Tálalás Étkeztetés Mosogatás Központi/bázis k. ABCD Befejező tálalók. AB + CD Melegítő-tálaló k. ABC + D

10 Humánpolitika Tankönyv: (könyvtárban meg van)
Bende Lászlóné: Humánpolitika az egészségügyben

11 Próbaidő Közalkalmazottaknál max. 4hónap, köztisztviselőknél max. 6 hónap Egyébként, maximum 3 hónapig terjedhet.

12 A foglalkoztatás megszűnése, megszüntetése
A foglalkozás megszűnik: Munkavállaló halálával Kinevezésben foglalt határozott idő lejártával Munkáltató jogutód nélküli megszűnésével

13 Foglalkoztatás megszüntethető:
Munkáltató és a dolgozó közös akaratnyilvánítása alapján Dolgozó egyoldalú akaratnyilvánítása alapján rendes felmondással a Mt. szerint Munkáltató egyoldalú akaratnyilvánítása alapján rendes felmondással a Mt. szerint

14 Azonnali hatállyal a próbaidő alatt
Felmentéssel Fegyelmi eljárás eredményeként hivatalvesztéssel Rendkívüli felmondás

15 Szabadság és egyéb jogosultságok
A szabadság a dolgozó regenerálódását szolgáló, évenként meghatározott mértékű, fizetéssel járó, igazolt munkahelyről való távollét. Mértéke függ a munkáltató munkajogi jelegétől Közalkalmazott /20; nap/ Köztisztviselő /25 nap/ Egyéb /20 nap/ Közal

16 Végkielégítés A végkielégítés mértéke 3 év után egyhavi, 5 év után 2 havi, ezt követően öt évente 1-1 havi átlagkereset összege

17 Ösztönző juttatások Csak az állami alkalmazottakra vonatkozik a 13. havi illetmény valamint a jubileumi jutalom. Rendkívüli szabadság Üdülési csekk Tanulmányok támogatása


Letölteni ppt "AZ ÉLELMEZÉS MINŐSÉGI DIMENZIÓI"

Hasonló előadás


Google Hirdetések