Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Nem tudom mi az, de ellenzem…”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Nem tudom mi az, de ellenzem…”"— Előadás másolata:

1 „Nem tudom mi az, de ellenzem…”
TEK NÉLKÜLI PRAXISOK MÚLT ÉS JELEN. JÖVŐ? „Nem tudom mi az, de ellenzem…” Dr. Józsa Terézia háziorvos IME VII. Regionális Egészségügyi Konferencia

2 „ Az orvosi tevékenységről szóló 2000. évi II. törvény módosítása”
a működtetési jogot területi ellátási kötelezettséghez köti. 51§ (6) „ Azon működtetési joggal rendelkező háziorvos működtetési joga, aki december 31-ig nem tölt be tartósan betöltetlen háziorvosi körzetet, december 31-i hatállyal megszűnik.” Működtetési jog nélkül háziorvosi ellátás nem lesz végezhető. Érintett: kb orvos Kb szakdolgozó v. asszisztens Kb biztosított magyar - és növekvő számú nem magyar állampolgár

3 A működtetési jog nem más, mint önálló orvosi tevékenységhez nyújtására jogosító, engedélyben foglalt jog. „ A területi ellátási kötelezettség nélkül működő háziorvosi ellátás esetében nem lehet elvonni – még törvényi szabályozással sem - szerzett jogot, nevezetesen azt, hogy háziorvosi ellátást nyújtsanak a jelenleg is ilyen tevékenységet folytatók. Így a működési jog megadása nem tagadható meg ettől a körtől. Azonban figyelemmel arra, hogy az adott orvos személyes ellátási kötelezettségének egyik legfőbb biztosítékát a területi ellátási kötelezettség elve jelenti, rájuk megszorítással érvényes a törvény, miszerint működtetési joguk nem idegeníthető el és nem folytatható.” Dr. Gógl Árpád egészségügyi miniszter január Mi az a működtetési jog?

4 Háziorvosok, házi gyermekorvosok, fogorvosok
05:06 Háziorvosok, házi gyermekorvosok, fogorvosok Területi ellátási kötelezettséggel (TEK) Kb fő Területi ellátás kötelezettség nélkül Kb. 350 fő A területi ellátási kötelezettségnek az a lényege, hogy az adott körzet háziorvosa a saját területéről bejelentkező betegek ellátását nem utasíthatja vissza. A kétféle feladatellátásban a 4/2000. (II. 25.) EüM rendelet szabályai alapján tartalmi különbség nincs ! Mi a különbség a TEK nélküli és a TEK-kel rendelkező orvosok között a kötelezettségeket illetően?

5 1992-től Korábban üzemorvosi szolgáltatást nyújtó orvosok táppénzelési joguk visszavonása miatt (pl. MÁV, Honvédség, BM, stb.) Korábban TEK-kel rendelkező háziorvosok (nyugdíjazott orvosok, önkormányzattal konfliktusba került , a TEK-ről lemondó kollégák stb.). Korábban más szakterületen és ellátási formában (leginkább kórházból vagy a szakellátásból kikerült ) orvosok „gyűjtött kártyás” praxisai Kik és miért vállalták a TEK nélküli orvoslást?

6 Hát, ezt nem is gondoltam volna!
Speciális intézmények (pl. egészségközpontok, idősek otthonai, fogyatékosok otthonai, stb.) betegeinek háziorvosi ellátását biztosító háziorvosok Hajléktalanokat ellátó TEK nélküli praxisok Hát, ezt nem is gondoltam volna!

7 Miért választ valaki TEK nélküli háziorvost?
A TEK nélküli orvosválasztás leggyakoribb okai: mert korábban az adott orvos volt a beteg TEK-es háziorvosa mert családjának az adott orvos a családorvosa mert nincs bejelentett lakcíme az adott településen mert az adott orvos kiemelkedő szakmai tudással rendelkezik (2-5 szakvizsga), elismert szakember , és bíznak benne mert az adott orvos kiemelten jó környezeti , diagnosztikai és kommunkikációs feltételeket biztosít mert beszéli a nyelvét mert nincs megelégedve a kijelölt háziorvosával kényelmi szempontok miatt egyéb speciális okok miatt, pl. nincs más választási lehetősége (idősek otthonai, hajléktalanok , stb.) Miért választ valaki TEK nélküli háziorvost?

8 Mi a különbség a finanszírozásban?
A TEK nélküli praxisok a TEK- es praxisokhoz képest is alulfinaszírozottak (minimum -30%), részben jogos (terület sajátosságaitól függő kiegészítő díjazás ) másrészt kötelezettséggel nem összefüggő szempontok alapján diszkriminatív ( indikátorpontok után járó díj, ambuláns díj) , hátrányos helyzetbe hozza a TEK nélküli háziorvosokat , és ezáltal a hozzájuk bejelentett biztosítottakat is Mi a különbség a finanszírozásban?

9 A háziorvosok E –alapból történő finanszírozásának összevetése (1200-1300 fős praxis)
Kifizetés jogcíme TEKN praxis Havi bevétel Ft TEK praxis Teljesítménydíj 160,0Ft pontértéken Jogviszony ellenőrzési díj 28 000 Fix díj ( ellátott esetén) 78 000 Indikátor elszámolás --- 30 000 Ambuláns ellátás 600 Ft/fő 20 000 Területi kiegészítő díj 26 000 Összesen 458 00 TEK praxisok kiegészítő juttatásai az OEP részéről-( pl. ha önálló épületben van +10%), illetve az önkormányok hozzájárulása a működtetés költségeihez

10 Mire elég az OEP finanszírozás?
( Ft/hó/ fő ellátott) Bérleti díj Ft Rezsi (villany, fűtés, víz, telefon, internet) Ft Könyvelő Ft 1 fő ápoló bérköltsége (nettó Ft). Ft Orvos bére, eszköz-és berendezés-pótlás, felhasznált anyagok, karbantartás, takarítás, gépkocsi-használatból adódó kiadások, postaköltség, veszélyes hulladék elszállítása, MOK tagsági díj, biztosítás, továbbképzések…… stb ?

11 Miből tartják mégis fenn a vállalkozásukat ezek a háziorvosok?
A bejelentkezettek száma a TEK nélküli szolgáltatóknál az ÁSZ jelentés szerint átlagosan közel felével kevesebb mint a területi ellátási kötelezettséget teljesítőknél és ezt sokan negatívumként említik („háziorvosodnak”, „ a háziorvoslást melléktevékenységként végzik”) Ennek egyik és talán legjelentősebb oka az alulfinanszírozás. A TEK nélküli orvosok közel 100% kiegészítő tevékenységet kell hogy végezzen (foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás, területi szakrendelés, kórházi ügyelet, szakrendelés , tanácsadás stb. Megjegyzés: A TEK-kel rendelkező a praxisbevételt ugyancsak plusz munkával és túlmunkával kénytelenek kiegészíteni. Az ÁSZ felmérése alapján a háziorvosok 12%-a tart magánrendelést, szakorvosi ügyeletben kb. 3 % vesz részt, kb. 13 % szociális otthonban lát el háziorvosi munkát, iskola-egészségügyi feladatot kb . 35%, foglalkozás egészségügyi munkát pedig kb. 20 %-uk vállalt. Miből tartják mégis fenn a vállalkozásukat ezek a háziorvosok?

12 Milyen jövő vár a TEK nélküli orvosokra és betegeikre?
A tárca, vagy fogalmazunk úgy, hogy a kormány a jelenlegi krízishelyzetben a fenti rendeletmódosítással a TEK nélküli praxisokat tönkreteszi, ellehetetlenítve kb orvos munkáját és életét, ugyanakkor megfoszt becslés szerint kb. 300 000 biztosítottat választott háziorvosától. Ezeknek a betegeknek megmarad a „szabad orvosválasztáshoz való joguk” , - vagy visszamennek korábbi háziorvosukhoz, akivel sok esetben nem voltak megelégedve, vagy másik körzeti orvoshoz kilincselnek, aki esetleg befogadja őket. Az indok: „ a TEK nélküli praxisok zavarják az alapvetően területi ellátási kötelezettségre épülő alapellátó rendszer átláthatóságát és tervezhetőségét” Milyen jövő vár a TEK nélküli orvosokra és betegeikre?

13 „Keressük a megoldást…………”
Kell, hogy legyen más megoldás ! 2015


Letölteni ppt "„Nem tudom mi az, de ellenzem…”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések